România, departe de media europeană la colectarea şi tratarea apelor reziduale

Flag of RomaniaUniunea Europeană a înregistrat o serie de îmbunătăţiri în ceea ce priveşte colectarea şi tratarea apelor reziduale. Cu toate acestea, România se situează sub media comunitară în această privință.

Potrivit raportului Comisiei Europene privind tratarea apelor reziduale în UE, s-au realizat o serie de îmbunătățiri în ceea ce privește colectarea și tratarea apelor reziduale în Europa, în ciuda menținerii unor disparități importante între statele membre.

Statele cu rezultate deosebite în acest domeniu, precum Austria, Germania și Olanda, respectă în mare măsură standardele minime stabilite de UE cu privire la tratarea apelor reziduale, alte câteva state membre având rezultate foarte apropiate. Statele membre mai noi, care au pornit de la un nivel de bază mai modest, și-au îmbunătățit și ele, în general, practicile de colectare și tratare a apelor reziduale, în pofida ratelor mai mici de conformare. Aceste progrese au fost realizate cu un ajutor important pentru investiții din partea UE, în valoare de 14,3 miliarde EUR pentru perioada 2007-2013.

Raportul arată că marea majoritate (91 %) a apelor încărcate cu poluanți din orașele mari din UE sunt supuse unei tratări mai riguroase, ceea ce reprezintă un progres considerabil față de situația din raportul precedent (77 %).

În plus, o mai bună tratare a apei și reducerea evacuărilor de ape uzate netratate în mediu au îmbunătățit fără îndoială și calitatea apei pentru scăldat. La începutul anilor ’90, calitatea apei era excelentă în numai aproximativ 60 % din zonele pentru scăldat, în timp ce astăzi acest lucru este valabil pentru 78 % din zonele pentru scăldat.

La un număr total de 2.390 de localităţi din România luate în considerare, există 544 de sisteme de colectare (ce acoperă nevoile a 51% din populaţie), 270 de unităţi de tratare secundară a apelor reziduale (ce deservesc 31% din populaţie) şi 30 de unităţi ce realizează tratarea mai riguroasă a apelor reziduale (deservind 6,5% din populaţie), se arată într-un comunicat al Reprezentanţei CE în România.

“Tratarea apelor reziduale constituie un test fundamental pentru societate: avem grijă să curăţăm murdăria pe care o generăm sau poluăm mediul de care depindem? Constat cu bucurie că tendinţele în materie de tratare a apelor reziduale sunt pe drumul cel bun şi că acţiunile Comisiei, care îmbină sprijinul financiar şi, când este cazul, acţiuni judiciare drastice, aduc beneficii cetăţenilor Europei”, a precizat, într-un comunicat, comisarul european pentru Mediu, Janez Potocnik.

Detalii AICI.

Sursa: ec.europa.eu
Foto: freefoto.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.