Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: Este periculos să pui la îndoială datele Statisticii

Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) nu ar trebui puse la îndoială deoarece sunt calculate pe baza unei metodologii acceptate la nivel european şi pot suferi modificări pe fondul unor modificări structurale în economie, este de părere Ionuţ Dumitru, economist-şef Raiffeisen Bank şi preşedinte al Consiliului Fiscal, potrivit Gandul.info.

“Nu ştiu de ce s-a supărat (premierul Victor Ponta n.r.), dar cred că este chiar periculos să pui la îndoială Statistica”, a declarat Ionuţ Dumitru luni la ZF LIVE.

“În ceea ce priveşte conturile naţionale, unde e şi PIB-ul, există un grad de incertitudine. Se bazează pe anumită eşantioane. Statistica publică un aşa-numit semnal, o estimare destul de incertă care se bazează pe o serie de date pe care le are la dispoziţie. Doi ani de zile cifrele de PIB sunt revizuibile. Chiar şi când există cifra definitivă această poată fi schimbată. Metodologiile după care se fac aceste calcule sunt metodologii europene aprobate de Eurostat. Nu aş pune la îndoilă cifrele publicate de Statistică”, a explicat economistul.

Mai multe declaratii ale lui Ionuţ Dumitru, aici.

Sursa: Gandul.info
Foto:  istockphoto.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.