Connect with us

CHINA

Liviu Mureşan: “Relaţiile dintre România şi China, o comoară pe care trebuie să o păzim”

Published

on

O delegaţie a Fundaţiei Eurisc România s-a aflat în China, unde a avut întâlniri la Beijing cu reprezentanţii Ministerului de Externe, Ministerului Apărării şi ai Asociaţiei de Prietenie Chinezo – Române, iar la Shanghai cu cei ai Institutului de Studii Internaţionale. Condusă de dr. Liviu Mureşan, din delegaţie mai fac parte Ambasadorii Sergiu Celac şi Dumitru Prunariu.

Dr. Liviu Mureşan, preşedinte executiv al Fundaţiei Eurisc România, cu ocazia vizitei sale în China, a acordat un interviu pentru Jurnalul.ro.

J.N.: În cadrul programului în China aţi avut deja o serie de întâlniri la nivel înalt şi doresc să evidenţiez prezenţa dumneavoastră la Ministerul chinez de Externe, întâlnirea cu directorul general adjunct al ministerului. Prin urmare, contacte extrem de valoroase şi spun asta evidenţiind faptul că sunteţi român şi nu este uşor, în China, în zilele de astăzi, să ajungi la un nivel atât de înalt. Care au fost temele şi proiectele abordate în cadrul dialogurilor?

L.M. : Daţi-mi voie să îl citez pe domnul director general Chen Li care spunea că relaţiile dintre România şi China sunt o comoară pe care trebuie să o păzim împreună şi să profităm de ea. Avem o parte de tradiţie a relaţiilor bilaterale dar şi un potenţial deosebit. În acest sens, una dintre principalele teme pe care le discutăm cu partenerii chinezi, la Beijing şi Shanghai, este relaţia China – Uniunea Europeană şi rolul pe care îl poate juca România, ca membră a Uniunii Europene în această procupare a Chinei de a înţelege mai bine şi de a se face înţeleasă în cadrul construcţiei noastre europene. De asemenea, în cadrul dialogului avut la sediul Secretariatului General al Shanghai Cooperation Organisation am discutat despre nevoia unei mai bune cunoaşteri între această organizaţie, Uniunea Europeană şi NATO pe probleme care sunt de interes comun şi anume: securitate energetică, lupta împotriva crimei organizate, lupta împotriva terorismului. În acest context, vreau să spun că recentele evoluţii şi iniţiative ale Chinei faţă de partea de Est a Europei, întâlnirea care a fost la Varoşovia cât şi crearea acestei structuri permanente de Secretariat, acum câteva zile, sunt un subiect de discuţie, de interes şi încercăm să vedem cum putem să dezvoltăm şi noi contribuţia ca organizaţie neguvernamentală care se ocupă de aceste probleme.

Fundaţia Eurisc (Institutul European pentru Risc, Securitate şi Managementul Comunicării) este o organizaţie implicată în evenimente importante la nivel Euro – Atlantic. De 17 ani derulează colaborări cu instituţii chineze pe teme de comunicare şi de consultare în probleme strategice. Anual, reprezentanţii fundaţiei şi cei ai Institutului Chinez pentru Relaţii Contemporane, principalul partener, susţin evenimente, la Bucureşti şi Beijing.

Interviul integral AICI.

Sursa: Jurnalul.ro
Foto:  crossed-flag-pins.com

Continue Reading
Advertisement
2 Comments

2 Comments

  1. Valentin Ion Zarnescu

    September 28, 2012 at 1:32 pm

    SA FIE O COMOARA/CARE S-O MULTIPLICAM,INMIIT,LA INFINIT,K SI CEA CU FED.RUSA,CARE ARE UN POTENTIAL MULT MAI MARE,URG.!!!

  2. Marcel Campeanu

    September 28, 2012 at 3:35 pm

    DA,trebuie incurajate aceste legaturi deosebite,avem numai de câstigat.Marcel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CHINA

Secretarul american al Apărării: Occidentul trebuie ”să creadă pe cuvânt” ambițiile de securitate ale Chinei, care intenționează să devină puterea militară dominantă în Asia până în 2049

Published

on

© Munich Security Conference

Occidentul trebuie ”să creadă pe cuvânt” ambițiile de securitate ale Chinei, care intenționează să devină puterea militară globală și preeminentă ce va domina Asia până la orizontul anului 2049, a avertizat sâmbătă secretarul american al apărării, Mark Esper, vorbind pe scena Conferinței de Securitate de la München, după o serie de discursuri susține în aceeași notă privind Beijingul de către secretarul general al NATO și de colegul său, Mike Pompeo, șeful diplomației de la Wahshington.

Un critic frecvent al Chinei, Esper s-a prevalat de discursul său de la München pentru a arăta că China este în fruntea listei de potențiali adversari ai Pentagonului, urmată de Rusia, ”state periculoase” precum Coreea de Nord și Iran, și de amințările teroriste.

”Partidul Comunist Chinez se îndreaptă și mai repede și mai departe în direcția greșită – mai multă represiune internă, mai multe practici economice prădătoare, mai mult control și, mai ales pentru mine, o postură militară mai agresivă”, a spus el.

Mark Esper a definit China ca o amenințare în creștere pentru ordinea mondială – spunând că cea mai populată națiune din lume fură ”know-how-ul” occidental, intimidează vecinii mai mici și caută un ”avantaj cu orice mijloace și cu orice preț”.

”Deși adesea ne îndoim de transparența și corectitudinea Beijingului, când vine vorba de obiectivele lor de securitate, ar trebui să credem pe cuvânt guvernul chinez. Ei au spus că, până în 2035, China intenționează să își finalizeze modernizarea militară și, până în 2049, încearcă să domine Asia ca putere militară globală preeminentă”, a adăugat șeful Pentagonului.

Anterior, șeful diplomației american Mike Pompeo le-a solicitat aliaților europeni se nu se lase ”păcăliți” de Moscova și de Beijing, insistând asupra ascensiunii Chinei.

Înaintea celor doi, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a recunoscut în discursul său că NATO are de-a face cu ”competiția” provocărilor Rusiei care vrea să revină la ”o lume a sferelor de influență”, dar și cu o schimbare ”balanței globale de putere” în urma ascensiunii Chinei. De altfel, și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a avertizat săptămâna trecută, într-un interviu pentru presa americană, că Europa și America de Nord se află în raza de acțiune a sistemelor de rachete ale Chinei.

Continue Reading

CHINA

Întâlnire istorică la München: Miniștrii de externe ai Chinei și Vaticanului s-au întâlnit în premieră. Cele două țări nu mai au relații diplomatice din anii 1950

Published

on

© Vatican News

Corespondență de la München

Miniştrii de externe ai Chinei şi Vaticanului, două state fără relaţii diplomatice de decenii din cauza unor diferende de ordin religios, s-au întâlnit în premieră, a relatat sâmbătă o publicaţie oficială chineză, preluată de AFP.

Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, şi omologul său de la Vatican, monseniorul Paul Gallagher, s-au întâlnit vineri, în marja Conferințai de Securitate de la München, a precizat Cotidianul Poporului, organul de presă al Partidului Comunist Chinez (PCC), conform Agerpres.

O întâlnire la acest nivel diplomatic este o premieră în ultimele cel puţin şase decenii, deoarece Vaticanul şi Republica Populară Chineză nu mai au relaţii diplomatice din anii 1950.

Potrivit Vatican News, discuțiile dintre cei doi diplomați de rang înalt ”au avut loc într-o atmosferă cordială” și ele au evocat dezvoltarea pozitivă din ultimul timp a relațiilor bilaterale. 

Întrevederea survine în contextul încălzirii relaţiilor bilaterale de la semnarea unui acord istoric în 2018 privind numirea de episcopi în China.

“Astăzi are loc prima întâlnire între miniştrii de externe ai Chinei şi Vaticanului”, a declarat Wang Yi.

În ciuda apropierii în desfăşurare, restabilirea de legături oficiale între cele două state rămâne dificil de concretizat.

Continue Reading

CHINA

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anunțat că SUA au deblocat 100 de milioane de dolari pentru a ajuta China și alte state în lupta împotriva epidemiei provocate de coronavirus

Published

on

Statele Unite au deblocat 100 de milioane de dolari pentru a ajuta China și alte state în lupta împotriva epidemiei provocate de coronavirus, a declarat vineri secretarul de Stat american, Mike Pompeo, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Washingtonul ”este pregătit să cheltuiască până la 100 de milioane de dolari din fonduri deja existente pentru a ajuta China şi alte ţări afectate, atât direct cât şi prin intermediul altor organizaţii multilaterale, pentru a ţine sub control şi a combate noul coronavirus”, a afirmat şeful diplomaţiei americane într-un comunicat de presă.

”Această promisiune – cu sutele de milioane de dolari donaţi cu generozitate de sectorul privat american – arată prezenţa americană puternică în răspunsul la această epidemie”, a adăugat Mike Pompeo, un critic constant al Beijingului pentru probleme legate de drepturile omului.

Oficialul american a amintit că Statele Unite au ”facilitat transportul a aproximativ 16 tone de material medical acordat poporului chinez, inclusiv măști, halate, tifon”, reprezentând ”o mărturie a generozității poporului american”.

La rândul său, președintele american Donald Trump a lăudat Beijingul, precizând că acesta ”acționează foarte profesionist” în lupta împotriva coronavirusului.

Numărul deceselor provocate de epidemia de coronavirus din China este în continuă creștere, infomrează TVR. În ultimele 24 de ore au murit 81 de persoane, bilanțul total ajungând la 722 de victime, aproape de nivelul atins de epidemia SARS de acum 17 ani, peste 34.000 de persoane fiind infectate.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending