Connect with us

CHINA

Liviu Mureşan: “Relaţiile dintre România şi China, o comoară pe care trebuie să o păzim”

Published

on

O delegaţie a Fundaţiei Eurisc România s-a aflat în China, unde a avut întâlniri la Beijing cu reprezentanţii Ministerului de Externe, Ministerului Apărării şi ai Asociaţiei de Prietenie Chinezo – Române, iar la Shanghai cu cei ai Institutului de Studii Internaţionale. Condusă de dr. Liviu Mureşan, din delegaţie mai fac parte Ambasadorii Sergiu Celac şi Dumitru Prunariu.

Dr. Liviu Mureşan, preşedinte executiv al Fundaţiei Eurisc România, cu ocazia vizitei sale în China, a acordat un interviu pentru Jurnalul.ro.

J.N.: În cadrul programului în China aţi avut deja o serie de întâlniri la nivel înalt şi doresc să evidenţiez prezenţa dumneavoastră la Ministerul chinez de Externe, întâlnirea cu directorul general adjunct al ministerului. Prin urmare, contacte extrem de valoroase şi spun asta evidenţiind faptul că sunteţi român şi nu este uşor, în China, în zilele de astăzi, să ajungi la un nivel atât de înalt. Care au fost temele şi proiectele abordate în cadrul dialogurilor?

L.M. : Daţi-mi voie să îl citez pe domnul director general Chen Li care spunea că relaţiile dintre România şi China sunt o comoară pe care trebuie să o păzim împreună şi să profităm de ea. Avem o parte de tradiţie a relaţiilor bilaterale dar şi un potenţial deosebit. În acest sens, una dintre principalele teme pe care le discutăm cu partenerii chinezi, la Beijing şi Shanghai, este relaţia China – Uniunea Europeană şi rolul pe care îl poate juca România, ca membră a Uniunii Europene în această procupare a Chinei de a înţelege mai bine şi de a se face înţeleasă în cadrul construcţiei noastre europene. De asemenea, în cadrul dialogului avut la sediul Secretariatului General al Shanghai Cooperation Organisation am discutat despre nevoia unei mai bune cunoaşteri între această organizaţie, Uniunea Europeană şi NATO pe probleme care sunt de interes comun şi anume: securitate energetică, lupta împotriva crimei organizate, lupta împotriva terorismului. În acest context, vreau să spun că recentele evoluţii şi iniţiative ale Chinei faţă de partea de Est a Europei, întâlnirea care a fost la Varoşovia cât şi crearea acestei structuri permanente de Secretariat, acum câteva zile, sunt un subiect de discuţie, de interes şi încercăm să vedem cum putem să dezvoltăm şi noi contribuţia ca organizaţie neguvernamentală care se ocupă de aceste probleme.

Fundaţia Eurisc (Institutul European pentru Risc, Securitate şi Managementul Comunicării) este o organizaţie implicată în evenimente importante la nivel Euro – Atlantic. De 17 ani derulează colaborări cu instituţii chineze pe teme de comunicare şi de consultare în probleme strategice. Anual, reprezentanţii fundaţiei şi cei ai Institutului Chinez pentru Relaţii Contemporane, principalul partener, susţin evenimente, la Bucureşti şi Beijing.

Interviul integral AICI.

Sursa: Jurnalul.ro
Foto:  crossed-flag-pins.com

CHINA

Xi Jinping a fost ales în unanimitate pentru un al treilea mandat de președinte al Chinei

Published

on

Xi Jinping a obţinut vineri un istoric al treilea mandat de preşedinte al Chinei, după votul oficial al parlamentului, punctul culminant al unei ascensiuni care l-a văzut devenind cel mai puternic lider al ţării după mai multe generaţii, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Rezultatul votului deputaţilor, anunţat cu puţin timp înainte de orele 11.00 (03.00 GMT), este fără apel: 2.952 voturi pentru, zero împotrivă, zero abţineri.

Parlamentul din China fiind, în practică, înfeudat Partidului Comunist (PCC) la putere, rezultatul votului era de orice îndoială.

Liderul de 69 de ani a obţinut deja în octombrie o prelungire cu cinci ani în fruntea PCC şi a comisiei militare, cele mai importante două funcţii de putere.

Unic candidat, a fost reales în funcţie pentru aceeaşi durată ca şef al statului.

Xi, care a condus China într-o direcție mai autoritară de când a preluat controlul în urmă cu un deceniu, își prelungește mandatul în contextul unor relații din ce în ce mai conflictuale cu Washingtonul și Occidentul în ceea ce privește Taiwanul, sprijinul acordat de Beijing Rusiei, comerțul și drepturile omului, consemnează și Reuters.

Pe plan intern, cea de-a doua mare economie a lumii se confruntă cu o redresare dificilă după trei ani de politică zero-COVID a lui Xi, cu o încredere fragilă în rândul consumatorilor și al întreprinderilor și cu o cerere globală slabă pentru exporturile chinezești.

Ultimele luni au fost, însă, complicate pentru Xi Jinping, cu mari manifestaţii la sfârşitul lui noiembrie împotriva politicii sale “zero Covid” şi un val major de decese care a urmat abandonării acestei strategii sanitare în decembrie.

Subiecte sensibile evitate cu grijă în timpul actualei sesiuni anuale a parlamentului, eveniment foarte orchestrat în cursul căruia Li Qiang, un aliat al lui Xi, ar urma să devină noul prim-ministru înlocuindu-l pe Li Keqiang.

Continue Reading

CHINA

Pentagonul, ”îngrijorat” că Rusia ar ajuta China să-și dezvolte forțele nucleare prin furnizarea de uraniu îmbogățit: Este extrem de problematic să le vedem cooperând în acest domeniu

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Departamentul Apărării al SUA a atras miercuri atenția că Rosatom, compania nucleară rusă, a furnizat uraniu îmbogățit Chinei pentru a-l utiliza în reactoarele de dezvoltare rapidă, anunță DPA, citat de Agerpres.

Asistentul secretarului american al Apărării pentru politica spațială, John Plumb, a fost informat despre acest aspect de un oficial american, care a precizat în timpul unei audieri în Subcomisia de Servicii Armate privind Forţele Strategice a Camerei Reprezentanţilor că ”este extrem de problematic să vedem Rusia şi China cooperând în privinţa acestui lucru”.

”Nu există nicio îndoială în privinţa faptului că reactoarele de reproducţie sunt de plutoniu, iar plutoniul este pentru arme. Prin urmare, Departamentul este îngrijorat. Şi, desigur, se potriveşte cu preocupările noastre cu privire la dezvoltarea de către China a forţele sale nucleare, de asemenea, pentru că este nevoie de mai mult plutoniu pentru mai multe arme”, a adăugat Plumb.

În cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe din G20, care a avut loc săptămâna trecută în India, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a subliniat că țara sa își propune să își extindă semnificativ cooperarea cu China, stat care nu a condamnat invazia rusă din Ucraina și care, în ultima perioadă, a adoptat o retorică incisivă la adresa Statelor Unite.

Afirmația se înscrie în declarațiile președinților celor două state, exprimate la finalul lunii noiembrie a anului trecut, acelea de a intensifica cooperarea în domeniul energetic.

Să nu uităm că Moscova a decis recent să își suspende participarea la noul tratat START, fapt primit cu îngrijorare de comunitatea occidentală care i-au solicitat să revină asupra hotărârii.

 

Continue Reading

CHINA

Olaf Scholz sugerează că a primit asigurări bilaterale din partea Chinei că nu va livra arme Moscovei pentru războiul din Ucraina

Published

on

© Federal Government/Bergmann

Cancelarul german, Olaf Scholz, a subliniat duminică că Beijingul a declarat că nu va furniza Rusiei arme pentru a întreține războiul împotriva Ucrainei, sugerând că Berlinul a primit asigurări bilaterale din partea Chinei în această privință, anunță Politico Europe.

Declarațiile lui Scholz au fost susținute în cadrul unei conferințe de presă cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care le-a spus jurnaliștilor că UE nu a primit până acum ”nicio dovadă” din partea SUA conform căreia Beijingul ar avea în vedere livrarea de sprijin letal Moscovei.

”Suntem cu toții de acord că nu ar trebui să existe livrări de arme, iar guvernul chinez a declarat că nici el nu va livra niciun fel de arme”, a declarat cancelarul ca răspuns la o întrebare adresată de POLITICO. ”Insistăm asupra acestui lucru și îl monitorizăm”, a completat oficialul german.

Ulterior, Scholz a declarat pentru CNN că dacă partea chineză ar ajuta Rusia: ”Cred că ar avea consecințe, dar acum suntem într-o etapă în care spunem clar că acest lucru nu ar trebui să se întâmple și sunt relativ optimist că vom avea succes cu cererea noastră în acest caz, dar va trebui să analizăm și trebuie să fim foarte, foarte precauți”.

Comentariile oficialului german privind China sunt surprinzătoare, având în vedere că acest stat nu a respins public posibilitatea livrărilor de arme către Rusia. Olaf Scholz a părut astfel să sugereze că Beijingul a dat astfel de asigurări direct Germaniei.

Nu mai târziu de săptămâna trecută cancelarul german a lansat un apel la adresa Beijingului de a-și folosi influența asupra Moscovei pentru a o convinge să pună capăt războiului din Ucraina și l-a avertizat să nu furnizeze Rusiei arme.

”În fața agresiunii brutale a Rusiei asupra Ucrainei și Cartei ONU, neutralitatea îl răsplătește pe agresor”, a punctat Ministerul german de externe într-un mesaj publicat pe Twitter pentru a anunța întâlnirea dintre Annalena Baerbock și ministrul chinez de externe, Qin Gang, prilejuită de reuniuena șefilor diplomațiilor din G20, la finalul căreia secretarul de stat american, Antony Blinken, a atras atenția că Beijingul este pasibil de sancțiuni dacă recurge la gestul necugetat de a oferi Moscovei arme pentru războiul din Ucraina.

”Până în prezent, nu avem nicio dovadă în acest sens, dar trebuie să observăm acest lucru în fiecare zi”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea nu a răspuns la întrebarea dacă UE ar susține sancțiuni împotriva Chinei în cazul în care ar exista astfel de livrări de arme, spunând că este o ”întrebare ipotetică” la care nu va răspunde.

Pentru Uniunea Europeană ar reprezenta o linie roșie, atenția Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA14 mins ago

Bogdan Aurescu va susține, la Bruxelles, furnizarea cât mai rapidă de echipament militar și instruire Ucrainei și înăsprirea sancțiunilor la adresa Rusiei

U.E.2 hours ago

UE salută decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare împotriva lui Putin: Este un început de tragere la răspundere a liderilor ruși pentru crime și atrocități

G716 hours ago

G7: Este regretabilă lipsa de reacție a Consiliului de Securitate al ONU în privința testelor cu rachete ale Coreei de Nord

U.E.19 hours ago

Germania își închide ultimele trei centrale nucleare la 15 aprilie

U.E.19 hours ago

Liderii țărilor din UE ar urma să solicite companiilor „să utilizeze pe deplin” mecanismul de achiziție în comun a gazelor naturale

U.E.23 hours ago

Serbia și Kosovo au convenit asupra pașilor pentru normalizarea relațiilor în cadrul procesului mediat de UE

ROMÂNIA24 hours ago

Klaus Iohannis, în vizită la Masdar City. România și Emiratele Arabe Unite vor continua să facă pași în a se susține reciproc în tranziția verde și digitală

INTERNAȚIONAL2 days ago

Acordul care permite exportul în siguranță al cerealelor din porturile ucrainene a fost prelungit, anunță Turcia și ONU

INTERNAȚIONAL2 days ago

Turcia face eforturi pentru o nouă prelungire a acordului privind exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră

MAREA BRITANIE2 days ago

Fostul premier britanic Tony Blair consideră că revenirea Regatului Unit în UE este „o chestiune pentru o generație viitoare”

NATO3 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ4 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE4 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA4 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac4 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL6 days ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.1 week ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending