Liviu Mureşan: “Relaţiile dintre România şi China, o comoară pe care trebuie să o păzim”

O delegaţie a Fundaţiei Eurisc România s-a aflat în China, unde a avut întâlniri la Beijing cu reprezentanţii Ministerului de Externe, Ministerului Apărării şi ai Asociaţiei de Prietenie Chinezo – Române, iar la Shanghai cu cei ai Institutului de Studii Internaţionale. Condusă de dr. Liviu Mureşan, din delegaţie mai fac parte Ambasadorii Sergiu Celac şi Dumitru Prunariu.

Dr. Liviu Mureşan, preşedinte executiv al Fundaţiei Eurisc România, cu ocazia vizitei sale în China, a acordat un interviu pentru Jurnalul.ro.

J.N.: În cadrul programului în China aţi avut deja o serie de întâlniri la nivel înalt şi doresc să evidenţiez prezenţa dumneavoastră la Ministerul chinez de Externe, întâlnirea cu directorul general adjunct al ministerului. Prin urmare, contacte extrem de valoroase şi spun asta evidenţiind faptul că sunteţi român şi nu este uşor, în China, în zilele de astăzi, să ajungi la un nivel atât de înalt. Care au fost temele şi proiectele abordate în cadrul dialogurilor?

L.M. : Daţi-mi voie să îl citez pe domnul director general Chen Li care spunea că relaţiile dintre România şi China sunt o comoară pe care trebuie să o păzim împreună şi să profităm de ea. Avem o parte de tradiţie a relaţiilor bilaterale dar şi un potenţial deosebit. În acest sens, una dintre principalele teme pe care le discutăm cu partenerii chinezi, la Beijing şi Shanghai, este relaţia China – Uniunea Europeană şi rolul pe care îl poate juca România, ca membră a Uniunii Europene în această procupare a Chinei de a înţelege mai bine şi de a se face înţeleasă în cadrul construcţiei noastre europene. De asemenea, în cadrul dialogului avut la sediul Secretariatului General al Shanghai Cooperation Organisation am discutat despre nevoia unei mai bune cunoaşteri între această organizaţie, Uniunea Europeană şi NATO pe probleme care sunt de interes comun şi anume: securitate energetică, lupta împotriva crimei organizate, lupta împotriva terorismului. În acest context, vreau să spun că recentele evoluţii şi iniţiative ale Chinei faţă de partea de Est a Europei, întâlnirea care a fost la Varoşovia cât şi crearea acestei structuri permanente de Secretariat, acum câteva zile, sunt un subiect de discuţie, de interes şi încercăm să vedem cum putem să dezvoltăm şi noi contribuţia ca organizaţie neguvernamentală care se ocupă de aceste probleme.

Fundaţia Eurisc (Institutul European pentru Risc, Securitate şi Managementul Comunicării) este o organizaţie implicată în evenimente importante la nivel Euro – Atlantic. De 17 ani derulează colaborări cu instituţii chineze pe teme de comunicare şi de consultare în probleme strategice. Anual, reprezentanţii fundaţiei şi cei ai Institutului Chinez pentru Relaţii Contemporane, principalul partener, susţin evenimente, la Bucureşti şi Beijing.

Interviul integral AICI.

Sursa: Jurnalul.ro
Foto:  crossed-flag-pins.com

2 Responses to Liviu Mureşan: “Relaţiile dintre România şi China, o comoară pe care trebuie să o păzim”

  1. Valentin Ion Zarnescu 28/09/2012 at 13:32

    SA FIE O COMOARA/CARE S-O MULTIPLICAM,INMIIT,LA INFINIT,K SI CEA CU FED.RUSA,CARE ARE UN POTENTIAL MULT MAI MARE,URG.!!!

    Reply
  2. Marcel Campeanu 28/09/2012 at 15:35

    DA,trebuie incurajate aceste legaturi deosebite,avem numai de câstigat.Marcel

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.