Connect with us

INTERNAȚIONAL

România, locul 18 din 61 în Indexul de Performanță în Schimbări Climatice

Published

on

România ocupă locul 18 din 61 într-un clasament al statelor din perspectiva măsurilor luate împotriva schimbărilor climatice. Indexul de Performanță în Schimbări Climatice 2013 (CCPI 2013) a fost lansat astăzi de Germanwatch și Rețeaua de Acțiune pentru Climă – Europa (CAN Europe) în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice de la Doha (Qatar).

Potrivit CCPI 2013, țara noastră se plasează în clasament pe o poziție mai bună decât în anii trecuți, însă acest lucru se datorează regresului înregistrat de alte țări și nu măsurilor luate la nivel național. În acest context, România a urcat în clasament de la poziția 28, la poziția 18.

Dintre cei 15 indicatori evaluați, cel mai bun scor a fost obținut la capitolul ”Tendinte în Eficiență”, unde se evaluează structura și eficiența sistemului energetic și a mixului energetic și unde România s-a clasat pe poziția a 4-a . La polul opus, cel mai prost rezultat înregistrat a fost la capitolul ”Politici Climatice Naționale”, unde ocupăm locul 47.

CCPI 2013 a evaluat și ordonat 58 de state din punct de verdere al emisiilor de CO2, analizând nivelul de emisii și politicile naționale în domeniile conexe. Cele 58 de state sunt, împreună, responsabile pentru peste 90% din emisiile de CO2 generate la nivel global.

Analiza a fost realizată de 230 de experți din toate cele 58 de state. Ca și la Indexul precedent, nicio țară nu a realizat progrese suficiente în prevenirea schimbărilor climatice pentru a ocupa primele 3 locuri din clasament. Pe următoarele 3 locuri (de la 3 la 6) s-au clasat Danemarca, Suedia și Portugalia. La polul opus, cu cele mai slabe punctaje, se situează, ca și anul trecut, Kazakhstan, Iran și Arabia Saudită.

Criza econonomică a redus emisiile în UE

Potrivit raportului, emisiile de CO2 au ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie în anul 2010 și sunt în creștere la nivel mondial. Șansele ca acest trend să se inverseze sunt reduse, având în vedere că niciununul dintre statele examinate nu a reușit să adopte o direcție de dezvoltare care să limiteze încălzirea globală la mai puţin de 2 grade Celsius.

Danemarca este țara cu cele mai bune rezultate, ocupând poziția a 4-a. Succesul ei se bazează pe o dezvoltare pozitivă în ceea ce privește emisiile de CO2 și o foarte bună evaluare a politicilor.

Uniunea Europeană are o imagine mixtă: în timp ce unele state ocupă primele 10 poziții din top, altele, pecum Olanda și Polonia se situează sub medie. Pe de altă parte, unele state au ”beneficiat” de poziții superioare doar în contextul crizei economice. În această categorie sunt Portugalia, Spania, Italia, Irlanda și Grecia, care și-au redus substanțial cantitățile de emisii doar pe fondul crizei.

Țările din finalul topului sunt Arabia Saudită, Iran și Kazahstan, toate trei fiind extrem de dependente de petrol și de exporturile de gaze. Poziția acestora la coada clasamentului a rămas constantă în ultimii ani. O rază de speranță vine doar de la Arabia Saudită, care a anunțat că va prezenta o strategie de investiții în energie din surse regenerabile.

Cele mai alarmante sunt scorurile slabe ale celor mai emitente zece state din lume. Acestea sunt responsabile pentru peste 60% din emisiile globale de CO2. De aceea, dorința și capacitatea lor de a adopta politici climatice sustenabile sunt esențiale pentru evitarea unui nivel periculos al schimbărilor climatice. Datele raportului arată însă că niciunul dintre aceste state nu a decuplat creșterea emisiilor de CO2 de creșterea economică.

Despre CCPI

Indexul de Performanță în Schimbări Climatice este un instrument creat pentru a crește transparența în privința politicilor climatice internaționale. Scopul său este să pună presiune politică și socială pe statele care au eșuat, până în prezent, să ia măsuri ambițioase pentru protejarea climei. De asemenea, CCPI are rolul de a promova statele cu cele mai bune politici climatice. De anul acesta, analiza include și emisiile provenite din defrișări, punând accentul pe indicatorii de energie din surse regenerabile și eficiență, ca cele mai bune stretegii de diminuare a schimbărilor climatice.

Foto: wikipedia.org

NATO

Ministrul român al apărării, primit la sediul NATO de Mark Rutte: Am discutat despre importanța strategică a Mării Negre și apărarea NATO pe flancul estic

Published

on

© MApN

Ministrul român al apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut marți, la sediul Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles, cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, pentru a discuta despre provocările de securitate din regiunea Mării Negre și consolidarea apărării pe flancul estic al Alianței.

“Tocmai am încheiat o întâlnire productivă cu Mark Rutte, la Bruxelles. Am discutat despre importanța strategică a Mării Negre, sprijinul pentru Ucraina, cheltuielile de apărare și descurajarea și apărarea NATO pe flancul estic”, a transmis Angel Tîlvăr pe platforma X.

Oficialul român a subliniat că unitatea și viziunea strategică sunt esențiale în actualul context geopolitic.

“Unitatea și viziunea strategică sunt cele mai puternice atuuri ale noastre”, a continuat el.

Întâlnirea Tîlvăr – Rutte vine după o serie recentă de contacte ale oficialilor români cu secretarul general al NATO.

Pe 3 martie, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a avut o convorbire telefonică cu secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Mark Rutte, prilej cu care înaltul oficial aliat a salutat creșterea bugetului de apărare al țării noastre și a reafirmat angajamentul NATO și al Statelor Unite față de apărarea colectivă și Articolul 5. Convorbirea telefonică Bolojan – Rutte a avut loc la o zi distanță după ce ambii lideri au participat la summitul de la Londra dedicat securității europene și Ucrainei.

Totodată, în luna ianuarie, ministrul afacerilor externe, Emil Hurezeanu, a avut o întrevedere cu Mark Rutte, secretarul general al NATO, agenda discuțiilor incluzând evoluțiile de securitate pe flancul estic, cu accent pe regiunea Mării Negre, și continuarea consolidării descurajării și apărării aliate.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Zelenski acceptă armistițiul în Marea Neagră și avertizează: Dacă Rusia îl încalcă, îi voi arăta lui Trump dovezile și voi cere sancțiuni și arme

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că un armistițiu de încetare a focului care acoperă Marea Neagră și infrastructura energetică a intrat în vigoare imediat și că va solicita mai multe arme și sancțiuni împotriva Rusiei de la președintele american Donald Trump dacă Moscova va încălca înțelegerile.

Statele Unite au declarat anterior că au încheiat acorduri separate cu Kievul și Moscova pentru a asigura siguranța navigației în Marea Neagră și pentru a pune în aplicare o interdicție privind loviturile împotriva instalațiilor energetice din cele două țări.

Dacă rușii încalcă acest lucru, atunci am o întrebare directă pentru președintele Trump. Dacă o încalcă, iată dovezile – cerem sancțiuni, cerem arme etc.”, a declarat Zelenski, reporterilor, la o conferință de presă la Kiev.

Casa Albă a publicat marți două bilanțuri ale discuțiilor sale cu Rusia și Ucraina, anunțând efectiv un acord pentru o încetare a focului pe mare “pentru a asigura siguranța navigației, a elimina utilizarea forței și a preveni utilizarea navelor comerciale în scopuri militare în Marea Neagră”, informează The Guardian.

De asemenea, cele două țări au convenit să “elaboreze măsuri pentru punerea în aplicare” a acordului anterior de încetare a atacurilor împotriva infrastructurii energetice, potrivit ambelor declarații.

De asemenea, Ucraina și Rusia vor “continua să lucreze în vederea obținerii unei păci durabile și de durată”, se arată în declarații.

În comunicatul specific Ucrainei, Casa Albă a afirmat, de asemenea, că SUA au confirmat că “își mențin angajamentul de a contribui la realizarea schimbului de prizonieri de război, la eliberarea deținuților civili și la returnarea copiilor ucraineni transferați cu forța”.

Documentul specific Rusiei menționa că SUA vor contribui la “restabilirea accesului Rusiei la piața mondială pentru exporturile de produse agricole și îngrășăminte, la reducerea costurilor de asigurare maritimă și la îmbunătățirea accesului la porturi și la sistemele de plată pentru astfel de tranzacții”.

Ambele versiuni s-au încheiat subliniind că “Statele Unite au reiterat imperativul președintelui Donald J. Trump conform căruia crimele de pe ambele părți ale conflictului dintre Rusia și Ucraina trebuie să înceteze, ca pas necesar către obținerea unei soluții de pace durabile”.

“În acest scop, Statele Unite vor continua să faciliteze negocierile dintre ambele părți pentru a ajunge la o rezoluție pașnică, în conformitate cu acordurile încheiate la Riad”, se precizează în cele două documente.

Președinții rus și american, Vladimir Putin și Donald Trump, au convenit într-o discuție telefonică marțea trecută un armistițiu parțial în care Ucraina și Rusia să oprească reciproc timp de 30 de zile atacurile asupra infrastructurilor energetice, ca alternativă în fața unui armistițiu global, refuzat de președintele rus, care a estimat că armata ucraineană ar putea profita de acest răgaz pentru a-și reface capacitățile.

Ulterior, Donald Trump l-a informat “pe deplin” pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre apelul cu Putin, liderul ucrainean acceptând propunerea de încetare a focului, iar SUA stabilind că vor continua să furnizeze informații Ucrainei și vor ajuta Kievul să obțină sisteme de apărare aeriană suplimentare

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Casa Albă anunță că Rusia și Ucraina au acceptat un armistițiu pentru o încetare a focului în Marea Neagră

Published

on

© Wikipedia

Casa Albă a publicat marți două bilanțuri ale discuțiilor sale cu Rusia și Ucraina, anunțând efectiv un acord pentru o încetare a focului pe mare “pentru a asigura siguranța navigației, a elimina utilizarea forței și a preveni utilizarea navelor comerciale în scopuri militare în Marea Neagră”, informează The Guardian.

De asemenea, cele două țări au convenit să “elaboreze măsuri pentru punerea în aplicare” a acordului anterior de încetare a atacurilor împotriva infrastructurii energetice, potrivit ambelor declarații.

De asemenea, Ucraina și Rusia vor “continua să lucreze în vederea obținerii unei păci durabile și de durată”, se arată în declarații.

În comunicatul specific Ucrainei, Casa Albă a afirmat, de asemenea, că SUA au confirmat că “își mențin angajamentul de a contribui la realizarea schimbului de prizonieri de război, la eliberarea deținuților civili și la returnarea copiilor ucraineni transferați cu forța”.

Documentul specific Rusiei menționa că SUA vor contribui la “restabilirea accesului Rusiei la piața mondială pentru exporturile de produse agricole și îngrășăminte, la reducerea costurilor de asigurare maritimă și la îmbunătățirea accesului la porturi și la sistemele de plată pentru astfel de tranzacții”.

Ambele versiuni s-au încheiat subliniind că “Statele Unite au reiterat imperativul președintelui Donald J. Trump conform căruia crimele de pe ambele părți ale conflictului dintre Rusia și Ucraina trebuie să înceteze, ca pas necesar către obținerea unei soluții de pace durabile”.

“În acest scop, Statele Unite vor continua să faciliteze negocierile dintre ambele părți pentru a ajunge la o rezoluție pașnică, în conformitate cu acordurile încheiate la Riad”, se precizează în cele două documente.

Președinții rus și american, Vladimir Putin și Donald Trump, au convenit într-o discuție telefonică marțea trecută un armistițiu parțial în care Ucraina și Rusia să oprească reciproc timp de 30 de zile atacurile asupra infrastructurilor energetice, ca alternativă în fața unui armistițiu global, refuzat de președintele rus, care a estimat că armata ucraineană ar putea profita de acest răgaz pentru a-și reface capacitățile.

Ulterior, Donald Trump l-a informat “pe deplin” pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre apelul cu Putin, liderul ucrainean acceptând propunerea de încetare a focului, iar SUA stabilind că vor continua să furnizeze informații Ucrainei și vor ajuta Kievul să obțină sisteme de apărare aeriană suplimentare

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO11 hours ago

Ministrul român al apărării, primit la sediul NATO de Mark Rutte: Am discutat despre importanța strategică a Mării Negre și apărarea NATO pe flancul estic

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Zelenski acceptă armistițiul în Marea Neagră și avertizează: Dacă Rusia îl încalcă, îi voi arăta lui Trump dovezile și voi cere sancțiuni și arme

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Casa Albă anunță că Rusia și Ucraina au acceptat un armistițiu pentru o încetare a focului în Marea Neagră

PARLAMENTUL EUROPEAN12 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România devine un jucător strategic în domeniul metalelor rare, consolidând securitatea economică a Europei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI13 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri are în vedere pentru asigurarea unor servicii de educație și îngrijire timpurie de înaltă calitate pentru toți copiii din UE

ROMÂNIA13 hours ago

Oficial: SUA revizuiesc desemnarea României în programul Visa Waiver. Premierul Ciolacu, convins că este o “măsură strict tehnică”. Precizările MAE

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Premierul Danemarcei critică administrația Trump pentru că exercită „presiuni inacceptabile” asupra Groenlandei: „Ne vom opune”

EUROBAROMETRU14 hours ago

Eurobarometru: Tinerii din România, printre cei mai optimiști din UE cu privire la viitorul proiectului european. Ce aștepări au de la Uniunea Europeană

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Comisia Europeană va finanța cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești, anunță Marcel Ciolacu: „Trei investiții care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii”

euro bani moneda
COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană va plăti parțial cea de-a treia cerere de plată din cadrul PNRR, după ce România nu a îndeplinit 6 jaloane

POLITICĂ6 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL1 week ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE1 week ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE1 week ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN3 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending