În 2013 țările UE vor ridica restricțiile de muncă pentru români. Cine va munci în locul celor plecați?

Cel mai târziu la finalul anului viitor, ţările UE vor fi nevoite să ridice restricţiile pentru români şi bulgari, iar locul celor care vor pleca va fi luat de lucrători din afara UE, România urmând să acorde zeci de mii de permise de muncă, scrie EVZ.ro.

Vestea bună pentru români ar fi aceea că odată cu liberalizarea pieţei muncii cel mai târziu la 31 decembrie 2013 oricine va putea pleca la muncă în străinătate fără a avea nevoie de un permis de muncă, cum se întâmplă acum. „Principalul câştig ar fi acela al aplicării unitare a legislaţiei europene privitoare la libera circulaţie a persoanelor. Ar fi pentru prima oară în Uniunea Europeană când oamenii vor putea circula liber”, a explicat Mihail Şeitan, fost ministru al Muncii pentru EVZ.ro.

Pe de altă parte, spune Şeitan, România ar putea avea o problemă: o să scadă populaţia activă. Adică vor migra exact aceia care lucrează şi plătesc taxe la stat. În această situaţie, s-ar putea diminua nivelul contribuţiilor pentru pensii şi alte asigurări sociale colectate în România şi, prin urmare, vor trebui luate măsuri compensatorii.

Citiţi mai mult: EVZ.ro

Foto: freefoto.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.