Connect with us

JUSTIȚIE

Monica Macovei: USL doreste anchetarea justitiei de catre Parlament

Published

on

Pe zi ce trece este tot mai clar ca USL doreste sa isi subjuge toate institutiile independente din Romania si sa suprime statul de drept, scrie europarlamentarul PDL, Monica Macovei, pe blogul său.

Prin votul privind infiintarea  unei Comisii parlamentare care sa ancheteze modul in care au cercetat procurii fraudele din timpul referendumului de demitere a presedintelui, comisia vrea de fapt ancheteze si sa judece procurorii, este de părere Macovei.

Redăm integral comunicatul remis presei:

”Pe zi ce trece este tot mai clar ca USL doreste sa isi subjuge toate institutiile independente din Romania si sa suprime statul de drept.

Senatorii USL au propus si votat ieri, 8 octombrie, infiintarea unei Comisii parlamentare de ancheta privind cercetarile procurorilor in dosarul fraudelor reclamate la referendum. Adica, parlamentarii USL vor sa ii ancheteze (ilegal) pe procurorii care ancheteaza (legal) reclamatiile de  frauda la referendum.  Stim din comunicatele DNA ca cel putin unul din dosare il priveste pe secretarul general al PSD, dl Liviu Dragnea, invinuit pentru infractiuni legate de referendumul din 29 iulie 2012 ( aici), iar altul pe deputatul PNL Teodor Atanasiu (aici).

Parlamentarii USL doresc investigarea procurorilor

Senatorii USL se contrazic flagrant si arata intentia lor reala: anchetarea procurorilor. Astfel, desi mentioneaza ca aceasta Comisie nu are ca scop anchetarea procurorilor, ci isi propune sa verifice sesizarile cetatenilor si autenticitatea lor, aceiasi senatori spun ca vor sa ia in considerare posibilele “fapte ilicite ale procurorilor”.

Cu alte cuvinte, Comisia parlamentara vrea ancheteze si sa judece procurorii, cu scopul (1)  de a isi scapa membri USL de ancheta prin intimidarea si amenintarea procurorilor, mai ales acum in timpul procedurii de numire a unor noi sefi la Parchetul General si DNA; (2) de a decredibiliza ancheta si pe procurorii care lucreaza in aceste dosare; (3)  de a minti opinia publica din Romania cu privire la scopul legitim si legal al acestor anchete, care nu este cum au votat oamenii, ci daca si cum s-au comis fraudele (4) de a-i minti si pe europeni ori americani pentru care frauda la alegeri/referendumuri nu este admisibila si este sanctionata penal, iar Parlamentul nu intervine in anchete.

Mai departe si mai grav: Comisia va putea solicita opinia unor specialişti din cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale – adica MAI, condus de USL -, iar Senatul va putea cere tuturor organelor de stat, institutiilor si organizaţiilor sa puna la dispozitia Comisiei parlamentare orice informatie si documente care sunt de natura sa serveasca activitatile acesteia. Se intelege din context ca senatorii vor sa ceara si acte din dosarele procurorilor, daca nu cumva toate dosarele.

In schimb, nimeni nu a vazut vreo Comisie parlamentara de ancheta privind votul multiplu anuntat de Autoritatea Electorala Permanenta. Aici parlamentarii USL au tacut, lasand sa se inteleaga ca voturile multiple si turismul electoral sunt firesti, dar cercetarea penala a posibilelor fraude ar fi ceva grav. Nu este grava ancheta penala, este legala, grava este incercarea clara a politicienilor USL de a-i ancheta si judeca  pe procurorii care ancheteaza fraudele reclamate la referendum.

Incalcarea separatiei puterilor in stat

In plus, formarea acestei Comisii parlamentare de ancheta contravine principiului separatiei puterilor in stat, fundatia unui stat de drept si a democratiei.

Zilele trecut l-am auzit pe primul ministru Victor Ponta, reprezentant al puterii exeecutive, spunand ca CSM si procurorii independenti – potrivit Constitutiei si legii-  trebuie sa raspunda in fata Parlamentului. Astazi vedem ca majoritatea USL din Parlament, adica puterea legislativa, doreste sa traga la raspundere o categorie a magistratilor: procurorii. Am vazut in ultimul timp amenintari si insulte din partea USL si impotriva unor judecatori.

Asistam in acest moment la un asalt al celor doua puteri din stat controlate de USL, legislativa si executiva, impotriva oricarei institutii care se doreste si trebuie sa ramana independenta. Zilele trecute am vazut sugrumarea presei de catre USL prin restructurarile din TVR (aici), astazi asistam la un nou pas in procesul de sugrumare a justitiei in Romania.

 

Cine poate ancheta procurorii

Revenind la Comisia parlamentara de ancheta votata ieri, activitatea procurorilor nu poate fi verificata decat de Consiliul Superior al Magistraturii, orice amestec al politicienilor fiind contrar Constitutiei si legilor.

Daca parlamentarii USL au primit plangeri din partea cetatenilor, acestea trebuie transmise mai departe CSM sau conducerilor parchetelor vizate. Este singura cale legala si corecta. Cum am facut si eu in cazul familiei Vlase (aici).

 

Obiectivul Comisiei parlamentare de ancheta a activitatii procurorilor este bizar si abuziv, cat timp urmeaza sa fie audiate doar persoanele care au depus plangere, adica o singura parte. Procurorii nu pot fi chemati la ordine in Parlament, au aceasta garantie constitutionala, cu atat mai mult sa li se ceara acte din dosare, asa cum au scris in documentele formarii acestei Comisii parlamentarii USL.

Este vadit ca USL incearca orice demers care o poate aduce mai aproape de obiectivul ei final: sa puna stapanire pe justitie. Voiculescu a spus ca „nu avem toata puterea pana nu luam si justitia”. Opinia publica nu trebuie sa uite asta si trebuie sa fie vigilenta. Fara justitie libera in Romania, tara se va duce de rapa.

Controlul asupra justitiei se face de USL prin intimidari, amenintari, si controale abuzive asupra magistratilor.

Comisia inventata ieri de USL ne arunca inapoi in timp, la vremea partidului stat din perioada guvernarilor PSD, cand anchetele incepeau, se opreau ori aveau loc pe baza directivelor si bunului plac al conducerii PSD in frunte cu condamnatul Adrian Nastase, care da sfaturi USL din inchisoare.

USL propaga in continuare o minciuna si, mai mult, cauta „dovezi” care sa o sustina. Oamenii nu au fost anchetati pentru ca au mers la vot si nici pentru cum au votat, ci pentru ca exista sesizari ca votul la referendum a fost fraudat. Iar juramantul pe Biblie este prevazut de Codul de procedura penala si trebuie respectat. Reprezentantii USL, condusi de un fost procuror si “doctor” in drept, stiu perfect acest lucru, dar nu vor sa recunoasca, pentru ca ar insemna sa respecte legea. 

USL pare ca actioneaza dupa modelul unui “grup infractional organizat”, impotriva statului de drept, interesului public si a democratiei in Romania, dorind sa subordoneze institutii independente in stat unor interese de grup si/sau personale care vor sa scape de deciziile unor magistrati independenti.”

 

JUSTIȚIE

Decizie definitivă: CCR a respins, în unanimitate, contestația lui Călin Georgescu. Acesta nu va putea candida la alegerile prezidențiale din luna mai

Published

on

Judecătorii Curții Constituționale au respins marți contestația depusă de Călin Georgescu, fiind menținută decizia Biroului Electoral Central de invalidare a candidaturii sale la alegerile prezidențiale din luna mai. Hotărârea CCR a fost adoptată în unanimitate, este definitivă și nu mai poate fi atacată.

“Toate contestațiile au fost respinse cu unanimitate de voturi. Vom oferi un comunicat de presă cu mai multe argumente”, a declarat Marian Enache, președintele CCR, la finalul ședinței.

Curtea Constituțională a judecat marți, de la ora 17:00, contestația lui Călin Georgescu la decizia Biroului Electoral Central (BEC) de respingere a candidaturii la alegerile prezidențiale din 4 mai.

“BEC și-a depășit competențele legale”, a susținut Georgescu în contestația depusă, arătând că Biroul Electoral nu are suport legal pentru a se raporta la hotărâri ale CCR.

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat, duminică seară, că a fost respinsă înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu, în motivarea deciziei, publicată ulterior, instituția precizând că a ținut cont de aspectele fundamentale “deja tranșate” de Curtea Constituțională la luarea deciziei.

Respingerea candidaturii a fost votată de zece din cei 14 membri ai BEC.

“Relevant pentru Biroul Electoral Central este faptul că hotărârea Curţii Constituţionale, anterior menţionată, analizează şi statuează cu privire la maniera în care candidatul a cărui candidatură face obiectul prezentei verificări de legalitate, a înţeles să se raporteze la condiţiile care rezultă din formula sacrosanctă a jurământului depus de persoana aleasă în funcţia de Preşedinte al României, fiind relevată o atitudine în manifestă contradicţie cu valorile de esenţă ale statului de drept. Or, statuările Curţii Constituţionale din Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024, statuări obligatorii şi pentru Biroul Electoral Central, conduc la concluzia că, în ceea ce priveşte candidatura domnului Georgescu Călin, aceasta nu întruneşte condiţiile de legalitate întrucât candidatul, prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, a încălcat însăşi obligaţia ( expressis verbisprevăzută în Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 2 din 5 octombrie 2024) de a apăra democraţia, care se întemeiază tocmai pe sufragii corecte, integre şi imparţiale, în conformitate cu legea, în lipsa cărora este alterat însuşi fundamentul ordinii constituţionale actuale”, se arată în hotărârea BEC.

În context, mai mulți susținători ai candidatului Călin Georgescu, aflați în fața sediului BEC, au forțat gardurile instalate de jandarmi, după ce au aflat despre această decizie. Forțele de ordine au intervenit și i-au îndepărtat, reinstalând gardurile de protecție.

Ulterior, manifestațiile au degenerat, protestatarii rupând gardurile instalate de jandarmi, au aruncat cu sticle, pietre, petarde și cu diverse obiecte, au incendiat un copac și s-au îmbrâncit cu forțele de ordine.

Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale în 2024, a fost pus oficial sub acuzare de Parchetul General, săptămâna trecută, pentru săvârșirea a șase infracțiuni, printre care acțiuni împotriva ordinii constituționale; inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob; promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid.

Totodată, procurorii DIICOT au reținut șase inculpați pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trădare, fiind acuzați că au format o organizație de tip militar și ar fi negociat cu agenți ai Rusiei ieșirea României din NATO și s-ar fi deplasat la Moscova în acest sens.

Măsurile DIICOT au venit după ce Ministerul de Externe de la București a declarat persona non grata doi diplomați ruși, astfel că atașatul militar, aero și naval al Federației Ruse la București, precum și adjunctul acestuia, vor fi expulzați din România.

Anterior, Serviciul rus de Informații Externe (SVR) a susținut marți, într-un comunicat de presă, preluat și de TASS, că liderii Uniunii Europene se află în mod evident în spatele deciziei de a aduce acuzații împotriva candidatului la președinția României Călin Georgescu, cu referire la dosarul în care este anchetat pentru șase infracțiuni, printre care acțiuni împotriva ordinii constituționale.

Afirmațiile dinspre Moscova cu privire la procesul electoral din România s-au intensificat și săptămâna aceasta. Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a publicat, pe X, o reacţie în favoarea fostului candidat la alegerile prezidenţiale, Călin Georgescu, susținând că “statul paralel a băgat efectiv democrația la șase metri sub pământ”. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că interzicerea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale pune sub semnul întrebării chiar legitimitatea scrutinului din România.

În România, Curtea Constituțională a luat o decizie fără precedent într-o țară democratică, respectiv anularea alegerilor prezidențiale din 2024, constatând că procesul electoral a fost viciat în integralitatea sa. Decizia a venit după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării a desecretizat rapoartele serviciilor de informații, analize și date care au relevat că România a fost vizată de 85.000 de atacuri cibernetice având mod de operare al unui actor statal, au identificat o campanie finanțată și coordonată de creștere accelerată a profilului candidatului independent Călin Georgescu, iar contraspionajul românesc a identificat date privind intențiile unor persoane de a afecta suveranitatea României și de a sprijini accesul lui Călin Georgescu, candidat anti-NATO și anti-UE, la funcția de președinte.

Continue Reading

JUSTIȚIE

CEDO a respins în unanimitate cererea lui Călin Georgescu prin care a contestat anularea alegerilor prezidențiale din România

Published

on

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins joi cererea lui Călin Georgescu prin care contestă anularea alegerilor prezidențiale din România, arată un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În decizia pronunțată joi în cauza Călin Georgescu v. Romania (cererea nr. 37327/24), intr-o formaţiune de Comitet compusă din trei judecători, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat, în unanimitate, cererea inadmisibilă. Această decizie este definitivă.

CEDO a constatat, in special, că dată fiind structura constituţională a României, nu există niciun indiciu că atribuţiile președintelui României sunt de natură să facă din acesta o parte a “corpului legislativ” al Statului pârât, în înţelesul articolului 3 al Protocolului nr. 1 la Convenţie, “corp legislativ” cu privire la care este garantat dreptul la alegeri libere. Prin urmare, Curtea a respins capătul de cerere formulat în aceasta privinţă.

Curtea a judecat de asemenea ca România nu are de ce să răspundă cu privire la capetele de cerere formulate în temeiul articolelor 6 (dreptul la un process echitabil), 10 (libertatea de exprimare), 11 (libertatea de reunire si asociere) și 13 (dreptul la un recurs efectiv).

Comitetul de trei judecători a fost format din Jolien Schukking (Olanda) – președintă, Faris Vehabović (Bosnia și Herțegovina), Lorraine Schembri Orland (Malta). De asemenea, Simeon Petrovski a fost grefier adjunct de secție.

Continue Reading

JUSTIȚIE

Parchetul General: Zeci de percheziții într-un dosar privind ”acțiuni contra ordinii constituționale, fals în declarații privind la finanțarea campaniei electorale și inițierea unei organizații cu caracter fascist”

Published

on

© Ministerul Public

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală au efectuat, în cursul zilei de miercuri, 26 februarie 2025, 47 de percheziții pe raza județelor Sibiu, Mureș, Timiș, Ilfov și Cluj, fiind vizate mai multe infracțiuni, printre care acțiuni contra ordinii constituționale, fals în declarații privind sursele de finanțare a campaniei electorale, instigare publică, inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, în cadrul acestor activități au fost vizate 27 de persoane fizice și 4 sedii aparținând unor persoane juridice, în legătură cu suspiciuni privind săvârșirea următoarelor infracțiuni:

• Acțiuni împotriva ordinii constituționale, prevăzută de art. 397 din Codul penal

• Nerespectarea regimului armelor și munițiilor, prevăzută de art. 342 alin. 2 din Codul penal

• Efectuarea, fără drept, a oricăror operațiuni cu articole pirotehnice, prevăzute de art. 37 lit. a din Legea nr. 126/1995, republicată

• Instigare publică, prevăzută de art. 368 alin. 1 din Codul penal

• Inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, precum și aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, prevăzută de art. 3 alin. (1) din O.U.G. nr. 31/2002

• Promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid împotriva umanității și de crime de război, precum și răspândirea, în spațiul public, a unor idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste ori xenofobe, prevăzută de art. 5 din O.U.G. nr. 31/2002

• Inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antisemit, precum și aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizații, prevăzută de art. 6 alin. (1) din Legea nr. 157/2018

• Fals în declarații privind sursele de finanțare a campaniei electorale, prevăzut de art. 326 alin. 1 din Codul penal

• Comunicarea de informații false, prevăzută de art. 404 din Codul penal

“Precizăm că percheziţia domiciliară este un procedeu probatoriu reglementat de Codul de procedură penală, în vederea descoperirii și strângerii probelor necesare soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, conchide sursa citată.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL15 minutes ago

Zelenski anunță o nouă convorbire telefonică cu Trump pe 19 martie pentru a discuta despre pașii următori în procesul de pace

U.E.39 minutes ago

Eurostat: Energia din surse regenerabile a atins pragul de 47% în 2024

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI52 minutes ago

Virgil Popescu a discutat cu delegația AmCham despre piața de energie din România și UE: Încurajez dialogul cu mediul de afaceri pentru a crea politici care să încurajeze dezvoltarea economică

INTERNAȚIONAL60 minutes ago

Volodimir Zelenski, primit cu onoruri la Helsinki de omologul finlandez Alexander Stubb

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Victor Negrescu a propus în Parlamentul European măsuri pentru un sistem de sănătate european mai echitabil, mai accesibil și mai bine finanțat

U.E.2 hours ago

Germania denunță ”jocul” lui Putin, după noi atacuri ruse asupra Ucrainei ce au avut loc în urma unui ”apel telefonic așa-zis revoluționar și formidabil” între Trump și Putin

ROMÂNIA2 hours ago

România, o nouă misiune umanitară pentru transportul unor pacienți arși din Macedonia de Nord la un spital din Belgia

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Șefa diplomației europene avertizează că Moscova nu poate fi de încredere: „Rusia nu dorește cu adevărat să facă niciun fel de concesii”

U.E.3 hours ago

Mai multe state din nordul UE fac apel la accelerarea procesului de aderare a Ucrainei, în contextul opoziției repetate a lui Orban: A sosit momentul unor decizii ambițioase

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan a discutat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia: România trebuie să fie un mediu sigur și atractiv pentru investiții

INTERNAȚIONAL2 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE2 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE4 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL6 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Trending