Președintele american Joe Biden a exclus trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina, în ciuda apelurilor din partea oficialilor ucraineni pentru sprijin aerian, transmite AFP, preluat de Agerpres.
Întrebat luni de un reporter dacă SUA vor furniza avioanele, Biden a răspuns cu un simplu și categoric „nu”.
Comentariul său vine la o zi după ce liderul Germaniei a exclus, de asemenea, trimiterea de avioane de luptă.
Ucraina a declarat că are nevoie de avioane pentru a prelua controlul asupra spațiului său aerian în războiul pe care îl poartă cu Rusia.
Avioanele de luptă F-16 Fighting Falcon sunt considerate pe scară largă drept unul dintre cele mai fiabile avioane de luptă din lume și sunt folosite de alte țări, precum Belgia și Pakistan. Acestea ar reprezenta un upgrade semnificativ față de avioanele de luptă din epoca sovietică pe care le folosește în prezent Ucraina, care au fost fabricate înainte ca țara să-și declare independența față de URSS, în urmă cu mai bine de 30 de ani.
Cu toate acestea, Biden a respins în repetate rânduri cererile Ucrainei pentru avioane, concentrându-se în schimb pe furnizarea de sprijin militar în alte domenii.
Săptămâna trecută, SUA au anunțat că vor furniza Kievului 31 de tancuri M1 Abrams, iar Marea Britanie și Germania au promis, de asemenea, un sprijin similar, prin furnizarea de tancuri de luptă Challenger 2 și Leopard 2.
Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Andrii Melnyk, a salutat acest anunț, dar a cerut aliaților crearea unei „coaliții de avioane de luptă” care să furnizeze Ucrainei și avioane Eurofighter, Tornado, Rafale franceze și avioane Gripen suedeze.
De asemenea, președintele Volodimir Zelenski a mulțumit Berlinului și Washingtonului pentru această decizie, considerată un progres în eforturile de sprijinire a țării devastate de război. Însă, liderul de la Kiev a subliniat imediat că Ucraina are nevoie de mai multe arme grele de la aliații NATO pentru a respinge trupele rusești, inclusiv avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune.
Într-un interviu acordat duminică pentru ziarul german Tagesspiegel, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că „ar părea neserios” față de populație să se discute despre trimiterea altor ajutoare militare Ucrainei când Germania abia s-a angajat să trimită tancuri Leopard 2.
Olaf Scholz a reiterat, de asemenea, că NATO nu se află în război cu Rusia și că „nu va permite o astfel de escaladare”.
Moscova a acuzat NATO că este un agresor prin proxy, iar membrii Alianței, inclusiv SUA și Germania, au fost reticenți în a trimite ajutor militar care ar putea duce la escaladarea conflictului.
Președintele francez, Emmanuel Macron, a reluat luni acest mesaj – spunând că, deși „nimic nu este exclus” când vine vorba de acordarea de sprijin Ucrainei, acesta nu trebuie nici să inflameze și mai mult situația, nici să limiteze capacitatea Franței de a se apăra.
Alte țări din UE, inclusiv Olanda, nu au dat încă un răspuns definitiv cu privire la trimiterea de avioane de luptă.
Cu toate acestea, Polonia a indicat că ar fi pregătită să furnizeze avioane de vânătoare în coordonare cu NATO.