Connect with us

ENERGIE

Strategia energetică a României: Dezvoltarea zăcămintelor în Marea Neagră, necesară pentru a evita creşterea dependenţei de importurile de gaze

Published

on

© Flickr/ OMV Petrom

Dezvoltarea zăcămintelor offshore descoperite în Marea Neagră este necesară pentru a evita creşterea semnificativă a dependenţei de importurile de gaze şi reprezintă o condiţie sine-qua-non pentru a putea miza pe gazul natural în mixul energiei electrice, conform proiectului “Strategiei energetice a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050“, publicată de ministerul de resort.

Conform documentului, producţia de gaz natural va scădea, după ce atinge un nou vârf de 132 TWh în 2025, ca urmare a producţiei din Marea Neagră, la 96 TWh în 2030 şi la 65 TWh în 2050.

“Pentru a evita creşterea semnificativă a dependenţei de importuri, chiar dacă acestea vor fi disponibile din surse şi prin rute alternative, este necesară dezvoltarea zăcămintelor offshore descoperite în ultimii ani în Marea Neagră. Aceasta este o condiţie sine-qua-non pentru a putea miza pe gazul natural în mixul energiei electrice, se menţionează în proiectul citat de Agerpres.

Potrivit documentului, resursele suplimentare de gaze naturale din zăcămintele onshore şi offshore sunt prevăzute în mixul energetic al României în toate scenariile, cu excepţia celui improbabil de menţinere îndelungată a preţurilor joase, care nu justifică o continuare a investiţiei.

Exploatarea resurselor de hidrocarburi din Marea Neagră va avea o contribuţie majoră la asigurarea securităţii energetice a României, încheie sursa citată.

Subiectul zăcămintelor offshore din Marea Neagră au și o componentă politică importantă în plan național, regional, dar și din perspectiva relației strategice cu Statele Unite.

Președintele Klaus Iohannis urmează a fi primit pe 20 august la Casa Albă de omologul său american Donald Trump. Vizita, a doua în doi ani, survine în contextul marcării de către România a 30 de ani de la prăbușirea comunismului și a 15 ani de la aderarea la NATO, însă, potrivit Casei Albe, discuțiile celor doi lideri ”vor avea în prim-plan provocările în materie de securitate, dar și modalitățile de a duce mai departe, pe baze reciproc avantajoase, parteneriatul celor două țări în materie de comerț și energie”.

Discuțiile între cei doi șefi de stat vor apărea într-un climat volatil și impredictibil cu privire la exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră.

Recent, au fost întețite informațiile privire la potențiala retragere a companiei americane Exxon Mobil din procesul de exploatare a zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră.

Mai mult, pe plan politic regional, guvernul Ungariei continuă să pună presiune publică asupra evoluțiilor cooperării româno-americane privind exploatarea gazelor din spațiul românesc al Mării Negre. Aflat recent la Washington, ministrul maghiar de externe a transmis că depinde de SUA și de aliații europeni ca Ungaria să importe gaz din România.

În primăvara acestui an, premierul Viktor Orban a discutat la Washington cu președintele Donald Trump problema gazelor din Marea Neagră, precizând că diversificarea este plauzibilă în cazul în care cooperarea dintre SUA şi România are loc rapid.

Amintim că înaltul demnitar maghiar i-a solicitat secretarului de Stat american, Mike Pompeo, cu ocazia vizitei pe care acesta a întreprins-o la mijlocul lunii februarie la Budapesta, să îndemne ExxonMobil să ia o decizie finală de investiţii în cel mai scurt timp posibil pentru a extrage gaze naturale în Marea Neagră, ceea ce ar permite Ungariei să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale.

Solicitările sale veneau după ce, la începutul lunii februarie, atât ministrul ungar Peter Szijjarto, cât și vicepremierul român Ana Birchall, s-au întâlnit la Washington cu secretarul american al Energiei Rick Perry.

În timp ce Szijjarto a menționat interesul strategic pentru ca parteneriatul ExxonMobil-OMV să funcționeze, Birchall a punctat angajamentul ferm al Guvernului României pentru asigurarea unui mediu investiţional transparent şi atractiv pentru companiile care investesc în domeniul energetic, prin proiecte de diversificare a surselor şi rutelor de transport al energiei.

În apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, companiile ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi.

La începutul anului, compania OMV Petrom, cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, a anunțat că amână investițiile în Marea Neagră din cauza volatilității legislative. Anterior, și compania americană ExxonMobil a cerut României o legislație stabilă și infrastructură pentru a începe exploatarea gazelor din Marea Neagră.

De altfel, întârzierea în adoptarea legii offshore care reglementează exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră – promulgată în noiembrie 2018 – a determinat companiile de profil să amâne investițiile.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ENERGIE

România și Coreea de Sud au stabilit bazele de cooperare în domeniul energiei nucleare. Sebastian Burduja: Vom construi prima instalație de detritiere din Europa și a treia din lume

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

România şi Coreea de Sud, prin miniștrii energiei ai celor două țări, Sebiastian Burduja și Dukgeun Ahn, au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare, echipamente de securitate, combustibil nuclear, reactoare modulare mici (SMR) şi gestionarea deşeurilor radioactive.

“Cu ocazia vizitei de stat în Coreea de Sud, alături de preşedintele României, Klaus Iohannis, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a avut o întâlnire bilaterală cu ministrul Comerţului, Industriei şi Energiei al Republicii Coreea, Dukgeun Ahn. În cadrul întâlnirii a fost semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, în prezenţa Preşedinţilor celor două ţări. Memorandumul de Înţelegere vizează cooperarea în domeniul nuclear, inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare, echipamente de securitate, combustibil nuclear, reactoare modulare mici (SMR) şi gestionarea deşeurilor radioactive”, informează Ministerul Energiei printr-un comunicat.

Cei doi miniştri responsabili cu domeniul Energiei au discutat despre politicile energetice şi au decis să extindă cooperarea pentru dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă şi a lanţului de aprovizionare cu combustibil.

Republica Coreea intenţionează să ofere un sprijin puternic industriei centralelor nuclearo-electrice în ceea ce priveşte retehnologizarea, furnizarea de combustibil nuclear, serviciile de întreţinere şi management. Construirea şi operarea reactoarelor modulare mici va asigura energie curată, fără emisii, se arată în document.

“Acest memorandum întăreşte parteneriatul dintre România şi Republica Coreea. Principala dimensiune a acestei colaborări o reprezintă domeniul energetic, prin mai multe proiecte precum: retehnologizarea Unităţii 1 de la CNE Cernavodă şi construirea primei instalaţii de detritiere din Europa şi a treia din lume. Instalaţia va oferi României şansa de a deveni un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu, combustibil candidat pentru viitoarele reactoare bazate pe fuziune nucleară. Partenerii coreeni ne oferă prin acest parteneriat experienţa acumulată în domeniul energetic nuclear, seriozitate şi competenţă”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, potrivit comunicatului citat.

Cooperarea dintre România şi Coreea de Sud în domeniul energiei nucleare s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, în principal prin interesul coreean în proiectele nucleare naţionale ale României. Republica Coreea se află printre statele care şi-au manifestat interesul de a finanţa proiectul reactoarelor modulare mici de la Doiceşti.

“Prin experienţa şi tradiţia sa, Republica Coreea poate avea o contribuţie semnificativă la dezvoltarea unor proiecte energetice majore din România şi la dialogul internaţional asupra tematicii securităţii energetice şi proiectelor de diversificare a aprovizionării cu resurse energetice”, subliniază comunicatul Ministerului român al Energiei.

De altfel, Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) au semnat, 2023, la Seul, contractul de Inginerie, Procurare și Construcție (EPC) pentru finalizarea primei instalații de detritiere (CTRF) din Europa, la CNE Cernavodă.

Instalația de detritiere de la Cernavodă (CTRF) va fi a treia instalație de detritiere din lume și prima din Europa și va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune.

Președintele Klaus Iohannis a efectuat, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația președintelui Yoon Suk Yeol, context în care cei doi șefi de stat au adoptat Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral, Coreea de Sud fiind prima țară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relațiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008.

La finalul consultărilor politice bilaterale la nivel prezidențial au fost semnate la nivel ministerial o serie de documente relevante pentru consolidarea relației bilaterale, vizând: apărarea, energia nucleară, investițiile și comerțul, cooperarea în situații de urgență și managementul dezastrelor, cooperarea în domeniul culturii, al mass-media și al tineretului și sportului, dar și un document de cooperare în domeniul investițiilor și pentru stimularea comerțului bilateral.

De asemenea, programul vizitei a cuprins și o vizită la la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon. Complexul industrial de 4 milioane de metri pătrați de la Changwon este specializat în dezvoltarea și manufactura unor tehnologii esențiale pentru tranziția verde. Cu o tradiție solidă în domeniul tehnologiei nucleare, Doosan Enerbility este un actor important și în ceea ce privește hidrogenul sau energia eoliană.

Din delegația oficială care l-a însoțit pe șeful statului la Seul au făcut parte și membri ai Guvernului României, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, ministrul energiei, Sebastian Burduja, și secretarul de stat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Continue Reading

ENERGIE

Klaus Iohannis a discutat cu reprezentanții Doosan Enerbility despre cooperarea România – Coreea de Sud în dezvoltarea reactoarelor modulare mici și a energiei verzi

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a efectuat miercuri, în ultima zi a vizitei sale oficiale în Coreea de Sud, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, aceasta având loc în contextul adoptării, pe 23 aprilie, a “Declarației Comune privind consolidarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea” și a semnării Memorandumului de cooperare în domeniul energiei nucleare.

Din delegația care l-a însoțit pe șeful statului au făcut parte ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, ministrul energiei, Sebastian Burduja și reprezentanți ai Societății Naționale Nuclearelectrica.

Parteneriatul Strategic România – Republica Coreea acordă o importanță deosebită cooperării în domeniul tranziției climatice prin participarea în proiecte energetice comune centrate pe tehnologii pentru energia nucleară, energia regenerabilă și hidrogen. Totodată, România și Coreea de Sud și-au intensificat în ultima perioadă cooperarea în domeniul energiei nucleare prin proiecte care vizează atât centrala de la Cernavodă, cât și reactoarele modulare mici.

În cadrul vizitei, șeful statului a vizitat capacitățile de producție ale platformei industriale, în special atelierele dedicate forjării și asamblării echipamentelor energiei nucleare.

Prezentările și discuțiile din cadrul turului fabricii au abordat și tema adaptării procesului de producție pentru tehnologiile emergente, precum cea a reactoarelor modulare mici.

Președintele Klaus Iohannis a arătat că țara noastră este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaționali în dezvoltarea și implementarea tehnologiei reactoarelor modulare mici în România și la nivel internațional și a amintit în acest sens sprijinul Statelor Unite pentru acest proiect, cooperarea internațională fiind esențială pentru punerea în aplicare a tehnologiilor inovatoare care conduc la reducerea emisiilor de dioxid de carbon și la asigurarea securității energetice.

Șeful statului a subliniat, de asemenea, rolul important pe care îl are industria, prin dezvoltarea și fabricarea de tehnologii verzi, în decarbonizare, creșterea economică durabilă și crearea de locuri de muncă.

În cadrul discuțiilor cu reprezentanții Doosan Enerbility, președintele Klaus Iohannis a evidențiat interesul României de a juca un rol important pe lanțurile de valoare globale prin dezvoltarea în țara noastră a unor structuri industriale pentru producția și mentenanța tehnologiilor esențiale în tranziția verde.

Totodată, acesta a accentuat potențialul pe care îl are țara noastră în acest sens, în special în privința tehnologiile nucleare.    

Complexul industrial de 4 milioane de metri pătrați de la Changwon este specializat în dezvoltarea și manufactura unor tehnologii esențiale pentru tranziția verde. Cu o tradiție solidă în domeniul tehnologiei nucleare, Doosan Enerbility este un actor important și în ceea ce privește hidrogenul sau energia eoliană.

Continue Reading

ENERGIE

PPC blue este noua marcă a PPC pentru segmentul mobilității electrice în România, simbolizând mobilitate, viteză, tehnologie, inovație și eficiență

Published

on

Compania de mobilitate electrică din cadrul grupului de companii PPC din România adoptă o nouă identitate de brand – PPC blue, noua marcă fiind simbolizată prin litera „e” care încorporează calitățile brandului PPC blue – mobilitate, viteză, tehnologie, inovație, eficiență, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Mobilitatea electrică este unul dintre elementele cele mai importante ale tranziției energetice, unul în care clienții influențează direct tranziția, pentru că alegerea lor personală reduce consumul de combustibili fosili și înlocuiește folosirea acestora cu energia electrică. Misiunea noastră la PPC blue este să fim alături de clienți în această alegere, să le punem la dispoziție o rețea extinsă de puncte de încărcare și serviciile aferente, pentru ca împreună să facem mobilitatea electrică mai accesibilă, reducând în același timp emisiile atmosferice în orașele noastre”, a declarat Andreea-Dana Popescu, director al PPC Blue România.

Ca parte a procesului de rebranding se lansează și website-ul www.ppcblue.ro, iar aplicația mobilă dedicată va fi disponibilă în perioada imediat următoare. Cei care accesează vechiul website https://www.enelxway.com/ro/ro/ vor fi redirecționați către noua platformă de mobilitate electrică, PPC blue.

Sub brandul PPC blue operează acum circa 500 de puncte de încărcare, cu o putere totală instalată de peste 10.000 kW, în 63 de localități din toate zonele țării.  În perioada următoare, fiecare punct de încărcare din portofoliul companiei va fi marcat cu noul logo PPC blue și va fi prezentă noua identitate vizuală.

PPC blue oferă soluții integrate de mobilitate electrică clienților rezidențiali, companiilor și instituțiilor publice din întreaga țară. Sub acest brand se instalează infrastructură de încărcare în centre comerciale, supermarketuri, restaurante și hoteluri care doresc să atragă utilizatorii de mașini electrice, precum și în spațiile publice puse la dispoziție de municipalități interesate de îmbunătățirea calității aerului prin încurajarea mobilității electrice.

Condițiile de utilizare a serviciilor, precum și tarifele nu sunt modificate ca urmare a schimbării identității vizuale, însă denumirile abonamentelor vor fi modificate astfel: PPC blueLite, PPC bluePlus, PPC blueMax.

PPC Blue România este parte a Grupului PPC, cu o tradiție de peste 70 de ani în Grecia, lider în domeniul energiei în Europa de Sud-Est, care și-a făcut un angajament din dezvoltarea durabilă și protecția mediului prin promovarea surselor de energie curată. Mobilitatea electrică joacă un rol central în această viziune pentru viitor. DEI Blue, compania dedicată mobilității electrice lansată de PPC în 2021 în Grecia, și-a făcut deja un nume prin serviciile de e-mobilitate furnizate persoanelor fizice, companiilor și administrației publice din întreaga Grecie. Obiectivul de a deveni cel mai important jucător pe noua piață a mobilității electrice din regiune, prin realizarea unor investiții semnificative pentru dezvoltarea, gestionarea și operarea celei mai extinse rețele de încărcare a mașinilor electrice și prin furnizarea de servicii inovatoare, descrie planul ambițios al PPC. În România, PPC blue operează circa 500 de puncte de încărcare în 63 de localități, cu o putere totală instalată de peste 10.000 kW.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ALEGERI EUROPENE 202413 hours ago

“Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”: Clipul electoral lansat de Parlamentul European a fost vizionat de peste 190 de milioane de ori

REPUBLICA MOLDOVA13 hours ago

De la Berlin, Maia Sandu confirmă negocierile pentru un acord de securitate UE – Republica Moldova

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Consiliul Europei a adoptat primul tratat internațional care urmărește respectarea drepturilor omului, a statului de drept și a democrației în utilizarea inteligenței artificiale

U.E.17 hours ago

Război în Ucraina: Intră în vigoare noi norme ale UE care incriminează încălcarea sancțiunilor europene

CHINA17 hours ago

UE demarează o nouă investigație în relație cu China, de data aceasta cu privire la importurile de produsele de oțel ce provin din a doua economie a lumii

ROMÂNIA18 hours ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

FONDURI EUROPENE18 hours ago

Noua ediție a programului Start-Up Nation continuă în 2024 cu fonduri europene. Tinerii între 18-35 ani sunt așteptați să-și depună planurile de afaceri din septembrie

ROMÂNIA19 hours ago

Nicolae Ciucă: În România, israelienii sunt printre prieteni. Acești prieteni susțin dreptul statului Israel de a exista şi de a-şi apăra cetăţenii

EDUCAȚIE19 hours ago

România şi R. Moldova vor găzdui Secretariatul Grupului de monitorizare a Procesului Bologna începând cu luna iulie a acestui an, anunță ministra Ligia Deca

ROMÂNIA DIGITALĂ20 hours ago

Ministrul Digitalizării anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului inadecvat pe rețelele de socializare

ROMÂNIA18 hours ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL3 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA5 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO1 week ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20243 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

Trending