Summitul UE-Rusia: Despre ce vor discuta liderii europeni cu Vladimir Putin

Uniunea Europeană și Federația Rusă vor organiza cel de-al 30-lea summit bilateral, la Bruxelles, pe 20-21 decembrie, potrivit unui comunicat dat publicitatii de catre serviciul de presa al Consiliului European.

UE va fi reprezentată la summit de președintele Consiliului European, Herman van Rompuy și de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Catherine Ashton, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate/vice-președinte al Comisiei, împreună cu comisarii europeni Günther Oettinger (energie) și Karel De Gucht (comerț), vor participa, de asemenea.

Rusia va fi reprezentată de președintele Vladimir Putin, însoțit de ministrul de Externe, Serghei Lavrov, ministrul Energiei, Alexander Novak și ministrul Economiei, Andrei Belousov.

Participanții la summit se vor întâlni la cină în seara zilei de joi, 20 decembrie. Reuniunea plenară va avea loc în dimineața zilei de vinery, urmată de un prânz de lucru și o conferință de presă.

Liderii vor discuta despre situația politică și economic în Rusia și UE, laolaltă cu perspective strategice pentru relațiile UE-Rusia. O gamă largă de probleme bilaterale vor fi pe ordinea de zi, inclusiv activități privind Noul Acord UE-Rusia; parteneriatul pentru modernizare UE-Rusia; aspect comerciale în urma aderării Rusiei la OMC, în august 2012; cooperare energetică; aspecte legate de vize și mobilitate, aviație, gestionarea crizei și cooperarea în domeniul protecției civile; drepturile omului și statul de drept;

Liderii vor discuta, de asemenea, președinția G20 a Rusiei, precum și problem regionale și internaționale, discuțiile fiind de așteptat să se concentreze asupra situației din Siria, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, procesul de pace din Orientul Mijlociu, programul nuclear Iranian, Moldova/Transnistria, Georgia și Nagorno-Karabakh și Balcanii de Vest.

Detalii aici.

Foto: consilium.europa.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.