Connect with us

INTERNAȚIONAL

UE, nevoită să dialogheze cu talibanii. Josep Borrell: Au câștigat războiul și trebuie să prevenim o criză umanitară și resurgența terorismului

Published

on

© European Union, 2020

Uniunea Europeană este nevoită să dialogheze cu autoritățile de la Kabul, oricare ar fi acestea, pentru a preveni înrăutățirea situației umanitare din Afganistan, precum și resurgența terorismului în noile condiții de instabilitate majoră, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, marți, după reuniunea de criză a miniștrilor de externe din statele membre.

Scopul reuniunii de marți a fost acela de a face o primă evaluare și de a discuta abordarea Uniunii Europene față de noua situație din Afganistan.

„Va trebui să luăm legătura cu autoritățile de la Kabul – autoritățile de la Kabul, oricine ar fi ele, talibanii au câștigat războiul, așa că va trebui să discutăm cu ei – pentru a ne angaja într-un dialog cât mai curând posibil, pentru a preveni un dezastru umanitar și un potențial dezastru migrator, dar și o criză umanitară. Acest dialog va trebui, de asemenea, să se concentreze asupra mijloacelor de a preveni revenirea prezenței teroriștilor străini în Afganistan. Un lucru care, cu siguranță, este, de asemenea, foarte important pe agenda noastră”, a declarat presei șeful diplomației UE.

De asemenea, UE va trebui să se asigure că noua situație politică creată în Afganistan prin revenirea talibanilor nu va duce la o mișcare migratorie pe scară largă către Europa.

„Trebuie să ne coordonăm între statele membre ale Uniunii Europene și țările de tranzit. Aceasta va fi o prioritate pe agenda noastră și va trebui să sprijinim țările de tranzit și țările vecine Afganistanului”, a adăugat Borrell.

În același timp, Înaltul Reprezentant a punctat că UE va rămâne vigilentă în ceea ce privește respectarea obligațiilor internaționale acceptate de diferitele guverne afgane de peste 50 de ani, o preocupare „foarte importantă pentru noi fiind situația femeilor și a fetelor, drepturile omului, dar mai ales ale femeilor și fetelor”. Astfel, Josep Borrell le-a solicitat talibanilor să își respecte obligațiile care le revin în temeiul dreptului umanitar internațional în toate circumstanțele, precum și să vegheze la respectarea statului de drept și a principiilor democratice încetățenite în ultimii 20 de ani.

„Cooperarea cu orice viitor guvern afgan va fi condiționată de o soluționare pașnică și favorabilă incluziunii și de respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor afganilor, inclusiv ale femeilor, tinerilor și persoanelor aparținând minorităților, precum și de respectarea obligațiilor internaționale ale Afganistanului, de angajamentul față de lupta împotriva corupției și de prevenirea utilizării teritoriului afgan de către organizațiile teroriste”, a subliniat înaltul oficial al UE.

Nu în ultimul rând, Josep Borrell a asigurat că UE, împreună cu statele membre, fac eforturi pentru scoaterea în siguranță din Afganistan a europenilor, precum și a afganilor care au cooperat cu aceștia de-a lungul celor două decenii de prezență occidentală în teritoriu. 

„Situația de pe teren este foarte fluidă. Devine, în anumite momente, periculoasă pentru oamenii care au lucrat [cu și pentru noi] și care ne sprijină activitatea. Poporul afgan. Iar principala concluzie a acestei reuniuni a fost că primul obiectiv, prioritar, este de a asigura evacuarea în cele mai bune condiții de securitate a cetățenilor europeni încă prezenți în țară și, de asemenea, a cetățenilor afgani care au lucrat cu noi timp de peste 20 de ani, în cazul în care doresc să părăsească țara. Nu îi putem abandona și vom face – facem – tot ceea ce putem pentru a-i aduce și pentru a le oferi adăpost în statele membre ale Uniunii Europene”, a mai punctat Înaltul Reprezentant al UE.

Prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh a transmis marţi că se află în Afganistan şi că este „preşedintele interimar legitim”, conform Constituției afgane, după ce preşedintele Ashraf Ghani a fugit din ţară în timp ce talibanii cucereau capitala Kabul, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Potrivit AFP, Saleh, inamic jurat al talibanilor, s-a retras în ultima regiune care nu se află încă în mâinile insurgenţilor, valea Panshir, la nord-est de Kabul. De acolo, acesta a transmis că nu va sta „niciodată sub acelaşi acoperiş cu talibanii” și i-a îndemnat pe afgani să nu abandoneze lupta împotriva acestora, în ciuda abandonului forțelor militare ale SUA. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

NATO

Guvernul finlandez a înaintat Parlamentului propunerea oficială privind aderarea Finlandei la NATO

Published

on

© European Union, 2019

Guvernul finlandez a înaintat luni, 5 decembrie, Parlamentului propunerea oficială privind aderarea Finlandei la NATO, informează un comunicat al Ministerului de Externe.

Consultarea privind proiectul de propunere a generat aproximativ 1 600 de răspunsuri, în baza cărora Guvernul a revizuit propunerea și a completat argumentația cu precizări referitoare la cooperarea dintre guvern și președintele Republicii, la rolul Parlamentului în gestionarea chestiunilor NATO și în luarea deciziilor cu privire la acestea, precum și la statutul Insulelor Åland în conformitate cu dreptul internațional.

Guvernul propune Parlamentului să aprobe Tratatul Atlanticului de Nord, care instituie Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și definește principiile care guvernează activitățile Alianței și obligațiile membrilor săi, precum și Acordul de la Ottawa, ccare definește statutul NATO ca persoană juridică, precum și privilegiile și imunitățile personalului NATO.

Finlanda poate adera la Tratatul Atlanticului de Nord și poate deveni membră a NATO atunci când toate statele membre ale Alianței vor ratifica aderarea Finlandei. Până în prezent, 28 din cele 30 de state membre NATO au ratificat aderarea Finlandei, ratificările din partea Turciei și Ungariei fiind încă în curs.

Potrivit sursei citate, din punct de vedere legal, Parlamentul poate examina propunerea guvernului înainte ca toate statele membre NATO să ratifice Protocolul de aderare a Finlandei. După ce Parlamentul a examinat propunerea, președintele Republicii va decide cu privire la aderarea Finlandei la NATO. Cu toate acestea, instrumentul de aderare a Finlandei poate fi depus la guvernul Statelor Unite, în calitate de depozitar, iar Finlanda poate deveni membră a NATO numai după ce toate statele membre NATO au ratificat Protocolul de aderare a Finlandei și secretarul general al NATO a invitat Finlanda să adere la Alianță.

Propunerea guvernului evaluează principalele efecte ale aderării la NATO

Propunerea Guvernului evaluează principalele efecte ale aderării Finlandei la Tratatul Atlanticului de Nord, care se referă în special la politica externă, politica de securitate și politica de apărare. În calitate de membru al NATO, Finlanda se va angaja să respecte Tratatul Atlanticului de Nord și va participa la toate aspectele NATO, însemnând pregătirea din punct de vedere militar pentru a-și îndeplini obligația de apărare colectivă în temeiul articolului 5, inclusiv prin utilizarea forței armate; integrarea apărării naționale în apărarea colectivă a NATO; participarea la consultările privind politica de securitate a NATO, precum și angajarea politică față de Alianță și participarea la misiunile NATO pe timp de pace.

Aderarea Finlandei la NATO va avea, totodată, efecte economice și efecte în domeniul resurselor umane, care vor fi precizate odată ce Finlanda va deveni membră.

Guvernul apreciază că legislația existentă permite Finlandei să adere la Tratatul Atlanticului de Nord și la Acordul de la Ottawa, iar obligațiile care decurg din acestea nu necesită modificări imediate ale legislației naționale.

Propunerea concluzionează că Tratatul Atlanticului de Nord nu ar reprezenta o problemă pentru suveranitatea și participarea Finlandei la cooperarea internațională și că aderarea Finlandei la acest tratat nu ar constitui un transfer semnificativ de competențe către o organizație internațională. Prin urmare, Parlamentul ar putea lua decizia de a adopta tratatul prin vot cu majoritate simplă.

Continue Reading

NATO

Germania apreciază că e posibil să nu atingă în acest an obiectivul alocării de 2% din PIB pentru apărare: Chiar şi pentru anul viitor chestiunea este deschisă în acest moment

Published

on

© NATO/ Flickr

Germania apreciază că există șansa de a nu atinge în acest on obiectivul de alocare a 2% din PIB pentru apărare, completând că rămâne de văzut dacă acest lucru va fi posibil anul viitor, a declarat t luni un purtător de cuvânt al guvernului german, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Berlinul doreşte să atingă acest obiectiv în această legislatură, a spus reprezentantul executivului german în conferinţa de presă periodică, adăugând că cancelarul Olaf Scholz încă nu a luat o decizie legată de creşterea ţintei NATO de 2% din PIB pentru apărare.

”Este adevărat că probabil nu vom atinge ţinta de 2% în acest an – există diverse indicii în acest sens; chiar şi pentru anul viitor chestiunea este deschisă în acest moment”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Pe de altă parte, cancelarul Olaf Scholz a confirmat luni planurile guvernului său de a cumpăra avioane de vânătoare americane F-35, parte a eforturilor de modernizare masivă a armatei germane.

”Germania va continua să-şi respecte angajamentul faţă de aranjamentele nucleare comune ale NATO, inclusiv prin achiziţionarea de avioane de vânătoare F-35 cu dublă capacitate”, a scris Scholz într-un articol publicat de revista americană Foreign Affairs, făcând referire la faptul că avioanele pot transporta atât rachete nucleare, cât şi rachete convenţionale.

Potrivit raportului anual de activitate al NATO pentru anul 2022, dat publicității la mijlocul lunii martie, Germania a crescut alocarea la 1,56% din PIB, departe de ținta de 2%, pe care Berlinul a asigurat în dese rânduri că o va îndeplini în anul 2030.

În vederea asigurării capacităţii Alianţei de a răspunde în mod eficient provocărilor generate de noul mediu strategic de securitate, la nivelul NATO, cu ocazia Summit-ului din Ţara Galilor a fost agreat The Wales Summit Pledge on Defence Investment (DIP), care  vizează angajamentul statelor membre de a atinge obiectivul de 2% din PIB alocat cheltuielilor pentru apărare în decursul a 10 ani (până în 2024), cu diferenţele specifice fiecărui grup de aliaţi (cei care au deja acest nivel de finanţare îl vor menţine, ceilalţi vor stopa declinul bugetelor de apărare şi vor creşte gradual cheltuielile pentru apărare).

În plus, angajamentul indică alocarea a cel puțin 20% din bugetul apărării pentru achiziţia de echipamente majore şi activităţi de cercetare-dezvoltare, precum şi îmbunătăţirea rezultatelor individuale privind nivelul de dislocabilitate şi sustenabilitate a forțelor în teatrele de operații.

În luna februarie, cancelarul Olaf Scholz a anunţat o creştere masivă a cheltuielilor pentru apărare, precizând că acestea vor depăşi pragul de 2% din PIB stabilit ca angajament de statele membre NATO, în contextul în care conflictul din Ucraina a forţat Berlinul să regândească politica sa externă şi de securitate.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Financial Times l-a desemnat pe Volodimir Zelenski drept “Personalitatea Anului 2022”: “Un Churchill al epocii rețelelor sociale”

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Volodimir Zelenski a fost desemnat de Financial Times “personalitatea anului”, fiind comparat cu “Churchill al epocii rețelelor sociale”, publicația britanică precizând că președintele ucrainean întruchipează reziliența poporului său și a devenit un etalon al democrației liberale.

“Sunt mai mult responsabil decât curajos”, se descrie președintele Ucrainei, conform The Guardian.

Într-un interviu acordat Financial Times, care l-a desemnat „personalitatea anului” și l-a comparat cu Churchill pentru epoca rețelelor de socializare, președintele ucrainean a spus că, după nouă luni de război declanșat de Rusia, îi este dor să pescuiască alături de fiul său: “Vreau doar să prind un crap în râul Nipru”.

“Sunt mai mult responsabil decât curajos… Pur și simplu urăsc să dezamăgesc oamenii”, a mai afirmat președintele Ucrainei, relatează Hotnews.ro.

Considerat de mulți ucraineni înainte de invazia din februarie ca fiind un fel de glumă, un amator care se străduia să se ridice la înălțimea unei funcții înalte, Zelenski, în vârstă de 44 de ani, și-a câștigat un loc în istorie pentru demonstrația sa extraordinară de leadership și tărie de caracter.

La fel cum Winston Churchill a vorbit la radio pentru a-și mobiliza țara în timpul bombardamentelor naziste asupra Londrei, Zelenski a folosit rețelele de socializare pentru a milita neîncetat pentru sprijinul militar și financiar al Occidentului, transformând situația dificilă a poporului său într-o pârghie morală asupra liderilor din Europa și SUA. El i-a convins pe europeni să suporte costurile uriașe ale confruntării cu Putin și să ofere Kievului o cale de aderare la UE.

Pe parcurs, a devenit un etalon al democrației liberale în competiția globală mai largă cu autoritarismul, care ar putea defini cursul secolului XXI.

Zelenski a ajuns, de asemenea, să întruchipeze curajul și rezistența poporului ucrainean în lupta sa împotriva agresiunii rusești.

Din aceste motive, Financial Times l-a ales pe Zelenski drept persoana anului.

Continue Reading

Facebook

CONSILIUL EUROPEAN8 hours ago

Șeful Consiliului European era “mai optimist” acum câteva luni privind intrarea României, Bulgariei și Croației în Schengen: Acum, atmosfera este diferită

CONSILIUL UE12 hours ago

Președintele interimar al Senatului i-a prezentat președintelui Consiliului Federal al Austriei argumentele pentru care România merită în Schengen: Trebuie explicate până în ultima secundă

CONSILIUL UE13 hours ago

Consiliul UE se va pronunța joi asupra aderării României la Schengen; Agenda mai poate suferi modificări doar miercuri, în urma reuniunii ambasadorilor UE

NATO13 hours ago

Guvernul finlandez a înaintat Parlamentului propunerea oficială privind aderarea Finlandei la NATO

ROMÂNIA13 hours ago

Virgil Popescu dă asigurări: România a devenit independentă de țițeiul rusesc, astfel că embargoul nu va afecta țara noastră

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

UE investește 1,2 miliarde de euro în 61 de proiecte de cooperare industrială în domeniul apărării

ROMÂNIA14 hours ago

Guvernul salută planul UE privind migrația ilegală prin Balcanii de Vest, document care ar putea atenua îngrijorările Austriei și debloca aderarea României la Schengen

NATO14 hours ago

Germania apreciază că e posibil să nu atingă în acest an obiectivul alocării de 2% din PIB pentru apărare: Chiar şi pentru anul viitor chestiunea este deschisă în acest moment

SCHENGEN16 hours ago

Romanian Business Leaders, apel către Austria privind aderarea la Schengen: Nu putem deconta problemele politice interne ale unor state şi nici politicile UE privind migrația ilegală

ROMÂNIA16 hours ago

Schengen: Comisia Europeană așteaptă un vot în Consiliu „pe măsura” rapoartelor sale privind pregătirea integrală a României și Bulgariei pentru aderare

ROMÂNIA13 hours ago

Virgil Popescu dă asigurări: România a devenit independentă de țițeiul rusesc, astfel că embargoul nu va afecta țara noastră

NATO4 days ago

Ucraina nu va primi încă sisteme de apărare aeriană Patriot din partea NATO. Stoltenberg: Trebuie să ne asigurăm că sistemele furnizate deja pot funcționa

NATO5 days ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București înseamnă foarte mult pentru prestigiul României și pentru securitatea României

NATO6 days ago

Ministrul turc de externe salută ”pașii pozitivi” făcuți de Suedia și Finlanda, dar anunță că Turcia așteaptă ”măsuri concrete” pentru a le elibera drumul către NATO

NATO6 days ago

NATO a decis, la București, să intensifice sprijinul pentru R. Moldova, Georgia și Bosnia, “trei parteneri valoroși care se confruntă cu presiunea rusă”

NATO6 days ago

Avertismentul NATO după ministeriala de la București: Aliații trebuie să evalueze dependențele euro-atlantice de China și să reducă vulnerabilitățile

NATO6 days ago

Stoltenberg condiționează o eventuală aderare a Ucrainei la NATO de „triumful său ca stat suveran și independent” și de un parteneriat politico-militar mai strâns

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Marian-Jean Marinescu subliniază nevoia ”cooperării puternice între statele membre și autoritățile locale” din regiunile carbonifere pentru succesul tranziției spre economie verde, avându-i pe oameni în centru

INTERNAȚIONAL6 days ago

Șeful diplomației SUA, în România, la 25 de ani de Parteneriat Strategic: În 1989, democrația a prins rădăcini. Să fim întăriți de amintirea curajului poporului român în cel mai întunecat moment al său

NATO7 days ago

Klaus Iohannis, către miniștrii de externe NATO reuniți la București: Trebuie să implementăm cât mai curând deciziile privind postura de apărare pe flancul estic și la Marea Neagră

Team2Share

Trending