Victor Boștinaru ( S&D, PSD) solicită Consiliului să acționeze “imediat pentru integrarea în Spațiul Schengen a României și Bulgariei”

Europarlamentarul Victor Boștinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a solicitat Consiliului în cadrul plenului reunit al Parlamentului European, în prezența ministrului adjunct pentru afaceri europene din partea Estoniei, Matti Maasikas și a prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans să acționeze imediat, în baza propunerii Comisiei Europene, la integrarea în Spațiul Schengen a României și Bulgariei, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro

Schengen este cea mai mare zonă de călătorie liberă din lume și este una dintre realizările majore ale Uniunii Europene – o realizare care ar trebui păstrată, în special, prin includerea tuturor statelor membre care doresc să fie integrate și care îndeplinesc deja criteriile. Unitatea este cel mai important element pentru viitorul Uniunii Europene“, a precizat Boștinaru.

Acesta a ținut să puncteze amenințările și provocările comune cu care se confruntă Uniunea la graniță, punctând că este necesar “să se intensifice în continuare cooperarea polițienească și judiciară și să se protejeze mai bine frontierele externe ale Uniunii. Prin urmare, salut comunicarea Comisiei care trage concluziile din implementarea foii de parcurs «Înapoi la spațiul Schengen» și propune noi măsuri pentru consolidarea acestui spațiu”.

“Dacă vrem să consolidăm spațiul Schengen și să consolidăm cooperarea în materie de securitate și încrederea reciprocă între statele membre, atunci este cel mai important să deschidem imediat spațiul Schengen pentru libera circulație în Bulgaria și România, așa cum a propus Comisia Europeană și pentru Croația, atunci când criteriile vor fi îndeplinite. Solicit Consiliului să acționeze imediat în baza propunerii Comisiei Europene”, a completat europarlamentrul român.

“De asemenea, progresul real în combaterea terorismului nu poate fi obținut decât dacă lucrăm împreună către o Uniune eficientă de Securitate și Apărare, în care dimensiunile externe și interne sunt importante. Iată de ce solicit implementarea imediată a unui pachet pentru PESCO”, a conchis Victor Boştinaru.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut un apel în cadrul discursului său privind Starea Uniunii Europene pentru aderarea României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen.

”Cine nu este dispus să facă compromisuri, nu este dispus să accepte democrația. Trebuie să deschidem ușa spațiului Schengen pentru români și pentru bulgari. Și Croația trebuie să beneficieze de acest lucru, după ce va îndeplini criteriile”, a spus liderul Comisiei Europene în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

Finalizarea procesului de aderare la Spațiul Schengen este supusă deciziei unanime a statelor membre, la nivelul Consiliului Uniunii Europene, amintește MAE pe site-ul său, care notează că în prezent România aplică majoritatea dispozițiilor acquisului Schengen și acționează, astfel, ca un membru de facto cu o contribuție semnificativă la însăși securitatea Spațiului Schengen, gestionând peste 2000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.