Connect with us

COMUNICATE DE PRESĂ

Volumul colaborativ ”România transatlantică”, lansat la Biblioteca Centrală Universitară

Published

on

“Romania transatlantică”, un volum colaborativ coordonat de Vasile Iuga, Mihaela Nicola și Răsvan Radu, cu un “Cuvânt înainte” semnat de George Friedman și o contribuție specială a lui Thierry de Montbrial, a fost lansat joi la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” din București.

Potrivit unui comunicat de presă remis CaleaEuropeana.ro, volumul continuă seria unor lucrări precum “7 teme fundamentale pentru România” (2014), “România noului val” (2015) și “100 de fețe ale inovației” (2016), care conturează o nouă piață a ideilor după 25 de ani de democrație. Inițiativa demersului aparține Clubului România.

FOTO: CaleaEuropeana.ro

FOTO: CaleaEuropeana.ro

“România transatlantică” reprezintă un proiect colaborativ deschis care adună semnăturile a peste 100 de autori și lideri contemporani dinspre toate zonele societății românești, implicați în gândirea unei noi arhitecturi pentru modelul românesc de societate. Eseurile prezente în volum abordează 7 capitole și teme distincte: Contextul internațional (coordonator Alina Inayeh); Puteri. Instituții. Idei. România, a cincea Republică (coordonator Marius Stoian); Reconectarea României la rețelele globale (coordonator Vasile Iuga); Valori culturale și dialogul disciplinelor (coordonator Mihaela Nicola); București Smart City (coordonator Bogdan Gavrilă); Scutul de apărare (coordonatori Daniel Dăianu & Victor Vevera); Predicții și perspective (coordonator Răsvan Radu).

Ideile expuse de “România transatlantică” vin să propună o nouă stare de spirit și o atmosferă intelectuală favorabilă pentru deschiderea către lumea Atlantică și pentru dezvoltarea domeniilor în care există potențial precum economia, cultura, știința și inovația.

Potrivit sursei citate, cartea aduce mai mult decât un concept strategic — este un proiect de transfer cultural și de know-how care propune valori și modele de secol XXI pentru societatea românească și pentru cultura politică locală. Conceptele cheie abordate în volum țin cont de valorile transatlantice suprapuse pe modelele instituționale ale democrației autentice. Colecția de eseuri, privită holistic, propune o viziune care poate sta la fundația unui “nou proiect de țară” și a unei strategii atlantice care consolidează realizările post-comuniste ale României ca țară membră a NATO și a Uniunii Europene în contextul inovațiilor politice care vor transforma aceste cluburi.

“Lumea nu va reveni niciodată la vremurile de dinainte de 2008. Uniunea Europeană nu poate funcționa așa cum ea a fost imaginată în anii ’90. NATO a devenit propria ei umbră. Aceasta creează o realitate complexă pentru România. Cum totul s-a schimbat, la fel și românii trebuie să reevalueze cât de valabile mai sunt astăzi adevărurile anilor ’90 și să reacționeze în funcție de ceea ce descoperă”, scrie George Friedman în deschiderea volumului.

La rândul său, Thierry de Montbrial pledează pentru “diversificarea și adâncirea legăturile dintre membrii comunității”.

“Vreau să punctez că încă din primul an de existență al Uniunii Europene au existat un lung șir de dezbateri în ceea ce privește dorința de a crea o Comunitate Europeană reală. Eu cred că acea comunitate nu a fost așa de rea. Era probabil mai bună decât Uniunea Europeană. Sigur, acea comunitate economică este axul principal, dar acum modelul politic e unul foarte diferit.

Coperta-Romania-Transatlantica-1Dar dacă vrem să creăm o comunitate reală, trebuie treptat să diversificăm și să adâncim legăturile dintre membrii comunității”, propune Thierry de Montbrial într-un eseu special care anticipează transformările prin care urmează să treacă Europa și lumea contemporană.

“Geografic vorbind, România este un capăt de linie în Europa. Important este (din perspectiva teoriei rețelelor) ca o țară să evite situația în care este capăt de linie, să caute să fie cât mai spre centrul rețelei și să fie cât mai conectată. Din punctul de vedere al marilor interconectări europene și Atlantice, România ar putea fi relevantă într-o anumită măsură, atât pe direcția vest-est, cât și pe direcția nord-sud”, propune Vasile Iuga ca un prim demers în conturarea unui Intermarium cultural.

Printre contributori se numără: Bogdan Aurescu, George Cristian Maior, Alina Inayeh, Gabriela Drăgan, Oana Popescu, Alexandru Lăzescu, Ovidiu Nahoi, Andi Cristea, Dan Dungaciu, Andrei Țărnea, George Scarlat, Valentin Naumescu, Teodor Baconschi, Vasile Iuga, Petrișor Peiu, Antonia Colibășanu, Alexandra Gătej, Alexandru Georgescu, Robert Lupițu, Marius Stoian, Dan Mihalache, Iulia Huiu, Radu Albu-Comănescu, Petre Roman, Cătălin Predoiu, Florian Coldea, Flavius Baias, Cristi Danileț, Clara Volintiru, Vlad Ciurdar, Dan Sultănescu, Gabriela Sîmbotin, Sulfina Barbu, Andrei Postolache, Radu Magdin, Barbu Mateescu, Remus Borza, Floriana Jucan, Vasile Dîncu, Iulian Chifu, Bogdan Olteanu, Vasile Pușcaș, Sorin Moisă, Lucian Cernat, Alina Bârgăoanu, Bogdan Chirițoiu, Bogdan Drăgoi, Adrian Marius Dobre.

De asemenea, la realizarea cărții au participat Daniela Nemoianu, Corina Murafa, Victor Grigorescu, Ciprian Alic, Alexandru Nazare, Daniel Constantin, Marius Bostan, Radu Puchiu, Sorin Mîndruțescu, Sebastian Burduja, Sergiu Manea, Mihaela Nicola, Ionuț Vulpescu, Cristian Troncotă, Ioan F. Pop, Radu Carp, Cătălin Buciumeanu, Iulian Stoian, Horațiu Dan, Cristina Popescu, Manuela Plăpcianu, Mireille Rădoi, Andreea Roșca, Alin Fumurescu, Eduard Hellvig, Solomon Marcus, Daniel Dăianu, Bogdan Gavrilă, Florina Ștefanie, Dragoș Preda, Manuela Catrina, Dan Cărbunaru,Vintilă Mihăilescu, Dan Mircea Cipariu, Corneliu Vișoianu, Sorin Gabrea, Gheorghe Pătrașcu, Anamaria Vrabie, Codrin Scutaru, Marcel Foca, Iulian Crăciun, Dan Bugariu, Raul Pop, Ionel Nițu, Alina Rizescu, Petre Florin Manole, Mihnea Anastasiu, Alexandru Coita, Iulian Fota, Ioan-Aurel Pop, Ștefan Dănilă, Petre Tobă, Aurelian Țolescu, Ionuț Stanimir, George Anglițoiu, Victor Vevera, Radu Dudău, Florin Cosmoiu, Radu Lupu, Iulian Popa, Doina Banciu, Radu Ragea, Narciz Balășoiu, Alexandru Grumaz, Gabriel Elefteriu, Răsvan Radu, Marian Staș, Mihai Răzvan Ungureanu, Ionuț Simion, Cristian Socol, Dan Nițescu, Florian Libocor, Adrian Luca, Radu Crăciun, Andreea Paul, Dante Stein, Cristian Hubati, Nicolae Anastasiu, Liviu Mureșan, Cristian Unteanu, Adelina Brad, Constantin Ionescu, Thierry de Montbrial, George Friedman.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMUNICATE DE PRESĂ

Marian Preda, rectorul Universității din București, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova

Published

on

© USM

Senatul Universității de Stat din R. Moldova i-a acordat vineri, 26 aprilie, titlul onorific de Doctor Honoris Causa rectorului Universității din București, Marian Preda, doctor în sociologie, profesor universitar.

Prin conferirea titlului, la inițiativa Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Sociologie și Asistență Socială, comunitatea academică a USM își exprimă recunoașterea contribuției esențiale în dezvoltarea domeniului socilogiei, cât și pentru susținerea acordată de către Domnia Sa la consolidarea relațiilor de colaborare dintre Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea din București.

 

Ședința Solemnă de decernare a titlului Doctor Honoris Causa a fost deschisă de către rectorul USM, Igor Șarov care a subliniat meritele excepționale ale Dr. Marian Preda în dezvoltarea domeniului sociologiei, prin cercetarea acestui domeniu, a excelenței rezultatelor științifice de rezonanță internațională obținute și a eforturilor susținute privind sporirea gradului de conștientizare în societatea modernă a rolului sociologiei în educația tinerei generații. Igor Șarov i-a mulțumit, în special și pentru pentru susținerea acordată Universității de Stat din Moldova prin implicarea directă și constantă în realizarea și implementarea proiectelor comune și de dezvoltare a USM.

Marian Preda a primit cu emoție titlul onorific de Doctor Honoris Causa, exprimându-și gratitudinea față de această înaltă recunoaștere din partea membrilor Senatului Universității de Stat din Moldova.

„Aș dori mai întâi să exprim recunoștința mea pentru această mare onoare pe care Universitatea de Stat din Moldova mi-o face astăzi prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa. Mulțumirile mele se îndreaptă în special către distinsul domn rector și prieten, Igor Șarov, către colegii de la Departamentul de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Facultății de Psihologie, Științele Educației, Sociologie și Asistență Socială, cei care au înaintat propunerea, și către Senatul Universității de Stat care a aprobat-o. Este un titlu academic care mă onorează, dar mă și obligă. Și prima obligație formală este aceea de a adresa audienței tradiționalul discurs de acceptare a titlului”, a mai subliniat Domnia Sa.

Prin alăturarea dlui. Marian Preda comunității academice, prestigiul Universității de Stat din Moldova se va consolida în demersul de raliere la învățământul și cercetarea la nivel european. Suntem onoraţi și mândri să vă urăm bun venit în comunitatea academică a Universității de Stat din Moldova!

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Aplicația Globală InfoCons, premiată cu diploma de excelență sub egida World Intellectual Property Organization (WIPO)

Published

on

Aplicația Globală InfoCons a fost premiată cu diploma de excelență sub egida World Intellectual Property Organization (WIPO) și recunoscută drept unica soluție inovatoare, care vine în sprijinul cetățenilor în calitatea lor de consumatori cu informații despre peste 3.500.000 de produse agroalimentare, cosmetice, electrice și electrocasnice, informează un comunicat, remis CaleaEuropeană.ro.

Aplicația oferă acces direct la scanarea codurilor QR de pe etichetele energetice ale produselor electrocasnice și ale dispozitivelor electronice; la scanarea codurilor de bare ale produselor agroalimentare pentru a afla ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari, alergeni, cantitatea de zahăr, sare, calorii; la toate numerele utile și de urgență la nivel local, național și internațional; la alertele pentru produsele alimentare și nealimentare ;

Cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale (26 Aprilie), InfoCons vine în sprijinul consumatorilor prin Aplicatia Globală InfoCons cu Alertele rapide pentru produsele nealimentare la nivelul Uniunii Europene și cu o nouă funcționalitate, aceea de a putea căuta în secțiunea Alerte produsele contrafăcute prin inserarea unui cuvânt cheie în secțiunea dedicată căutării.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Numărul Unic al Bucureștiului – Un proiect revoluționar. Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Numărul unic poate deveni un veritabil City Card mai ușor de folosit

Published

on

Aproape 8 milioane de călătorii cu mijloacele STB (https://www.stbsa.ro/sms_new) au fost plătite, în 2023, prin SMS la numărul unic #7458. În 2024, media lunară a crescut, ajungând la un record de peste 800.000 de plăți în luna martie a acestui an. Alte aproape 3 milioane de tranzacții prin #7458 au vizat plata parcării în capitala României.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, Bucureștiul este una dintre cele doar 15 capitale ale țărilor UE (din 28) în care  plata călătoriilor cu mijloacele de transport în comun supraterane se poate face prin SMS, fără a fi nevoie de descărcarea unei aplicații sau de plata imediată, prin card. Este un avantaj de care bucureștenii, sau cei care vizitează capitala, profită din ce în ce mai mult, după cum arată datele consultate de ARSC.ro.

Concret, în 2023 s-au făcut aproximativ 8 milioane de plăți prin acest sistem, cu o medie lunară de peste 600.000 de tranzacții, iar în 2024 numărul plăților a crescut substanțial, ajungând la un vârf de peste 800.000 în luna martie. Același număr unic, poate fi folosit în București, de această dată la fel ca în aproape toate capitalele UE, și pentru plata parcării (https://cmpb.ro/files/19/Modalitati%20plata.pdf). La acest capitol, în 2023 s-au efectuat aproape 3 milioane de tranzacții, iar doar în martie 2024 s-au înregistrat aproape 330.000 de plăți. Tot prin SMS la numărul #7458 se poate plăti și trenul care leagă Gara de Nord cu Aeroportul Otopeni.

Spre deosebire de celelalte metode de plată a călătoriei cu STB sau a parcării, plata prin SMS vine cu avantaje certe, mai ales într-o țară în care nivelul de alfabetizare în domeniul noilor tehnologii este printre cele mai mici din UE, scepticismul populației în ceea ce privește siguranța plăților cu cardul este ridicat, iar infrastructura în acest sector este încă precară. În primul rând, așa cum arătam și mai sus, nu este nevoie de descărcarea unei aplicații specifice (așa cum este cazul în multe alte capitale), motiv pentru care cei care achită călătoria prin SMS nu au nevoie de telefoane performante și nici măcar de internet. De precizat că plata prin SMS se poate face și cu ajutorul unor aparate dotate cu cartelă pre-pay.

În al doilea rând, având în vedere programul casieriilor STB (închise noaptea și în week-end), plata prin SMS este o metodă prin care poți evita amenzile, chiar și fără a avea un abonament lunar sau cu altă durată. Nu în ultimul rând, plata prin SMS vine cu o “perioadă de grație” pentru cel care o utilizează, pentru că plata călătoriei se va face împreună cu următoarea factură pentru abonamentul de telefonie, adică la interval de  aproximativ  o lună.

Acest ultim avantaj este evident mai ales atunci când este vorba despre plata parcării, având în vedere că, în București, costul orar mediu este de 5 lei, ceea ce poate genera cheltuieli notabile pentru cei care, de exemplu, vin des în București, fără a locui aici. Ca și în cazul  transportului în comun, plata parcării prin această metodă te scutește de problemele care pot apărea cu găsirea unui “parcometru” sau cu instalarea unei aplicații dedicate, care uneori poate să nu funcționeze și care oricum presupune debitarea unui card, deci inclusiv introducerea datelor bancare.

O analiză ARSC relevă că în capitale europene cunoscute, unde plata călătoriei nu se poate face prin SMS, achiziționarea biletelor este de multe ori un demers dificil sau suprataxat. Site-urile de specialitate din Spania, de exemplu, scriu că în Madrid, unde sistemul de transport public este unul masiv și alambicat, cumpărarea biletelor pentru rute specifice este foarte complicat, atunci când se utilizează aplicația pusă  la dispoziție de operatorul public și vine cu costuri suplimentare atunci când biletul se achiziționează direct din autobuz sau tramvai sau când se apelează la intermediari. Aceeași situație se regăsește și în Budapesta, de exemplu, unde, dacă biletul nu este achiziționat de la un automat al operatorului, va fi cu până la 20-25% mai scump, cumpărat direct din mijlocul de transport în comun. Și exemplele pot continua.

Pe de altă parte, este de remarcat că în orașe recunoscute pentru organizarea bună, cum sunt capitalele țărilor nordice membre UE sau Amsterdam, plata biletelor prin SMS este o opțiune validă și utilizată frecvent.

Venituri pentru STB și pentru administratorii parcărilor. Poate funcționa numărul unic ca un veritabil City Card pentru București?

Plata prin SMS vine cu avantaje și pentru autoritățile publice. Pe un calcul aproximativ, cele circa 8 milioane de călătorii cu STB plătite prin SMS în perioada ianuarie 2023-decembrie 2024, au adus spre 10% din încasările STB. Aceasta în condițiile în care estimăm încasările STB din 2023 la circa 260 de milioane de lei, adică 53 de milioane de euro, și considerăm că fiecare tranzacție prin SMS a fost făcută la nivelul minim, doar pentru 90 de minute de călătorie, la prețul de 62 de eurocenți. Dacă veniturile STB s-au menținut la nivelul din 2022, adică puțin peste 240 de milioane de lei, deci 48 de milioane de euro, iar media per tranzacție prin SMS ar fi spre un euro (având în vedere că abonamentul de o zi este 1,5 euro), ar rezulta că doar din SMS au venit peste 16% din încasări. În ceea ce privește parcările, este greu de estimat contribuția plăților prin SMS, având în vedere că schimbările privind sistemul de taxare sunt relativ recente, iar datele raportate de Primărie sunt puține. Totuși, știm că au fost 3 milioane de plăți prin SMS care, dacă s-ar fi făcut doar pentru o oră, ar însemna circa 15 milioane de lei.

Dar ar putea sistemul de plată prin SMS să fie extins și la alte servicii? Cu siguranță că da, iar acest lucru este demonstrat inclusiv de faptul că se fac deja plăți prin SMS  pentru taxe și impozite, roviniete, amenzi și altele, la nivel național. În particular pentru București, numărul unic ar putea funcționa ca un City Card, mai ușor de folosit. Un prim pas ar putea fi utilizarea acestui serviciu pentru plata călătoriilor la metrou, având în vedere că Metrorex nu a implementat momentan această modalitate de plată.

Apoi, pe un model pe care mulți dintre noi l-am experimentat în orașe celebre, la Viena, Londra, Roma sau Barcelona, care au carduri dedicate, ar putea include  abonamente pentru muzee, grădini zoologice sau botanice și chiar reduceri pentru anumite restaurante simbol. Un astfel de produs integrat ar fi util nu doar turiștilor ci și bucureștenilor. Gândiți-vă cum ar fi să puteți plăti prin SMS intrarea la muzeu copilului dumneavoastră adolescent. Dezvoltarea sistemului ar putea aduce beneficii și sectorului privat, prin parteneriate cu restaurante, baruri sau hoteluri.

Pentru mai multe informații despre ARSC sau conceptul de Smart City accesați arsc.ro.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL4 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL6 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.7 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 weeks ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 weeks ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending