Connect with us

COMUNICATE DE PRESĂ

Volumul colaborativ ”România transatlantică”, lansat la Biblioteca Centrală Universitară

Published

on

“Romania transatlantică”, un volum colaborativ coordonat de Vasile Iuga, Mihaela Nicola și Răsvan Radu, cu un “Cuvânt înainte” semnat de George Friedman și o contribuție specială a lui Thierry de Montbrial, a fost lansat joi la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” din București.

Potrivit unui comunicat de presă remis CaleaEuropeana.ro, volumul continuă seria unor lucrări precum “7 teme fundamentale pentru România” (2014), “România noului val” (2015) și “100 de fețe ale inovației” (2016), care conturează o nouă piață a ideilor după 25 de ani de democrație. Inițiativa demersului aparține Clubului România.

FOTO: CaleaEuropeana.ro

FOTO: CaleaEuropeana.ro

“România transatlantică” reprezintă un proiect colaborativ deschis care adună semnăturile a peste 100 de autori și lideri contemporani dinspre toate zonele societății românești, implicați în gândirea unei noi arhitecturi pentru modelul românesc de societate. Eseurile prezente în volum abordează 7 capitole și teme distincte: Contextul internațional (coordonator Alina Inayeh); Puteri. Instituții. Idei. România, a cincea Republică (coordonator Marius Stoian); Reconectarea României la rețelele globale (coordonator Vasile Iuga); Valori culturale și dialogul disciplinelor (coordonator Mihaela Nicola); București Smart City (coordonator Bogdan Gavrilă); Scutul de apărare (coordonatori Daniel Dăianu & Victor Vevera); Predicții și perspective (coordonator Răsvan Radu).

Ideile expuse de “România transatlantică” vin să propună o nouă stare de spirit și o atmosferă intelectuală favorabilă pentru deschiderea către lumea Atlantică și pentru dezvoltarea domeniilor în care există potențial precum economia, cultura, știința și inovația.

Potrivit sursei citate, cartea aduce mai mult decât un concept strategic — este un proiect de transfer cultural și de know-how care propune valori și modele de secol XXI pentru societatea românească și pentru cultura politică locală. Conceptele cheie abordate în volum țin cont de valorile transatlantice suprapuse pe modelele instituționale ale democrației autentice. Colecția de eseuri, privită holistic, propune o viziune care poate sta la fundația unui “nou proiect de țară” și a unei strategii atlantice care consolidează realizările post-comuniste ale României ca țară membră a NATO și a Uniunii Europene în contextul inovațiilor politice care vor transforma aceste cluburi.

“Lumea nu va reveni niciodată la vremurile de dinainte de 2008. Uniunea Europeană nu poate funcționa așa cum ea a fost imaginată în anii ’90. NATO a devenit propria ei umbră. Aceasta creează o realitate complexă pentru România. Cum totul s-a schimbat, la fel și românii trebuie să reevalueze cât de valabile mai sunt astăzi adevărurile anilor ’90 și să reacționeze în funcție de ceea ce descoperă”, scrie George Friedman în deschiderea volumului.

La rândul său, Thierry de Montbrial pledează pentru “diversificarea și adâncirea legăturile dintre membrii comunității”.

“Vreau să punctez că încă din primul an de existență al Uniunii Europene au existat un lung șir de dezbateri în ceea ce privește dorința de a crea o Comunitate Europeană reală. Eu cred că acea comunitate nu a fost așa de rea. Era probabil mai bună decât Uniunea Europeană. Sigur, acea comunitate economică este axul principal, dar acum modelul politic e unul foarte diferit.

Coperta-Romania-Transatlantica-1Dar dacă vrem să creăm o comunitate reală, trebuie treptat să diversificăm și să adâncim legăturile dintre membrii comunității”, propune Thierry de Montbrial într-un eseu special care anticipează transformările prin care urmează să treacă Europa și lumea contemporană.

“Geografic vorbind, România este un capăt de linie în Europa. Important este (din perspectiva teoriei rețelelor) ca o țară să evite situația în care este capăt de linie, să caute să fie cât mai spre centrul rețelei și să fie cât mai conectată. Din punctul de vedere al marilor interconectări europene și Atlantice, România ar putea fi relevantă într-o anumită măsură, atât pe direcția vest-est, cât și pe direcția nord-sud”, propune Vasile Iuga ca un prim demers în conturarea unui Intermarium cultural.

Printre contributori se numără: Bogdan Aurescu, George Cristian Maior, Alina Inayeh, Gabriela Drăgan, Oana Popescu, Alexandru Lăzescu, Ovidiu Nahoi, Andi Cristea, Dan Dungaciu, Andrei Țărnea, George Scarlat, Valentin Naumescu, Teodor Baconschi, Vasile Iuga, Petrișor Peiu, Antonia Colibășanu, Alexandra Gătej, Alexandru Georgescu, Robert Lupițu, Marius Stoian, Dan Mihalache, Iulia Huiu, Radu Albu-Comănescu, Petre Roman, Cătălin Predoiu, Florian Coldea, Flavius Baias, Cristi Danileț, Clara Volintiru, Vlad Ciurdar, Dan Sultănescu, Gabriela Sîmbotin, Sulfina Barbu, Andrei Postolache, Radu Magdin, Barbu Mateescu, Remus Borza, Floriana Jucan, Vasile Dîncu, Iulian Chifu, Bogdan Olteanu, Vasile Pușcaș, Sorin Moisă, Lucian Cernat, Alina Bârgăoanu, Bogdan Chirițoiu, Bogdan Drăgoi, Adrian Marius Dobre.

De asemenea, la realizarea cărții au participat Daniela Nemoianu, Corina Murafa, Victor Grigorescu, Ciprian Alic, Alexandru Nazare, Daniel Constantin, Marius Bostan, Radu Puchiu, Sorin Mîndruțescu, Sebastian Burduja, Sergiu Manea, Mihaela Nicola, Ionuț Vulpescu, Cristian Troncotă, Ioan F. Pop, Radu Carp, Cătălin Buciumeanu, Iulian Stoian, Horațiu Dan, Cristina Popescu, Manuela Plăpcianu, Mireille Rădoi, Andreea Roșca, Alin Fumurescu, Eduard Hellvig, Solomon Marcus, Daniel Dăianu, Bogdan Gavrilă, Florina Ștefanie, Dragoș Preda, Manuela Catrina, Dan Cărbunaru,Vintilă Mihăilescu, Dan Mircea Cipariu, Corneliu Vișoianu, Sorin Gabrea, Gheorghe Pătrașcu, Anamaria Vrabie, Codrin Scutaru, Marcel Foca, Iulian Crăciun, Dan Bugariu, Raul Pop, Ionel Nițu, Alina Rizescu, Petre Florin Manole, Mihnea Anastasiu, Alexandru Coita, Iulian Fota, Ioan-Aurel Pop, Ștefan Dănilă, Petre Tobă, Aurelian Țolescu, Ionuț Stanimir, George Anglițoiu, Victor Vevera, Radu Dudău, Florin Cosmoiu, Radu Lupu, Iulian Popa, Doina Banciu, Radu Ragea, Narciz Balășoiu, Alexandru Grumaz, Gabriel Elefteriu, Răsvan Radu, Marian Staș, Mihai Răzvan Ungureanu, Ionuț Simion, Cristian Socol, Dan Nițescu, Florian Libocor, Adrian Luca, Radu Crăciun, Andreea Paul, Dante Stein, Cristian Hubati, Nicolae Anastasiu, Liviu Mureșan, Cristian Unteanu, Adelina Brad, Constantin Ionescu, Thierry de Montbrial, George Friedman.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COMUNICATE DE PRESĂ

VIDEO Consiliul Județean Ilfov, singurul județ din România care a contractat 311 milioane de euro pentru apă și canal în 20 de localități

Published

on

Consiliul Județean Ilfov este singurul județ din România care a contractat 311 milioane de euro pentru apă și canal în 20 de localități, informează instituția într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook, precizând că investiția va crea accesul de apă pentru aproape 200.000 de cetățeni și va conecta aproximativ 150.000 de familii la rețeaua de canalizare.

”193.246 locuitori din: Balotești, Cornetu, Moara Vlăsiei, Bragadiru, Domnești, Mogoșoaia, Brănești, Glina, Pantelimon, Cernica, Jilava, Periș, Ciolpani, Grădiștea, Petrăchioaia, Ciorogârla, Gruiu, Tunari, Clinceni și Măgurele vor beneficia de acces la apă potabilă. 148.239 de familii vor fi conectate la reţeaua de canalizare”, se arată în comunicat.

Proiectul vizează realizarea a peste 580 de kilometri de reţea de distribuţie a apei potabile. Se va realiza reţea de canalizare pe o lungime de 757,4 kilometri. Ilfovenii din cele 20 de localități menționate vor beneficia și de 26 de stații de pompare, 44 de foraje subterane, 294 de stații de pompare apă uzată, 27 de stații de tratare a apei și 12 stații de epurare a apei uzate.

În perioada 2010-2016, județul Ilfov a beneficiat de o investiție pe fonduri europene nerambursabile, prin POS MEDIU, de aproape 80 milioane de euro. A fost realizată infrastructura de apă și de canalizare pentru 60 000 de locuitori din opt localități: Pantelimon, Dobroești, Bragadiru, Cornetu, Ciorogârla, Domnești, Cernica și Brănești.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Liga Studenților Români din Străinătate și Veeam Software România îi invită pe studenții din străinătate la webinar miercuri, 15 mai, pentru a le prezenta ofertele de muncă

Published

on

©Liga Studentilor Romani din Strainatate‎/ Facebook

Liga Studenților Români din Străinătate și Veeam Software România, lider mondial în Intelligent Data Management for the Hyper-Available Entreprise, invită studenții care studiază la o universitate în străinătate și sunt interesați de oportunitățile profesionale din România la o intâlnire online pentru a le prezenta ofertele, cultura organizațională și oportunitățile Veeam din București.

Evenimentul, care se va desfășura sub forma unui webinar și al unei atmofere relasante, va avea loc pe data de 15 mai, ora 17.00, ora României, anunță LSRS printr-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

Printre reprezentanții companiei prezenți la webinar se numără Ksenia Fadeeva, Associate Manager în departamentul Renewals, Piotr Kwiecien, Renewals Representative și Mihai Zota, Renewals Manager, care vor povesti despre ofertele Veeam și climatul multicultural de la biroul din București.

Înscrierile se realizează accesând link-ul de aici, iar mai multe detalii despre platforma online unde va avea loc webinar-ul, vor fi comunicate participanților pe e-mail.

Veeam este lider mondial în Intelligent Data Management for the Hyper-Available Enterprise. Birourile din România au fost înființate în 2015, iar în cei 4 ani ai săi, echipa a crescut la peste 400 de profesioniști care se ocupă de gestionarea procesului de vânzări end-to-end, a activităților globale și regionale de marketing și a suportului tehnic pentru clienții companiei. Veeam România este al doilea cel mai mare hub de vânzări și marketing, cu o componentă tehnică, pentru compania Veeam Software la nivel global.

Întâlnirea este o inițiativă a Ligii Studenților Români din Străinătate, prin intermediul proiectului ”Hai Acasă!”.

Hai Acasă este un proiect cu și despre cariere pentru tinerii români din străinătate interesați de oportunități profesionale în România. Hai Acasă reprezintă o punte de legătură între angajatorii de top de pe piața locală și capitalul uman românesc de peste hotare. De-a lungul edițiilor, proiectul a atras interesul a peste 700 de tineri cu studii peste hotare, a facilitat prezența a mai mult de 55 de companii de prestigiu din Romania și a promovat mai mult de 180 de oferte profesionale.

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) oferă studenților și absolvenților români de peste hotare un cadru deschis pentru dialog și acțiune. LSRS promovează inițiativa, profesionalismul și solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanți de valoare ai României, și o atitudine pozitivă față de perspectivele reorientării lor spre țară. Obiectivul principal al LSRS este de a apăra și promova drepturile și interesele academice, profesionale, sociale, civice și culturale ale membrilor săi, precum și de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea României. LSRS este o organizație neguvernamentală, apolitică și echidistantă.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Societatea de Stomatologie Estetică din România organizează cea de-a 16-a ediție a Congresului Internațional de Estetică Dentară, ce reunește cei mai importanți specialiști în estetică dentară, implantologie, pedodonție din țări precum Germania, SUA, Canada

Published

on

Cea de-a 16-a ediție a Congresului Internațional de Estetică Dentară, organizat în perioada 9-11 mai în București de Societatea de Stomatologie Estetică din România, anunță un eveniment de excepție cu participarea celor mai importanți specialiști în estetică dentară, implantologie, pedodonție, tehnolgie CAD/CAM și proteică dentară din Italia, Spania, Germania, Brazilia, Israel, Canada, SUA etc.

Digital versus stomatologie clasica, tehnici noi, spectaculoase, demonstrații și ultimele inovații în materie de estetică dentară și nu numai, sunt prezentate și dezbătute alături de peste 1500 de participanți din întreaga lume, se anunță într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Nume sonore și de importanță internațională vor prezenta dezbateri interesante, făcându-și cunoscut aportul în domeniu: Inaki Gamborena, Angelo Putignano, Marius Steigmann, Tidu Mankoo, Victor Clavijo, Rafi Romano și mulți alții.

Evenimentul are loc sub îndrumarea Dr. Florin Lăzărescu – președintele Societății Europene de Cosmetică Dentară, membru fondator și director corporații în cadrul Societății de Stomatologie Estetică din România.

Dr. Lăzărescu este redactor şef al ziarului online Dental Tribune şi al ziarului Today, autorul mai multor articole prestigioase de medicină dentară şi editorul cărţii ”Incursiune în estetica dentară” , volum distribuit gratuit în 10.000 de exemplare şi tradus ulterior de Quintesence ca recunoaştere a meritelor şi a contribuţiei deosebite în acest domeniu, în engleză şi chineză.

”Vă mulţumim tuturor pentru interesul manifestat în număr atât de mare! Ca si in anul precedent: Digitalizare, self registration, sesiuni paralele în toate sălile din J.W. Marriott, interviuri live ce pot fi urmărite on-line, de toate acestea veţi avea parte la congresul din acest an. Sunt mândru de echipa mea, de succesul din ce în ce mai mare cu fiecare ediţie, de speakerii de renume reuniţi aici în scopul oferirii celor mai noi şi preţioase informaţii din domeniu”, a declarat Florin Lăzărescu, membru fondator al Societăţii de Stomatologie Estetică din România (SSER) şi preşedinte al Societăţii Europene de Cosmetică Dentară (ESCD).

Congresul aflat la cea de-a 16 ediţie, se bucură de un real succes în rândul stomatologilor de pretutindeni, locurile fiind deja epuizate, pacientii putand beneficia de ceea ce stomatologii invata aici chiar din ziua urmatoare cand medicii vor ajunge in cabinet.

Interviurile și sesiunile paralele pot fi urmările online.

Programul Congresului poate fi vizualizat aici http://digitalesthetics.ro/cr3ativconference/congress-pre-registration/

Interviuri: https://www.facebook.com/sser.romania/

Lista vorbitorilor pe parcursul celor trei zile de congres va fi disponibilă aici: http://digitalesthetics.ro/speakers/

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending