Connect with us

CONSILIUL UE

2978th Education, Youth and Culture Council meeting (provisional version) – Brussels, 26 and 27 November 2009

Published

on

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CONSILIUL UE

Fondul de asistență pentru Ucraina: Consiliul UE alocă 5 miliarde de euro în cadrul Instrumentului european pentru pace pentru a sprijini militar Kievul

Published

on

Defence and security international exhibition Eurosatory 2018 arrme muniție

Consiliul Uniunii Europene a decis să majoreze plafonul financiar al Instrumentului european pentru pace cu 5 miliarde de euro în prețuri curente și să aloce această sumă suplimentară Ucrainei, prin crearea unui fond de asistență pentru Ucraina (UAF) în cadrul instrumentului mai sus amintit.

”UE își respectă angajamentele asumate. Fondul de asistență pentru Ucraina transformă cuvintele noastre în fapte. Prin intermediul acestui fond, vom continua să sprijinim Ucraina să se apere de războiul de agresiune al Rusiei, cu tot ceea ce este necesar și atât timp cât va fi nevoie”, a subliniat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, într-un comunicat al instituției.

Citiți și: Țările din UE au ajuns la un acord privind crearea Fondului de Asistență pentru Ucraina și suplimentarea cu 5 mld. de euro a sprijinului militar în 2024

Fondul de asistență pentru Ucraina nou înființat va permite UE să sprijine în continuare nevoile în evoluție ale forțelor armate ucrainene prin furnizarea de echipamente militare letale și neletale și de instruire.

Acest fond va încerca să maximizeze valoarea adăugată a UE în ceea ce privește furnizarea unui sprijin operațional mai mare și mai bun Ucrainei, completând eforturile bilaterale ale statelor membre ale UE și concentrându-se pe creșterea achizițiilor comune din partea industriilor de apărare europeană și norvegiană.

În paralel, Consiliul a decis astăzi să îmbunătățească normele de guvernanță ale facilității pentru a le face mai sustenabile și pentru a le adapta la noile circumstanțe internaționale.

Normele de guvernanță îmbunătățite se vor baza pe structurile naționale de achiziții publice care funcționează bine, precum și pe contractele-cadru existente, valorificând atât o abordare de națiune-pilot, cât și Agenția Europeană de Apărare (AEA) și incluzând achiziția în comun a echipamentelor de apărare necesare de la industria europeană de apărare și de la Norvegia – inclusiv de la întreprinderile mici și mijlocii -, permițând în același timp flexibilitatea lanțurilor de aprovizionare care pot include operatori stabiliți sau cu instalații de producție în afara UE sau a Norvegiei.

Rambursarea donațiilor statelor membre (de exemplu, din stocuri, achiziții unilaterale și comune de echipamente disponibile pe piață și achiziții unilaterale) va fi redusă după o perioadă de tranziție.

În urma deciziei de astăzi, plafonul financiar al Instrumentului european pentru pace se va ridica la peste 17 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027.

Continue Reading

CONSILIUL UE

UE are un nou regulament care va consolida supravegherea piețelor angro de energie, asigurând astfel o concurență deschisă și echitabilă

Published

on

© European Union

Piața angro de energie din Uniunea Europeană este acum mai bine protejată împotriva manipulării pieței după ce Consiliul Uniunii Europene a adoptat noul regulament care va consolida supravegherea pieței în Uniunea Europeană și va asigura o concurență deschisă și echitabilă pe piețele angro de energie.

Potrivit unui comunicat al instituției, regulamentul pune bazele unei transparențe și integrități sporite a pieței, consolidând încrederea publicului în funcționarea piețelor angro de energie.

Acesta creează cerințe mai clare și mai stricte pentru participanții pe piața din UE care sunt rezidenți într-o țară terță. De acum înainte, aceștia vor trebui să desemneze un reprezentant într-un stat membru în care participanții pe piață sunt activi pe piața angro de energie. Reprezentantul trebuie să fie desemnat printr-un mandat scris și să fie autorizat să acționeze în numele participantului pe piață.

Noul regulament conferă Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din domeniul Energiei din Uniunea Europeană (ACER) dreptul de a investiga cazurile cu o dimensiune transfrontalieră, în cazul în care sunt afectate cel puțin două state membre.

Autoritățile naționale de reglementare vor putea să se opună exercitării competențelor de investigare ale ACER atunci când acestea au fost inițiate în mod oficial sau când a fost efectuată o investigație pe baza acelorași fapte. Autoritățile vor avea la dispoziție maximum 3 luni pentru a obiecta.

Regulamentul introduce noi instrumente pe care ACER le va putea utiliza pentru a efectua investigații: de exemplu, va putea efectua inspecții la fața locului și va putea emite solicitări de informații și va fi autorizată să colecteze depoziții.

ACER va putea lua decizii privind inspecțiile la fața locului, solicitările de informații și autorizațiile sau retragerea autorizațiilor pentru platformele de informații privilegiate și mecanismele de raportare înregistrate.

În plus, ACER va avea competența de a impune penalități cu titlu cominatoriu pentru a asigura respectarea deciziilor de inspecție la fața locului și a solicitărilor de informații.

Competența de a impune amenzi pentru încălcări sau nerespectări ale interdicțiilor sau ale obligațiilor de fond incluse în regulament va rămâne în mâinile statelor membre.

Regulamentul va fi semnat și publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare 20 de zile mai târziu.

Continue Reading

CONSILIUL UE

UE, un nou pas către autonomie strategică: Consiliul a adoptat regulamentul privind materiile prime critice

Published

on

© Belgian Presidency of the Council of the European Union / Vlad Vanderkelen

Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni regulamentul de instituire a unui cadru pentru asigurarea unei aprovizionări sigure și durabile cu materii prime critice, mai bine cunoscut sub denumirea “Regulamentul privind materiile prime critice”, aceasta fiind ultima etapă a procesului decizional, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Regulamentul privind materiile prime critice introduce termene clare pentru procedurile de obținere a autorizațiilor pentru proiectele UE de extracție, permite Comisiei și statelor membre să recunoască un proiect ca fiind strategic, impune evaluări ale riscurilor din lanțul de aprovizionare, impune statelor membre să aibă planuri naționale de explorare și asigură accesul UE la materii prime critice și strategice prin intermediul unor criterii de referință ambițioase privind extracția, prelucrarea, reciclarea și diversificarea surselor de import.

“Prin Regulamentul privind materiile prime critice, dorim să transformăm slăbiciunea cauzată de dependențele noastre în autonomie strategică și într-o oportunitate pentru economia noastră. Acest act legislativ va stimula sectorul nostru minier, ne va consolida capacitățile de reciclare și prelucrare, va crea locuri de muncă locale de bună calitate și va asigura un nivel de pregătire corespunzător al industriei noastre pentru tranziția digitală și cea verde”, a declarat Jo Brouns, ministrul flamand al economiei, inovării, muncii, economiei sociale și agriculturii.

Asigurarea accesului la materii prime critice

Textul final adoptat identifică două liste de materiale (34 critice și 17 strategice) care sunt esențiale pentru tranziția verde și cea digitală, precum și pentru industria de apărare și industria spațială. Regulamentul privind materiile prime critice stabilește trei criterii de referință pentru consumul anual de materii prime al UE: 10 % din extracția locală; 40 % pentru a fi prelucrate în UE și 25 % pentru a proveni din materiale reciclate.

Pentru a facilita dezvoltarea proiectelor strategice, statele membre vor crea puncte unice de contact la nivelul administrativ relevant și în etapa corespunzătoare a lanțului valoric al materiilor prime critice.

Proiectele de extracție vor primi autorizațiile în cel mult 27 luni, iar proiectele de reciclare și prelucrare ar trebui să primească autorizațiile în termen de 15 luni, cu excepții limitate menite să asigure o colaborare semnificativă cu comunitățile locale afectate de proiecte și o evaluare adecvată a impactului asupra mediului în cazuri complexe.

Marile întreprinderi producătoare de tehnologii strategice (și anume producătorii de baterii, hidrogen sau de energie din surse regenerabile) vor efectua o evaluare a riscurilor lanțurilor lor de aprovizionare pentru a identifica vulnerabilitățile.

Etapele următoare

În urma aprobării de către Consiliu a poziției Parlamentului European, actul legislativ este adoptat.

După semnarea de către președinta Parlamentului European și președintele Consiliului, regulamentul se va publica în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării.

Context

Regulamentul privind materiile prime critice, împreună cu Regulamentul privind industria „zero net” și cu reforma organizării pieței energiei electrice, reprezintă una dintre inițiativele legislative emblematice din cadrul Planului industrial al Pactului verde, prezentat de comisarul Thierry Breton pe 1 februarie 2023. Consiliul a adoptat mandatul de negociere pe 30 iunie, iar cei doi colegiuitori au ajuns la un acord provizoriu pe 13 noiembrie 2023.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO16 mins ago

Klaus Iohannis a aprobat tranzitarea teritoriului României a unor echipamente donate de Finlanda Ucrainei și instruirea a 50 de militari ucraineni

CONSILIUL UE15 hours ago

Fondul de asistență pentru Ucraina: Consiliul UE alocă 5 miliarde de euro în cadrul Instrumentului european pentru pace pentru a sprijini militar Kievul

ROMÂNIA16 hours ago

Reactoarele modulare mici sunt promisiunea pentru rezolvarea trilemei energetice, subliniază Sebastian Burduja: Înseamnă energie sigură, curată, la un preț corect

ROMÂNIA16 hours ago

Nicolae Ciucă: Președinta Senatului polonez m-a asigurat că Varșovia ne sprijină necondiționat în procesul de aderare deplină la Spațiul Schengen și la OCDE

REPUBLICA MOLDOVA18 hours ago

“Uniți pentru Moldova europeană”: Maia Sandu a lansat pagina oficială a campaniei “pentru.md” privind referendumul de aderare la UE

CONSILIUL UE18 hours ago

UE are un nou regulament care va consolida supravegherea piețelor angro de energie, asigurând astfel o concurență deschisă și echitabilă

PPE18 hours ago

Pachetul Pharma: Grupul PPE susține stimularea producției de medicamente în UE și obligativitatea sprijinului pentru accesul la acestea

CONSILIUL UE18 hours ago

UE, un nou pas către autonomie strategică: Consiliul a adoptat regulamentul privind materiile prime critice

ROMÂNIA19 hours ago

Luminița Odobescu: Nu este nevoie să comentez rezultatele alegerilor prezidenţiale din Rusia. Ştim cu toţii că aceste alegeri nu au fost nici corecte, nici democratice, nici libere

U.E.19 hours ago

UE deschide negocierile pentru aprofundarea relațiilor cu Elveția, al patrulea cel mai mare partener comercial al blocului

ROMÂNIA19 hours ago

Luminița Odobescu: Nu este nevoie să comentez rezultatele alegerilor prezidenţiale din Rusia. Ştim cu toţii că aceste alegeri nu au fost nici corecte, nici democratice, nici libere

SUA20 hours ago

Invocând Declarația Universală a Dreptului Omului, Antony Blinken anunță ”o foaie de parcurs democratic cu recomandări pentru a-i ajuta pe oameni să devină mai rezilienți” în fața dezinformării

NATO5 days ago

Raport NATO: 78% dintre români susțin creșterea sau menținerea bugetului apărării. România nu a cheltuit, în 2023, cei 2,5% din PIB alocați apărării

NATO5 days ago

Raport NATO: La 20 de ani de la aderare, 82% dintre români ar vota ca România să rămână membru NATO. Peste 80% susțin ca America și Europa să lucreze împreună pentru securitatea euro-atlantică

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Într-o rezoluție a cărei negociere a fost coordonată de Traian Băsescu, PE solicită Rusiei să returneze României tezaurul național, iar subiectul să fie inclus pe agenda diplomatică UE-Rusia

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR6 days ago

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, támogatja egy jogsértési eljárás bevezetését azon uniós országok ellen, amelyek nem veszik komolyan a nagyragadozók által az állatállományban vagy a termesztett növényekben okozott károk megtérítését

U.E.6 days ago

Premierul Franței consideră că o victorie a Rusiei în Ucraina ar fi ”un cataclism” pentru francezi. Adunarea Națională a votat în favoarea acordului de securitate dintre Paris și Kiev

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE7 days ago

Marcel Ciolacu: Vreau ca 2026 să fie anul aderării noastre la OCDE. Este unul dintre principalele proiecte de țară pentru România

NATO7 days ago

Klaus Iohannis asigură că nu intenționează să își scurteze mandatul prezidențial în contextul speculațiilor candidaturii sale la vârful NATO sau UE

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Comisia Europeană va recomanda începerea negocierilor de aderare la UE cu Bosnia și Herțegovina, după ce a constatat că țara ”poate îndeplini criteriile de aderare”, anunță Ursula von der Leyen

Trending