Connect with us

MAREA BRITANIE

Acordul de la Windsor: Marea Britanie și UE au ajuns la o nouă înțelegere privind protocolul nord-irlandez post-Brexit, deschizând un nou capitol în relațiile lor

Published

on

© Ursula von der Leyen/ Twitter

Guvernul britanic și Comisia Europeană au ajuns luni, la Castelul Windsor, la un acord de principiu cu privire la Protocolul Irlanda/ Irlanda de Nord din cadrul Brexit, au anunțat premierul Rishi Sunak și președinta executivului European, Ursula von der Leyen, care a fost primită și într-o audiență de regele Charles al III-lea, un gest protocolar calificat de politicieni conservatori și unioniști ca fiind “neînțelept constituțional” și ca o binecuvântare pentru acest acord.

Acordul marchează un “nou capitol” în relația Regatului Unit cu UE și va asigura “echilibrul delicat” din Acordul din Vinerea Mare din 1998, care protejează “aspirațiile și identitatea” tuturor locuitorilor din Irlanda de Nord, a declarat premierul Rishi Sunak, într-o conferință de presă comună cu Ursula von der Leyen, relatează BBC.

Șeful Guvernului de la Londra a precizat că acordul “pune capăt incertitudinii” pentru oamenii din Irlanda de Nord și că înțelegerea asigură fluiditatea comerțului în cadrul întregii Marii Britanii, protejează locul Irlandei de Nord în cadrul uniunii și protejează suveranitatea nord-irlandezilor.

Noul acord între Uniunea Europeană şi Marea Britanie a ”eliminat orice sentiment de frontieră în Marea Irlandei”, a declarat Sunak.

“Am ajuns la un acord de principiu cu privire la cadrul de la Windsor pentru Protocolul privind Irlanda/Irlanda de Nord. Sunt soluții de lungă durată care vor funcționa pentru toată lumea din Irlanda de Nord și vor proteja piața unică a UE”, a spus și Ursula von der Leyen.

Acordul își propune să stabilească detaliile unei noi înţelegeri asupra procedurilor comerciale post-Brexit pentru Irlanda de Nord.

Șefa executivului european a precizat că noul cadru Windsor va “a aduce beneficii oamenilor din Irlanda de Nord și pentru a sprijini toate comunitățile care sărbătoresc pacea în Irlanda”. Ea a insistat că acest lucru semnalează o relație mai puternică între UE și Regatul Unit, cele două “stând umăr la umăr, acum și în viitor”.

La sosirea sa la Londra, von der Leyen s-a arătat dornică să deschidă un nou capitol în relaţiile diplomatice cu Regatul Unit.

În timp ce Rishi Sunak a precizat că o prevedere din acord – “frâna Stormont” – reprezintă un mecanism care îi va asigura pe locuitorii din Irlanda de Nord că sunt “stăpâni pe propriul destin”, Ursula von der Leyen a spus că Curtea de Justiție a UE va avea ultimul cuvânt în ceea ce privește chestiunile legate de piața unică.

Ea a adăugat că noul cadru a “lucrat din greu” pentru a adăuga noua “frână Stormont” – deși aceasta rămâne un mecanism de urgență care, sperăm, nu va trebui să fie folosit.

După confirmarea acestui acord, președinta Comisiei Europene urmează să fie primită, tot la Castelul Windsor, de regele Charles al III-lea. Palatul Buckingham și Comisia Europeană au ținut să precizeze că întâlnirea nu are nicio legătură cu discuțiile politice din Irlanda de Nord, deși decizia monarhului de a se întâlni cu von der Leyen a provocat nemulțumirea unor parlamentari conservatori susținători ai Brexit și a unioniștilor din Irlanda de Nord.

La rândul său, premierul Rishi Sunak urmează să se întoarcă la Londra pentru a se adresa Parlamentului.

Acordul negociat stabileşte acum un sistem de benzi verzi şi roşii între Marea Britanie şi provincie, informează Agerpres.

Mărfurile destinate Irlandei de Nord, fără controale de rutină, vor trece pe benzile verzi – monitorizate electronic de Comisia Europeană -, în timp ce cele exportate în Republica Irlanda, pentru a intra pe piaţa unică, vor trece pe benzile roşii şi vor urma formalităţile vamale în porturile nord-irlandeze.

Al doilea element al acordului tratează aplicarea anumitor legi europene şi, în consecinţă, situaţia în care unele legi britanice nu pot fi aplicate în regiune, ceea ce, potrivit unioniştilor, pune în pericol relaţia lor constituţională cu Regatul Unit. Acest lucru a determinat, de exemplu, ca Irlanda de Nord Şi Marea Britanie să impună taxe diferite, cum ar fi TVA-ul, la produse precum alcoolul sau materiale de energie regenerabilă, deoarece provincia este guvernată de normele pieţei comune interne, neavând acces la ajutoare de stat din partea Londrei ca urmare a opoziţiei Bruxelles-ului, care a dorit să evite astfel concurenţa neloială. Odată cu noul pact, guvernul de la Londra va putea face “modificări cheie la TVA”, după cum a explicat prim-ministrul, Rishi Sunak, care a declarat că acum va putea, de exemplu, să modifice cotele de impozitare pentru anumite produse, cu acelaşi efect în toate regiunile britanice.

Negociat în acelaşi timp cu Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, Protocolul nord-irlandez menţine de facto provincia Irlanda de Nord în interiorul pieţei unice europene.

Documentul, semnat în 2020 de fostul premier britanic Boris Johnson, prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a Uniunii Europene) ce ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Britanicii au refuzat să pună în practică multe dintre controale şi au criticat UE pentru că s-a dovedit prea strictă în punerea în aplicare a Protocolului nord-irlandez, despre care Londra susţine că afectează afacerile din Irlanda de Nord şi adânceşte impasul politic din această provincie, relatează Agerpres.

Percepţia că Protocolul erodează locul Irlandei de Nord în interiorul Regatului Unit a provocat iritarea multor unionişti şi a condus la un boicot din partea Partidului Democratic Unionist (DUP), ce refuză orice aplicare de facto a dreptului european în Irlanda de Nord şi blochează funcţionarea executivului local de la Belfast de un an.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

MAREA BRITANIE

Ministrul britanic de externe îi îndeamnă pe aliații din NATO să ia ”în serios” cheltuielile cu apărarea: ”Trăim vremuri periculoase”

Published

on

© UK Foreign Office/ Flickr

Ministrul britanic de externe David Lammy a semnalat miercuri la Bruxelles, unde participă la o reuniune cu omologii din NATO, că poate fi observată implicarea Rusiei în multe dintre războaiele care au loc în prezent în lume și i-a îndemnat pe aliați să ia ”în serios” cheltuielile cu apărarea, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Trăim vremuri periculoase și, uitându-ne în lume, cu războiul care are loc aici în Europa, pe continentul nostru, cu agresiunea masivă pe care o vedem în Orientul Mijlociu, cu mâna Iranului atât de prezentă şi cu conflictele care se intensifică în Sudan şi în Siria, există o ţară care este implicată în mare parte din acestea, şi aceasta este Rusia”, a arătat Lammy.

Recent, Serviciul Secret de Informații al Regatului Unit a descoperit o ”campanie incredibil de nesăbuită” de sabotaj rusesc în Europa, care se derulează în vreme ce Moscova recurge la amenințări de natură nucleară pentru a slăbi sprijinul țărilor occidentale pentru Ucraina.

Conform șefului serviciului de spionaj al Norvegiei, Rusia a devenit ”mai mult sau mai puțin un stat paria”, așa că nu are multe de pierdut dacă recurge la acțiuni mai riscante care ar putea, conform șefului serviciilor secrete germane, la activarea articolului 5 al Alianței.

Miniștrii de externe din cadrul NATO sunt reuniți la Bruxelles pentru a aborda, printre altele, măsurile necesare pentru combaterea amenințărilor hibride, termen care acoperă o plajă largă de acțiuni precum propaganda, interferenţa politică, înşelătoria, sabotarea infrastructurilor-cheie şi alte tactici care depăşesc domeniul militar convenţional.

O prefață la posibile decizii a fost făcută de secretarul general al Alianței, care a anunțat că NATO își va intensifica schimbul de informații și își va îmbunătăți protecția infrastructurilor critice în fața actelor ”ostile” de sabotaj din partea Rusiei și Chinei asupra statelor aliate

Citiți și: NATO este „cea mai bună garanție împotriva războiului” și „cel mai bun mod de a asigura securitatea colectivă”, subliniază șeful diplomației SUA

În așteptarea venirii lui Trump la Casa Albă, miniștrii apărării din cinci țări europene au făcut apel la continuarea sprijinului pentru Ucraina și pledează pentru investiții în echipamente militare

 Șeful Comitetului Militar al NATO îndeamnă companiile să fie pregătite pentru „un scenariu de război” și „să își adapteze în consecință liniile de producție și distribuție”

Amintim că UE și NATO au decis la începutul lui 2023 înființarea unui grup operativ comun privind reziliența și infrastructura critică.

În luna septembrie 2023, Comisia Europeană a înaintat un plan de acțiune pentru a îmbunătăți răspunsul la incidentele transfrontaliere perturbatoare.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale

Published

on

© Tim Hammond / No 10 Downing Street - Flickr

Regatul Unit nu trebuie să aleagă între SUA conduse de Donald Trump și consolidarea legăturilor cu Europa, a insistat lui seara premierul Keir Starmer.

Într-un discurs important axat pe afacerile externe în City of London, Starmer a declarat că noul său guvern laburist va continua să caute legături mai strânse cu Statele Unite conduse de Trump – care intenționează să impună tarife aliaților săi tradiționali – și cu capitalele europene, informează Politico Europe

”Ideea că trebuie să alegem între aliații noștri, că într-un fel suntem fie cu America, fie cu Europa, este pur și simplu greșită”, a spus Starmer. ”O resping cu vehemență”, a continuat acesta.

Prim-ministrul Marii Britanii – care s-a străduit să prezinte într-o lumină bună o cină cu Trump desfășurrată înainte ca republicanul american să câștige alegerile prezidențiale în noiembrie – a încercat să plaseze legăturile Marii Britanii cu America într-un context istoric. El a enumerat foști prim-miniștri care au colaborat atât cu SUA, cât și cu Europa în vremuri tulburi și a amintit de „sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale.

”(Clement) Attlee nu a ales între aliați. (Winston) Churchill nu a ales. Interesul național ne cere să lucrăm cu amândoi”, a spus Starmer.

”Relația noastră cu Statele Unite a fost piatra de temelie a securității și prosperității noastre timp de peste un secol. Nu ne vom îndepărta niciodată de acest lucru. Nu degeaba o numim relație specială. Nu este scrisă într-un tratat prăfuit, ci cu cerneala sacrificiului comun”, a adăugat acesta.

Victoria lui Trump a provocat o undă de șoc în capitalele europene. Viitorul președinte al SUA a cerut în mod repetat membrilor NATO să facă mai mult pentru a-și finanța propria apărare, în timp ce amenințarea tarifelor se profilează la orizont.

”Nu este vorba de sentimente, ci de realism dur. De nenumărate ori, cea mai bună speranță pentru lume și cea mai sigură modalitate de a servi interesul nostru național comun a venit din partea celor două națiuni care lucrează împreună. Este încă așa”, a declarat Starmer cu privire la alianța Regatului Unit cu SUA.

În același timp, guvernul Starmer urmărește o resetare post-Brexit a relațiilor cu Uniunea Europeană, după ani de tensiuni, inclusiv o atenuare a fricțiunilor comerciale cu blocul european.

Insistența repetată a lui Trump că va pune capăt războiului din Ucraina la începutul celui de-al doilea mandat prezidențial al său – fără a spune că dorește ca Ucraina să câștige în lupta sa împotriva invaziei la scară largă a Rusiei – a generat îngrijorare din partea aliaților UE ai Ucrainei.

Starmer a susținut în discursul său că este „profund în interesul nostru propriu” să sprijinim Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

”Îi încurajez pe toți cei prezenți aici să se oprească și să se gândească pentru o clipă la ce ar însemna pentru noi, pentru continentul nostru, pentru lume ca Rusia să câștige”, a spus Starmer.

”Prin urmare, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina și să facem tot ceea ce este necesar pentru a-i susține autoapărarea atât timp cât este necesar, pentru a pune Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă pentru negocieri, astfel încât să poată asigura o pace justă și durabilă în condițiile lor, care să le garanteze securitatea, independența – și dreptul de a-și alege propriul viitor”, a adăugat el.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

MI6 a descoperit o ”campanie incredibil de nesăbuită” de sabotaj rusesc în Europa: Dacă Putin va reuși să reducă Ucraina la un stat vasal, securitatea noastră va fi pusă în pericol

Published

on

© Foreign Office/ Facebook

Serviciul Secret de Informații al Regatului Unit a descoperit o ”campanie incredibil de nesăbuită” de sabotaj rusesc în Europa, care se derulează în vreme ce Moscova recurge la amenințări de natură nucleară pentru a slăbi sprijinul țărilor occidentale pentru Ucraina, a menționat vineri șeful MI6, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Richard Moore, șeful MI6, a atras atenția într-un discurs susținut la Paris că Putin nu se va opri la Ucraina dacă va reuși să transforme țara pe care a invadat-o în vasal.

”Dacă Putin va reuși să reducă Ucraina la un stat vasal, nu se va opri aici. Securitatea noastră – britanică, franceză, europeană și transatlantică – va fi pusă în pericol. Am descoperit recent o campanie uluitor de îndrăzneaţă de sabotaj rusesc în Europa, chiar dacă Putin şi acoliţii săi recurg la zgomot de sabie nucleară pentru a semăna teama cu privire la consecinţele ajutării Ucrainei”, a precizat Moore.

El a atras atenția asupra riscului ca Ucraina să piardă în fața Rusiei.

”Dacă Putin va reuşi, China va cântări implicaţiile, Coreea de Nord va fi încurajată, iar Iranul va deveni şi mai periculos”, a semnalat acesta.

Recent, șefii diplomaţiilor din Marea Britanie şi Franţa, David Lammy şi Jean-Noel Barrot, și-au exprimat agajamentul de a lupta împotriva ”putinizării” lumii.

În această direcție, Regatul Unit va furniza 7,5 milioane de lire sterline (9,5 milioane de dolari) pentru noi drone de atac şi de supraveghere.

Cele 7,5 milioane de lire vor fi investite via coaliţia de drone, alţi aliaţi furnizând încă 16 milioane lire sterline, din care 10 milioane lire sterline din partea Germaniei, 3 milioane lire din partea Canadei şi 3 milioane lire de la Luxemburg.

Aceasta ridică fondul total la 67 de milioane de lire sterline, inclusiv un total de 15 milioane de lire sterline de la Regatul Unit, a precizat Ministerul Apărării.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
JUSTIȚIE8 hours ago

CCR, după solicitările privind legalitatea procesului electoral: Au fost înregistrate și urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale în cadrul procesului de validare a alegerilor

SUA9 hours ago

Șase foști ambasadori americani, scrisoare către români: Suntem încrezători că poporul român va vedea aceste atacuri din partea unor state autoritare ca lovituri de stat nereușite

REPUBLICA MOLDOVA9 hours ago

VIDEO Maia Sandu a venit la București pentru Elena Lasconi: Eu voi vota cu ea. Avem nevoie de România și Elena Lasconi nu va renunța la relația cu R. Moldova

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană intensifică monitorizarea alegerilor din România și ordonă TikTok „să păstreze neatinse toate datele și dovezile” privind riscurile sistemice asupra procesului electoral

NATO12 hours ago

Germania, primul stat UE care reacționează la tentativele Rusiei de a influența alegerile din România: Putin vrea să ne dezbine și să submineze UE și NATO

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI12 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: A fi pro-european și pro-NATO înseamnă fonduri europene, libera circulație, dreptul de a lucra în alte state europene, pace și securitate

REPUBLICA MOLDOVA13 hours ago

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a solicitat instituirea stării de urgență energetică

ROMÂNIA13 hours ago

ICI București și ACSAPPR au semnat un acord de parteneriat privind dezvoltarea și digitalizarea sectorului agricol și piscicol din România

PARLAMENTUL EUROPEAN13 hours ago

PE, apel către statele UE să impună sancțiuni împotriva liderilor politici pro-ruși din Georgia pentru îndepărtarea dramatică a țării de calea sa europeană

POLITICĂ13 hours ago

Marcel Ciolacu, un nou îndemn către români să iasă la vot: “Să rămânem pe calea europeană, pe calea dezvoltării!

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI19 hours ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ3 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ4 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending