Connect with us

ONU

Administrația Biden invită experți ONU să ancheteze rasismul din SUA: Îndemnăm şi alte state membre să participe la acest ”efort de luptă împotriva rasismului, discriminării şi xenofobiei”

Published

on

© State Department photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Administrația președintelui Joe Biden a invitat experți ONU să examineze bilanțul Statelor Unite în materie de rasism față de reprezentații afro-americani, adoptând o poziție contrară fostei administrații Trump, anunță France Presse, citat de Agerpres.

Secretarul de stat american Antony Blinken a salutat miercuri crearea, de către Consiliul pentru drepturile omului din cadrul ONU, a unui grup de experţi mandataţi să examineze violenţele poliţieneşti împotriva ”persoanelor de origine africană” comise în lumea întreagă.

”Naţiunile responsabile nu ar trebui să încerce să evite evaluarea bilanţului lor în materie de drepturi ale omului, dimpotrivă ele trebuie să o solicite în intenţia de a ameliora” situaţia, menţionează Blinken într-un comunicat.

Astfel, şeful diplomaţiei americane a invitat în SUA doi raportori speciali ai ONU, specialişti în forme contemporane de rasism şi probleme legate de minorităţi, îndemnând şi alte state membre să participe la acest ”efort de luptă împotriva rasismului, discriminării şi xenofobiei”.

Luarea de poziție este în atiteză cu atitudinea fostului președinte republican, Donald Trump, și a aliaților săi în fața manifestațiilor care au zguduit Statele Unite după decesul, la 25 mai anul trecut, a afro-americanului George Floyd sub genunchiul unui polițist alb.

Negând existenţa rasismului sistemic în Statele Unite, Donald Trump a atribuit violenţele comise de poliţie ”merelor stricate” şi a respins orice critică asupra istoriei ţării.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel critică de la tribuna ONU ”actele de război împotriva mediului înconjurător”: Omenirea trebuie să semneze ”un tratat de pace cu planeta noastră”

Published

on

© European Union, 2021

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a criticat de la tribuna Națiunilor Unite ceea ce a calificat a fi ”un act de război împotriva mediului înconjurător” care a dus la schimbările climatice și a făcut apel la un ”tratat de pace cu planeta noastră”, potrivit Politico Europe

”Suntem implicați într-un război global, care nu are tabere, nici armată și niciun teritoriu nu este cucerit sau pierdut. Cu toate acestea, acest război distruge vieți. Îngenunchează țări și provoacă suferințe inimaginabile familiilor. Mă refer la războiul pe care oamenii îl poartă împotriva naturii. Ne-am torturat planeta, am abuzat de resursele naturale, am comis acte de război împotriva mediului înconjurător. Iar acum natura ripostează, readucându-ne la realitate. Nimeni nu poate spune <<nu am știut>>. Timp de decenii, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă, dar avertismentele lor s-au pierdut în urechi surde. Ne-am întors cu spatele, ca să nu vedem”, a deplâns președintele Consiliului European situația în discursul susținut în cea de-a 76-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Pentru a combate schimbările climatice, Charles Michel consideră că este nevoie ca ”oamenii să semneze un armistițiu cu natura, un tratat de pace cu planeta noastră” pentru ”generațiile viitoare”.

În egală măsură, oficialul european a făcut apel la ”cooperare mai degrabă decât la confruntare, la solidaritate mai degrabă decât la izolare, la transparență mai degrabă decât la secretomanie și dorim loialitate, respectându-ne cuvântul dat.”

Referirile lui Michel la transparență și loialitate reprezintă un ecou al criticilor puternice pe care le-a formulat la începutul acestei săptămâni la adresa SUA în legătură cu o nouă legătură strategică pe care Washingtonul a convenit-o cu Regatul Unit și Australia în zona Indo-Pacific.

Președintele american Joe Biden a încercat să liniștească apele, recunoscând după o convorbire telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron că Washingtonul ar fi trebuit să consulte Parisul cu privire la acest pact, care a afectat o înțelegere pe care Parisul a stabilit-o în 2016 cu Canberra.

În discursul său Charles Michel a menționat că UE este principalul investitor în regiunea Indo-Pacific și un partener comercial important în această zonă.

În discursul său Charles Michel a menționat că UE este principalul investitor în regiunea Indo-Pacific și un partener comercial important în această zonă.

De altfel, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au adoptat o comunicare comună privind Strategia UE pentru cooperare în regiunea indo-pacifică. Comunicarea comună conține acțiuni concrete de consolidare a angajamentului strategic în această regiune, în conformitate cu sarcinile încredințate de Consiliu la 19 aprilie 2021.

Punerea în aplicare a strategiei UE va include în special următoarele acțiuni:

  • Finalizarea negocierilor comerciale ale UE cu Australia, Indonezia și Noua Zeelandă; reluarea negocierilor comerciale și începerea negocierilor privind investițiile cu India; încheierea unui acord de parteneriat economic cu Comunitatea Africii Orientale; evaluarea posibilei reluări a negocierilor comerciale cu Malaysia, Filipine și Thailanda și eventuala negociere a unui acord comercial interregional cu ASEAN.
  • Încheierea de acorduri de parteneriat și cooperare (APC) cu Malaysia și Thailanda; începerea negocierilor APC cu Maldive și concretizarea deplină a viitorului nou acord de parteneriat al UE cu statele din Africa, zona Caraibilor și Pacific (ACP).
  • Încheierea de alianțe și parteneriate verzi cu parteneri voluntari și ambițioși din regiunea indo-pacifică pentru combaterea schimbărilor climatice și a degradării mediului. Prima alianță de acest fel a fost convenită cu Japonia în mai 2021.
  • Consolidarea guvernanței oceanelor în regiune, inclusiv sporirea sprijinului UE pentru sistemele de gestionare și control în domeniul pescuitului din țările situate în regiunea indo-pacifică, combaterea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat și punerea în aplicare a acordurilor de parteneriat în domeniul pescuitului sustenabil.
  • Extinderea rețelei de parteneriate digitale cu partenerii din regiunea indo-pacifică, precum și explorarea posibilității unor noi acorduri de parteneriat digital cu Japonia, Republica Coreea și Singapore.
  • Accelerarea punerii în aplicare a parteneriatelor pentru conectivitate cu Japonia și India; sprijinirea partenerilor în crearea unui mediu de reglementare adecvat și facilitarea mobilizării finanțării necesare pentru îmbunătățirea conectivității pe teren între Europa și regiunea indo-pacifică.
  • Consolidarea cooperării în domeniul cercetării și inovării în cadrul programului Orizont Europa; analizarea posibilității de asociere la acest program a unor parteneri similari eligibili din regiunea indo-pacifică, cum ar fi Australia, Japonia, Republica Coreea, Noua Zeelandă și Singapore.
  • Explorarea modalităților de a asigura intensificarea mobilizărilor navale de către statele membre ale UE pentru a contribui la protejarea liniilor maritime de comunicare și a libertății de navigație în regiunea indo-pacifică, consolidând în același timp capacitatea partenerilor din regiune de a asigura securitatea maritimă.
  • Consolidarea sprijinului acordat sistemelor de sănătate și pregătirilor în caz de pandemie în țările cel mai puțin dezvoltate din regiunea indo-pacifică, consolidarea cercetării colaborative privind bolile transmisibile în contextul programului de cercetare Orizont Europa.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ministrul Bogdan Aurescu, întrevedere cu reprezentanții principalelor organizații evreiești internaționale: România își reafirmă angajamentul privind combaterea antisemitismului

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi, 23 septembrie 2021, o întrevedere cu reprezentanţii principalelor organizaţii internaţionale evreieşti – B’nai B’rith International, World Jewish Congress, Conference of the Presidents of Major American Jewish Organizations, National Coalition Supporting Eurasian Jews și World Jewish Restitution Organization, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro

Întrevederea s-a desfășurat în marja participării șefului diplomației române la lucrările celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. 

În cadrul discuțiilor, au fost trecute în revistă principalele teme aflate pe agenda cooperării României cu aceste organizații, precum și prioritățile în cadrul Parteneriatului Strategic româno-american, în cadrul relaţiei bilaterale cu valențe strategice dintre România şi Israel, aspecte relevante privind securitatea regională la Marea Neagră și pe Flancul Estic al NATO, relațiile cu Rusia, China și Iran, precum și acțiunile României pentru prevenirea și combaterea antisemitismului.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat satisfacție față de cooperarea României cu organizațiile evreiești și a reiterat angajamentul României de a dezvolta în continuare relația cu aceste organizații. De asemenea, ministrul de externe a trecut în revistă principalele repere în ceea ce privește stadiul excelent al Parteneriatului Strategic al României cu Statele Unite ale Americii, precum și al relației speciale cu Israelul, cu caracter strategic.

Astfel, ministrul Aurescu a menționat o serie de priorități în relația cu Statele Unite, inclusiv necesitatea creșterii prezenței militare și economice a SUA în regiune și în România, importanța consolidării coerente a Flancului Estic aliat, mai ales la Marea Neagră, în contextul asertivității crescute a Rusiei, importanța implicării inclusiv financiare a SUA în proiectul Rail2Sea, precum și importanța realizării de progrese tangibile în ce privește aderarea României la Visa Waiver.

În același timp, a subliniat că este crucială întărirea relației transatlantice. A punctat totodată intensitatea contactelor bilaterale din ultimul an cu Israelul, inclusiv relevanța obiectivului organizării unei noi ședințe comune de guvern. 

Totodată, Bogdan Aurescu a reafirmat angajamentul constant al României în ceea ce priveşte respingerea și sancționarea oricărei forme de manifestare a antisemitismului, asumarea trecutului şi condamnarea negării Holocaustului, alături de angajamentul continuu al României în privinţa combaterii extremismului de orice natură.

În context, ministrul a subliniat și îngrijorarea României față de resurgența discursului antisemit în spațiul public, în contextul crizei sanitare actuale, mai ales în mediul online, reiterând condamnarea fermă de către România a acestor evoluții.

Nu în ultimul rând, șeful diplomației române a punctat progresele recente realizate de România în materia prevenirii și combaterii antisemitismului, menționând recenta adoptare a Strategiei naționale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură și a Planului de acţiune asociat acestei Strategii, respectiv contribuția României la elaborarea unei strategii similare la nivelul UE. 

Din această perspectivă, ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat hotărârea României de a-și consolida rolul de model regional în materie de combatere a antisemitismului și păstrare a memoriei victimelor Holocaustului. 

La rândul lor, reprezentanții organizațiilor prezente la reuniune au apreciat eforturile deosebite ale României în domeniu, fiind amintită printre altele contribuția esențială a statului român, în perioada exercitării în 2016 a președinției International Holocaust Remembrance Alliance, la elaborarea definiției de lucru a antisemitismului. 

Întrevederea cu organizațiile evreiești internaţionale reprezintă un exercițiu tradițional de consultare al autoritățile române, care are loc în marja participării delegației României la lucrările Adunării Generale a ONU.

Continue Reading

ONU

Șeful diplomației germane solicită, de la ONU, o cooperare între UE și SUA în Indo-Pacific: Nu mai pot exista “fapte împlinite” din partea Statelor Unite

Published

on

© German Embassy Washington/ Facebook

Nu mai pot exista “fapte împlinite” din partea SUA în contextul disputei cu Franța privind submarinele, a declarat la New York ministrul german de externe Heiko Maas, acolo unde reprezintă Germania la lucrările celei de-a 76-a Adunări Generale a ONU.

El a spus că decizia SUA privind pactul AUKUS “dă de gândit” pentru aliații europeni.

Pactul AUKUS a anulat un acord pe care Franța îl semnase cu Australia în 2016 pentru construirea de submarine convenționale, Canberra optând în schimb pentru submarine cu propulsie nucleară din SUA.

“Bineînțeles că toată lumea se întreabă: Ce se întâmplă dacă ni se întâmplă și nouă? Acest lucru a provocat multă neliniște”, a declarat Maas, într-un interviu pentru Deutsche Welle.

Noi, în UE, avem nevoie de o strategie Indo-Pacific care să fie coordonată cu SUA. Nu poate exista nicio decizie care să pună la îndoială acest lucru“, a subliniat el în marja Adunării Generale a ONU de la New York.

Strategia UE pentru Indo-Pacific a fost lansată în urma discursului președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind Starea Uniunii Europene. În aceeași zi, SUA, Australia și Regatul Unit au anunțat înființarea alianței trilaterale de securitate și apărare AUKUS, coincidență criticată de șeful diplomației europene Josep Borrell.

Ministrul german de externe a declarat că angajamentul sporit al SUA în Asia-Pacific și potențialele reduceri în alte regiuni “ridică în mod inevitabil întrebări pentru UE: Ce se întâmplă cu propriul nostru angajament? În special în vecinătatea noastră imediată”.

Astfel, acordul AUKUS și retragerea haotică din Afganistan vor alimenta discuțiile despre “suveranitatea europeană” în lunile următoare. Va fi necesar să avem o poziție europeană proprie, ceea ce noi numim suveranitate europeană“, a declarat Maas.

Miniştrii de externe din UE au examinat luni seară consecinţele acestui pact în cursul unei reuniuni la New York în marja Adunării Generale a ONU, context în care ministrul german de externe a denunțat comportamentul “iritant şi decepţionant” al SUA în afacerea submarinelor.

Criza diplomatică franco-americană provocată afacerea submarinelor a fost stinsă după o convorbire telefonică între președintele SUA Joe Biden și omologul francez Emmanuel Macron, cei doi difuzând o declarație comună în care Biden a reafirmat că “angajamentul Franţei şi al Uniunii Europene în regiunea indo-pacific are o importanţă strategică”.

De asemenea, secretarul de stat al SUA Antony Blinken și Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell au reafirmat, în cursul unei întâlniri la New York, “alianța puternică dintre Statele Unite și UE”. Astfel, secretarul Blinken “a reiterat angajamentul Statelor Unite față de relațiile puternice dintre SUA și UE” și “a salutat publicarea recentă a Strategiei UE pentru cooperare în Indo-Pacific”.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
POLITICĂ3 hours ago

Florin Cîțu este noul președinte al Partidului Național Liberal: Acest vot mă onorează și mă responsabilizează. Vă promit că voi fi președintele tuturor liberalilor

INDIA4 hours ago

Liderii SUA, Japoniei, Indiei și Australiei pledează pentru o regiune indo-pacifică ”fără a fi intimidată de presiuni” și își asumă să ”își dubleze eforturile pentru a fi o forță pentru securitatea regională”

MAREA BRITANIE6 hours ago

MAE: De la 1 octombrie, românii nerezidenți vor putea intra în Regatul Unit exclusiv în baza pașaportului valabil

U.E.6 hours ago

Premierul Viktor Orban apreciază că Balcanii vor reprezenta ”următoarea mare oportunitate” pentru Uniunea Europeană: Progresul economic al UE va veni din această regiune

CONSILIUL EUROPEAN7 hours ago

Charles Michel critică de la tribuna ONU ”actele de război împotriva mediului înconjurător”: Omenirea trebuie să semneze ”un tratat de pace cu planeta noastră”

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Criza submarinelor: Boris Johnson încearcă să redreseze relațiile franco-britanice și îi propune lui Emmanuel Macron o ”restabilire a cooperării”. Președintele Franței, răspuns glacial: Aștept propunerile

Dacian Cioloș9 hours ago

Conferința privind viitorul Europei: Liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, consideră că UE are nevoie de un președinte ales de cetățenii europeni: Va avea mai multă legitimitate în reprezentarea UE

POLITICĂ11 hours ago

Criza submarinelor: Președintele PMP, Cristian Diaconescu: O criză comercială, cum este cea provocată de Franța, nu poate declanșa așteptări geopolitice

S&D12 hours ago

Miniștrii muncii din PES: Uniunea Europeană trebuie să combată dezechilibrele sociale. Bunăstarea este un indicator vital pentru politici de succes

GENERAL13 hours ago

România a găzduit prima ediție a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Științifice. Ministrul Sorin Cîmpeanu, ales președinte al celei mai mari organizații academice internaționale, Agenția Universitară a Francofoniei

POLITICĂ3 hours ago

Florin Cîțu este noul președinte al Partidului Național Liberal: Acest vot mă onorează și mă responsabilizează. Vă promit că voi fi președintele tuturor liberalilor

ONU3 days ago

În primul discurs la ONU, Maia Sandu cere retragerea trupelor Rusiei din Transnistria și anunță că a început curățarea Republicii Moldova de regimurile corupte

Dragoș Pîslaru3 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Cel mai optimist scenariu pentru aderarea României la zona euro ar fi în 2028

ONU3 days ago

Klaus Iohannis, la ONU: România susține rolul de lider al Uniunii Europene în materie de schimbări climatice

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Președinta Fondului de Investiții al celor Trei Mări: Înființarea fondului, posibilă prin cooperarea cu România. Este esențial să prezentăm investitorilor întreaga regiune prin fiecare țară în parte

ONU4 days ago

Klaus Iohannis, de la tribuna ONU: Valorile democratice și ordinea bazată pe reguli, fundamente ale unui viitor mai bun. Conflictele prelungite din vecinătatea României continuă să amenințe securitatea Europei

INTERNAȚIONAL4 days ago

Joe Biden invocă, în primul său discurs la ONU, “alianța sacră NATO” și “parteneriatul fundamental cu UE”: Suntem în zorii unui deceniu decisiv. Începem o nouă eră de diplomaţie neobosită

INTERVIURI5 days ago

INTERVIU Ministrul adjunct de externe al Poloniei: România și Polonia sunt liderii principali ai Inițiativei celor Trei Mări. Trebuie să fim o parte mai puternică a UE

INTERVIURI1 week ago

Comisarul European Adina Vălean, despre rolul tinerilor în Conferința pentru Viitorul Europei: Ideile lor reprezintă o valoare adăugată

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean: Proiectele europene necesită o guvernanță stabilă

Team2Share

Trending