Adunarea Parlamentară a NATO cere aliaților să fie pregătiți să răspundă unei posibile amenințări din partea Rusiei

Adunarea Parlamentară a NATO a solicitat  pe 30 mai aliaților să fie pregătiți pentru a răspunde unei posibile amenințări din partea Rusiei, a declarat, Michael Turner, președintele Adunării care reunește aproximativ 250 de parlamentari din cele 28 de state membre ale blocului militar, reuniți la Tirana, conform AFP, informează Adevărul.nato

Provocarea pe care o ridică Rusia este una reală și serioasă”, a menționat Turner. Declarația critică “folosirea forței de către Rusia împotriva vecinilor săi și tentativa de intimidare la adresa aliaților”.

 Potrivit declarației, NATO „nu are altă alegere decât să considere eventuala acţiune agresivă a Rusiei împotriva unui stat membru al Alianţei drept o potenţială ameninţare şi să adopte răspunsuri adaptate şi proporţionale”. Adunarea Parlamentară a solicitat aliaților să ofere garanții statelor aflate, cu precădere, la granița estică a NATO, care sunt îngrijorati că securitatea este amenințată.

 În ciuda suspendării aspectelor practice ale cooperării cu Rusia, ca urmare a anexării Peninsulei Crimeea de către aceasta și susținerii oferite separatițtilor din estul Ucrainei, Alianța a anunțat că va avea discuții cu Rusia înainte de summitul NATO, programat pentru 8-9 iulie, la Varșovia.

NATO şi-a consolidat forţele de pe flancul de est, vizând în special o creştere a rapidităţii de reacţie în cazul unei repetări a unei crize precum cea din Ucraina. La summitul de la Varşovia, şefii de stat şi de guvern urmează să aprobe ultimele detalii ale acestei consolidări.

În cursul unei vizite de luni, în Polonia, Jens Stoltenberg a declarat că NATO transmite „un semnal clar oricărui potenţial adversar, potrivit căruia un atac împotriva Poloniei va fi considerat un atac împotriva Alianţei în ansamblu“. În aceste condiţii, el  a precizat că, la summitul din vară, Alianţa va oferi Poloniei şi celorlalte ţări de pe flancul estic, garanţiile cerute în faţa Rusiei.

Citiți și Vladimir Putin, avertisment la adresa României: ”V-aţi putea găsi în raza de acţiune a rachetelor ruseşti”

Rusia a criticat desfășurarea unor elemente ale scutului american antirachetă în România și Polinia, considerându-l o amenințare la adresa securității statului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.