Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Ajutoare de stat: CE aprobă o schemă românească de aproximativ 46 milioane de euro pentru sprijinirea activității crescătorilor de bovine afectați de COVID-19

Published

on

© European Union, 2017/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a aprobat o schemă românească de peste 225 de milioane de lei (aproximativ 46 de milioane de euro) pentru sprijinirea activității crescătorilor de bovine în contextul pandemiei de coronavirus, potrivit unui comunicat

Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului Temporar pentru Ajutoare de Stat. În cadrul schemei, sprijinul public va lua forma unor subvenții directe pentru a acoperi parțial pierderile de venit pe care crescătorii de bovine le-au suferit din cauza epidemiei de coronavirus.

Comisia a constatat că schema românească este în conformitate cu condițiile prevăzute de Cadrul Temporar. În special, (i) ajutorul nu depășește 225 000 EUR per beneficiar activ în sectorul agricol primar prevăzut de Cadrul Temporar; și (ii) schema se va derula până la 31 decembrie 2021.

Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile stabilite în Cadrul Temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană prezintă noi inițiative de stimulare a poziției de lider industrial a UE în domeniul materialelor avansate, o tehnologie-cheie relevantă pentru dubla tranziție verde și digitală

Published

on

© European Union, 2017

Comisia Europeană a propus o strategie cuprinzătoare pentru a avansa către o poziție de lider industrial în UE în domeniul materialelor avansate, o tehnologie generică esențială și extrem de relevantă pentru tranziția ecologică și digitală.

Comunicarea privind materialele avansate pentru o poziție de lider industrial prezintă măsuri concrete care să permită alinierea priorităților de cercetare și inovare și a investițiilor în UE, asigurând poziția de lider european în această tehnologie-cheie.

”Competitivitatea UE se bazează pe avantajul nostru tehnologic și pe aprovizionarea constantă cu materiale avansate pentru tranziția noastră ecologică și digitală. Trebuie să sprijinim dezvoltarea acestor materiale și să le utilizăm în mod eficient și durabil. După ce am ascultat părțile interesate din industrie și autoritățile naționale, propunem o cale de urmat care este benefică pentru reziliența noastră economică pe termen lung”, a subliniat Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv însărcinat cu adaptarea Europei la era digitală.

Potrivit unui comunicat al executivului european, această inițiativă, așteptată cu nerăbdare de statele membre și de industrie, reprezintă primul pas către o abordare europeană comună în domeniul materialelor avansate, punând bazele unor acțiuni ulterioare.

Materialele avansate sunt materiale proiectate în mod intenționat pentru a avea performanțe superioare sau funcții speciale, care pot fi dezvoltate cu o viteză fără precedent datorită cunoștințelor științifice și a puterii de calcul actuale.

Acestea sunt fundamentale, de exemplu, pentru inovare în domeniul energiei, al electronicii, al construcțiilor și al mobilității și, prin urmare, sunt esențiale pentru tranziția ecologică și digitală. Se preconizează că prima listă de domenii de cercetare va fi extinsă în timp, în dialog cu Consiliul pentru tehnologie care urmează să fie înființat.

Se preconizează că cererea de materiale avansate va crește semnificativ în anii următori, de exemplu pentru producția de energie regenerabilă, baterii, clădiri cu emisii zero, semiconductori, medicamente și dispozitive medicale, sateliți, lansatoare spațiale, avioane sau pentru alte aplicații cu dublă utilizare, precum și pentru echipamente de apărare.

Strategia are ca scop consolidarea competitivității pe termen lung a UE prin asigurarea faptului că Uniunea rămâne în fruntea noilor tehnologii în domeniul materialelor, sprijinind capacitățile de dezvoltare, testare și implementare.

Acțiunile vor consolida, de asemenea, autonomia strategică deschisă și securitatea economică a UE prin reducerea dependenței de materiale critice prin înlocuirea acestora sau prin sprijinirea reciclării și reutilizării lor.

Comunicarea propune acțiuni structurate pe cinci piloni principali, care urmează să fie puse în aplicare împreună cu statele membre ale UE, actorii din industrie și alte părți-cheie interesate:

  • Consolidarea ecosistemului european de cercetare și inovare în domeniul materialelor avansate.
  • Introducerea rapidă pe piață a materialelor inovatoare. Aceasta include dezvoltarea unei “comunități a materialelor”, o infrastructură digitală europeană pentru cercetarea și inovarea în domeniul materialelor avansate. Aceasta va accelera în mod semnificativ proiectarea, dezvoltarea și testarea de noi materiale avansate într-un mediu controlat, utilizând, de asemenea, inteligența artificială.
  • Creșterea investițiilor de capital și a accesului la finanțare. Ca parte a acestui pachet de acțiuni, UE va institui un nou parteneriat cu industria în cadrul programului Orizont Europa, care vizează investiții de 500 de milioane de euro pentru perioada 2025-2027, dintre care cel puțin 250 de milioane de euro vor proveni din surse private.
  • Promovarea producției și utilizării materialelor avansate. Aceasta include achiziții publice pentru inovare, stabilirea de standarde și lansarea unei Academii de materiale avansate împreună cu Institutul European de Inovare și Tehnologie pentru a se asigura că forța de muncă europeană dispune de competențele necesare.
  • Crearea unui consiliu tehnologic pentru materiale avansate care să ofere consultanță cu privire la coordonarea acestei inițiative cu statele membre, țările asociate la Orizont Europa și industria.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană recomandă ca statele membre să continue să economisească gaze pentru a asigura aprovizionarea și a stabiliza piețele

Published

on

© European Union, 2012

Comisia Europeană recomandă ca statele membre să continue să economisească gaze pentru a asigura aprovizionarea și a stabiliza piețele, dar și pentru a contribui la obiectivul eliminării combustibililor fosili din Rusia în UE, potrivit unui comunicat.

Economiile de gaze realizate de întreprinderile și cetățenii din întreaga UE au avut o contribuție importantă la soluționarea crizei energetice, stimulată de invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu doi ani. În mod colectiv, UE a redus cererea de gaz cu 18% între august 2022 și decembrie 2023, economisind aproximativ 101 miliarde de metri cubi de gaz. Aceste eforturi depășesc cu mult obiectivul de economisire de 15 %, care a fost convenit în cadrul legislației de urgență adoptate în vara anului 2022, și au fost esențiale pentru a menține aprovizionarea stabilă, a stabiliza piețele energetice din UE și a da dovadă de solidaritate cu Ucraina.

Având în vedere că legislația de urgență urmează să expire la 31 martie, iar situația este mai stabilă decât a fost în ultimii doi ani, Comisia propune acum adoptarea unei recomandări a Consiliului privind continuarea măsurilor de reducere a cererii de gaze. Această recomandare, care ar trebui să fie adoptată de Consiliu, încurajează statele membre să continue să ia măsuri voluntare pentru a menține o reducere colectivă a cererii de gaze de 15%, în comparație cu cererea medie între aprilie 2017 și martie 2022. Propunerea va fi discutată de comisarul pentru energie, Kadri Simson, și de miniștrii energiei din UE în cadrul Consiliului Energie de luni, 4 martie.

Datorită gamei variate de măsuri de urgență puse în aplicare de la invazia Rusiei în Ucraina, perspectivele energetice ale UE s-au îmbunătățit: aprovizionarea este mai diversificată, au fost instalate mai multe capacități de energie regenerabilă și au fost realizate economii impresionante de energie, stocurile de gaz fiind acum la un nivel mai sănătos. Acest lucru a servit la scăderea și stabilizarea prețurilor în întreaga Europă. Cu toate acestea, având în vedere persistența tensiunilor geopolitice, piețele globale de gaze naturale tensionate și obiectivul UE de a elimina complet combustibilii fosili ruși, este încă necesară continuarea economiilor de energie. Continuarea economiilor de gaze va contribui la susținerea și îmbunătățirea stabilității actuale a pieței, inclusiv prin facilitarea reumplerii depozitelor de gaze în primăvară și vară. De asemenea, acestea ar sprijini eforturile de decarbonizare ale UE.

Recomandarea de astăzi se bazează pe concluziile unui raport de revizuire a Regulamentului privind reducerea cererii de gaze și pe cel de-al doilea raport privind Regulamentul UE privind stocarea gazelor. Pe lângă garantarea securității aprovizionării, ambele măsuri au contribuit la stabilizarea prețurilor la energie, aducând beneficii competitivității economiei UE și reducând facturile cetățenilor față de vârfurile înregistrate în august 2022, după invazia rusă.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Op-ed | Vicepreședinta pentru democrație și demografie Dubravka Šuica: Consolidarea rolului cetățenilor în conturarea viitorului energetic al Europei

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Articol de opinie al vicepreședintei pentru democrație și demografie Dubravka Šuica

Vineri, 23 februarie, a fost o zi de referință în care am lansat un alt grup de dezbatere al cetățenilor europeni, de data aceasta privind eficiența energetică. Este un alt pas important în această călătorie unică pe care am inițiat-o împreună cu oameni din toate colțurile Europei, o călătorie care a început cu Conferința privind viitorul Europei. De atunci, am depus eforturi pentru construirea unui ecosistem democratic inovator.

Anul trecut am început cu cele trei grupuri de dezbatere ale cetățenilor – privind risipa de alimente, lumile virtuale și mobilitatea în scop educațional – fiecare dintre acestea având un impact decisiv asupra inițiativelor politice. Această inițiativă a vizat nu numai promovarea unui proces de deliberare legislativă și apropierea instituțiilor de cetățeni, ci și integrarea efectivă a opiniilor cetățenilor în structura procesului nostru de elaborare a politicilor.

Conferința privind viitorul Europei a reprezentat un exercițiu inovator în ceea ce privește democrația participativă și deliberativă. Aceasta a implicat participarea a mii de europeni la discuții semnificative cu privire la speranțele și visurile lor pentru UE. Informațiile colectate au fost inestimabile, modelând înțelegerea și abordarea noastră în direcția unei Europe mai coezive, mai reziliente și mai orientate spre viitor. În acest spirit de implicare și colaborare continuă lansăm Grupul de dezbatere al cetățenilor europeni privind eficiența energetică.

Dar ce sunt mai exact aceste grupuri de dezbatere și cum funcționează? La bază, grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni constituie spații inovatoare, sigure și transparente pentru democrația deliberativă. Ele reunesc europeni din toate generațiile și din medii diverse pentru a discuta, a dezbate și a contribui cu idei privind domenii de politică specifice.

Grupurile de dezbatere nu sunt organe consultative, ci forumuri pentru consolidarea rolului cetățenilor, în cadrul cărora participanții se familiarizează foarte rapid cu subiectul vizat, deliberează cu privire la acesta și apoi își prezintă ideile și propunerile. În acest mod concret cetățenii pot influența direcția politicilor UE.

Valorificăm la maximum acest spațiu dinamic între alegeri și ne consolidăm democrația reprezentativă. Deoarece, deși votul este important – și îndemn pe toată lumea să voteze la viitoarele alegeri europene – nu ar trebui să reducem democrația la acest act unic o dată la câțiva ani.

Participanții sunt aleși printr-un proces riguros de selecție aleatorie, care asigură o reprezentare demografică largă, inclusiv în ceea ce privește vârsta, localizarea geografică (toate statele membre și zonele urbane/rurale), mediul socioeconomic și nivelul de educație. Această diversitate este esențială, deoarece asigură o multitudine de perspective și experiențe, îmbogățind discuțiile și rezultatele. Cu toate acestea, introducem o ușoară suprareprezentare a tinerilor. Așa cum am procedat în cadrul conferinței, cel puțin o treime din fiecare grup de dezbatere este compus din tineri cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani.

Lansarea Grupului de dezbatere al cetățenilor europeni privind eficiența energetică vine la momentul oportun. Europa trebuie să abordeze dubla provocare a schimbărilor climatice și a securității energetice și, prin urmare, nevoia de soluții inovatoare și sustenabile nu a fost niciodată mai urgentă. Acest grup le va oferi cetățenilor o platformă pentru a-și exprima ideile, preocupările și viziunile pentru o Europă mai eficientă din punct de vedere energetic. Contribuțiile acestora vor fi esențiale pentru orientarea eforturilor UE în materie de reducere a consumului de energie, de tranziție către surse de energie curată și de asigurare a unui viitor sustenabil pentru toți.

Noul ecosistem democratic pe care îl construim este o dovadă a angajamentului nostru nu numai de a asculta, ci și de a acționa pe baza propunerilor cetățenilor noștri. Reflectă convingerea noastră cu privire la puterea inteligenței colective intergeneraționale și la rolul democrației participative în elaborarea unor politici mai favorabile incluziunii, mai echitabile și care să reflecte diversele aspirații ale populației europene.

Se vorbește foarte mult despre necesitatea ca cetățenii să aibă încredere în politicieni. În calitate de fost primar, cred că noi, politicienii, trebuie, de asemenea, să avem încredere în cetățeni. Prin urmare, îndemn pe toată lumea să urmărească ceea ce facem, deoarece dialogul se desfășoară în ambele sensuri.

Cu ocazia lansării Grupului de dezbatere al cetățenilor europeni privind eficiența energetică, aș dori să reiterez că acesta este mult mai mult decât un forum de discuții sau un grup de reflecție. Trebuie să demonstrăm că democrația poate avea efecte tangibile pentru cetățeni, nu numai acționând pe baza rezultatelor, ci și prin intermediul mecanismului nostru solid de feedback. Cetățenii care își dedică timpul pentru a contribui în mod valoros la procesul nostru de elaborare a politicilor merită, de asemenea, să știe ceea ce s-a întâmplat cu propunerile lor.

Grupurile de dezbatere ale cetățenilor reprezintă un pas îndrăzneț către o Uniune Europeană mai deschisă, mai democratică, mai participativă și mai axată pe cetățeni.

Obiectivul lor este de a oferi fiecărei persoane posibilitatea de a juca un rol activ în viitorul nostru comun, asigurându-se faptul că Europa de mâine este construită nu numai pentru oameni, ci și cu ajutorul acestora. Și, în special, incluzând persoanele care, în mod normal, nu ar participa neapărat la un astfel de proces, de unde importanța selecției aleatorii.

În săptămânile care urmează, pe măsură ce ne vom concentra asupra activității grupului, haideți să păstrăm în continuare spiritul de colaborare și de implicare, care a reprezentat până în prezent trăsătura distinctivă a călătoriei noastre.

Împreună, putem deschide calea către o Europă mai sustenabilă, mai eficientă din punct de vedere energetic și mai rezilientă. Iar în viitor vom lansa și mai multe grupuri de dezbatere ale cetățenilor!

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

ROMÂNIA5 mins ago

Sebastian Burduja: Suntem cu un pas mai aproape de crearea unui cadru legal pentru producerea de energie eoliană offshore în țărmul românesc al Mării Negre

PARLAMENTUL EUROPEAN26 mins ago

PE a adoptat o lege pentru a reface 20% din suprafața terestră și maritimă a UE până în 2030 și toate ecosistemele degradate până în 2050

U.E.27 mins ago

Ministrul francez de Interne: Rusia este astăzi principalul inamic al Franței în războiul informațional

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Anul alegerilor. Parlamentul European a adoptat noi norme de transparență pentru publicitatea politică menite să combată dezinformarea și ingerințele străine

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Comisia Europeană prezintă noi inițiative de stimulare a poziției de lider industrial a UE în domeniul materialelor avansate, o tehnologie-cheie relevantă pentru dubla tranziție verde și digitală

BUSINESS2 hours ago

Președintele ARICE: Este necesar să identificăm noi oportunități de afaceri, care să ducă la o creștere a exporturilor românești pe piața turcă

ROMÂNIA2 hours ago

Prin promovarea inovării la nivelul practicilor de audit, Curtea de Conturi se alătură eforturilor administrative de implementare a reformelor necesare aderării României la OCDE

Marian-Jean Marinescu2 hours ago

Marian-Jean Marinescu este al doilea cel mai influent europarlamentar în ceea ce privește politicile de transport

NATO6 hours ago

SUA, NATO și UE se distanțează de afirmațiile lui Macron și resping ideea de a trimite trupe aliate în Ucraina: Nu există astfel de planuri

ROMÂNIA18 hours ago

Nicolae Ciucă: PNRR este instrumentul prin care România trebuie să reuşească o adevărată ofensivă verde

ROMÂNIA23 hours ago

Marcel Ciolacu, la AmCham CEO Business Forum: Dorim ca SUA să devină partenerul principal non-UE al României. În contextul provocărilor de securitate atât de mari, nu mai avem ” timp de proiecte mici”

NATO4 days ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.5 days ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA7 days ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA1 week ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA2 weeks ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

Trending