ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. EU Observer: Politicienii români îşi pun rudele pe funcţii călduţe la Bruxelles

elena basescuAlegerile europarlamentare reprezintă o metodă prin care politicienii români deschid calea rudelor, prietenilor şi soţiilor către un post călduţ, în Occident, se arată într-un articol publicat de EU Observer, potrivit Adevarul.ro.

Jurnaliştii de la EU Observer arată că pe listele de la europarlamentare vor candida soţia premierului Victor Ponta, Daciana Sârbu, dar şi consoarta preşedintelui PNL, Crin Antonescu şi, posibil, fiica preşedintelui, Elena Băsescu. Numele de pe listele pentru alegerile europene dovedesc, în opinia jurnaliştilor, gradul ridicat de nepotism la care s-a ajuns în politica românească, fenomen dublat, de altfel, de corupţie, mai scrie EU Observer.

În context, materialul aminteşte de europarlamentarii români implicaţi în scandaluri: George Becali,  aflat astăzi după gratii, dar şi Adrian Severin, care şi-a păstrat locul în Parlamentul European, în ciuda faptului că a fost prins în flagrant, în timp ce primea mită. Asta arată, subliniază EU Observer, „în ce măsură este corupţia tolerată în societatea românească“.daciana sarbu .ro

În articol se mai precizează că mulţi politicieni au fost şi sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie, fenomen care a culminat cu un „val de procese şi condamnări, în perspectiva alegerilor europene din mai şi a celor prezidenţiale din noiembrie“. Deşi seria de condamnări pare a transmite un semnal pozitiv peste graniţă, analiştii se tem că România nu a ajuns, totuşi, în epoca de aur a transparenţei şi dreptăţii, mai arată autorii.

Articolul aminteşte şi despre amendamentele aduse Codului Penal, iar autorii opinează că nivelul ridicat de corupţie care se întâlneşte în rândurile clasei politice a determinat generaţia tânără să evite să se implice. Tocmai această lipsă de alternativă la actuala clasă politică duce la cinism în rândul populaţiei şi, astfel, România a devenit una dintre statele Uniunii Europene cu cel mai ridicat nivel de absenteism la alegerile pentru Parlamentul European, conchide EU Observer.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.