Connect with us

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

UPDATE: JEAN CLAUDE JUNCKER, ultima conferinta de presa inaintea alegerilor europarlamentare. De ce candideaza la sefia Comisiei Europene. “Votati, dar nu dati voturile voastre pentru extremisti”

Published

on

Luxembourg Award Ceremony"Collier du mérite Européen"UPDATE:  Principalele declaratii ale lui Jean Claude Juncker, in cadrul conferintei de presa:

“De când am început această campanie pentru a deveni următorul Preşedinte al Comisiei Europene, am călătorit pe tot continentul nostru. În 6 săptămâni am vizitat 35 de oraşe din 18 ţări diferite. Am dat 27 de conferinţe de presă, peste 250 de interviuri şi am participat la 8 dezbateri TV în direct, în 3 limbi diferite.

Am fost în Nord, am fost în Sud, am fost în Est, Vest, un du-te-vino,iar uneori, chiar nu eram sigur ce ţară m-am trezit!

Mulţi prieteni m-au întrebat de ce fac asta – ce mă motivează să vreau să fiu Preşedinte al Comisiei Europene?

Vă spun ce le-am spus şi lor: pentru că eu cred ca voi fi de folos.

În mai mult de 30 de zile de campanie în Europa, AM ÎNVĂŢAT MULTE.

… Am discutat mult cu tinerii susţinători.

În primul rând…aceşti tineri trăiesc şi lucrează în mod natural cu tehnologii noi.

Am făcut din dezvoltarea unei pieţe cu adevărat unice o prioritate politică pentru mandatului meu în calitate de Președinte al Comisiei.Trebuie să scăpam de tarifele de roaming în Europa.

În al treilea rând… ei nu doresc ca noi politicienii să construim viitorul pe datorie… să cheltuim astăzi banii de care generaţia lor va avea nevoie pentru a construi şcoli, spitale şi un sistem de securitate socială de încredere. Acesta este motivul pentru care mă angajez, ca Preşedinte al Comisiei, să lucrez pentru creştere fără datorii.

În al patrulea rând… nivelul dramatic al şomajului în Europa. Nu doresc crearea iluziei că Bruxelles singur poate schimba această situaţie peste noapte… Europa nu îşi permite o generaţie pierdută.

În al cincilea rând… Europa trebuie să îşi asume un rol mai responsabil în lume… nu trebuie să acceptăm ca Mediterana să devină un cimitir!

Acesta este motivul pentru care azi, vreau să exprim angajamentul și sprijinul pentru obiectivele Campaniei ONE… o campanie de bază cu peste 3 milioane de oameni, mulți dintre ei tineri, care se luptă împotriva sărăciei extreme.

Vreau în special să susţin apelul ONE către următoarea Comisie pentru a asigura că toate statele membre să îşi intensifice eforturile pentru a îndeplini obiectivele pentru dezvoltare.

Cred că Europa poate și trebuie să facă mult mai bine. Vreau sa conduc o Comisie responsabilă în următorii cinci ani. Dar responsabilitatea noastră nu se oprește la granițele Europei. Trebuie să lucrăm împreună pentru a eradica sărăcia o dată pentru totdeauna de pe această planetă.

Doamnelor şi domnilor,

Fac apel la toţi cetăţenii europeni, în primul rând, să facă uz de dreptul lor de a vota în zilele următoare.

Al doilea apel al meu este: Votaţi, dar nu daţi voturile voastre pentru extremişti, xenofobi sau fascişti.

Al treilea apel este, desigur, daţi votul vostru pentru un partid membru al Partidului Popular European.

———-

Vă mulţumesc tutoror pentru că aţi militat pentru mine, pentru valorile noastre europene și pentru democraţia noastră europeană. În calitate de președinte al Comisiei, nu voi uita ce am învăţat în timpul acestei campanii.”

Jean Claude Juncker, candidatul Partidului Popular European la presedintia Comisiei Europene, va sustine, astazi, la Bruxelles, o conferinta de presa inaintea inceperii votului pentru alegerile europene. Urnele vor fi deschise prima oara in Marea Britanie si Olanda, maine, 22 mai.

Inaintea conferintei de presa, Juncker va primi cele cinci caravane de campanie care au fost in 25 de tari si 68 de orase, adunand mesaje si preocupari ale tinerilor din Europa.

In cadrul conferintei de presa, Jean Claude Juncker va face referiri la aceste mesaje si la prioritatile sale, ca potential sef al Executivului european.

Conferinta de presa va fi transmisa in direct la adresa  http://www.epp.eu.

Vom reveni cu principalele declaratii ale candidatului PPE.

 

 

.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

STUDIU Parlameter 2014: Doua treimi dintre europeni NU se simt bine informati in legatura cu Parlamentul European

Published

on

O majoritate a cetățenilor europeni apreciază rolul pe care Parlamentul European l-a jucat în alegerea noului președinte al Comisiei, spune sondajul Parlameter, 2014 publicat vineri. Mai mulți europeni simt acum că vocea lor contează în luarea deciziilor la nivelul UE. Peste jumătate dintre respondenți au declarat că aderarea la UE este un lucru bun.

rp_European-parliament-strasbourg-inside-e1397734605729.jpg

Sondajul realizat în urma alegerilor europene din mai la UE și a inaugurării ulterioare a Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, a reflectat o conștientizare sporită în rândul cetățenilor, atât față de afacerile europene cât și față de Parlamentul European. Nivelul de cunoștiințe cu privire la Parlamentului European rămâne totuși slab.

Principalele constatări (modificări față de iunie 2013)

58% dintre respondenți au auzit recent despre Parlamentul European (+11 de puncte), în timp ce 40% (-10 puncte) nu.
– Imaginea Parlamentului a fost pozitivă în procent de 30% stabil, 43% neutru (+ 1 punct) și 23% negativ (-2 puncte).
67% nu se simt bine informați cu privire la activitatea Parlamentului (+ 1 punct față de noiembrie 2011).
63% au fost de acord ca, luând în considerare rezultatele alegerilor și alegerea președintelui Comisiei reprezintă un progres democratic, în timp ce 18% nu sunt de acord și 19% nu s-au pronunțat.
41% au considerat că vocea lor contează în Uniunea Europeană (+2 puncte).
– Principalele priorități politice ale UE au fost combaterea sărăciei și a excluziunii sociale 54% (+3 puncte), economia, coordonarea bugetară și politica de impozitare 31% (+1 punct), protecția consumatorilor și a sănătății 30% (-3 puncte), și combaterea terorismului și respectarea libertății individuale 29% (+4 puncte).
54% (+4 puncte) consideră că aderarea la UE este un lucru bun, 14% (-3%) sunt de părere că este un lucru rău, în timp ce 29% (-2 puncte) nu au apreciat acest aspect.

Context

Eurobarometrul Parlamentului European – Parlameter 2014 a fost comandat de către PE. La sondaj au participat 27801 de cetățeni, între 29 noiembrie și 9 decembrie 2014 care au răspuns unor întrebări privind percepțiile și cunoașterea instituției și a Uniunii Europene în ansamblu, precum și a domeniilor de politică. Acest studiu anual oferă rezultate atât la nivel european cât și la nivelul statelor membre.

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Europarlamentarul Monica Macovei a câştigat un proces intentat fostului ministru Dan Şova

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei a anunţat, marţi, că a câştigat, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, procesul intentat lui Dan Şova, care a susţinut că tatăl acesteia ar fi fost “general de Securitate” şi “şeful Securităţii Giurgiu”.macovei_monica

”Am câştigat procesul cu Şova şi la Curtea de Apel. Minciunile lui Şova despre tatăl meu au fost demontate. Curtea de Apel Bucureşti a decis că Dan Şova a minţit atunci când a spus că tatăl meu ar fi fost «general de securitate» şi «şeful Securităţii Giurgiu»”, se arată într-un comunicat remis presei.

Monica Macovei aminteşte că, anterior, şi Tribunalul Bucureşti a decis că Şova ”a minţit” când a făcut aceste acuzaţii mincinoase în legătură cu tatăl său şi a admis, în octombrie 2013, acţiunea depusă de ea şi de mama sa, prin care îi solicita dovezi lui Şova.

“Dan Şova nu a avut şi nu are nicio dovadă, a minţit cu bună ştiinţă”, arată Macovei.

Monica Macovei mai precizează că hotărârea din decembrie 2014 a Curţii de Apel din Bucureşti este definitivă şi executorie şi că o va executa.

Potrivit unei postări anterioare făcută pe blogul personal, Monica Macovei arăta că a solicitat în acţiunea depusă la Tribunalul Municipiului Bucureşti ca Dan Şova să îşi ceară public scuze şi să plătească daune morale în valoare de 700.000 lei.

 

.

 

 

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Curiozitățile Parlamentului European. Cine este cel mai tânăr eurodeputat și ce delegație națională și-a schimbat întreaga componență

Published

on

Anul ce tocmai s-a încheiat a constituit unul în care Parlamentul European a început legislatura cu o componență politică și a încheiat-o cu alta. Acest lucru se întâmplă o dată la cinci când au loc alegerile europene.

Deși au o importanță diferită în fiecare stat, alegerile europarlamentare sunt adesea European-parliament-brusselsconsiderate alegeri de rang secund, iar componența Parlamentului generează de multe ori un interes doar din perspectiva propriului stat (cine sunt europarlamentarii care mă reprezintă). În campania electorală europeană (prima în care am avut și confruntări directe între pretendenții la șefia Comisiei Europene) s-a pus accent problemele economice, criza locurilor de muncă, pericolul extremismului, dar și egalitatea de gen în politica europeană. Printre temele de campanie s-a numărat și angajabilitatea tinerilor, o problemă serioasă pentru statele membre dar și pentru Bruxelles.

Între 22-25 mai 2014 s-a schimbat componența Parlamentului European. V-ați întrebat ce aduce diferit noul legislativ european?

În primul rând, avem o diferență de 65 de ani între cel mai tânăr euro-deputat, danezul Anders Primdahl Vistisen (12.11.1987, 27 de ani) și cel mai vârstnic, grecul Emmanouil Glezos (9.09.1922, 92 de ani).

Problematica egalității de gen la cel mai înalt nivel european este un subiect sensibil pe agenda de la Bruxelles, fie că vorbim despre Comisie sau Parlament. În urma alegerilor noului Parlament din totalul membrilor săi 36.88% sunt femei. Cele mai multe provin din Malta (66,67%). Cu un procent semnificativ în această direcție contribuie și România (28.12%; procentul s-a modificat o dată cu numirea doamnei Corina Crețu în calitate de comisar european).

Dacă ne gândim că o dată la cinci ani au loc alegeri iar tranziția dinspre un Parlament spre altul este dificilă, rezultatele din 2014 ne contrazic. Avem un total de 50.6% deputați realeși, în timp ce 49.4% sunt deputați noi. Cu alte cuvinte, în 2014 am legitimat un Parlament European care este pe jumătate identic cu cel din perioada 2009-2014.

La nivelul delegațiilor regăsim cifre interesante. Germania este țara cu cei mai mulți deputați realeși (69.79%) în timp ce Grecia este statul cu cei mai mulți deputați noi, un procent impresionant de 100%. La fel de impresionant este și numărul partidelor politice naționale, care prin intermediul euro-deputaților sunt prezente în PE: 186.

Totodată, să nu uităm că alegerile europene din 2014 sunt primele ce se desfășoară sub aplicabilitatea Tratatului de la Lisabona, iar în urma acestora Parlamentul European a revenit la componența prevăzută de Tratat – 751 de membri. În acest context, România a trecut de la 33 de membri în PE, la 32.

.

.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending