Connect with us

INTERNAȚIONAL

Atlantic Council: Trei scenarii despre perspectivele americane asupra Europei. Cum ar fi influențate interesele SUA de o Uniune Europeană puternică și cât îi mai pasă Washington-ului de Europa

Published

on

Statele Unite și Europa Occidentală au devenit după cel de-al Doilea Război Mondial aliați tradiționali, intrând în epoca Războiului Rece pe poziții valorice similare și înțelegând importanța cooperării democratice și balansării împotriva amenințării sovietice și comuniste pentru prezervarea păcii cu greu câștigate. Mai mult decât atât, americanii nu au revenit la un izolaționism postbelic, relațiile bilaterale dintre SUA și statele europene cunoscând evoluții pozitive. 

eu usaLondra și-a consolidat raporturile cu Washington, americanii au pus umărul la reconstrucția postbelică a Europei prin faimosul plan Marshall, doctrinele președinților americani, fie că vorbim de Truman sau Eisenhower, cuprindeau acțiuni asumate pentru securitatea Europei divizate de Cortina de Fier, iar SUA și Canada și-au unit eforturile cu 10 state europene pentru a pune bazele celei mai mari alianțe de apărare colectivă – NATO. De asemenea, colapsul Uniunii Sovietice și finalul Războiului Rece au condus la extinderea parteneriatului tradițional transatlantic, dând formă unui adevărat binom SUA-Europa, în care centrul și estul bătrânului au parcurs drumul integrării în Uniunea Europeană și în NATO.

Evenimentele de la începutul celui de-al doilea deceniu al secolului prezent – Primăvara Arabă, criza economică globală, exportul tot mai prolific al terorismului dinspre Orientul Mijlociu spre Europa, anexarea ilegală a Crimeii și instabilitatea generată de Rusia la granița estică a UE și NATO ș.a – au repus în chestiune viitorul relației transatlantice.

În acest context, Atlantic Council propune trei posibile scenarii pentru relația SUA-Europa și cât de favorabile sunt acestea intereselor americane.

1) Europa obține tot ceea ce își dorește

Aceasta ar presupune o economie robustă, securitate, un flux legal de migranți, evoluție armonioasă a noilor partide politice și un spirit solidar în Uniunea Europeană. Europa se percepe, în acest scenariu, drept un model de guvernanță globală, iar relația cu Rusia se transformă. Procesul de aderare al statelor la UE își urmează cursul, iar Balcanii sunt o regiune în plină pace. NATO își va fi atins obiectivul în Afganistan, iar poziția Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate a câștigat respect și reputație

Majoritatea elementelor acestui scenariu vin în sprijinul intereselor americane. O Europă plină de energie poate fi un partener pentru Statele Unite în abordarea sarcinilor comune. Dar aici intervin și avantaje. Europa poate la fel de bine să aibă o perspectivă semnificativ diferită de cea a Washington-ului asupra provocărilor și modalităților de abordare a acestora. O astfel de Uniune Europeană precum cea prefigurată mai sus și-ar putea dori impunerea propriei viziuni asupra relațiilor internaționale. Condiția existenței unei Europe precum cea descrisă ar fi o ajustare substanțială a atitudinii americane, care ar conduce în direcția unui mediu transatlantic în notă discordantă.

2) Europa este blocată

Acest al doilea scenariu prevede o economie caracterizată de lentoare care a declanșat practici de solicitare a sprijinului necondiționat al aliatului transatlantic. Lipsa locurilor de muncă creează o stare irascibilă în Europa, în vreme ce estul continentului nu se simte în siguranță. Europa Occidentală suferă de pe urma amenințării teroriste. Cu toate acestea, migranții continuă să vină spre Europa, iar asimilarea lor rămâne o problemă socială. Neîncrederea pătrunde în proiectul european, iar credibilitatea publică în Uniunea Europeană este la cel mai scăzut nivel.

EU-and-US-flag-etoroMai mult, politicile interne sunt afectate de preferințele electorale pentru noile partide, care au apărut parcă de nicăieri, atrăgând sprijin consistent din partea votanților care nu se mai regăsesc în politica partidelor mainstream. Guvernele își pierd legitimitatea în ochii electoratului, iar guvernanța a devenit o problemă. 

Extinderea UE s-a sistat, lăsând pe dinafară state și societăți deziluzionate. Relațiile cu Rusia sunt instabile, date fiind semnalele din ce în ce mai indignate dinspre Moscova. Războiul din Afganistan a lăsat în urmă o amărăciune prin care statele europene membre NATO au ajuns la concluzia că Alianța nu mai trebuie implicată în ostilități îndepărtate teritoriului său.

Un astfel de scenariu asupra unui status quo mai apocaliptic ar fi problematic pentru Statele Unite. Washington s-ar afla în poziția unui actor lipsit de partenerul tradițional militar, diplomatic și economic. Dată fiind interconexiunea puternică dintre Statele Unite și Europa, Washington ar fi obligat să își păzească și mai puternic interesele în Europa. Cu toate acestea, publicul american ar putea să nu privească cu ochi buni perspectiva devotării, din nou, a resurselor americane pentru a ajuta Europe. Deci, cu cât eșecurile europene sunt mai mari, cu atât mai puternică va fi pentru Statele Unite provocarea de a ajuta Europa să rămână împreună ca un partener global viabil.

3) Un amestec între primele două scenarii

O astfel de desfășurare a realității ar servi mult mai bine intereselor americane. Situația actuală arată o listă de probleme care intimidează: o economie slăbită, amenințări de securitate care emană dinspre Rusia, o avalanșă de migranți, o Uniune în pericol de destrămare, ascensiunea europopulismului, terorism intern și un cancelar german slăbit.

Este esențial pentru interesele americane ca Europa să rămână în poziția unui partener vital pentru SUA pentru a se adresa provocărilor globale și europene. Pulsul este în continuare bun, deși Europa pare cuprinsă de febra faptului că Washington-ului nu îi mai pasă. Cu toate acestea, Statele Unite încă par dispuse să își sprijine partenerii și aliații europeni acolo unde poate.

Totodată, oricât de mult Statele Unite ar susține o Europă comună, liberă, prosperă și aflată în pace, asta nu presupune că Washington va oferi sprijin absolut pentru Uniunea Europeană, care este edificiul politic, social și economic pe care europenii în mod laborios l-au construit.

Atlantic Council subliniază că majoritatea problemelor pe care Uniunea Europeană le experimentează pot fi soluționate doar de către europeni, însă există și câteva în care un rol activ al SUA este necesar: referendumul din Marea Britanie privind viitorul său în Uniunea Europeană; raporturile de securitate cu Rusia și procesul de la Minsk (Germania, Franța, Rusia și Ucraina) necesită o puternică implicare americană; leadership-ul SUA în NATO este esențial pentru construirea unei poziții militare în apărarea flancului estic.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

China deschide Forumul Economic de la Davos în 2021, a cărui agendă se învârte în jurul tematicii de reconstrucție a încrederii societale în urma pandemiei de COVID-19

Published

on

@ Screenshot/ World Economic Forum

China deschide în 2021 Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, cu alocuțiunea de luni, 25 ianuarie a președintelui Xi Jinping, după ce gigantul asiatic a înregistrat o revenire economică spectaculoasă în ciuda pandemiei de coronavirus care a afectat grav țara în prima parte a anului trecut, pe fondul unei creșteri de 27% a exporturilor cu bunuri legate de pandemie față de 2019, transmite AFP, preluat de Agerpres

Potrivit analiștilor, China este singura mare economie a lumii care în 2020 a înregistrat o creştere economică, graţie unui avans de 2,3%, iar excedentul său comercial pe relaţia cu SUA a crescut cu 7% în 2020. 

Citiți și China a înregistrat un surplus comercial record de 78 mld. de dolari la finele lui 2020 pe fondul cererii ridicate de produse medicale

Reuniunea va găzdui în format virtual mai mult 1.200 de lideri de guverne, din mediul de afaceri și din societatea civilă, din 60 de țări, care se reunesc pentru a discuta pe marginea temei generală a Forumului – „Un an crucial pentru reconstruirea încrederii”.

Potrivit datelor recente din Barometrul Edelman Trust, gestionarea greșită a pandemiei de coronavirus a erodat încrederea publicului în guvernanți, iar conceptul de încredere societală trebuie adus în atenția liderilor de la nivel global, care sunt așteptați să dezbată pe marginea provocărilor actuale, precum impactul economic și social al crizei de sănătate asupra oamenilor, și să propună soluții pentru redresare. 

Uniunea Europeană va fi reprezentată la Davos de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Acestora li se vor alătura, însă, și preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, care va discuta alături de ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, omologul său german, Peter Altmaier, şi directorul general de la Goldman Sachs despre modul în care poate fi relansată creşterea economică.

Forumul de la Davos din acest an se va desfășura pe parcursul a cinci zile, fiecare dintre ele orientându-se după participanți, cu accent pe crearea unui impact real prin politici concrete și orientate spre viitor în 2021:

1. Proiectarea sistemelor economice coezive, durabile și rezistente (25 ianuarie)

2. Motivarea transformării și creșterii industriei responsabile (26 ianuarie)

3. Îmbunătățirea administrării bunurilor comune mondiale (27 ianuarie)

4. Valorificarea tehnologiilor celei de-a patra revoluții industriale (28 ianuarie)

5. Promovarea cooperării globale și regionale (29 ianuarie)

Agenda de la Davos include, de asemenea, lansarea mai multor noi inițiative ale Forumului: accelerarea cursei către emisii zero, promovarea noilor standarde pentru justiția socială și  soluționarea decalajului digital.

Liderilor amintiți mai sus li se vor alătura lideri ai organizațiilor internaționale, printre care Antonio Guterres, secretar general, Organizația Națiunilor Unite; Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general, Organizația Mondială a Sănătății; Kristalina Georgieva, director general, Fondul Monetar Internațional; și Dr. Anthony Fauci, director, Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, Institutul Național de Sănătate.

Continue Reading

CHINA

Raport UNCTAD: China a devansat SUA devenind principalul beneficiar de investiţii străine directe în 2020

Published

on

© Wikipedia

China a devansat Statele Unite, devenind cel mai mare beneficiar de investiții străine directe în 2020, an în care, pe plan global, investițiile străine directe (FDI) au scăzut cu 42% în contexul pandemiei de coronavirus, arată un raport publicat duminică de Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), potrivit Bloomberg, citat de Agerpres.

Raportul UNCTAD Investment Trends Monitor arată că la nivel global, investițiile străine directe (FDI) au scăzut până la 859 de miliarde de dolari în 2020, de la 1.500 de miliarde de dolari.

FDI, care includ fuziunile şi achiziţiile transfrontaliere precum împrumuturile şi investiţiile în interiorul unei companii, sunt un indicator al globalizării şi un posibil semnal al creşterii viitoare a lanţurilor de aprovizionare la nivelul companiilor.

”Investiţiile străine directe au terminat anul 2020 cu 30% sub nivelul înregistrat după criza financiară globală 2009”, este precizat în documentul mai sus amintit.

Chiar dacă la nivel global investiţiile străine directe s-au prăbuşit, în cazul Chinei au crescut cu 4% până la 163 de miliarde de dolari în 2020, de la 140 de miliarde de dolari în 2019.

Comparativ, în SUA investiţiile străine directe au scăzut cu 49% până la 134 de miliarde de dolari, de la 251 de miliarde de dolari în 2019.

Economia chineză s-a relansat în al patrulea trimestru, când a înregistrat o creștere peste așteptări, astfel că, pe ansamblul anului trecut, Produsul Intern Brut al Chinei a crescut cu 2.3%. Conform acestori cifre, China este singura mare economie care a reușit să evite o contracție anul trecut.

Raportat la regiuni, investițiile străine directe în America de Nord au scăzut cu 46% până la 166 de miliarde de dolari.

Europa a înregistrat performanţe mai slabe, investiţiile străine directe înregistrând o scădere de două treimi până la minus patru miliarde de dolari. Investiţiile străine directe au scăzut cu 37% în America Latină şi Caraibe şi cu 18% în Africa.

Pentru acest an, Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) se aşteaptă ca invesţiile străine directe să rămână slabe, din cauza incertitudinii cu privire la evoluţia pandemiei de Covid-19.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Mediterana de Est: Grecia și Turcia reiau discuțiile pentru rezolvarea disputei asupra gazului natural

Published

on

© Fatih Donmez/ Twitter

Discuțiile exploratorii pentru rezolvarea disputei asupra gazului natural în estul Mării Egee vor fi reluate în această săptămână după mai bine de 5 ani de către autoritățile din Grecia și Turcia, informează presa străină și Agerpres.

Cea de-a 61-a rundă de consultări este programată să aibă loc în metropola turcă Istanbul.

Potrivit mass-media, delegaţia turcă va fi condusă de viceministrul de externe Sedat Onal, cea greacă de către diplomatul Pavlos Apostolidis.

Tensiunile din Mediterana de Est au fost pentru luni de zile un subiect aflat pe agenda liderilor europeni. 

Descoperirea în ultimii ani a unor importante zăcăminte de gaz în estul Mării Mediterane a sporit apetitul ţărilor riverane şi a suscitat tensiuni între Ankara şi Atena, care îşi dispută unele zone maritime. Mai mult, Greciei i se alătură și Ciprul, Nicosia şi Atena acuzuând Ankara că le-a încălcat suveranitatea teritorială şi pe cea a UE, efectuând prospecţiuni considerate ilegale întrucât au avut loc în apele lor.

În ultimele luni, Ankara şi Atena şi-au înmulţit demonstraţiile de forţă în această regiune, amplificând tensiunile, şi numeroase incidente au mărit îngrijorarea privind posibilitatea soluţionării crizei.

De altfel, președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat că Turcia a descoperit cele mari depozite de gaze naturale din istoria sa în Marea Neagră, în apropiere de cel mai mare zăcământ al României, și a spus că Ankara ”nu va face nicio concesie” în conflictul privind resursele de gaze naturale din Mediterana de Est și că “va lua ceea ce îi revine de drept în Marea Neagră, Marea Egee şi Marea Mediterană”.

De asemenea, președintele turc a amenințat Grecia cu lovituri militare asupra navelor sale din Mediterană, în timp ce prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a solicitat sprijinul Franței, iar Parisul a trimis în zonă mai multe avioane de luptă pentru detensionarea situației.

Grecia și Turcia, care își dispută ape teritoriale în estul Mării Meditarane, sunt state membre ale NATO din anul 1952.

Continue Reading

Facebook

CONSILIUL UE7 mins ago

Bogdan Aurescu, la reuniunea miniștrilor de externe din UE: România condamnă arestarea lui Aleksei Navalnîi, care este inacceptabilă

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

COVID-19: Comisia Europeană actualizează recomandările privind coordonarea restricțiilor de călătorie în UE, în contextul depistării unor noi tulpini de coronavirus

CONSILIUL UE2 hours ago

Consiliul Uniunii Europene adoptă norme privind îmbunătățirea drepturilor călătorilor din transportul feroviar

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Emmanuel Macron: Europa trebuie să fie mai suverană și autonomă. Schimbarea administrației americane reprezintă o oportunitate pentru Europa

ROMÂNIA2 hours ago

Liderii AUR, întâlniri politice la Bruxelles în contextul afilierii la familia conservatorilor europeni

Dragoș Pîslaru3 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, maraton de întâlniri în Parlamentul European pe chestiuni economice, climatice și sociale, în ultima săptămână din ianuarie

Cristian Bușoi3 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE: Israelul reprezintă un exemplu de succes pentru campania de imunizare împotriva COVID-19, de la care avem multe de învățat și în Europa

U.E.4 hours ago

Marcelo Rebelo de Sousa, reales președinte al Portugaliei. Ursula von der Leyen și Charles Michel salută rezultatul votului: Portugalia va contribui la redresarea digitală și ecologică a UE

INTERNAȚIONAL4 hours ago

China deschide Forumul Economic de la Davos în 2021, a cărui agendă se învârte în jurul tematicii de reconstrucție a încrederii societale în urma pandemiei de COVID-19

CHINA4 hours ago

Raport UNCTAD: China a devansat SUA devenind principalul beneficiar de investiţii străine directe în 2020

Dragoș Pîslaru5 days ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac5 days ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE5 days ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac6 days ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă4 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA4 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

Advertisement
Advertisement

Trending