Connect with us

ROMÂNIA

Autoritățile olandeze depun toate eforturile în vederea soluționării cu celeritate a cazului privind artefactele furate, l-a asigurat ministrul Justiției din Olanda pe omologul român Radu Marinescu

Published

on

© Ministerul Justiției/ Facebook

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a avut joi o întâlnire cu omologul olandez David van Weel, cu care a discutat despre dispariția, de la Muzeul Drents, a pieselor din tezaurul dacic al României.

În cadrul întrevederii prilejuite de reuniunea informală a miniștrilor de Justiție din UE, desfășurată în capitala Poloniei, țară care asigură președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, oficialul român a menționat că dispariția pieselor din tezaurul dacic al României a cauzat multă îngrijorare în societate, dată fiind importanța acestor bunuri de patrimoniu, și a provocat reacții emoționale puternice în rândul opiniei publice, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției. 

Totodată a menționat măsurile dispuse de Guvernul României, la nivelul căruia a fost organizată o celulă de criză pentru coordonarea eficientă a activităților legate de recuperarea celor patru piese de patrimoniu care au fost furate.

Ministrul justiției a subliniat, de asemenea, că este pe deplin conștient de faptul că autoritățile olandeze competente depun toate eforturile pentru a investiga rapid acest caz în vederea identificării și prinderii autorilor, precum și a recuperării bunurilor de patrimoniu furate.

Primele rezultate sunt deja vizibile, dată fiind reținerea unui număr de 3 persoane suspecte în data de 29 ianuarie a.c.

În contextul bunei funcționări a cooperării judiciare între partea română și partea olandeză, ministrul justiției a solicitat ministrului van Weel continuarea eforturilor susținute pentru soluționarea eficientă a acestui caz și a exprimat disponibilitatea de a oferi părții olandeze tot sprijinul necesar.

Oficialul olandez a precizat că înțelege pe deplin poziția părții române și a dat asigurări că autoritățile olandeze depun toate eforturile în vederea soluționării cu celeritate a cazului și a recuperării bunurilor de patrimoniu.

A subliniat totodată că autoritățile olandeze vor menține un contact strâns cu cele române, pe durata efectuării investigațiilor.

Dialogul dintre cei doi se înscrie în lista eforturilor depuse de autoritățile române pentru a recupera artefactele furate, cel mai recent astfel de demers fiind dialogul dintre ministrul Culturii și premierul Olandei, prilejuit de participarea la ceremoniile de 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz.

Ancheta privind recuperarea artefactelor furate are “cea mai mare prioritate”, l-a asigurat ministrul de externe olandez pe Emil Hurezeanu într-o întâlnire recentă desfășurată la Bruxelles.

Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr. și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, au fost furate în cursul dimineții de 25 ianuarie din Muzeul din Drents, Olanda, în care are loc expoziția “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului” organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a României.

În aceeași zi, președintele Klaus Iohannis a avut un schimb de mesaje cu premierul olandez Dick Schoof, care l-a asigurat că autoritățile olandeze desfășoară toate demersurile necesare pentru identificarea făptașilor și recuperarea tezaurului.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

România, o nouă misiune umanitară pentru transportul unor pacienți arși din Macedonia de Nord la un spital din Belgia

Published

on

© MApN

O aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a plecat marți, 18 martie, de la aeroportul Otopeni pentru a executa o misiune umanitară pentru transportul a patru pacienţi diagnosticaţi cu arsuri de la Skopje, Macedonia de Nord, la un spital din Bruxelles, Belgia, informează Ministerul Apărării Naționale.

 

Pe timpul zborului, pacienții au fost monitorizați de o echipă medicală mixtă asigurată de Ministerul Apărării Naționale și Departamentul pentru Situații de Urgență, precum și de personal medical belgian. Aeronava militară a revenit în țară în dimineața zilei de miercuri, 19 martie.

Misiunea aeronavei a fost aprobată de ministrul apărării naționale, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență. Aceasta se înscrie în Mecanismul european de protecție civilă (ECPM), care a fost instituit în 2001 de Uniunea Europeană, pentru a permite țărilor participante (UE și non-UE) să își coordoneze asistența în cazul unei situații de urgență la scară largă care nu poate fi rezolvată doar de sistemul de protecție civilă al unei țări.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Bogdan Ivan a discutat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia: România trebuie să fie un mediu sigur și atractiv pentru investiții

Published

on

© Bogdan Ivan - Facebook

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, a avut, la Palatul Victoria, un dialog deschis și aplicat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia, organizație ce reprezintă 2.500 de companii din 17 sectoare esențiale ale economiei, care contribuie cu 26% la PIB-ul național.

„În contextul economic actual al României, predictibilitatea, digitalizarea și reducerea birocrației trebuie să fie priorități reale”, a declarat Bogdan Ivan.

 

Citiți și: Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanții Concordia: Digitalizarea este un instrument esențial pentru simplificarea interacțiunii mediului de afaceri și a cetățenilor cu statul

În cadrul întâlnirii, ministrul Bogdan Ivan a abordat, alături de premierul Marcel Ciolacu, puncte esențiale pentru a susține un climat economic sănătos:

  • „Fondurile europene și PNRR – accelerăm accesul la finanțare pentru proiecte strategice, astfel încât mediul de afaceri să beneficieze de resursele necesare dezvoltării.
  • Reducerea birocrației și relația cu autoritățile de control – implementăm un sistem de reglementare clar, eficient și aplicabil, fără blocaje inutile.
  • Energie, Turism și Transporturi – De la mecanismele de plafonare și decontare a prețurilor la energie, la modernizarea și fiscalizarea sectorului turistic și eficientizarea transportului feroviar”, a explicat ministrul.

„Suntem deschiși la soluții concrete și vom lucra împreună cu reprezentanții companiilor pentru a transforma aceste obiective în realitate. România trebuie să fie un mediu sigur și atractiv pentru investiții, iar antreprenorii să se poată concentra pe creștere, nu pe hârtii și obstacole”, a concluzionat ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.

Continue Reading

ROMÂNIA

România și Bulgaria își consolidează cooperarea în Schengen pentru a garanta mobilitatea ”în siguranță” a cetățenilor 

Published

on

© MAI

În data de 18 martie 2025, Cătălin Predoiu, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, a avut o întrevedere bilaterală cu Daniel Mitov, ministrul de Interne al Republicii Bulgaria. Dialogul miniștrilor s-a axat pe prioritățile cooperării bilaterale în domeniul afacerilor interne din noua calitate de State Membre ce aplică integral acquis-ul Schengen, respectiv gestionarea migrației ilegale, securizarea zonei de frontieră comună româno-bulgară și a frontierei externe a UE, precum și destructurarea rețelelor de criminalitate organizată transfrontalieră, informează un comunicat al MAI. 

„Gestionarea fluxului la frontieră este importantă pentru MAI. Dorim ca cetățenii români să simtă direct și concret intrarea în Spațiul Schengen. Înțeleg că partea bulgară trebuie să continue lucrările de reparații la Podul Prieteniei Ruse-Giurgiu, dar am discutat cu omologul și prietenul Mitov, ministrul bulgar de Interne, măsuri concrete de fluidizare a traficului și de sprijinire a cetățenilor care tranzitează frontiera prin patrule mixte și alte măsuri operative de facilitare a traficului la frontieră”, a transmis ministrului Cătălin Predoiu.

În continuare, Cătălin Predoiu a propus ca atenția imediată să se axeze pe „consolidarea controlului la frontierele externe și garantarea mobilității în siguranță în Spațiul Schengen, combaterea rețelelor de crimă organizată și a amenințărilor transfrontaliere, dar și pe îmbunătățirea răspunsului la noile provocări prin dezvoltarea de mecanisme comune pentru combaterea criminalității cibernetice și a atacurilor hibride.”

Ministrul Predoiu a evocat situația calmă de la frontierele României, atât în anul 2024, cât și în primele luni ale anului 2025, succes ce se datorează inclusiv parteneriatelor consolidate cu statele vecine. A fost evocată în mod special, ca exemplu de solidaritate și bune practici, activitatea derulată în comun cu Austria, Ungaria și Bulgaria pentru protecția frontierei bulgaro-turce, România având cel mai mare contingent de polițiști care efectuează misiuni împreună cu celelalte forțe participante.

Ministrul bulgar i-a mulțumit omologului român pentru cooperarea consolidată și permanentă derulată, atât la nivel de conducere, cât și la nivel tehnic între ministerele de resort pe multiplele paliere din domeniul afacerilor interne, în special pentru eforturile comune pentru gestionarea frontierelor și combaterea eficientă a criminalității organizate transfrontaliere, unde intensificarea cooperării între structurile competente în cadrul investigațiilor comune specifice a fost considerată esențială.

Schimbul de opinii a evidențiat relațiile foarte bune de cooperare existente între cele două state în domeniul afacerilor interne, atât la nivel bilateral, cât și european, și importanța menținerii unei colaborări strânse.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.7 minutes ago

Eurostat: Energia din surse regenerabile a atins pragul de 47% în 2024

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI19 minutes ago

Virgil Popescu a discutat cu delegația AmCham despre piața de energie din România și UE: Încurajez dialogul cu mediul de afaceri pentru a crea politici care să încurajeze dezvoltarea economică

INTERNAȚIONAL27 minutes ago

Volodimir Zelenski, primit cu onoruri la Helsinki de omologul finlandez Alexander Stubb

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Victor Negrescu a propus în Parlamentul European măsuri pentru un sistem de sănătate european mai echitabil, mai accesibil și mai bine finanțat

U.E.1 hour ago

Germania denunță ”jocul” lui Putin, după noi atacuri ruse asupra Ucrainei ce au avut loc în urma unui ”apel telefonic așa-zis revoluționar și formidabil” între Trump și Putin

ROMÂNIA2 hours ago

România, o nouă misiune umanitară pentru transportul unor pacienți arși din Macedonia de Nord la un spital din Belgia

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Șefa diplomației europene avertizează că Moscova nu poate fi de încredere: „Rusia nu dorește cu adevărat să facă niciun fel de concesii”

U.E.2 hours ago

Mai multe state din nordul UE fac apel la accelerarea procesului de aderare a Ucrainei, în contextul opoziției repetate a lui Orban: A sosit momentul unor decizii ambițioase

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan a discutat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia: România trebuie să fie un mediu sigur și atractiv pentru investiții

U.E.3 hours ago

Premierul Danemarcei cere UE să-și schimbe „mentalitatea specifică vremurilor de pace”: Sunt complet în favoarea reînarmării Europei pentru a descuraja „o Rusie foarte agresivă”

INTERNAȚIONAL2 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE2 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE4 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL6 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Trending