Connect with us

POLITICĂ

Băsescu le răspunde lui Ponta şi Antonescu: Invitaţia mea este la un dialog civilizat. Românii trebuie să ştie ce li se pregăteşte

Published

on

traian basescuTraian Băsescu le-a transmis liderilor USL că declaraţiile pe care le-a făcut în legătură cu respectarea rezultatului referendumului din 2009 nu înseamnă scandal sau mahalagism, ci că “românii trebuie să ştie ce li se pregăteşte”.

“Declaraţiile mele în legătură cu respectarea rezultatului referendumului din 2009 au fost etichetate de liderii USL ca fiind scandal şi mahalagism. Discuţia despre democraţie şi respectarea rezultatului unui referendum nu înseamnă scandal. Invitaţia mea este la un dialog civilizat chiar dacă avem puncte de vedere diferite. Românii trebuie să ştie ce li se pregăteşte şi dacă votul lor validat de Curtea Constituţională are valoare pentru majoritatea parlamentară sau nu. Eu cred că trebuie să aibă. referendumul este expresia suveranităţii poporului român”, a declarat Traian Băsescu.

Declaratiile de presa ale presedintelui, asa cum sunt redate de Administratia Prezidentiala:

“Contrar obiceiului, o să încerc o explicaţie pentru afirmaţii pe care le-am auzit astăzi, şi anume legat de obiecţiunile mele cu privire la nerespectarea referendumului din noiembrie 2009. Ele au fost etichetate de lideri ai USL ca fiind scandal şi mahalagism. Sper ca dezbaterea publică să nu continue în aceşti termeni, pentru că discuţia despre democraţie, despre respectarea rezultatului unui referendum validat de Curtea Constituţională nu este scandal. Este obligaţia politicienilor să pună în palicare rezultatul referendumului. Deci invitaţia mea este la un dialog, la o dezbatere civilizată, chiar dacă avem puncte de vedere diferite. Este un dialog care trebuie să se desfăşoare public. Românii trebuie să ştie ce li se pregăteşte din punct de vedere constituţional şi trebuie să ştie dacă votul lor, validat de CCR, are valorare pentru majoritatea parlamentară sau nu. Eu cred că trebuie să aibă. Altfel nu mai putem discuta nici despre stat de drept, nici despre democraţie, cu atât mai mult cu cât referendumul este expresia, aşa cum este definită în Constituţie, expresia suveranităţii poporului român.”

Basescu participa  la Summitul şefilor de stat din Europa Centrală cu tema „Strategia creşterii pentru redresare după criză”, care are loc la Bratislava, Republica Slovacă, în perioada 12 – 13 iunie a.c.

“Legat de deplasarea la Bratislava vă pot spune că este un summit interesant prin ceea ce reuneşte acolo. Sunt, dacă nu mă înşel, 21 de şefi de stat reprezentând formate regionale sau subregionale diferite. Adică, participă la acest summit Grupul de la Vişegrad, participă Iniţiativa Central-Europeană, participă Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est, a cărui preşedinţie o deţinem noi, participă de asemenea Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră şi, nu în ultimul rând, participă viitoarea preşedinţie a UE, Lituania, şi preşedintele Van Rompuy, preşedintele Consiliului European. Temele vor fi diverse şi ele vizează situaţia la zi a UE, a statelor membre şi nemembre ale UE care fac parte din aceste organizaţii.

În ceea ce ne priveşte, cu ocazia acestui summit, vom susţine accelerarea ritmului de implementare a reformelor structurale, ca fiind cheie a creşterii competitivităţii în Uniunea Europeană şi în afara ei, pentru statele care aspiră să devină membre ale Uniunii Europene. De asemenea, vom susţine nevoia luării măsurilor necesare pentru relansarea creşterii economice durabile, iar România se află într-o astfel de situaţie. După ce a trecut prin criză s-a reechilibrat prin măsuri extrem de dificile pentru populaţie, s-a reechilibrat macroeconomic, iar acum avem nevoie de măsuri de relansare a creşterii economice durabile. De asemenea, vom susţine necesitatea unui echilibru între măsurile de austeritate şi măsurile de creştere economică plecând tot de la realităţile României, că după o perioadă relativ scurtă de măsuri de austeritate, un an şi jumătate – doi ani, este necesară relansarea creşterii economice, iar România are mijloace să o facă, problema este dacă le valorifică şi aici mă refer, în primul rând, la utilizarea fondurilor europene, la facilitarea investiţiilor străine directe. O problemă deosebită pe care o vom ridica va fi cea legată de procentul mare al şomerilor tineri, iar aici, la nivel european, dar şi la nivel regional, trebuie să încercăm să găsim soluţii. Poate nu vor fi soluţii care să rezolve problema şomajului în rândul tineretului, în timp foarte scurt, dar trebuie să avem întâi o perspectivă a stopării creşterii acestui fenomen şi pe urmă a diminuării impactului şomajului în rândul generaţiei tinere. De asemenea, vom susţine nevoia unor proiecte regionale şi a proiectelor transfrontaliere, de tipul celui care zilele acestea va fi inaugurat, podul Calafat – Vidin, dar în regiune, către Balcani de asemenea trebuie să existe proiecte regionale.

Nu în ultimul rând, vom susţine fără rezerve continuarea procesului de extindere în mod deosebit cu Republica Moldova şi ţările din Balcanii de Vest ca singure garanţii de creştere economică, de asigurare a păcii şi a securităţii în regiune. Europa toată nu poate să privească cu maxim optimism la securitate şi pace, atâta timp cât Balcanii de Vest încă sunt în afara Uniunii Europene, atâta timp cât în această regiune încă avem consistente conflicte şi abordări interetnice şi naţionaliste. În această idee, a extinderii, vom susţine necesitatea avansării proceselor democratice în statele care încă nu fac parte din Uniunea Europeană. Un alt obiectiv va fi susţinerea ca Republica Moldova să aibă condiţiile necesare semnării sau parafării acordului de asociere la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius din luna noiembrie. România va susţine nu numai Moldova, ci şi acordul de asociere la Uniunea Europeană a Ucrainei. Sperăm să fie o reuşită, pentru că, deocamdată, Parteneriatul Estic este un succes, iar povestea de succes se numeşte Republica Moldova şi am vrea, ca ţară responsabilă şi promotoare alături de Polonia a Parteneriatului Estic, am vrea ca acest parteneriat al Uniunii Europene să se materializeze prin acordul de asociere a Republicii Moldova şi a Ucrainei la Uniunea Europeană.

 

Un obiectiv major va fi să ridic problema strategiei Dunării, pentru că toţi vorbim despre strategia Dunării, dar acum este momentul ca statele membre ale Uniunii Europene să avanseze proiectele de finanţare pentru bugetul 2014 – 2020 în mod corelat şi să se reflecte alocări din bugetele repartizate fiecărui stat dunărean în proiectul care să vizeze modernizarea transportului pe Dunăre şi atingerea acestui obiectiv. Nu în ultimul rând, sper ca statele interesate – şi aici, mă refer, în primul rând, la Bulgaria, România, Ungaria şi alte state – să fie în măsură să semneze împreună o scrisoare, prin care să declare proiectul Nabucco ca fiind un proiect prioritar. Ştiţi probabil că există concurenţa deosebită pentru gazul azer între proiectul Nabucco şi proiectul TAP, care merge mai la sud, către Grecia şi Italia. Va trebui să avem o poziţie fermă, unitară, toate statele membre interesate şi aici nu vizez numai statele pe teritoriul cărora va trece conducta Nabucco, dar vizez şi statele beneficiare, cum ar fi, spre exemplu, Polonia, care poate fi un mare beneficiar al gazelor transportate pe conducta Nabucco. De asemenea, cu ocazia summitului, în intervenţia mea, voi prezenta şi priorităţile preşedinţiei noastre, a României, în perioada 2013 -2 014 la preşedinţia Iniţiativei Sud-Est Europene, SEECP. Plecând şi de la premisa că ultimul summit a fost ratat, summitul de la Ohrid, care trebuia să se desfăşoare acum două săptămâni. Datorită neînţelegerilor legate de Kosovo acest summit a fost ratat şi vă precizez că nu din cauza noastră. România îşi va menţine poziţia exprimată anterior şi premergător summitului de la Ohrid, în care, atât timp cât există un acord între Belgrad şi Priștina ca Kosovo să participe la formule regionale fără însemnele de stat, România nu se va opune. Dar nu mai mult. Cam asta despre summitul de la Bratislava. Vă doresc o zi bună. Ne vedem la întoarcere.”

Sursa: PRESIDENCY.RO
Foto: presidency.ro

POLITICĂ

Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Donald Trump: Am semnat un memorandum de înțelegere privind tehnologia 5G

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi, după întâlnirea de la Casa Albă cu omologul său american, Donald Trump, că în cadrul vizitei la Washington a fost semnat un memorandum de înţelegere între guvernele României şi SUA referitor la tehnologia 5G.

Cu ocazia vizitei a fost semnat un memorandum de înţelegere între cele două guverne privind tehnologia 5G, având în vedere importanţa securităţii reţelelor de comunicaţii wireless de generaţia a V-a pentru asigurarea prosperităţii, dar şi a securităţii naţionale“, a spus Iohannis într-o declaraţie susţinută la Ambasada României în SUA, după întâlnirea cu Trump.

Şeful statului a precizat că acest document nu se referă la o anumită companie.

În România se pregăteşte o procedură publică pentru asta şi eu cred că toată lumea s-ar bucura dacă am avea mai multe oferte, inclusiv din partea americană. Aici este vorba de firme private care vor veni şi noi sperăm să se întâmple acest lucru, însă memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparenţă, de compatibilitate cu statul de drept şi aşa mai departe“, a arătat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a efectuat marți a doua sa vizită de lucru la Casa Albă, fiind primit din nou de Donald Trump în Biroul Oval după întrevederea din 9 iunie 2017, când șeful statului a devenit primul lider din Europa Centrală și de Est primit de liderul SUA la Casa Albă.

Vizita a fost concretizată prin semnarea primului document comun după aproape un deceniu. Astfel, președinții României şi Statelor Unite ale Americii, Klaus Iohannis şi Donald Trump, au adoptat marţi, la Washington, o declaraţie comună care priveşte întărirea relaţiilor dintre cele două state, prima astfel de declarație la nivel prezidențial după adoptarea, în 2011, Declaraţiei Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI.

În cadrul documentului sunt precizate și eforturile comune româno-americane de a evitariscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G”.

De asemenea, în timpul întâlnirii Iohannis – Trump din Biroul Oval, Casa Albă a dat publicității un comunicat de presă în care liderul american celebrează parteneriatului strategic româno-american și își manifestă certitudinea că viitorul României și cel al relației sale cu SUA sunt ”foarte, foarte strălucite”.

Și în cadrul comunicatului respectiv, Donald Trump subliniază că ”România se angajează să colaboreze cu Statele Unite pentru a combate amenințările de securitate cibernetică pe care le prezintă furnizorii chinezi în privința rețelelor 5G”.

Anterior vizitei în SUA, Klaus Iohannis a anunțat că subiectul dezvoltării tehnologiei 5G va trebui discutat curând în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Puteți citi pe larg despre vizita președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă (20 august 2019).

Continue Reading

POLITICĂ

Donald Trump: Klaus Iohannis este omul care poate rezolva problemele cu corupția din România

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat, la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis din Biroul Oval, că șeful statului face o treabă foarte bună în domeniul combaterii corupţiei din România, omologul român afirmând că țara noastră înregistrează ”rezultate bune” la acest capitol.

Preşedintele Trump a spus că în multe ţări corupţia este o problemă dificilă şi că ştie că şi în România există această problemă. El a adăugat că preşedintele Iohannis ”face o treabă foarte bună” în această privinţă.

Însă consider că acest om poate rezolva problema corupției în România și a făcut eforturi mari, din ce am auzit. Nu am fost recent acolo, însă a făcut eforturi mari. Și consider că el este omul care poate rezolva problema corupției. Sunt mai multe țări minunate, ca România, care, din păcate, au probleme mari cu corupția, însă am auzit că ați înregistrat progrese remarcabile“, a afirmat Trump.

”Avem rezultate bune şi aş dori să împărtăşesc acest lucru cu preşedintele Trump”, a spus Iohannis, în același context.

Președintele Klaus Iohannis a efectuat marți a doua sa vizită de lucru la Casa Albă, fiind primit din nou de Donald Trump în Biroul Oval după întrevederea din 9 iunie 2017, când șeful statului a devenit primul lider din Europa Centrală și de Est primit de liderul SUA la Casa Albă.

Casa Albă a dat publicității marți, chiar în timpul întâlnirii din Biroul Oval dintre Donald Trump și Klaus Iohannis, un comunicat de presă în care liderul american celebrează parteneriatului strategic româno-american și își manifestă certitudinea că viitorul României și cel al relației sale cu SUA sunt ”foarte, foarte strălucite”.

În comunicatul menționat, Donald Trump face referire la trei dimensiuni: celebrarea parteneriatului dintre România și SUA, sprijinirea unui aliat ferm precum România și consolidarea investițiilor și securității energetice.

”Viitorul României și relația României cu Statele Unite sunt foarte, foarte strălucite”, a afirmat Trump.

Puteți citi pe larg despre vizita președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă (20 august 2019).

Continue Reading

POLITICĂ

Klaus Iohannis și Donald Trump semnează astăzi la Casa Albă o Declarație Comună privind întărirea relațiilor dintre România și SUA

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președinții României şi Statelor Unite ale Americii, Klaus Iohannis şi Donald Trump, vor adopta marţi, la Washington, o declaraţie comună care priveşte întărirea relaţiilor dintre cele două state, informează Agerpres, înaintea întrevederii bilaterale dintre cei doi lideri de la Casa Albă, a doua în actualele lor mandate.

Această declarație la nivel prezidențial va fi prima după adoptarea celei 2011 privind parteneriatul strategic bilateral, tot la Washington, de președinții Barack Obama și Traian Băsescu, și anume Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI.

Cei doi șefi de stat vor adopta declarația în urma întâlnirii programate azi la ora 14:00 (ora 21:00 în România).

Sub umbrela politică a Parteneriatului Strategic bilateral și în marcajul simbolisticii a 30 de ani de la prăbușirea comunismului și a 15 ani de la aderarea României la NATO, primirea președintelui Klaus Iohannis de către Donald Trump reprezintă a doua vizită a liderului de la București la Casa Albă, după ce, la 9 iunie 2017, a devenit primul lider din Europa Centrală și de Est primit de Trump în Biroul Oval.

De altfel, publicația Washington Post a scris marți, în ajunul întrevederii Trump – Iohannis, că președintele României va deveni al 10-lea lider european care este primit de președintele Statelor Unite la Casa Albă în acest an, într-un articol intitulat ”Lista oaspeților lui Trump lui Casa Albă favorizează Varșovia și Bucureștiul în detrimentul Parisului și Berlinului”.

Potrivit agendei oficiale, Klaus Iohannis va sosi la Casa Albă la ora 14:00 (21:00, ora României), unde va fi întâmpinat de preşedintele SUA, Donald Trump, şi va semna în Cartea de Onoare.

După acest moment vor avea loc, în Biroul Oval, de la ora 14:10 (21:10, ora României) convorbirile tete-a-tete ale celor doi preşedinţi, urmate de convorbiri oficiale cu participarea membrilor delegaţiilor oficiale.

Mizele vizitei la Washington au fost prefațate de însuși șeful statului într-o discuție informală avută cu jurnaliștii săptămâna trecută, agenda fiind dominată în întregime de relația strategică bilaterală cu accent pe dimensiunile securitate, economie, energie, dar și pe alte dosare bilaterale.

Referitor la spectrul larg al vizitei sale la Washington, președintele Iohannis a spus că ”este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu şi preşedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul Strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile”.

Puteți citi pe larg despre vizita președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă (19-20 august 2019).

 

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending