Bogdan Aurescu, la reuniunea Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei: Soluționarea conflictelor prelungite din Marea Neagră, o prioritate pentru România
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis vineri, în cadrul reuniunii Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei, că soluționarea conflictelor prelungite din Marea Neagră reprezintă o prioritate pentru România.
Șeful diplomației române a participat la cea de-a 131-a reuniune a Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei (CoE), organizată în sistem videoconferință sub mandatul Germaniei, care a asigurat până în prezent Preşedinţia-în-exerciţiu a organizaţiei. Reuniunea a marcat și transferul Președinției Comitetului Miniștrilor de la Germania la Ungaria, care va asigura exercitarea acesteia în perioada mai – noiembrie 2021.
Discuţiile miniştrilor de externe s-au concentrat asupra dosarelor de actualitate la nivelul Consiliului Europei, încercându-se identificarea unor soluții cu privire la principalele provocări ale contextului internațional aflate în competența organizației de la Strasbourg, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
În intervenţia sa, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul activ al României pentru eficientizarea multilateralismului și întărirea rezilienței strategice pe baza valorilor democratice, precum şi a dreptului internațional. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea constituirii, pentru un viitor durabil, a unui spațiu juridic european comun, bazat pe principiile statului de drept.
Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat, totodată, susţinerea pentru eforturile menite să descurajeze orice tip de propagandă în favoarea ideologiilor extremiste şi a mesajelor instigatoare la ură. În acest context, demnitarul român a informat Consiliul Europei și statele membre despre adoptarea recentă de către Guvernul României a primei Strategii naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursurilor de ură, arătând că strategia prevede un mecanism interinstituțional complex, care va conduce la o mai bună abordare a radicalizării și a manifestărilor generatoare de ură.
De asemenea, ministrul român de eterne s-a referit la provocările aduse de dezvoltarea noilor tehnologii, inclusiv a inteligenței artificiale, care trebuie să aibă loc cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale și a standardelor etice.
Ministrul Bogdan Aurescu a salutat intrarea în vigoare a Protocolului nr. 15 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului și a exprimat speranța că aderarea UE la Convenție va avea loc cât mai curând.
În ceea ce priveşte conflictele prelungite din Marea Neagră, ministrul Bogdan Aurescu a accentuat că soluționarea acestora reprezintă o prioritate pentru România. Astfel, a subliniat necesitatea reluării dialogului politic în vederea identificării unor soluţii paşnice bazate pe principiile dreptului internaţional și respectarea suveranității și integrității teritoriale ale statelor vizate.
“Încetarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre este o prioritate majoră pentru România și susținem în mod vocal implicarea activă a tuturor forurilor multilaterale relevante pentru a găsi instrumentele potrivite pentru a facilita rezolvarea acestora. Suntem un susținător constant al principiului soluționării pașnice a conflictelor, în conformitate cu dreptul internațional și cu respectul cuvenit pentru integritatea teritorială și suveranitatea statelor implicate, în cadrul granițelor lor recunoscute la nivel internațional”, a transmis Aurescu.
Secretarul General al organizaţiei a prezentat obiectivele conţinute în Cadrul Strategic, respectiv viziunea sa privind priorităţile asupra cărora ar trebui să se concentreze Consiliul Europei în următorii patru ani, în vederea valorificării unui sistem capabil să răspundă provocărilor emergente la nivel paneuropean. Intervenţiile miniştrilor de externe au evidenţiat inclusiv necesitatea identificării unor căi de acţiune pentru eficientizarea organizaţiei, prin coordonarea şi consolidarea cooperării între statele membre şi partenere în vederea implementării programelor menite să promoveze standardele CoE.
Agenda de discuţii a mai inclus: drepturile omului în era digitală; Raportul anual al Secretarului General al CoE cu privire la drepturile omului, statul de drept şi democraţia în Europa; conflicte şi crize în Europa; garantarea eficacităţii pe termen lung a sistemului Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului; cooperarea dintre CoE şi UE.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
Zelenski, discurs istoric în Westminster Hall: Când am stat în fotoliul lui Churchill am simțit cum curajul te poartă prin cele mai inimaginabile greutăți pentru a te răsplăti în cele din urmă cu victoria. Rusia va pierde și victoria noastră va schimba lumea
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut miercuri, la Londra, un discurs istoric în fața Parlamentului britanic, făcând un apel către Regatul Unit să ofere avioane de luptă țării sale, mulțumind Regatului Unit pentru că a întins Ucrainei o “mână de ajutor” și adresându-i o reverență fostului premier Boris Johnson pentru susținerea acordată.
În Marea Britanie, Zelenski a vorbit în fața unei audiențe de parlamentari, în Westminster Hall, inima medievală a parlamentului britanic, în timp ce Kievul se pregătește pentru o anticipată ofensivă rusă, relatează Politico Europe. Doar câțiva lideri au ținut un astfel de discurs în Westminster Hall în ultimii 30 de ani, printre care Nelson Mandela, Barack Obama și, mai recent, Regele Charles al III-lea.
Zelenski a sosit miercuri în Marea Britanie, în prima sa vizită în Regatul Unit de la invazia Rusiei, unde s-a adresat Parlamentului, s-a întâlnit cu prim-ministrul Rishi Sunak, a fost primit în audiență de regele Charles al III-lea, și a avut o întâlnire și cu trupele ucrainene antrenate de forțele armate britanice.
Adresându-se parlamentarilor britanici, Zelenski a mulțumit Marii Britanii pentru că “v-a întins mâna de ajutor” atunci când lumea nu știa încă cum să răspundă la invazia Rusiei.
Liderul ucrainean i-a adus un omagiu personal fostului premier Boris Johnson, care a fost o prezență proeminentă în audiența din Westminster Hall. “Boris, i-ai făcut pe ceilalți să se unească atunci când părea absolut imposibil”, a spus el.
Într-un apel reînnoit pentru ajutor aerian occidental, Zelenskyy i-a prezentat președintelui Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, casca unuia dintre cei mai de succes piloți ucraineni, pe care era inscripționată o pledoarie pentru avioane de luptă moderne, pe care scria: “Avem libertate, dați-ne aripi pentru a o proteja”.
“Ştim că libertatea va triumfa, ştim că Rusia va pierde. Și mai știm că victoria va schimba lumea. Iar aceasta va fi o schimbare de care lumea are nevoie de mult timp. Va fi o victorie chiar împotriva ideii de război. După ce vom câștiga, orice agresor, indiferent cine, mare sau mic, va ști ce îl așteaptă dacă va ataca ordinea internațională”, a spus Zelenski
Intensificând presiunea asupra lui Sunak, Zelenski a glumit că acum doi ani a ieșit din Parlamentul britanic recunoscător pentru “ceaiul englezesc delicios”, dar de data aceasta a adăugat că va părăsi Parlamentul “mulțumindu-vă tuturor în avans pentru avioanele englezești puternice”.
Și a descris perspectiva unei audiențe cu regele ca fiind “un moment cu adevărat special pentru mine”, adăugând cu precizie: “Regele este un pilot al forțelor aeriene. Iar în Ucraina de astăzi, fiecare pilot al forțelor aeriene este un rege”.
Această afirmație a fost catalogată de BBC și The Guardian drept o replică care să iasă în evidență, de excepție.
Povestind despre prima sa vizită la Londra în 2020, când a stat în fotoliul liderului britanic din timpul războiului Winston Churchill, Zelenski a spus: “Cu siguranță am simțit ceva – dar abia acum știu care a fost acel sentiment. Este un sentiment al modului în care curajul te poartă prin cele mai inimaginabile greutăți pentru a te răsplăti în cele din urmă cu victoria.”
Anul trecut, Londra i-a furnizat Kievului ajutor militar în valoare de 2,3 miliarde de lire sterline, iar guvernul s-a angajat să menţină acelaşi nivel şi în acest an, situându-se astfel pe poziţia a doua în lume după SUA, sub acest aspect. Londra i-a livrat armatei ucrainene arme letale chiar dinainte de lansarea invaziei ruse, pe 24 februarie anul trecut, şi a fost prima ţară care şi-a anunţat intenţia, în ianuarie, de a-i trimite şi tancuri grele – 14 Challengers 2 – urmată de Germania cu Leopard şi SUA cu Abrams.
Aceasta reprezintă abia a doua vizită în străinătate a lui Zelenski în aproape un an, de la declanșarea agresiunii militare ruse la 24 februarie 2022. Șeful statului ucrainean a efectuat prima sa vizită externă post-invazie la Washington, în decembrie anul trecut. Atunci, liderul de la Kiev s-a întâlnit cu Joe Biden, unde a respins orice compromis teritorial pentru negocieri de pace cu Rusia, și s-a adresat Congresului SUA.
Zelenski, primit la Palatul Buckingham de regele Charles al III-lea: În Marea Britanie, regele este pilot al forțelor aeriene. În Ucraina, fiecare pilot al forțelor aeriene este un rege
Regele Charles al III-lea al Marii Britanii l-a primit miercuri în audiență la Palatul Buckingham pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită surpriză la Londra, unde liderul Ucrainei a fost primit de premierul Rishi Sunak, s-a adresat Parlamentului și s-a întâlnit cu militarii ucraineni antrenați de forțele armate britanice.
Cei doi lideri au fost fotografiați stând împreună în timp ce regele a acordat o audiență președintelui ucrainean, relatează BBC și The Guardian.
A fost pentru prima dată când monarhul britanic s-a întâlnit cu Zelenski.
Zelenski le-a spus anterior parlamentarilor că îi va transmite regelui recunoștința sa, din partea tuturor ucrainenilor, pentru sprijinul acordat chiar și atunci când era încă prinț de Wales.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care joi este aşteptat la Bruxelles pentru a participa la summitul Uniunii Europene, nu înainte de a se întâlni miercuri seară la Paris cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz, a fost primit miercuri la Londra de premierul britanic Rishi Sunak, pentru o vizită rămasă secretă până în ultimele momente, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.
Zelenski a utilizat deplasarea pentru a lansa de la tribuna parlamentului britanic un apel la dotarea ţării sale cu avioane moderne. Rishi Sunak s-a arătat în schimb reticent în ce priveşte livrarea de avioane de vânătoare, apreciind, săptămâna trecută, că acest lucru ar necesita “luni” şi chiar “ani” de instruire pentru piloţi.
La reşedinţa oficială a premierului britanic, Volodimir Zelenski a mulţumit la rândul său Marii Britanii pentru “marele sprijin din primele zile ale invaziei” ruse. “Vă mulţumesc mult. Suntem realmente mândri şi avem relaţii foarte bune cu Rishi” Sunak, a adăugat Zelenski.
Ulterior, la Westminster Hall, preşedintele ucrainean le-a spus parlamentarilor britanici că va face “tot posibilul şi imposibilul pentru a determina lumea să furnizeze Ucrainei avioane moderne pentru a le da putere şi a-i proteja pe piloţii care ne vor apăra”.
El a făcut referire la pregătirea de pilot a regelui Charles al III-lea, dând asigurări că toţi piloţii de avioane de luptă din Ucraina sunt priviţi ca nişte regi “întrucât sunt atât de puţini şi valoroşi”, şi i-a dăruit preşedintelui Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, o cască de pilot de vânătoare inscripţionată cu mesajul “Libertatea este a noastră, daţi-ne aripi ca s-o apărăm!”.
“În Marea Britanie, regele este pilot al forțelor aeriene. În Ucraina de astăzi, fiecare pilot al forțelor aeriene este un rege“, a spus el.
“Ştim că libertatea va triumfa, ştim că Rusia va pierde”, a mai spus Volodimir Zelenski.
Anul trecut, Londra i-a furnizat Kievului ajutor militar în valoare de 2,3 miliarde de lire sterline, iar guvernul s-a angajat să menţină acelaşi nivel şi în acest an, situându-se astfel pe poziţia a doua în lume după SUA, sub acest aspect. Londra i-a livrat armatei ucrainene arme letale chiar dinainte de lansarea invaziei ruse, pe 24 februarie anul trecut, şi a fost prima ţară care şi-a anunţat intenţia, în ianuarie, de a-i trimite şi tancuri grele – 14 Challengers 2 – urmată de Germania cu Leopard şi SUA cu Abrams.
Aceasta reprezintă abia a doua vizită în străinătate a lui Zelenski în aproape un an, de la declanșarea agresiunii militare ruse la 24 februarie 2022. Șeful statului ucrainean a efectuat prima sa vizită externă post-invazie la Washington, în decembrie anul trecut. Atunci, liderul de la Kiev s-a întâlnit cu Joe Biden, unde a respins orice compromis teritorial pentru negocieri de pace cu Rusia, și s-a adresat Congresului SUA.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au avut marți o discuție telefonică în care au abordat chestiunea suplimentării ajutorului militar acordat Kievului și impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, anunță EFE, citat de Agerpres.
”Cei doi au discutat despre continuarea unei cooperări puternice în domeniul securității și al cooperării economice, în contextul în care invazia totală și neprovocată a Rusiei în Ucraina se apropie de împlinirea unui an. Secretarul de stat a subliniat sprijinul de neclintit al Statelor Unite pentru Ucraina, inclusiv recentele prevederi de asistență suplimentară în domeniul securității pentru a ajuta Ucraina să continue să se apere împotriva agresiunii Rusiei”, precizează Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.
În total, de la începutul administrației Biden, Statele Unite au alocat Ucrainei 30 de miliarde de dolari sub formă de asistență de securitate. Din 2014, Statele Unite au angajat peste 32 de miliarde de dolari sub formă de asistență de securitate pentru Ucraina și peste 29,3 miliarde de dolari de la începutul invaziei neprovocate și la scară largă a Rusiei.
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.