Connect with us

CONSILIUL UE

Bogdan Aurescu și omologul suedez, a cărui țară dețină președinția Consiliului UE, au agreat “menținerea unei coordonări strânse în mod prioritar pe aderarea României la Schengen”

Published

on

© Bogdan Aurescu/ Twitter

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, o convorbire la telefon cu omologul său suedez, Tobias Billstrom, cei doi oficiali agreând “menţinerea unei coordonări strânse pe aspectele discutate, în mod prioritar pe tema aderării României la spaţiul Schengen”, discuția având loc în ajunul unei conferințe de presă de prezentare a priorităților președinției suedeze la Consiliul UE care are loc joi la București, în prezența șefului diplomației române și a ambasadorului Suediei în România.

Suedia a preluat la 1 ianuarie Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Bogdan Aurescu i-a mulţumit lui Tobias Billstrom pentru susţinerea ţării sale privind aderarea României la Schengen, exprimată inclusiv în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie anul trecut, arată MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

De asemenea, ministrul român a exprimat încrederea într-o “cooperare activă şi de substanţă cu Preşedinţia suedeză pentru înregistrarea unor evoluţii pozitive, care să permită obţinerea unei decizii de aderare”, precizează MAE.

Aurescu a subliniat “importanţa coordonării de către Preşedinţia suedeză a dialogului cu toţi partenerii europeni implicaţi în acest dosar”.

Potrivit MAE, Tobias Billstrom a reconfirmat sprijinul Suediei pentru aderarea României la spaţiul Schengen. El a subliniat că Preşedinţia suedeză “este decisă să se implice activ şi să depună toate eforturile pentru realizarea acestui obiectiv prin identificarea de soluţii concrete, în baza unui dialog constructiv cu toate părţile implicate, precum şi să sprijine eforturile României în direcţia finalizării aderării”, se menţionează în comunicat.

Citiți și Președinția Suediei la Consiliul UE: Votul de aderare la Schengen pentru Bulgaria și România poate fi inițiat după retragerea obiecțiilor Austriei și Olandei

Ministrul suedez de Externe a exprimat, totodată, speranţa în înregistrarea de progrese în acest dosar şi în identificarea unei soluţii pozitive, subliniind legitimitatea demersurilor şi aşteptărilor României.

Ministrul Aurescu a salutat atenţia pe care Preşedinţia suedeză îşi propune să o acorde sprijinului multidimensional pentru Ucraina şi Republica Moldova, precum şi problematicii migraţiei, aspectelor vizând statul de drept şi drepturile fundamentale, priorităţilor în domeniul mediului şi schimbărilor climatice, consolidării rezilienţei UE, relaţiei cu partenerii terţi.

Cei doi demnitari au mai avut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile în procesul de aderare a Suediei la NATO. Tobias Billstrom i-a mulţumit lui Aurescu pentru demersurile întreprinse în sprijinirea acestui obiectiv în dialogul cu partenerii NATO în vederea finalizării procesului de ratificare a Protocolului de aderare.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL UE

Estonia devine cel mai nou stat din UE care boicotează președinția Ungariei la Consiliul UE pentru că ”a abuzat de rolul său”

Published

on

© European Union 2022

Estonia a devenit cel mai recent stat membru al Uniunii Europene care s-a alăturat boicotului la adresa președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene aflată sub conducerea premierului Orban, fapt ce înseamnă că nu va mai trimite pentru moment miniștri să participe la reuniunile UE găzduite de Ungaria, anunță DPA, citat de Agerpres.

”Ungaria a abuzat de rolul său la preşedinţia UE prin acţiunile sale, subminându-i grav credibilitatea”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al guvernului de la Tallinn la postul naţional de radio estonian.

La doar câteva zile după ce a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, premierul Viktor Orban a efectuat o vizită în Rusia unde a fost primit de Vladimir Putin, cel care, în februarie 2022, arunca în aer ordinea mondială bazată pe reguli prin invadarea Ucrainei.

Putin a profitat de fisura creată de Orban în unitatea privind sprijinul pentru Ucraina și s-a referit la prim-ministrul maghiar cu denumirea de ”președinte al Consiliului Uniunii Europene”.

De parcă nu era suficient că a provocat destulă indignare, premierul maghiar a ales la câteva zile după acest moment să meargă în China, unde s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping, un partener autoritar și apropiat al lui Putin.

Prin urmare, Comisia Europeană și țări UE, în frunte cu Suedia și Lituania, au decis să boicoteze reuniunile ministeriale organizate de președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene, în vreme ce  mai mulți membri ai Parlamentului European au solicitat suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei în Uniunea Europeană și a țării din spațiul Schengen, ultima cerere venind ca urmare a recentei decizii a Budapestei de a relaxa vizele pentru ruși și belaruși. 

Recent, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a reluat criticile la adresa lui Viktor Orban pentru că nu recunoaște că adevăratul agresor din războiul din Ucraina este Rusia

Continue Reading

CONSILIUL UE

Șefa diplomației române Luminița Odobescu participă joi la reuniunea miniștrilor de externe din UE de la Bruxelles

Published

on

© European Union 2024

Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu va participa, joi, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, care va fi găzduită la Bruxelles, de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a transmis MAE într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, discuţiile miniştrilor se vor concentra pe agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi pe situaţia din Orientul Mijlociu. De asemenea, miniştrii europeni de externe vor aborda situaţia post-electorală din Venezuela şi, respectiv, situaţia din Georgia.

Discuţia privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei va avea loc cu participarea ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, şi se va concentra pe prezentarea evoluţiilor recente din teren şi pe sprijinul multidimensional al UE pentru Ucraina.

Situaţia din Orientul Mijlociu va fi abordată din perspectiva celor mai recente evoluţii, în contextul creşterii tensiunilor din zonă şi amplificării crizei umanitare din Gaza, precum şi al eforturilor susţinute ale SUA în direcţia unui acord al părţilor pentru încetarea focului şi eliberarea tuturor ostaticilor reţinuţi de Hamas.

Totodată, miniştrii europeni de externe vor avea un schimb informal de opinii cu şeful diplomaţiei turce, Hakan Fidan, pe tema relaţiilor UE-Turcia.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Țările UE dau undă verde primei plăți periodice de 4,2 miliarde de euro din cadrul Mecanismului pentru Ucraina. Banii, parte dintr-un pachet de 50 de miliarde de euro, vor contribui la redresarea Ucrainei

Published

on

© Elysee

Consiliul Uniunii Europene a dat undă verde primei plăți periodice de 4,2 miliarde de euro din Mecanismul pentru Ucraina, format din granturi și împrumuturi în valoare de 50 de miliarde de euro, bani care vor contribui la stabilitatea macrofinanciară a țării invadate de Rusia.

Într-o decizie adoptată marți, Consiliul a concluzionat că Ucraina a îndeplinit condițiile și reformele necesare prevăzute în Planul pentru Ucraina pentru a primi fondurile, care vor fi plătite din Mecanismul pentru Ucraina.

Potrivit unui comunicat al instituției europene, aceste reforme acoperă gestionarea finanțelor publice, guvernanța întreprinderilor de stat, mediul de afaceri, energia și deminarea.

Consiliul UE a subliniat, de asemenea, importanța alocării banilor cât mai curând posibil, având în vedere situația fiscală dificilă din Ucraina.

Planul pentru Ucraina stabilește intențiile Ucrainei privind redresarea, reconstrucția și modernizarea țării, precum și reformele pe care intenționează să le întreprindă ca parte a procesului său de aderare la UE în următorii patru ani.

În mai 2024, Consiliul a concluzionat că Planul pentru Ucraina îndeplinește condițiile prealabile pentru ca Ucraina să primească sprijin în valoare de până la 50 de miliarde de euro în cadrul Mecanismului pentru Ucraina.

Mecanismul pentru Ucraina, care a intrat în vigoare la 1 martie 2024, prevede o finanțare stabilă de până la 50 de miliarde de euro sub formă de granturi și de împrumuturi pentru a sprijini redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei în perioada 2024-2027.

Din acest cuantum, până la 32 de miliarde de euro din Mecanismul pentru Ucraina sunt alocate cu titlu indicativ pentru sprijinirea reformelor și a investițiilor prevăzute în Planul pentru Ucraina, aceasta însemnând că plățile vor fi condiționate de realizarea indicatorilor identificați.

De la intrarea sa în vigoare, Mecanismul pentru Ucraina a achitat deja 6 miliarde de euro cu titlu de finanțare-punte și 1,89 miliarde de euro sub formă de prefinanțare, după ce au fost îndeplinite condițiile convenite în materie de politici.

Dacă toate reformele și investițiile propuse de Kiev în planul mai sus amintit sunt puse în aplicare pe deplin, se estimează că PIB-ul Ucrainei ar putea crește cu 6,2% până în 2027 și cu 14,2% până în 2040 și ar putea conduce, de asemenea, la o reducere a datoriei cu aproximativ 10 puncte procentuale din PIB până în 2033.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL4 hours ago

Volodimir Zelenski, întrevedere cu premierul italian: Am discutat despre reconstrucția Ucrainei, concentrându-ne pe refacerea sistemului energetic

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Zelenski și Scholz au discutat la reuniunea de la Ramstein despre extinderea cooperării în domeniul apărării, inclusiv producția comună de armament

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Emmanuel Macron și Olaf Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina „atât timp cât este necesar” și cer „revenirea la pace” în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Șeful Pentagonului respinge cererea Ucrainei de a folosi arme americane pentru a ataca ținte situate pe teritoriul Rusiei

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Jens Stoltenberg cere mai multe arme pentru Ucraina: „Este modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război”

U.E.11 hours ago

Partidul Socialiștilor Europeni: O politică de coeziune ambițioasă este esențială pentru creșterea convergenței sociale și pentru succesul pe termen lung al UE

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Economiei: Accesul la piața israeliană va fi facilitat pentru companiile românești prin eliminarea barierelor comerciale legate de standardele de conformitate israeliene

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE acordă ajutor umanitar în valoare de 40 milioane de euro pentru pregătirile de iarnă în Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Eurodeputatul Gabriela Firea a votat în PE pentru creșterea bugetului dedicat programelor care sprijină sănătatea și drepturile femeilor

ROMÂNIA1 day ago

România, pregătită de iarna care urmează. Ministrul Sebastiajn Burduja: Depozitele de gaz, umplute în proporție de 96,53%

POLITICĂ2 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA2 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.3 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Klaus Iohannis și Maia Sandu au semnat, la Chișinău, Declarația Comună pentru reziliența Republicii Moldova, recunoscând pașii importanți ai Chișinăului “pe calea europeană”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Definind un final de deceniu de “mare risc”, Ursula von der Leyen asigură că va numi un comisar european pentru apărare: Trebuie să ne gândim la UE ca fiind un “proiect de securitate”

POLITICĂ1 week ago

Nicolae Ciucă a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale de Biroul Politic Național al PNL

Trending