Connect with us

MAREA BRITANIE

Boris Johnson va încerca să apropie India mai mult de Occident în contextul provocărilor economice globale și a amenințărilor din partea Rusiei

Published

on

© No. 10/ Flickr

Prim-ministrul britanic Boris Johnson va vizita India în această săptămână pentru a aprofunda parteneriatul pe termen lung pentru pace și prosperitate al Regatului Unit cu o altă democrație importantă, în contextul provocărilor economice globale și a amenințărilor din partea statelor autocratice, informează Downing Street.

Vizita va începe joi, 21 aprilie, la Ahmedabad, unde Johnson are programate întrevederi cu importanți oameni de afaceri pentru discuții pe marginea legăturilor comerciale și umane înfloritoare dintre Regatul Unit și India. Aceasta va fi prima dată când un prim-ministru britanic vizitează Gujarat, al cincilea stat ca mărime din India și locul de origine a aproximativ jumătate din populația indo-britanică din Regatul Unit.

Valorificarea oportunităților economice

Regatul Unit valorifică oportunitățile comerciale post-Brexit cu economia în creștere a Indiei pentru a reduce prețurile la produsele de bază esențiale pentru consumatori, pentru a deschide oportunități pentru întreprinderile britanice în domenii precum tehnologia și serviciile ecologice și pentru a crea locuri de muncă cu salarii ridicate și cu înaltă calificare.

În acest sens, vizita are scopul de a impulsiona progresul în negocierile privind Acordul de Liber Schimb, lansate la începutul acestui an , prin care se estimează o creștere a schimburilor comerciale indo-britanice cu până la 28 de miliarde de lire sterline pe an până în 2035 și va duce la creșterea veniturilor în Regatul Unit cu până la 3 miliarde de lire sterline.

Investițiile din partea companiilor indiene susțin deja 95 000 de locuri de muncă în Regatul Unit, care se așteaptă să fie stimulate de anunțurile viitoare și de un viitor acord de liber schimb.

În Gujarat, este de așteptat ca premierul britanic să anunțe investiții majore în industrii-cheie atât în Regatul Unit, cât și în India, pentru a stimula crearea de locuri de muncă și creșterea economică la nivel național, precum și o nouă colaborare în domeniul științei, sănătății și tehnologiei de vârf.

Johnson se va deplasa apoi la New Delhi pentru a se întâlni vineri, 22 aprilie, cu premierul indian Narendra Modi. Liderii vor purta discuții aprofundate cu privire la parteneriatul strategic de apărare, diplomatic și economic dintre Regatul Unit și India, cu scopul de a-l consolida și de a intensifica cooperarea în materie de securitate în zona Indo-Pacific.

Anul trecut, Johnson și Modi au convenit asupra unui parteneriat strategic cuprinzător între Regatul Unit și India, anunțând investiții de peste 530 de milioane de lire sterline pe teritoriul britanic și angajându-se să aprofundeze relația bilaterală în domeniile comerțului, sănătății, climei, apărării și securității, precum și în ceea ce privește conectarea popoarelor noastre.

Mai mult, relația cu India a fost identificată ca fiind prioritară pentru Regatul Unit în cadrul analizei integrate din 2021, fiind invitată ca oaspete la Summitul G7 de anul trecut, de la Carbis Bay.

Decuplarea de Rusia

De asemenea, liderul de la Londra  va încerca să îl convingă pe omologul indian să se poziționeze de partea Ucrainei în momente cheie, cum ar fi în timpul voturilor Națiunilor Unite privind condamnarea comportamentul Rusiei. În schimb, Regatul Unit va oferi sprijin suplimentar Indiei în întreaga regiune Indo-Pacific. 

„Pe măsură ce ne confruntăm cu amenințări la adresa păcii și prosperității noastre din partea unor state autocratice, este vital ca democrațiile și prietenii să rămână împreună. India, în calitate de mare putere economică și cea mai mare democrație din lume, este un partener strategic extrem de valoros pentru Regatul Unit în aceste vremuri incerte”, a declarat Johnson în weekend.

În general, Occidentul are o serie de solicitări pentru India: să nu-și mărească importurile de combustibili fosili ruși sau să încheie noi contracte de armament cu producătorii ruși; să nu semnaleze alinierea strategică cu Moscova; și să nu umple golul lăsat de companiile occidentale care au părăsit Rusia în urma sancțiunilor internaționale impuse de decizia Kremlinului de a invada Ucraina.

S-ar putea, însă, să fie dificil să convingă țara să rupă complet legăturile cu Kremlinul, deoarece industria de apărare a Indiei este puternic dependentă de Rusia.

De altfel, guvernul Indiei a încercat să adopte o poziție neutră în ceea ce privește războiul dintre Rusia și Ucraina și să mențină un echilibru din ce în ce mai dificil între blocul occidental, cu care Modi dorește să stimuleze comerțul, și Rusia, aliatul său istoric în materie de apărare și securitate.

Din timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică și, mai târziu, Federația Rusă au fost considerate de mulți indieni ca fiind susținătorii mai mari ai intereselor sale la ONU decât Occidentul. Un element cheie în acest sens a fost disponibilitatea Moscovei de a vinde echipamente avansate de apărare Indiei – echipamente pe care nicio țară occidentală nu a fost dispusă să le furnizeze, relatează Politico.

Cu toate acestea, invazia Rusiei în Ucraina și apetitul Marii Britanii post-Brexit pentru mai mult comerț internațional înseamnă că au fost create condițiile pentru o schimbare de direcție.

Deși Marea Britanie nu este în măsură să ofere Indiei un înlocuitor pentru rachetele S400, Johnson ar avea un as în mânecă: stimularea coproducției de tehnologii de apărare extrem de sensibile prin intermediul filialelor britanice din India și, pe termen lung, a firmelor locale, mai informează sursa citată mai sus.

Dar acest lucru va necesita eforturi, deoarece neîncrederea întreprinderilor britanice în ceea ce privește garanțiile de proprietate intelectuală din India, dominația producătorilor de stat indieni în industria de apărare a țării și procesele lungi și problematice de achiziții publice indiene au împiedicat încercările anterioare de a aduce laolaltă companii din ambele țări în proiecte comune de tehnologie pentru apărare.

Guvernul indian a încercat să abordeze aceste probleme și, de asemenea, promovează producția autohtonă prin campania Make in India a lui Modi. Potrivit unor voci din industrie, cu un buget de apărare de aproximativ 52 de miliarde de lire sterline pentru anul financiar 2022-23 și o producție în creștere de echipamente defensive realizată de companii private indiene, domeniul de aplicare pentru proiecte comune anglo-indiene este semnificativ.

 

 

 

 

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

MAREA BRITANIE

Post-BREXIT: Regatul Unit lansează procedura de soluționare a litigiilor cu UE privind accesul la programele de cercetare europene

Published

on

© European Union 2012 - EP

Guvernul britanic a inițiat consultări oficiale cu UE, în vederea finalizării participării Regatului Unit la programele UE în domeniul științei și cercetării. Acest lucru survine ca urmare a întârzierilor persistente ale UE în ceea ce privește punerea în aplicare a acordului încheiat în cadrul Acordului Comercial și de Cooperare (ACC), informează un comunicat

La 16 august 2022, guvernul britanic a scris Comisiei Europene pentru a solicita consultări privind finalizarea cât mai curând posibil a participării Regatului Unit la programele UE (Orizont Europa, Copernicus, Cercetare și Formare Euratom, Fuziune pentru Energie) și accesul la serviciile din cadrul programelor (Supraveghere și Monitorizare Spațială).

Participarea Regatului Unit a fost convenită cu UE în cadrul ACC în 2020, în care se stipulează cu claritate că aceasta va avea loc cât mai curând posibil, atunci când legislația UE relevantă va fi finalizată. Potrivit Guvernului britanic, acest calendar a fost vital pentru ca cercetătorii și întreprinderile din Regatul Unit să poată participa pe deplin încă de la începutul programelor UE respective. Însă, au trecut mai bine de 18 luni de când s-a convenit asupra ACC, iar UE a refuzat să dea curs asocierii Regatului Unit.

„Guvernul britanic s-a implicat pe larg la nivelul UE în încercarea de a rezolva această problemă. Este clar că UE nu respectă acordul încheiat. Asocierea la aceste programe rămâne preferința Regatului Unit, dar întârzierile UE creează o incertitudine intolerabilă pentru cercetătorii și întreprinderile din Regatul Unit și din statele membre ale UE. Acesta este motivul pentru care Guvernul ia măsuri pentru a demara consultări cu scopul de a finaliza participarea Regatului Unit. Acesta este un mecanism convenit în cadrul ACC pentru a rezolva problemele dintre Regatul Unit și UE”, precizează comunicatul.

Guvernul britanic mai menționează că sprijinirea sectorului de cercetare și dezvoltare din Regatul Unit în această perioadă și asigurarea unei colaborări continue rămâne o prioritate.

„Astfel, în paralel cu începerea consultărilor, Regatul Unit continuă să elaboreze planuri îndrăznețe și ambițioase pentru aranjamente alternative la nivel național în cazul în care UE continuă să refuze să își respecte angajamentele. La 20 iulie 2022, guvernul britanic a lansat o publicație care prezintă mai multe detalii despre aceste planuri. În cazul în care întârzierile continuă, guvernul britanic va fi obligat să decidă dacă va pune în aplicare aceste aranjamente.”

Totodată, executivul britanic subliniază că „acum, mai mult ca niciodată, Regatul Unit și UE ar trebui să colaboreze pentru a aborda provocările noastre comune, de la neutralitatea climatică la sănătatea globală și securitatea energetică”. „Guvernul britanic este pregătit să colaboreze cu Comisia Europeană pentru a rezolva această problemă și așteaptă cu interes un angajament constructiv în timpul consultărilor”, adaugă instituția. 

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Regatul Unit, prima țară care aprobă un vaccin bivalent anti-COVID dezvoltat de Moderna

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Regatul Unit a devenit prima țară care a aprobat un vaccin bivalent, dezvoltat de Moderna, care atacă atât virusul SARS-CoV-2 original, cât și varianta mai nouă Omicron, informează BBC.

Vaccinul îmbunătățit ar trebui să fie disponibil ca rapel de toamnă și să ofere o protecție mai bună împotriva noilor variante ale SARS-CoV-2. Tuturor persoanelor de peste 50 de ani și celor din grupurile cu risc ridicat li se va oferi o formă de rapel începând de luna viitoare.

Moderna a declarat că ar putea furniza doze în următoarele câteva săptămâni, dar nu a fost încă anunțat cine anume le va primi.

Vaccinurile originale utilizate în pandemie au fost concepute pentru a antrena organismul să lupte împotriva primei forme a virusului care a apărut în orașul Wuhan, din China, la sfârșitul anului 2019.

De atunci, virusul SARS-CoV-2 a suferit mutații substanțiale, apărând un flux de noi variante care pot evita unele dintre mecanismele de apărare a sistemului nostru imunitar. Acestea au provocat valuri mari de cazuri în întreaga lume.

Vaccinul Moderna vizează atât tulpina originală, cât și prima variantă Omicron (BA.1), care a apărut iarna trecută. Acesta este cunoscut ca un vaccin bivalent, deoarece vizează două forme de SARS-CoV-2.

Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor de Sănătate din Marea Britanie a analizat dovezile și a acordat vaccinului aprobarea pentru utilizarea la adulți.

„Prima generație de vaccinuri Covid-19 utilizate în Marea Britanie continuă să ofere o protecție importantă împotriva bolii și să salveze vieți. Ceea ce ne oferă acest vaccin bivalent este o unealtă perfecționată în arsenalul nostru pentru a ne ajuta să ne protejăm împotriva acestei boli pe măsură ce virusul continuă să evolueze”, a declarat dr. June Raine, directorul executiv al autorității de reglementare.

Rezultatele experimentelor efectuate pe 437 de persoane au arătat că vaccinul actualizat este sigur și oferă o protecție imunitară mai bună împotriva variantelor mai noi.

Nivelurile de anticorpi capabili să se atașeze la și să dezactiveze Omicron (BA.1) au fost mai ridicate la persoanele cărora li s-a administrat noul vaccin. Testele împotriva variantelor mai recente ale Omicron (BA.4 și BA.5), care provoacă actualul val din Marea Britanie, au arătat, de asemenea, niveluri mai ridicate de protecție cu vaccinul actualizat.

Cu toate acestea, deși există o protecție mai bună împotriva variantelor cunoscute, nu se știe cu ce ne vom confrunta în lunile următoare și nici cât de bine va funcționa vaccinul actualizat.

 

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Regatul Unit și Danemarca își suplimentează sprijinul financiar și militar furnizat Ucrainei: Stăm umăr la umăr în fața ”invaziei lui Putin”

Published

on

© Oleksii Reznikov/ Twitter

Regatul Unit și Danemarca au anunțat că își vor spori ajutorul militar și financiar destinat Ucrainei. Miniștrii apărării ai celor două țări, Ben Wallace, respectiv Morten Bodskov, s-au întâlnit joi la Copenhaga cu omologul lor ucrainean, Oleksii Reznikov, pentru a discuta despre sprijinul pe termen lung pentru ţara est-europeană invadată de Rusia în 24 februarie, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, Londra a anunțat că va trimite sisteme de rachete cu capacitate de lansare multiplă (MLRS) în Ucraina, arată un comunicat al Ministerului britanic al Apărării.

În egală măsură, Marea Britanie va oferi un număr semnificativ de rachete de tip M31A1 cu ghidaj, care pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 80 km, permițând Ucrainei să continue să se apere.

”Această ultimă tranșă a sprijinului militar va permite forțelor armate ale Ucrainei să se apere împotriva agresiunii ruse. Sprijinul nostru continuu trimite un mesaj foarte clar: Marea Britanie și comunitatea internațională se opun acestui război ilegal și vor sta umăr la umăr, oferind ajutor militar defensiv Ucrainei pentru a o ajuta să se apere în fața invaziei lui Putin”, a dat asigurări Wallace.

Să nu uităm că trupele ucrainene au fost instruite în Marea Britanie cu privire la modul de utilizare a lansatoarelor, astfel încât să poată maximiza eficiența sistemelor.

Acest lucru vine în completarea angajamentului Marii Britanii de a instrui până la 10.000 de soldați ucraineni în ceea ce privește abilitățile de luptă ale infanteriei pe câmpul de luptă în următoarele luni. Canada, Danemarca, Suedia, Finlanda și Țările de Jos au anunțat că vor sprijini programul.

La rândul său, Danemarca a anunțat că va suplimenta cu 110 milioane de euro ajutorul financiar pentru Ucraina, a anunţat premierul danez Mette Frederiksen într-o conferinţă de presă, după reuniunea de la Copenhaga.

”Acesta este un război împotriva valorilor pe care sunt construite Europa şi lumea liberă. Astăzi ne reafirmăm angajamentul de a sprijini Ucraina”, a subliniat şefa executivului danez.

Noile măsuri, printre care trimiterea de instructori în Marea Britanie pentru a pregăti soldaţi ucraineni fără nicio experienţă militară sau cu experienţă limitată şi antrenarea de militari ucraineni pe teritoriul danez, vor duce valoarea totală a asistenţei Danemarcei pentru Ucraina la peste 3 miliarde de coroane daneze (415 milioane de euro).

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA1 week ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.3 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending