Bulgaria, care deține președinția Consiliului UE, a anunțat că va propune închiderea imediată a frontierelor UE pentru migranți

Bulgaria, care deține preșdinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene până la 30 iunie, va propune la întâlnirea de duminică privind migrația, unde 16 state și-au anunțat deja prezența, închiderea imediată a frontierelor externe ale Uniunii Europene pentru migranți și crearea unui centru de primire a refugiaților de război în afara comunității europene, a anunțat vineri Reuters, citat de Agerpres.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a argumentat că odată ce fluxurile migratorii vor fi stăvilite, UE va putea să se ocupe de migranţii aflaţi în Europa, având grijă de cei care fug de conflicte şi repatriindu-i pe ceilalţi.

Voi insista pentru închiderea imediată a frontierelor externe ale întregii Uniuni Europene”, a spus Borisov în timpul unei vizite surpriză în parlamentul de la Sofia, ce a urmat unei cereri de clarificări formulate de opoziţia bulgară cu privire la poziţia guvernului în chestiunea migraţiei.

Citiți și:

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, propune înființarea unor ”platforme regionale de debarcare” în afara granițelor UE pentru rezolvarea crizei migrației

În viziunea sa, în Turcia şi Libia ar putea fi create centre de primire care să gestioneze fluxul de migranţi înainte ca aceştia să ajungă în Europa. De asemenea, el speră că prin măsurile pe care le-a sugerat ar putea fi atenuate temerile statelor UE ce se opun unor cote obligatorii de migranţi. ”Temerea lor este că nu există garanţii că acest proces nu va continua”, a explicat Borisov, adăugând că va discuta din nou despre acest subiect cu omologul său ungar, Viktor Orban.

Acesta din urmă şi liderii celorlalte trei state din Grupul de la Vişegrad au refuzat să participe la minisummitul european privind migraţia ce va fi organizat duminică, la Bruxelles, de executivul comunitar.

Comisia Europeană a transmis anterior că cel puţin 16 ţări au ”semnalat” intenţia de a participa la minisummitul ce va avea loc duminică, respectiv Franţa, Germania, Spania, Italia, Austria, Bulgaria, Grecia, Malta, Belgia, Olanda, Luxemburg, Danemarca, Suedia, Finlanda, Slovenia şi Croaţia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.