Cancerul este a doua cauză de mortalitate în rândul copiilor români

copii scoalaÎn fiecare an, în România se înregistrează aproximativ 400 de cazuri noi de cancer la copii, atrag atenţia specialiştii, conform Adevarul.ro. Potrivit acestora, afecţiunile oncologice sunt a doua cauză de mortalitate în rândul copiilor de la noi din ţară. Pe 15 februarie, la nivel mondial este marcată Ziua Internaţională a Copilului cu CancerOlga Criland, preşedintele Asociaţiei Pavel, susţine că peste 70% din cazurile de cancer la copii sunt vindecabile, dacă sunt depistate din timp. O altă condiţie o reprezintă medicamentele, care ar trebui să fie de ultimă generaţie astfel încât să fie eficiente. 

„Copiii, mai mult decât oricine, merită tot ce este mai bun, merită investiţia tuturor resurselor în starea lor de bine, fie că vorbim de ajutor psihologic sau de tratamentele noi care salvează vieţi. Copiii de astăzi sunt adulţii de mâine şi autorităţile trebuie să ţină minte acest lucru de fiecare dată când hotărăsc soarta oncologiei în sistemul de sănătate românesc”, a declarat Olga Cridland, preşedinte Asociatia PAVEL.
Tratamentele din România, învechite 
Din cele 34 de terapii oncologice ale căror dosare au fost evaluate de Ministerul Sănătăţii, 30 dintre acestea, destinate tratării cancerului la adulţi, dar şi la copii, au primit avizul pentru a intra pe lista medicamentelor compensate şi gratuite. Termenul actualizarii listei a fost amânat deja de două ori anul acesta, cel mai nou termen fiind începutul lunii aprilie.
Cancerul este printre principalele cauze de mortalitate în rândul copiilor şi la nivel european, dar important este că se înregistrează progrese în ceea ce priveşte rata de supravieţuire a copiilor diagnosticaţi. Ultimele date EUROCARE, unul dintre cele mai ample studii privind incidenţa şi mortalitatea pacienţilor oncologici în Europa, arată că rata de supravieţuire pe o perioadă de cinci ani a copiilor cu cancer a înregistrat o creştere, de la 76,1% în 1999 la 79,1% în 2007.

One Response to Cancerul este a doua cauză de mortalitate în rândul copiilor români

  1. Pingback: Cancerul este a doua cauză de mortalitate în rândul copiilor români | Radio GRADO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.