Care sunt statele ce oferă cel mai mare ajutor financiar internațional

Ajutorul financiar internațional oferit de state reprezintă o unealtă utilă pentru promovarea dezvoltării economice și a bunăstării și formează o parte importantă a strategiei externe a multor guverne, notează World Economic Forum.

Cu toate acestea, care sunt țările care donează cei mai mulți bani? Există două perspective din care putem privi: prin prisma sumelor acordate  și a procentului din produsul intern brut. 

OCDE a alcătuit un top al primelor zece state care au oferit cel mai mult ajutor internațional în 2015, iar rezultatul nu este tocmai surprinzător. De departe cel mai generos stat îl reprezintă Statele Unite ale Americii  ce a alocat peste 30 de miliarde de dolari prin intermediul organizațiilor internaționale precum Banca Mondială sau Organizația Națiunilor Unite.

Pe locul 2 se află Germania cu peste 20 de miliarde de dolari, suma crescând cu 4 miliarde față de anul 2014. 

ajutor international

Următoarele locuri sunt ocupate de Marea Britanie (19 miliarde), Franța (aproape 11 miliarde), Japonia (10 miliarde), Suedia (8 miliarde), Olanda (8 miliarde), Norvegia (5 miliarde), Canada (aproape 5 miliarde), topul fiind completat și de  Emiratele Arabe Unite (aproape 5 miliarde).

Deși observăm că lista este dominantă de națiuni europene, Emiratele Arabe Unite, Canada și Japonia sunt mari donatori internaționali.

Dacă privim acest ajutor financiar raportat la produsul intern brut, clasamentul se schimbă, apărând chiar și state care anterior nu au ajuns în top 10.

ajutor international 2

Primul loc este ocupat de către Suedia care a oferit 1.41% din PiB-ul său în anul 2015, țara angajându-se să mențină această cifră peste 1%. Aceasta este urmată de Emiratele Arabe Unite, Norvegia, Luxemburg, Danemarca, Olanda, Marea Britanie, Finlanda, Turcia, Elveția și Germania.

Important de observat este faptul că Germania se află pe ultimul loc deși donează a doua cea mai mare sumă, iar Statele Unite ale Americii nu mai sunt în topul primelor zece state.

ONU pledează pentru ca statele dezvoltate să ofere ajutor financiar internațional de peste 0.7% din PIB-ul lor. Cum crizele umanitare sunt tot mai dese, afectând un număr tot mai mare de persoane, ajutorul financiar este extrem de util.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, care nu este inclusă în acest top, aceasta rămâne de departe cel mai mare donator la nivel internațional.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.