Ce au declarat europarlamentarii români în dezbaterea de la Bruxelles privind situația din România

În dezbaterea organizată în plenul Parlamentului European privind starea democrației și a statului de drept în România s-a făcut un apel la guvernul de la București să își reevalueze poziția și să renunțe la modificările aduse prin ordonanță de urgență Codurilor penale, prin vocea prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Oficialul european a deschis dezbaterea în care a enunțat inclusiv posibilitatea ca fondurile europene alocate României să fie afectate de aceste ordonanțe guvernamentale, fiind urmat de eurodeputații români care s-au poziționat în tabere diferite.

Primul europarlamentar român care a intervenit, Monica Macovei, a spus că ”aseară au fost, pe stradă în București, circa 200.000 de oameni și alți 200.000 de oameni au fost în restul țării. Aproape jumătate de milion de oameni au ieșit în stradă. Comisia Europeană trebuie să ceară acestui Guvern să abroge ordonanța de urgență până pe 9 februarie”.

”Dacă vreți să mergeți în misiune, mergeți mâine, și stați alături de popor, nu alături de hoți”, a spus Macovei, europarlamentar ECR, făcând referire la propunerea comună a europarlamentarilor socialiști și liberali de a trimite o misiune de anchetă în România.

Aceasta a fost urmată de Norica Nicolai, din partea ALDE, care a indicat că nimeni nu poate pune în discuție vocația europeană a poporului român.

Însă, ”asistăm la o încercare de răsturnare a unui guvern legitim. Statul român este hotărât să lupte împotriva corupției, dar anticorupție nu înseamnă o justiție abuzivă. Inclusiv DNA a fost înființată prin ordonanță de urgență”, a spus Nicolai.

De la ALDE a vorbit și eurodeputatul Mircea Diaconu, care a prezentat cazul său când a fost anchetat de justiția română.

”Ca discuția să fie completă trebuie să aveți un infractor. Acela sunt eu. Am fost anchetat când eram senator și ministru al Culturii. După doi ani de zile, procurorul mi-a spus că nu a găsit niciun prejudiciu, dar vă trimit în judecată, cerând închisoare cu executare. Am fost achitat, dar nu asta e problema. Votul popular este modificat, furat, aruncat la coș prin alte metode decât cele democratice. Lăsați România să își găsească singură calea”, a spus Diaconu.

Eurodeputatul PNL/ PPE, Cristian Bușoi a remarcat faptul că „300.000 de români au ieșit în stradă în România și Europa împotriva unor măsuri care oferă protecție unor politicieni. Sutele de români care protestează împotriva acestor politici penale, arată că cetățenii României au luat-o înaintea politicienilor. Legea nu trebuie modificată după bunul plac al unor politicieni”.

Din partea grupului social-democraților, au luat cuvântul Maria Grapini, Victor Boștinaru, Viorica Dăncilă, Claudia Țapardel, Doru Frunzulică în vreme ce Ioan-Mircea Pașcu și Andi Cristea au adresat întrebări colegilor.

Europarlamentarul Maria Grapini l-a acuzat pe prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans că este neinformat.

„În primul rând, domnule comisar Timmermans, discuția de astăzi se desfășoară fără ca euroaleșii să fie informați cu adevărat asupra conținutului actelor normative discutate! Știți că vă apreciez mult, dar, de data aceasta, m-ați dezamăgit. Ceea ce se întâmplă în România se referă la altceva. Vă rog să nu mai corelați subiectul acordării fondurilor europene cu criza politică existentă! MCV a fost, timp de zece ani, un mecanism de discriminare a românilor! Acum, ce faceți? Impuneți, sau lăsați Guvernul să-și facă treaba?”, a declarat Maria Grapini.

Ulterior, Victor Boștinaru a transmis că ”este clar că strada în România încearcă să anuleze alegerile din 11 decembrie. Comisia a tăcut la greva magistraților, deși avea informații. A tăcut când a aflat de acorduri secrete între SRI și DNA.

”România trebuie să se întoarcă la democrație și la separarea puterilor în stat. Națiunea mea nu ar accepta ca un grup de stradă să răstoarne regimul politic În 2012, complicitatea Comisiei a adus la anularea referendumului”, a mai spus Boștinaru.

”Curtea Constituțională a constatat că unele prevederi ale Codului Penal nu erau constituționale. Drept urmare, guvernul PSD-ALDE a dat ordonanță de urgență pentru a reglementa acest lucru. Același lucru a fost folosit anterior de guvernul Cioloș și de guvernul Boc. O serie de modificări operate de guvernul Cioloș au încălcat fundamental drepturile omului. Acum este o acțiune mascată de a dărâma guvernul legitim al României și de a nu ține cont de votul românilor din 11 decembrie”, a spus și Viorica Dăncilă, liderul delegației PSD în Parlamentul European.

”Românii prin cultura, istorie și tradiții sunt un popor european. Vreau să îmi întreb colegii populari, de ce nu ne apropiem spre cooperare și dialog și ne adresăm de fiecare dată organismelor internaționale, așa numitei Înalte Porți?”, a spus Doru Frunzulică.

”Ce se întâmplă în această plenară este o dezinformare. Domnule comisar, sunteți dezinformat”, a declarat și Claudia Țapardel, care a invitat oficialii europeni în România.

”În România, strada nu cere schimbarea guvernului, ci retragerea ordonanțelor. E nevoie de acest lucru, în caz contrar fondurile europene vor fi pierdute. Comisarul Timmermans a spus acest lucru foarte clar. Dar nu doar banii sunt în joc, ci și onoarea țării”, a declarat și Cristian Preda, din partea PPE.

Din partea delegației române din PPE au mai luat cuvânt, Daniel Buda și Siegfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European.

”Oamenii au nevoie de un răspuns, iar acesta este abrogarea ordonanței de urgență. În caz contrar se va pune în pericol parcursul european al României”, a spus Daniel Buda.

”Această ordonanță va duce la eliberarea mai multor politicieni acuzați. Este cea mai mare lovitură dată justiției din România din ultimii 27 de ani. Solicit tuturor partenerilor internaționali să exercite presiune asupra Guvernului României pentru ca aceste modificări să nu intre în vigoare”, a declarat și Siegfried Mureșan.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.