Connect with us

FONDURI EUROPENE

Ce sanse au agricultorii romani pe piata europeana?

Published

on

Vineri 15 februarie la sediul Facultatii de Management, Inginerie Economica in Agriculutura si Dezvoltare Rurala, a avut loc dezbaterea cu cetatenii pe tema Politica Agricola Comuna si contributia sa la realizarea obiectivelor Strategiei 2020 din perspectiva Romaniei.

20130215-205533.jpg

La eveniment au luat parte Adrian Radulescu, fost Secretar de Stat in Ministerul Agriculturii, Nicolae Popa, Director General Adjunct Agentia de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit, Laurentiu Baciu, Presedinte Liga Asociatiilor Producatilor Agricoli din Romania, Achim Irimescu, Secret de Stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, reprezentanti ai Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, asociatii de fermieri si specialisti, precum si studenti si reprezentanti ai mass-media.

Adrian Radulescu: noi suntem Uniunea Europeana

Fostul Secretar de Stat in Ministerul Agriculturii a inceput seminarul spunand ca trebuie sa incetam sa dam vina pe Bruxelles atunci cand proiectele din Romania nu sunt duse la bun sfarsit. Radulescu a tinut sa precizeze ca noi facem parte din Uniunea Europeana si suntem si noi, la randul nostru, responsabili pentru politica agricola comuna adoptata la nivelul Uniunii. A mai adaugat ca Romania si agricultorii romani nu trebuie sa aiba pretentii din partea Bruxelles-lului atata timp cat obiectivele importante din agricultura romaneasca nu sunt atinse. Adrian Radulescu sustine ca, pentru o buna functionare a sistemului, ar trebui ca autoritatile sa se consulte cu agricultorii si ar fi necesara o implicare puternica comuna pentru o agricultura organizata. Radulescu a reamintit ca politica comuna agricola se realizeaza pentru cetatenii Uniunii si buna functionare a acesteia este o obligatie la nivel european, chiar daca fiecare tara are o situatie aparte. Fostul oficial din Ministerul Agriculturii a tinut sa-si exprime nemultumirea fata de faptul ca noul program de finantare romanesc pentru perioada 2014-2020 va fi realizat de o firma straina si ca, de acest program, ar fi trebuit sa se ocupe o firma din Romania pentru ca, cu siguranta, era mult mai la curent cu situatia nationala.

Nicolae Popa: sistemul de absorbtie trebuie simplificat

Actualul Director General Adjunct a Agentiei de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit a vorbit despre nemultumirea romanilor fata de Agentia de Plati. Popa a tinut sa precizeze ca sistemul agricol national are nevoie de mai multe imbunatatiri si ca masurile si proiectele neatractive trebuie eliminate si asa sumele vor fi alocate in mod judicios. De asemenea, a mentionat faptul ca Ministerul Agriculturii are cel mai mare grad de absorbtie de fonduri dintre Ministerele din Romania si ca nu exista, deocamdata, riscul neangajarii pentru proiectele viitoare. Nicolae Popa a mai spus ca sustine tinerii fermieri si proiectele acestora si ca sistemul agricol are urgent nevoie de modernizare si de infrastructura rurala. Popa si-a terminat interventia spunand ca este necesara o simplificare a procesului de absorbtie de fonduri europene din partea Romaniei.

Laurentiu Baciu: agricultorii romani nu sunt interesati sa se uneasca in asociatii

Presedintele Ligii Asociatilor Producatilor Agricoli din Romania a sustinut in interventia sa ca este aproape imposibil ca producatorii agricoli romani sa se uneasca in asociatii. A continuat spunand ca agricultorii au tendinta de a se ocupa singuri de propria activitate economica. Baciu este convins ca tinerii antreprenori din agricultura trebuie sa fie sustinuti si scutiti de taxe si impozite pentru o perioada de timp. Laurentiu Baciu a atras atentia asupra faptului ca tarile din Uniunea Europeana au realitati agricole si necesitati complet diferite. Presedintele LAPAR a mai precizat ca statele europene unde sistemul agricol este avansat, acorda facilitati si conditii favorabile productiei si ca Romania trebuie sa le urmeze exemplul in cel mai scurt timp si una dintre prioritati este dezvoltarea sistemelor de irigatii.

Achim Irimescu: Romania nu este competitiva pe piata europeana

Secretarul de Stat Achim Irimescu a vorbit despre necesitatea unei strategii de diversificare a productiei agricole. Irimescu este convins ca atata timp cat Romania nu se va afirma pe piata europeana, va continua sa importe masiv si ca trebuie sa ne orientam catre productia de carne fiindca exista potential de export si pentru nou si este mult mai profitabil. A subliniiat faptul ca producatorii si administratia au nevoie de colaborare si dialog pentru o buna reorganizare a sistemului agricol. Secretarul de Stat sutine tinerii fermieri si este convins ca ajutorul destinat trebuie sa creasca. Intrebat despre scandalul cu exportul de carne de cal, Irimescu a precizat ca s-a dovedit ca Romania nu are legatura cu cele intamplate si ca se asteapta publicarea rezultatelor uficiale.

Energia alternativa si organisme modificate genetic

Irimescu a abordat si subiectul energiei renovabile. A precizat ca Uniunea Europeana insista pentru dezvoltarea programelor cu energie renovabila si instalarea panourilor solare, dar in Romania suntem inca la inceput.

Referitor la organismele modificate genetic a adaugat ca nu exista un interes important pe piata europeana pentru a ne concentra atentia asupra productiei de acest gen.

Toti participantii la aceasta dezbatere au declarat ca fara tineri antreprenori, agricultura romaneasca nu va avea viitor si, impreuna cu reprezentantii universitatii, au invitat tinerii sa urmeze cursurile de agronomie si sa se specializeze in acest domeniu.

Agricultorii i-au cerut demisia Europarlamentarului Rares Niculescu

Domnul Rares Lucian Niculescu , Membru al Parlamentului European si Membru in Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala nu a fost prezent la aceasta intalnire, motiv pentru care unii dintre reprezentatii agriculturii din Romania i-au cerut demisia.

Alexandru Padure

FONDURI EUROPENE

Ministrul Adrian Câciu, la AmCham România CEO Business Forum: România va atrage eficient fondurile alocate pentru perioada de finanțare 2021-2027

Published

on

© Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene / Facebook

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a participat, marți, la AmCham Romania CEO Business Forum, un eveniment care a reunit reprezentanți ai politicilor publice cu cei ai industriilor din România.

La eveniment, peste 150 manageri de top au discutat cu premierul Marcel Ciolacu și cu membrii Cabinetului de miniștri despre principalele priorități pentru creșterea economică a României.

Ministrul Câciu a pus accent pe fondurile europene drept catalizator pentru dezvoltarea economico-socială și pentru sustenabilitatea bugetară.

Totodată, acesta a reiterat faptul că România își va maximiza oportunitatea pe care o are și va atrage eficient fondurile alocate pentru perioada de finanțare 2021-2027.

Săptămâna trecută, Adrian Câciu  a anunțat că valoarea proiectelor depuse pe noul exercițiu financiar 2021-2027 a depășit suma de 24,6 miliarde euro.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Raport Comisia Europeană: Podul suspendat de la Brăila, al treilea ca mărime din UE, proiect-exemplu privind eficientizarea infrastructurii de transport europene din fondurile de coeziune

Published

on

© European Union

Comisia Europeană a publicat Raportul său de sinteză din 2023 privind punerea în aplicare a fondurilor structurale și de investiții europene (fondurile ESI), prezentând unele dintre realizările generale ale fondurilor ESI la sfârșitul anului 2022. Aceste fonduri sunt principalele instrumente financiare ale politicii de coeziune, sprijinind investițiile în dezvoltarea regională din perioada de programare 2014-2020.

Raportul prezintă gama largă de sprijin disponibil prin intermediul diferitelor programe pentru perioada 2014-2020, precum și impactul direct și pozitiv al acestora asupra regiunilor, întreprinderilor și, în primul rând, asupra persoanelor, care se află în centrul fondurilor ESI. Aceasta arată, de asemenea, flexibilitatea și adaptabilitatea cadrului, pentru a oferi soluții la efectele pandemiei de COVID-19, ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și ale crizei energetice care a urmat.

Deși s-a axat pe convergența și competitivitatea pe termen lung, solidaritatea s-a aflat întotdeauna în centrul fondurilor ESI. Acestea au ajutat statele membre să se ocupe de refugiați și să depășească efectele dezastrelor climatice naturale fără precedent, atenuând în cele din urmă presiunea asupra bugetelor naționale.

Raportul prezintă realizările fondurilor ESI până la sfârșitul anului 2022, arătând că Comisia:

  • au sprijinit peste 5 milioane de întreprinderi;
  • a ajutat 64.5 milioane de persoane să își găsească un loc de muncă, să promoveze incluziunea socială și competențele prin formare;
  • îmbunătățirea serviciilor de sănătate pentru peste 63 milioane de persoane;
  • creșterea capacității de producție de energie din surse regenerabile de energie cu peste 6 000 MW (echivalentul a aproximativ 2 400 de turbine eoliene);
  • a îmbunătățit performanța energetică a peste 550 000 de gospodării;
  • a protejat 17 milioane de persoane împotriva inundațiilor și 15 milioane de persoane împotriva incendiilor forestiere;
  • a sprijinit peste 2.8 milioane de proiecte în sectorul agricol și în zonele rurale;
  • a menținut peste 48 000 de locuri de muncă și a creat peste 6 500 de noi locuri de muncă în sectorul pescuitului și acvaculturii.

Fondurile ESI au fost vectori stabili ai investițiilor în UE. Prin dimensiunea lor pe termen lung și prin orientarea lor tematică, acestea au canalizat resursele către consolidarea coeziunii teritoriale, economice și sociale a regiunilor UE. Acestea au continuat să ajute regiunile și întreprinderile să depășească provocările tranziției verzi și digitale, ajutând în același timp lucrătorii să se perfecționeze și încurajând cooperarea teritorială a UE. Acestea și-au menținut cursul în contextul unor crize fără precedent, de la pandemia de COVID-19 și dezastrele climatice naturale.

De exemplu, în cazul României, unul dintre cele mai mari proiecte finanțate prin politica de coeziune, podul suspendat de la Brăila, a fost inaugurat în acest an. Acesta leagă porturile de la Marea Neagră și delta Dunării de restul țării și de rețeaua transeuropeană de transport. Fondurile politicii de coeziune au contribuit la acest proiect cu 363 milioane de euro. Podul cu patru benzi are o lungime de doi kilometri și se află la 38 de metri deasupra fluviului. Este cel mai mare din România, cel mai mare pod peste Dunăre și al treilea pod suspendat ca mărime din UE. Se preconizează că va reduce timpul de călătorie cu aproximativ 50 de minute și că va fi folosit de aproximativ 11 400 de vehicule pe zi.

De asemenea, cu finanțare din partea FSE, proiectul “Servicii comunitare integrate” din România oferă servicii de sprijin pentru peste 100 de comunități marginalizate. Românii vulnerabili au găsit sprijinul de care au nevoie pentru a se descurca într-un mediu dificil, oferindu-le șansa de a primi educație și servicii medicale esențiale și de a evita izolarea și excluziunea socială. Scopul proiectului a fost acela de a remedia nivelul scăzut de educație și accesul limitat la servicii sociale și medicale prin oferirea de consiliere școlară, orientare profesională, asistență medicală comunitară și servicii sociale. În prezent, activitățile sunt extinse cu sprijinul FSE+ pentru a sprijini alte 2 000 de comunități în cadrul programului românesc de incluziune socială și demnitate.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

AFIR anunță epuizarea fondurilor europene pentru modernizarea infrastructurii agricole

Published

on

© European Union, 2017

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță marți, 9 ianuarie epuizarea fondurilor disponibile pentru intervenția DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricolă și DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027 (PS PAC 2027).

Astfel, în perioada 2 noiembrie –  5 ianuarie 2024, AFIR a primit on-line 189 de cereri de finanțare depuse de autoritățile locale pentru infrastructura agricolă (DR-27). Valoarea solicitărilor de finanțare este de 185,21 milioane de euro, fiind astfel depășită alocarea de 100 milioane de euro.

În ceea ce privește infrastructura rutieră de bază (DR-28), solicitanții au transmis 455 de cereri de finanțare, în valoare de 447 de milioane de euro. Alocarea financiară pentru această intervenție a fost de 200,9 milioane de euro.

Fondurile acordate pentru construcția, extinderea, modernizarea drumurilor agricole către ferme prin intervenția DR-27, cât și pentru construcția, extinderea, modernizarea rețelelor de drumuri de interes local prin intervenția DR-28 sunt 100% nerambursabile, iar valoarea maximă acordată pentru un proiect poate ajunge la 1.000.000 .

Beneficiarii eligibili pentru acest tip de finanțare sunt Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) pentru DR-27 iar pentru DR-28 beneficiarii sunt Comunele.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ7 hours ago

Digital Innovation Summit Bucharest 2024 marchează o nouă etapă în colaborarea dintre sectoarele public și privat pentru a modela un viitor digital mai sigur și mai prosper

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Liderii UE au făcut primul pas către viitorul pieței unice, cerând “un nou pact european pentru competitivitate ancorat în piața unică” și cu o Uniune a piețelor de capital cu un potențial anual de 470 de miliarde de euro pentru companii

CONSILIUL EUROPEAN11 hours ago

Klaus Iohannis le-a prezentat omologilor din UE viziunea României privind viitorul pieței unice, cu accent pe rolul prioritar al coeziunii și agriculturii și ridicarea controalelor la frontierele terestre

SUA12 hours ago

SUA: Camera Reprezentanților va vota proiectul de lege privind ajutorul de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina

U.E.13 hours ago

UE instituie Cadrul de Investiții pentru Ucraina în valoare de 9,3 mld. de euro

ROMÂNIA13 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanți ai companiilor emirateze: Extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare și feroviare, obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu UAE

ROMÂNIA14 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

MAREA BRITANIE15 hours ago

Comisia Europeană dorește începerea negocierilor de stabilire a unui acord între UE și Marea Britanie privind mobilitatea tinerilor de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii

NATO16 hours ago

Cinci avioane ale Forțelor Aeriene Spaniole protejează spațiul aerian al NATO deasupra României, fiind dislocate la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

G716 hours ago

Ministrul german de externe cere G7 ”măsuri suplimentare” contra Iranului după atacul ”fără precedent” asupra Israelului

ROMÂNIA14 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO7 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending