VIDEO&TEXT Comisarul european Corina Crețu, la București pentru un dialog cu cetățenii privind viitorul Europei

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu și ministrul delegat pentru fonduri europene Marius Nica au susținut un dialog cu cetățenii pe tema viitorului Europei la București.

Evenimentul, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, a avut loc în data de 19 decembrie 2017, începând cu ora 14.45, în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București, p-ța Romană, nr. 6.

Dialogul cu cetățenii a fost transmis LIVE VIDEO&TEXT de CaleaEuropeana.ro, atât pe www.caleaeuropeana.ro, cât și pe pagina sa de Facebook.


LIVE TEXT

Comisarul european, Corina Crețu. Mi se pare un răspuns surprinzător faptul că 48% dintre respondeți au senzația că vocea lor nu este auzită în UE. Generația tânără știe foarte bine că nu are cu ce să facă comparație. Pentru mulți dintre tienri aceste lucruri sunt de la sine înțelese. Programul Erasmus, fondurile europene, dar m-aș fi așteptat ca beneficiile să fie mai clare, mai vizibile. Etse un proiect unic pe această planetă care a adus 70 de ani de pace. Sper să vă putem convinge că vocea este auzită. Acest format este lansat tocmai de președintele Juncker pentru a vă face vocea auzită. Cred că există și un joc potrviit căruia multor politicieni le convine să spună că problemele vin de la Bruxelles. 

Foto: Calea Europeană

Ministrul pentru Fonduri Europene, Marius Nica. Afirm și eu că nu suntem discriminați la Bruxelles, nu înseamnă că vocea noastră nu este auzită. Noi ne poziționăm ca un stat care își apără drepturile. Traversăm o perioadă politică nu foarte ușoară, dar nu am simțit că nu suntem auziți la Bruxelles. 

Ministrul pentru Agricultură, Petre Daea. Avem capacitatea de a fi persuasivi, de a ne conecta la realitățile țării. 

Minsitrul Agriculturii, Petre Daea, despre fondul suveran de investiții pentru a achiziționa terenurile de la români care vor să le vândă pentru a nu mai ajunge la străini. Avem suportul financiar. Vom pune în operă și fondurile din FSDI. 

Foto: Calea Europeană

Comisarul Corina Crețu, despre posibilitatea de a  include și categoria revoluționarilor în legea economiei sociale. Ne aflăm în zilele în care s-a declanșat revoluția română care ne-a oferit nouă această șansă pe care bunicii noștri nu au avut-o. Doresc sp aduc omagiu familiilor celor care au murit la revoluție. Cred că este drept suveran al fiecărui stat membru de a include revoluționarii în legea economiei sociale. 

Comisarul european, Corina Crețu, despre motivația statelor importante din UE de a contribui la bugetul comunitar. Mulțumesc că îmi dați ocazia să clarific miturile care circulă. Această UE a pornit acum 70 de ani la inițiativa câtorva state membre. Fondul  de dezvoltare regională a fost înființat la solicitarea Marii Britanii și Italiei când minele s-au închis. Este o mare difernță între statele care folosesc aceste fonduri și alte state de 40 de ani și statele care le folosesc de 10 ani. Această politică de coeziune reprezintă o formă de solidaritate financiară. 

România a primit 40 de miliarde iar contribuția a fost de aproape 11 miliarde. Faptul că țara a pornit de foarte de jos ține de politica fiecărui stat membru. Acesta este un beneficiu. Că fiecare cetățean european să trăiască unde dorește, fiind o responsabiltiate pentru fiecare stat să creeze politici pentru a-și păstra creierele acasă. Trebuie găsită o soluție pentru a atrage din nou tinerii care studiază în străinătate. 

Comisarul european Corina Crețu, despre vizibilitatea României în UE. Președintele Juncker a lansat această provocare de definire a viitorului UE în format 27. Pentru prima dată, România are șansa de a fi parte a definirii a acestui viitor, de a fi printre refondatorii UE în format 27. 

Comisarul european, despre fondurile europene în domeniul medical. Suntem într-un moment important. Sunt extrem de importante. Domeniul sanitar este unul importat pentru că știu câtă nevoie este de calitate. Am format acest 

Foto: Calea Europeană

Ministrul Petre Daea, despre dacă studiul pedologic s-a stabilit să fie finanțat de Ministerul Agriculturii. Un răspuns pozitiv. 

Corina Crețu, despre cum pot accesa fondurile europene și în ce fel îi ajută procedura recentă de simplificare. Toate aceste regulamente fac procedura de absorbție multa mai ușoară. Eu sunt pentru o simplificare totală. Propunerea mea este de a fi un simplu set de regulamente după 2020 pentru toate statele membre. Sperăm ca acest proces pe care l-am început încp din actuala perioadă de programare să faciliteze simplificarea. 

Ministrul pentru Fondurile Europene, Marius Nica. Complementar celor trei spitale, statul român a solcitiat CE și Digi regio a aprobat să finanțăm unitățile ambulatorii. 

Comisarul european Corina Crețu, despre aderarea la Zona Euro și dacă există riscul unei crize ca în Grecia sau Italia. Din câte știu eu, BNR se pregătesc de ani de zile, dar știm că există și exemple proaste. CE a doptat pachetul privind Uniuea Economică și monetară în care oferă statelor membre asistență tehnică, dacă doresc să adere la Zona Euro. 

Comisarul european Corina, despre eficientizarea folosirii fondurilor europene. Nu trebuie să abdicăm de la calitatea proiectelor. 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, despre eficientizarea fondurilor europene. Cercetătorul din dumneavoastră și practicianul din mine sunt de acord. în deplină înșelegere noi facem periodit modificarea PNDR. Cerințele vremii te îndeamnă să faci ceea ce trebuie pentru a fi eficient. 

Ministrul Marius Nica, despre cum vom face să vedem eficientizarea fondurilor europene. În actuala periadă fiecare stat a avut de îndeplinit un număr importat de condiționalități. de multe ori s-a finanțat lucruri disparate, finanțările

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, despre subvențiile europene pentru agricultorii români, care sunt mai mici decât pentru cei francezi sau italieni. Ne luptăm pentru a înțelege că trebuie să ajungem la convergența plăților. Este poziția României. Vom vedea dacă com ajunge la acest consens. 

Foto: Calea Europeană

Corina Crețu, despre subvențiile europene pentru agricultorii români, care sunt mai mici decât pentru cei francezi sau italieni

Bugetele sunt alocate în funcție de indicatori și a depins și de poziția Comisiei, a Parlamentului, a Consiliului European și tocmai de aceea eu spun că suntem într-un moment atât de important în care trebuie să ne batem pentru aceste politici ( politica agricolă comună și cea de coeziune). Noul buget va fi introdus în mai 2018, Sper să rămâne la această cifră. Aici depinde foarte mult și de noi la Comisia Europeană, dar și de modul în care statul membru știe să se lupte pentru a obține alocații importante, începând cu guvernul, cu președintele, și nu în ultimul rând, cu membrii Parlamentului European pentru că ei sunt cei care în comisii ar trebui să se bată pentru bugete mai mari pentru statele din care provin și pe care le reprezintă.

România a consumat toți banii pe agricultură. Faptul că, din păcate, am avut probleme și cu cercetătorii. Cred că aceasta este și datoria statului membru pentru a solicita același tratamentu pentru același loc de muncă. 

Pe parcursul dialogului se vor discuta teme de actualitate de pe agenda Uniunii Europene și a României, accentul fiind pus pe viitorul Europei și aspecte legate de fondurile europene. Cred că trebuie să diversificăm criteriile de acordare. Trebuie să avem în vedere și alți indicatori, de șomaj, nivelul salarial. Așa se explică și faptul că există diferențe de acordare a sprijinul financiar. 

Comisarul european Corina Crețu, despre ce reprezintă UE. Sunt foarte multe întrebări care țin de noi și ne arată că trebuie să ne intensificăm eforturile, mai ales că s-au implinit 10 ani de la aderare. Diversitatea este una dintre trăsăturile esențiale. Eu aș pune accent pe unitate, dezvoltare, oportunitățile oferite de UE și pe solidaritate. trebuei să facem eforturi mai mari că această solidaritate este esențială mai ales în contextul dinferențelor între est și vest. 

Cei interesați să participe la eveniment se pot înscrie până cel târziu în data de 19 decembrie 2017, orele 12.00, prin completarea formularului online.

Dialogul cu cetățenii este, astfel, cel de-al zecelea eveniment de acest tip organizat în România în acest an după dialogurile la care au participat, la București, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, comisarul pentru politică regională, Corina Crețu, și președintele Comitetului European al Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz; la Cluj-Napoca, unde a luat parte comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, la Zalău, unde au participat Corina Crețu și ministrul român al fondurilor europene, Rovana Plumb, la Iași, unde a luat parte comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen și, din nou, la București, unde au participat comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, și comisarul european responsabil pentru buget, Gunther Oettinger.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.