Connect with us

SĂNĂTATE

Comisarul european pentru sănătate: UE a devenit un lider în lupta împotriva bolilor rare. Să ne asigurăm că toți pacienții primesc tratamente accesibile

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

De Ziua Mondială a Bolilor Rare, comisarul european pentru sănătate a făcut apel la continuarea implicării colective a statelor membre pentru a „ne asigura că toată lumea primește un diagnostic în timp util, precum și tratament la prețuri accesibile.” Stella Kyriakides a reiterat sprijinul Comisiei Europene pentru ca inovația din sectorul terapeutic să ajungă la fiecare pacient în parte, indiferent de locul în care trăiește. 

„36 de milioane de persoane din UE trăiesc în prezent cu o boală rară. Cele mai multe dintre acestea nu au un tratament, iar acest lucru provoacă teamă și frustrare. La nivel național, resursele și expertiza pentru tratarea acestor boli sunt adesea limitate, ceea ce face ca valoarea adăugată a acțiunii UE să fie incontestabilă. Punerea în comun a resurselor și acțiunilor comune la nivelul UE sunt deosebit de importante pentru bolile rare. Trebuie să continuăm în mod colectiv activitatea pentru a îmbunătăți viețile paicenților. Împreună suntem mai puternici”, a transmis comisarul european pentru sănătate. 

„Într-o Uniune Europeană a Sănătății puternică, nimeni nu ar trebui să fie lăsat în urmă, indiferent unde locuiește, indiferent de boala sa. Prin urmare, avem nevoie de o cooperare puternică la nivelul UE pentru a ne asigura că toată lumea primește un diagnostic în timp util, precum și tratament și îngrijire la prețuri accesibile”, a mai adăugat Stella Kyriakides. 

Potrivit înaltului oficial european, de mai bine de 20 de ani, UE a făcut din activitatea în acest domeniu o prioritate, punând pacienții în centrul atenției: „UE a devenit un lider în lupta împotriva bolilor rare.”

Cele 24 de rețele europene de referință (ERN), care reunesc astăzi medicii specializați în boli rare și furnizorii de asistență medicală specializată din întreaga UE, reprezintă o adevărată poveste de succes a cooperării europene. Acestea se asigură că informațiile circulă astfel încât pacienții să nu fie nevoiți să o facă și implică peste 1.600 de centre specializate din 382 de spitale din întreaga UE și Norvegia.

În anii următori, UE va investi peste 77 de milioane de euro pentru a consolida și îmbunătăți aceste rețele. Pentru a le integra mai bine în sistemele naționale de sănătate, finanțăm o nouă acțiune comună cu peste 18 milioane de euro în următorii trei ani. Pe lângă toate statele membre ale UE și Norvegia, această acțiune va include și Ucraina, ca parte a angajamentului nostru de a aprofunda legăturile în domeniul sănătății. În plus, va fi oferit sprijin financiar în cadrul programului Orizont Europa, care include 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea de diagnostice și tratamente în cadrul unui nou parteneriat european privind bolile rare.

„Privind în perspectivă, ca parte a pilonilor Uniunii Europene a Sănătății, reforma legislației farmaceutice a UE are ca scop orientarea investițiilor farmaceutice către medicamente pentru boli rare și concentrarea asupra zonelor insuficient deservite prin stimulente specifice și sprijin de reglementare. De asemenea, reforma va ajuta inovația să ajungă la pacienții din întreaga UE”, a mai precizat Stella Kyriakides.

Situația pacienților din România

Cele mai noi date oferite de „Studiul EFPIA Patient W.A.I.T 2022” arată că pacienții din România au acces la un număr mai mare de medicamente inovatoare față de studiile realizate în perioada 2020-2021, dar timpul de așteptare continuă să crească, lucru esențial în parcursul de vindecare al pacientului pentru a-i crește rata de supraviețuire. Astfel, în prezent, din 168 de medicamente inovatoare care au primit autorizație centralizată de punere pe piață în perioada 2018-2021, în România erau disponibile la 5 ianuarie 2023 doar 51 de medicamente, adică o rată de disponibilitate de 30%. Pentru aceste medicamente timpul de așteptare a ajuns la 918 zile. 

TIMPUL DE AȘTEPTARE CONTINUĂ SĂ CREASCĂ: DE LA 883 de ZILE, LA 918 ZILE (în doar trei ani)

Citiți și: Realitatea pacientului din România. 918 zile de așteptare pentru a beneficia de un medicament inovativ (Studiu W.A.I.T 2022)

Toate aceste inegalități în rândul pacienților Uniunii Europene se doresc a fi remediate prin noile strategii și programe la nivel european. În acest sens, Comisia Europeană a lansat Strategia farmaceutică pentru Europa, care este un proiect ambițios menit să consolideze atenția sistemului farmaceutic european asupra pacientului și să o facă rezilientă pe viitor și la crize sanitare.

Citiți și: Revizuirea legislației europene privind medicamentele orfane, o oportunitate fără precedent pentru pacienții români cu boli rare

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European a aprobat crearea unui Spațiu european al datelor privind sănătatea care va permite pacienților să aibă acces la datele lor medicale oriunde s-ar afla în UE

Published

on

© European Union 2021 - Source: EP/Brigitte Hase

Eurodeputații au adoptat crearea unui Spațiu european al datelor privind sănătatea îmbunătățind accesul cetățenilor la datele lor personale de sănătate și stimulând schimbul securizat de date în interes public.

Eurodeputații au votat miercuri, cu 445 de voturi pentru și 142 împotrivă (39 de abțineri), aprobarea acordului interinstituțional privind crearea unui Spațiu european al datelor privind sănătatea.

Potrivit unui comunicat al legislativului european, acesta va permite pacienților să aibă acces la datele lor de sănătate în format electronic, inclusiv dintr-un stat membru diferit de cel în care locuiesc, și va permite profesioniștilor din domeniul sănătății să consulte dosarele pacienților cu acordul acestora (așa-numita utilizare primară), inclusiv din alte țări ale UE. Aceste dosare electronice de sănătate (EHR) ar include fișele rezumative ale pacienților, rețete electronice, imagistica medicală și rezultatele de laborator.

Legislația va face posibil transferul în condiții de siguranță a datelor de sănătate către profesioniștii din domeniul sănătății din alte țări ale UE (pe baza infrastructurii MyHealth@EU), de exemplu atunci când cetățenii se mută în alt stat. Dosarul de sănătate va putea fi descărcat gratuit.

Schimbul de date pentru binele comun, cu garanții

În plus, Spațiul de date privind sănătatea ar putea elibera potențialul de cercetare al datelor privind sănătatea într-un format anonimizat sau pseudonimizat.

Datele, inclusiv dosarele medicale, studiile clinice, agenții patogeni, cererile de rambursare și rambursările de servicii medicale, datele genetice, informațiile din registrele de sănătate publică, datele privind starea de bine și informațiile privind resursele, cheltuielile și finanțarea asistenței medicale, ar putea fi prelucrate în scopuri de interes public, inclusiv pentru cercetare, statistici și elaborarea de politici (așa-numita utilizare secundară).

De exemplu, datele ar putea fi utilizate pentru a găsi tratamente pentru bolile rare, în cazul cărora seturile mici de date și fragmentarea împiedică în prezent progresele în materie de tratamente.

Utilizarea secundară nu va fi permisă în scopuri comerciale, inclusiv pentru publicitate, evaluarea cererilor de asigurare sau a condițiilor de creditare sau luarea de decizii pe piața muncii. Deciziile privind accesul vor fi luate de organismele naționale de acces la date.

Garanții solide de confidențialitate

Legislația garantează că oamenii vor avea un cuvânt de spus în ceea ce privește modul în care sunt utilizate și accesate datele lor. Pacienții vor putea refuza ca datele lor medicale să fie accesate de către practicieni (cu excepția cazului în care acest lucru este necesar pentru protejarea intereselor vitale ale persoanei vizate sau ale unei alte persoane) sau să fie prelucrate în scopuri de cercetare, cu excepția anumitor scopuri de interes public, de elaborare a politicilor sau statistice. De asemenea, pacienții vor trebui să fie informați de fiecare dată când datele lor sunt accesate și vor avea dreptul de a solicita corectarea datelor incorecte.

Acordul provizoriu trebuie să fie aprobat în mod oficial de către Consiliu. Odată publicat în Jurnalul Oficial al UE, acesta va intra în vigoare douăzeci de zile mai târziu. Acesta va fi aplicat doi ani mai târziu, cu anumite excepții, inclusiv utilizarea primară și secundară a categoriilor de date, care se vor aplica între patru și șase ani mai târziu, în funcție de categorie.

Continue Reading

ROMÂNIA

Primul mare proiect de infrastructură din Europa Centrală și de Est care va beneficia de InvestEU, semnat de primarul Ciprian Ciucu pentru construcția spitalului din Sectorul 6

Published

on

© Ciprian Ciucu/ Facebook

Spitalul Sectorului 6 va beneficia de prima sa finanțare în vederea demarării construcției, în urma semnării de către primarul Ciprian Ciucu a unui contract cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru un grant de 1,84 milioane de euro, proiect care beneficiază de sprijinul Uniunii Europene, prin Platforma de Consiliere InvestEU, proiectul urmând a primi, în a doua etapă, o finanțare de 73 de milioane de euro de la BDCE.

Acordul, semnat de la Paris împreună cu Tomáš Boček, Viceguvernatorul BDCE pentru Țările Beneficiare, va oferi Primăriei Sectorului 6 fonduri nerambursabile pentru asistența tehnică la doi ani după ce proiectul a fost analizat și evaluat de către exerciții BDCE.

“După o muncă titanică, iată că au venit și primele rezultate. Faptul că am primit acești bani ne demonstrează că proiectul este unul matur și extrem de important, care a îndeplinește toate condițiile. BDCE finanțează doar proiecte bine întocmite. Din partea băncii, primim expertiză în construirea și managementul spitalelor, experți care să ne îndrume pe tot parcursul implementării. Spitalul generalist va fi unul complex, cu peste 300 de paturi, zece secții, opt săli de operații, șapte săli de nașteri și compartiment de primiri urgențe. Va fi construit pe Bd. Timișoara 101 E, între Militari și Drumul Taberei, aproape de Autostrada A1, de unde vor putea fi preluate rapid și victimele accidentelor rutiere”, a declarat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, într-un comunicat.

În a doua etapă, spitalul va primi din partea BDCE o finanțare în valoare de 73 milioane de euro, la care se vor adăuga fonduri europene și bani de la bugetul local și de stat.

Costul total este estimat la peste 145 de milioane de euro pentru o suprafață totală de 30.413 mp (din care 15.400 pentru spații spitalicești), 307 paturi (257 cu spitalizare continuă și 50 cu spitalizare de zi), 8 săli de operații, 7 săli de nașteri, 75 de cabinete medicale, un compartiment de primiri urgențe de 1.689 mp și 10 secții: Cardiologie, Chirurgie, Medicină internă, Neonatologie, Neurologie, Ortopedie, Oncologie, Obstetrică Ginecologie, Unitate de Terapie Intensivă adulți si Unitate Terapie Intensivă neonatologie.

Până la finalul anului 2023, a fost finalizat studiul de fezabilitate și au fost aprobați în Consiliul Local Sector 6 indicatorii tehnico-economici;

De asemenea, a fost întocmită documentația urbanistică necesară acestui proiect, un Plan Urbanistic de Detaliu, și acesta aprobat;

S-au finalizat documentațiile tehnice și s-au încheiat contractele pentru devierea rețelelor care afectează terenul – liniile de înaltă tensiune și conductele de gaz. Primăria Sectorului 6 a semnat contractele de execuție, iar lucrările de deviere se află în desfășurare;

Concomitent cu aceste lucrări în teren, autoritatea locală e în procedură de achiziție a unui expert tehnic extern, specializat pe acest tip de proiect de investiții, care să realizeze caietul de sarcini pentru Proiectare, Execuție, Echipare și Mentenanță. Acesta va sta la baza licitației pentru realizarea fizică a spitalului.

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) este o bancă multilaterală de dezvoltare, a cărei misiune unică este să promoveze coeziunea socială în cele 43 de state-membre din toată Europa. BDCE finanțează investiții în sectoarele sociale precum educație, sănătate și locuințe accesibile, care se axează pe nevoile categoriilor de persoane vulnerabile. Printre beneficiarii împrumuturilor se numără guverne, autorități de la nivel local și regional, bănci publice și private, organizații non-profit și altele. Ca bancă multilaterală cu rating excelent de credit, BDCE se și auto-finanțează pe piețele internaționale de capital. Aprobă proiecte în baza unor criterii stricte de natură socială, de mediu și de guvernanță și oferă asistență tehnică. În plus, BDCE primește fonduri de la donatori, pentru a-și completa activitățile.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministerul Sănătății introduce 28 de molecule inovative în lista de medicamente compensate și gratuite

Published

on

© CaleaEuropeana/ Zaim Diana

Ministerul Sănătății crește accesul pacienților cronici, cu afecțiuni grave, la medicamente de ultimă generație, prin extinderea listei de medicamente compensate și gratuite, se arată în comunicatul oficial, remis CaleaEuropeana.ro.

La solicitarea MS, Guvernul României a aprobat Hotărârea de Guvern care prevede introducerea în lista de medicamente compensate și gratuite a unui număr de 28 molecule inovative, din care 22 molecule noi, nelistate până în prezent și alte 6 molecule (Isavuconazolum, Adalimumabum, Dapagliflozinum, Rituximabum, Upadacitinibum si Apremilastum) introduse pentru alte indicații decât cele pentru care sunt listate în HG 720/2008.

Medicamentele inovative sunt destinate pacienților cu afecțiuni de tipul:
– Hepatite cronice de etiologie virală B, C şi D
– Ciroză hepatica
– Boala Parkinson şi alte afecţiuni neurologice
– Colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice)
– Poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, psoriazis cronic sever şi artrita juvenilă
– Boli endocrine și metabolice
– Boala cronică de rinichi – faza predializă
– Boli degenerative ale ochiului (glaucom şi boli maculare)
– Boala cronică inflamatorie intestinală şi sindrom de intestin scurt
– Poliartrita reumatoidă
– Artropatia psoriazică
– Spondiloartrita axială
– Psoriazis cronic sever

„Accesul pacienților la medicamente inovative care salvează vieți este o preocupare constantă a Ministerului Sănătății în ultimii doi ani. Numărul mare de molecule nou introduse în lista de medicamente compensate și gratuite în perioada 2022-2023 este cea mai bună dovadă a responsabilității față de pacienți. Buna colaborare cu CNAS și Organizațiile de pacienți fac posibile aceste progrese pentru care este nevoie de sprijinul Ministerului Finanțelor. Pacienții cu boli oncologice, neurologice și hepatite cronice au acces la noi molecule, iar acest lucru trebuie realizat fără a afecta în vreun fel accesul la medicamente generice care reprezintă resursa terapeutică pentru 80% din pacienții români. Oamenii au nevoie de atenție și de empatie, deopotrivă din partea medicilor și a autorităților. Împreună lucrăm pentru asta!”, a declarat ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.

Programul naţional de oncologie se completează cu șase noi molecule de ultimă generație: Lipegfilgrastimum DCI, Tucatinibum DCI, Sacituzumab Govitecan DCI, Asciminibum DCI, Imunoglobulină anti-limfocite DCI și Mosunetuzumabum DCI.

Actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite intră în vigoare de la 1 mai 2024.

    Citiți și: Realitatea pacientului din România. 918 zile de așteptare pentru a beneficia de un medicament inovativ (Studiu W.A.I.T 2022)

Studiul EFPIA Patient W.A.I.T 2022” arată că pacienții din România au acces la un număr mai mare de medicamente inovatoare față de studiile realizate în perioada 2020-2021, dar timpul de așteptare continuă să crească, lucru esențial în parcursul de vindecare al pacientului pentru a-i crește rata de supraviețuire. Astfel, în prezent, din 168 de medicamente inovatoare care au primit autorizație centralizată de punere pe piață în perioada 2018-2021, în România erau disponibile la 5 ianuarie 2023 doar 51 de medicamente, adică o rată de disponibilitate de 30%. Pentru aceste medicamente timpul de așteptare a ajuns la 918 zile. 

TIMPUL DE AȘTEPTARE CONTINUĂ SĂ CREASCĂ: DE LA 883 de ZILE, LA 918 ZILE (în doar trei ani)

În ciuda oportunităților europene și a schimbărilor la nivelul autoităților naționale, România în loc să înregistreze îmbunătățiri cu privire la accesul pacienților la medicamentele inovative, țara noastră a continuat să adâncească și mai tare ingealitățile pacienților români. „Studiul W.A.I.T 2022” arată că, în medie, un nou medicament ajunge cel mai repede la pacienții din Germania în 128 de zile, în comparație cu 918 zile în România și 1351 zile în Malta, iar media europeană este de 517 zile.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL4 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA4 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL5 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.6 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 weeks ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 weeks ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending