Comisia Europeană a reamintit joi că decizia de a administra o a treia doză pentru a crește imunitatea împotriva Covid-19 este o decizie care trebuie luată de statele membre, cărora li s-a recomandat să acționeze pe baza dovezilor științifice și în special a recomandărilor Autorității Europene pentru Medicamente (EMA), transmite EFE, preluat de Agerpres.
„Decizia de a administra o doză de întărire aparține statelor membre. Ca întotdeauna, încurajăm ca aceste decizii să se bazeze pe dovezi științifice și să respecte recomandările EMA”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului european, Arianna Podesta, în cadrul unei conferințe de presă.
În acest sens, purtătoarea de cuvânt a reamintit că recomandarea actuală a EMA este ca schema completă să fie realizată cu două injecții ale vaccinurilor dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca și cu una în cazul serului Janssen.
În orice caz, Podesta a susținut că UE semnează noi contracte cu diverse laboratoare pentru a asigura furnizarea de doze suplimentare care ar putea fi necesare în cazul unui eventual vaccin de întărire sau pentru a face față unor noi variante ale virusului.
Citiți și Comisia Europeană aprobă un nou contract cu Novavax pentru un potențial vaccin împotriva COVID-19
În plus, a reamintit ea, țările din blocul european vor putea oricând decide să doneze o parte din aceste doze țărilor terțe care sunt în urmă cu campaniile de vaccinare.
„Am învățat lecții din prima fază a pandemiei. Trebuie să continuăm să garantăm disponibilitatea vaccinurilor pentru următorii ani, ținând cont de posibila nevoie de doze pentru întărire, dacă acest lucru este confirmat de dovezi științifice și de apariția unor noi variante”, a explicat Podesta.
Dincolo de dezbaterea privind cea de-a treia injecție, Executivul european a asigurat că este „crucial” ca toate statele membre să continue eforturile pentru a atinge obiectivul de a vaccina 70% din populația adultă europeană înainte de sfârșitul verii. Astfel, ea a reamintit că EMA a subliniat într-un comunicat recent că o vaccinare completă reprezintă „cea mai bună protecție posibilă” împotriva virusului și a variantelor sale, reduce infecțiile și previne evoluția gravă a bolii.
Franţa şi Germania au anunţat deja că încep să pregătească administrarea din septembrie a celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19.
„A treia doză va fi probabil necesară, deocamdată nu pentru toată lumea, dar în orice caz pentru cei mai vârstnici şi cei mai fragili”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron.
Ministerul german al Sănătăţii a anunţat la rândul său că din septembrie are în vedere să imunizeze cu această doză de consolidare pacienţii cu sistemul imunitar compromis şi persoanele vârstnice.
Totuși, Organizația Mondială a Sănătății a solicitat oprirea administrării celei de-a treia doze până cel puțin la sfârșitul lunii septembrie, a declarat miercuri șeful acesteia, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timp ce decalajul în materie de vaccinare între țările bogate și cele sărace se adâncește, relatează Reuters.
Apelul pentru un moratoriu este cea mai fermă declarație de până acum a agenției ONU, într-un moment în care țările dezbat nevoia de injecții de întărire pentru a combate varianta Delta a coronavirusului care se răspândește rapid.
„Înțeleg preocuparea tuturor guvernelor de a-și proteja populația de varianta Delta. Dar nu putem accepta ca țările care au folosit deja cea mai mare parte a stocului global de vaccinuri să folosească și mai mult”, a adăugat Tedros.
În luna mai, țările cu venituri ridicate au administrat aproximativ 50 de doze la fiecare 100 de persoane, iar de atunci acest număr s-a dublat, potrivit OMS. Țările cu venituri mici au reușit să administreze doar 1,5 doze la fiecare 100 de persoane, din cauza lipsei de aprovizionare.
„Avem nevoie de o inversare urgentă a situației, pentru ca majoritatea vaccinurilor să nu mai ajungă în țările cu venituri ridicate, ci în țările cu venituri mici”, a declarat Tedros.