Comisia Europeana face lumina: Ce a spus de fapt Barroso despre intrarea Romaniei in Schengen

j.m. barrosoRomânia şi Bulgaria nu vor adera la Spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2014, a declarat aseară preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru postul francez de televiziune TF1, chiar dacă cele două ţări îndeplinesc condițiile tehnice.

Declaraţia făcută de preşedintele Comisiei Europene părea în antiteză cu alte  declaraţii oferite de înaltul oficial.

“Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen şi cred ca va fi corect să li se acorde o şansă cât mai curând”, declara Barroso în luna septembrie, pentru postul public de radio bulgar.

“Nu trebuie să creăm cetăţeni europeni de rangul întâi şi de rang secund. Comisia Europeană este de partea celor care doresc o Europă puternică, unită şi deschisă; vom face totul pentru ca ţările membre să nu aibă statute diferite”, mai spunea preşedintele Comisiei Europene în luna septembrie.

Comisia Europeană a ţinut să lămurească declaraţiile preşedintelui francez, traducând declaraţia sa cu privire la aderarea celor două state la spaţiul Schengen. Potrivit unui comunicat al CE remis redacţiei, preşedintele Barroso a declarat:

România și Bulgaria nu vor intra în spațiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Această dezbatere presupune, ca de obicei, un amalgam incredibil între Schengen, imigrare, Lampedusa, lucrători detașați. Un amalgam care trebuie denunțat; dacă nu, vom fi martorii intensificării mișcărilor extremiste care împing Europa să facă lucruri foarte periculoase. Pentru că noi am experimentat în istoria Europei această xenofobie, acest șovinism și nu este un lucru bun. Europa a trecut prin perioade grele în aceste momente de ultranaționalism, protecționism sau șovinism. Trebuie să le evităm. Să luăm fiecare caz în parte. România și Bulgaria nu vor intra în spațiul Schengen deoarece există țări care se opun; deci există o unanimitate care trebuie atinsă, chiar dacă, tehnic, îndeplinesc deja condițiile. Bineînțeles, bulgarii și românii, precum și britanicii care nu fac parte din spațiul Schengen, când ajung la Gara de Nord cu Eurostar, trebuie să treacă prin controlul documentelor de intrare.”

 Video: TF1

Franța se opune  aderării României şi Bulgariei la Schengen, în timp ce Olanda a anunțat că așteaptă următorul raport MCV pentru a-și exprima poziția. În luna martie, Germania și-a susținut opoziția prin îngrijorarea față de ceea ce a numit „turism social”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.