Comisia Europeană va adopta o carte verde privind convergența lumii audiovizualului

european commissionÎn data de 24 aprilie, Comisia Europeană va adopta o carte verde intitulată “Pregătirea convergenței depline a lumii audiovizualului: creștere economică, creație și valori”.

Serviciile de radiodifuziune și de internet devin rapid tot mai convergente. Obiectivul consultării este acela de a determina ce înseamnă convergența sectorului audiovizual pentru creșterea economică europeană, inovarea comercială, pluralismul media, diversitatea culturală și protecția consumatorilor, inclusiv a copiilor. Procesul de reflecție a fost deja lansat în diferite state membre și Comisia dorește să organizeze o consultare publică mai amplă, la nivel european, privind impactul convergenței. Consultarea nu își propune obținerea unui anumit rezultat, dar evoluția ulterioară poate include luarea anumitor măsuri de reglementare și/sau politice.

Mulți consumatori dispun de televizoare conectate la internet (“TV conectat”), urmăresc filme și programe TV pe tablete, console de joc sau telefoane inteligente, și dispun de servicii audiovizuale la cerere pe computere. Acest peisaj mediatic în schimbare prezintă noi provocări. Radiodifuzorii consideră această competiție inechitabilă deoarece noii actori nu trebuie să respecte aceleași cerințe de reglementare. În același timp, noii actori au ocazia de a le oferi consumatorilor conținut premium şi servicii cu valoare adăugată. Există, de asemenea, îngrijorări legate de piața unică, deoarece, conform rapoartelor, anumite dispozitive noi nu funcționează în același mod în toate statele membre (datorită unor motive independente de proprietatea intelectuală). Alte aspecte importante privesc protecția consumatorilor, în special a copiilor: utilizatorii se așteaptă la un nivel mai ridicat de protecție în ceea ce privește conținutul TV comparativ cu internetul, deși cele două servicii sunt din ce în ce mai greu de separat.

Televizoarele conectate, al căror număr se ridică la ora actuală la 40,4 milioane în Europa, s-ar putea găsi în majoritatea gospodăriilor din UE până în 2016, iar utilizatorii de servicii audiovizuale pe internet s-ar putea dubla la nivel global, atingând 1,5 miliarde.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti
Foto: wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.