Corespondență CaleaEuropeana.ro de la Strasbourg – Robert Lupițu
Pentru două zile (20 și 21 mai), Strasbourg și sediul unicei instituții transnaționale alese în mod direct – Parlamentul European – vor fi gazda celor peste 7000 de tineri din întreaga Europă, în cadrul celui mai mare eveniment de profil de pe continent – European Youth Event.
David Timiș, delegat de tineret al României la ONU: Mesajul meu pentru tinerii români este să meargă să studieze în Europa și apoi să se întoarcă, pentru că în România e un teren propice de implementat idei și proiecte
Sesiune de deschidere – European Youth Event 2016
“Împreună putem face o schimbare” este motto-ul evenimentului în care 7.500 de tineri europeni (între 16-30 de ani) din 39 de ţări își vor face auzite vocile în dezbateri și ateliere de lucru cu membri ai Parlamentului European și alți decidenți politici și formatori de opinie.
EYE 2016 a debutat cu discursurile de deschidere ale lui Mairead McGuinness și Sylvie Guillaume, vicepreședinți ai Parlamentului European.
“EYE este o ocazie importantă pentru oamenii tineri, care provin din medii diferite și din întreaga UE, de a se întâlni, discuta, asculta și de a învăța unii de la alții. Aștept cu nerăbdare să particip și să ascult dezbaterile cu privire la marile probleme sociale cu care ne confruntăm – de la schimbările climatice la criza refugiaților, securitate și locuri de muncă. Ideile vor fi aduse înapoi la comisiile parlamentare în Parlamentul European și dezbătute în continuare de deputați. “, a spus Mairead McGuinness, informează Biroul PE din România conform unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro.
“În prezent, Europa se găsește la o răscruce importantă de drumuri, cu provocări mai mari ca niciodată, precum criza refugiaților, sentimente naționaliste în creștere, criza economică de lungă durată, o posibilă ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană și amenințări teroriste. Astăzi, participanții la EYE au oportunitatea să ne comunice ce fel de Europă vor să vadă din partea noastră. Cu ajutorul contribuției lor la o democrație europeană, participanții vor face diferența în viitor. “, a adăugat Sylvie Guillaume, încheie sursa citată.
”Astăzi resimțim o nevoie urgentă de noi idei pentru Europa. Uniunea Europeană întâmpină provocări mai mari ca niciodată în istoria sa: criza refugiaților, un naționalism în expansiune, o uniune economică și monetară ce încă trebuie atinsă, o posibilă ieșire a Marii Britanii din proiectul european și pericolul terorismului sunt câteva dintre cele mai delicate probleme. Oricine pune proiectul nostru comun în pericol, aduce prejudicii viitorul generațiilor următoare. Mulțumită în special tinerilor eu cred în viitorul Europei. Contribuția voastră la o democrație europeană vibrantă va conta în viitor”, este mesajul cu care Martin Schulz, președintele Parlamentului European, îi întâmpină pe tinerii ce vin să dezbată și să caute soluții în același loc unde aleșii europeni iau decizii pentru binele, prosperitatea, siguranța și valorile noastre comune.
Aflat la a doua ediție (după cea din 2014), European Youth Event, eveniment desfășurat sub motto-ul ”Together we can make a change”, va oferi tinerilor prilejul de a participa la peste 180 de activități, dezbateri, audieri sau workshop-uri concentrate pe cinci arii direcționale:

FOTO: EYE/ Facebook
1) Război și Pace: perspectivele unei planete pașnice (War and Peace: Perspectives for a Peaceful Planet)
2) Apatie sau participare: Agendă pentru o democrație vibrantă (Apathy or Participation: Agenda for a Vibrant Democracy)
3) Excluziune sau succes: soluții pentru șomajul din rândul tinerilor (Exclusion or Access: Crackdown on Youth Unemployment)
4) Stagnare sau inovare: Piața globală a muncii de mâine (Stagnation or Innovation: Tomorrow’s World of Work)
5) Colaps sau succes: Noi variante pentru o Europă durabilă (Collapse or Success: New Ways for a Sustainable Europe)
Parlamentul European și Comisia Europeană, reprezentate la nivel înalt
Printre invitații EYE 2016 se numără Sylvie Guillaume, Mairead McGuinness, Rainer Wieland, Ulrike Lunacek, vicepreședinți ai Parlamentului European, Marianne Thyssen, comisar european pentru locuri muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, dar și Roland Ries, primarul orașului Strasbourg.
Două evenimente organizate de entități din România
Alături de European Youth Forum, organizatorul principal al European Youth Event, sesiuni de lucru, dezbateri și workshop-uri vor fi organizate de Consiliul Europei, Comisia Europeană, Agenția Spațială Europeană, Fundația Premiului Charlemagne sau European Students Union.
Două dintre aceste evenimente sunt organizate și de entități din România. Grupul Promotorii Democrației Europene, susținut de Biroul de Informare al Parlamentului European din România, alături GEYC – Group of the European Youth for Change, vor organiza sâmbătă workshop-ul ” Digital democracy: From e-participation to real influence”.
Tot sâmbătă, Universitatea din București va organiza workshop-ul ”Urban sustainability: The green transformation of our cities”.
Agenda completă a evenimentelui este disponibilă aici.
Situația tinerilor din Europa înainte de EYE 2016
Un Eurobarometru solicitat de Parlamentul European înaintea EYE 2016 arată că 61% dintre tinerii din Europa nu doresc să studieze, să se specializeze și să lucreze în alt stat UE, în timp ce 90% își doresc să învețe modul cum funcționează Uniunea Europeană. Dintre cei peste 10.000 de respondenți, 51% își manifestă interesul pentru a vota la alegerile europene.
Tinerii din România: 71% se simt marginalizați din punct de vedere socio-economic; 44% vor să studieze și să lucreze în Europa
La nivel național, datele furnizate de tinerii români stârnesc o adevărată îngrijorare: 71% se simt marginalizați din punct de vedere socio-economic, 15% au studiat într-o altă țară UE, 59% consideră că sistemul educațional și de formare nu este bine adaptat la piața muncii, doar 22% știu de existența ”Garanției pentru Tineri”, 44% vor să studieze, să se specializeze sau să lucreze într-o altă țară din UE, 37% sunt interesați să voteze la alegerile europene și doar 19% sunt dornici să se implice în forme și structuri asociative (asociații studențești, asociații de tineret și organizații neguvernamentale). Atât cifrele europene, cât și cele naționale, vor fi dezbătute în cadrul European Youth Event 2016, ce va avea loc la Strasbourg (20-21 mai), iar CaleaEuropeana.ro va transmite LIVE cele mai importante reuniuni ale tinerilor europeni la EYE și va discuta cu aceștia despre cele mai importante provocări pe care tinerii din Europa le întâmpină.
European Youth Event este o oportunitate unică pentru ca mii de tineri europeni să se facă auziți. Evenimentul le permite acestora să facă schimb de idei și perspective în aspecte legate de tineri, să dezvolte soluții inovatoare la provocări cruciale și să se întâlnească cu decidenți europeni și vorbitori cu diverse experiențe profesionale în diferite domenii importante.
În același timp, EYE le oferă tinerilor oportunitatea de a trăi experiența bogatei diversități culturale din Uniunea Europeană prin intermediul diferitelor spectacole și performanțe artistice.
Drept rezultat, un raport cu ideile discutate la acest eveniment va fi furnizat tuturor membrilor Parlamentului European. Totodată, foști participanți la EYE vor putea să prezinte unor comisii ale Parlamentului European cele mai concrete idei ale tinerilor.
.