Corlățean: România și Polonia susțin ”calea europeană” a Republicii Moldova și Georgiei

titus corlatean titulescu.euÎn data de 11 septembrie 2013, Institutul European din România, împreună cu Institutul pentru Afaceri Internaţionale din Polonia, au organizat conferinţa cu tema Parteneriatul Strategic România-Polonia: împărtăşind viziuni comune.

Evenimentul, organizat cu sprijinul Ministerului român al Afacerilor Externe şi al Ambasadei Republicii Polone în România, precum şi al Fundaţiei Europene Titulescu, s-a bucurat de participarea Ministrului român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, și de a omologului sau polonez, Radosław Sikorski.

Discuţiile celor doi miniştri s-au axat pe domeniile prioritare ale cooperării bilaterale, consolidate începând din 2009 la nivel de Parteneriat Strategic, temele europene de actualitate, inclusiv agenda regională, precum şi asupra celor mai recente evoluţii de pe scena internaţională de securitate, a declarat ministrul roman de Externe, in deschiderea conferintei.

Corlățean a subliniat trecutul important pe care îl avem alături de Polonia, dar și viitorul comun prin intermediul Partneriatului Strategic.

Corlățean a subliniat că acest parteneriat ”nu este doar important” adăugând că ”deja produce rezultate”.

De asemenea, 2014 va reprezenta un reper aniversar în relaţiile bilaterale, marcând 75 de ani de la exilul polonez din 1939, exemplu de solidaritate dintre România şi Polonia, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, a punctate oficialul roman.

Cei doi înalţi demnitari au avut un schimb de opinii asupra viitorului Europei, Summit-ului de la Vilnius privind Parteneriatul Estic, miniștrii exprimându-și îngrijorarea faţă de apariţia în unele state ale Uniunii Europene a unor tendinţe anti-europene. Ministrul roman a declarat că ambele țări susțin calea europeană a Georgiei, ca de altfel și a Ucrainei și Republicii Moldova.

Radosław Sikorski  a catalogat relațiile românp-polone ca fiind ”excelente”, menționând interesele commune pe care cele două țări le au ca member NATO și UE. Ministrul a declarat că sunt deschiși ideilor venite din partea societății civile și a sugestiilor menite să îi ajute să ”facă o treabă mai bună”.

Programul a fost structurat pe două paneluri de dezbateri ce au urmat introducerii făcute de cei doi demnitari, primul referitor la Întărirea componentei de securitate a Parteneriatului Strategic româno-polonez (desfășurat conform regulilor Chatham House), iar cel de-al doilea privind Identificarea intereselor româno-poloneze comune în regiune.

La conferinta au fost prezenti experţi români şi polonezi din domeniile politic şi economic, precum şi reprezentanţi ai mediului academic şi ai ONG-urilor, ale căror contribuţii îşi propun consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Republica Polonă.

Foto: titulescu.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.