Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Corpul european de solidaritate va avea un buget de un 1 miliard de euro pentru 2021-2027 și invită tinerii să propună proiecte de voluntariat

Published

on

© European Union, 2018/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a lansat astăzi, 15 aprilie, prima cerere de propuneri în cadrul noului Corp european de solidaritate 2021-2027. Corpul european de solidaritate îi sprijină pe tinerii care doresc să se implice în activități de voluntariat într-o varietate de domenii, de la sprijinirea persoanelor aflate în dificultate la sprijinirea acțiunilor în domeniul sănătății și al mediului, în întreaga UE și în afara acesteia.

Prioritatea din acest an va fi sănătatea, voluntarii fiind mobilizați să lucreze la proiecte care vizează provocările din domeniul sanitar, inclusiv impactul pandemiei de COVID-19, precum și redresarea, se arată în comunicatul oficial al Executivului.

Cu un buget specific de peste 1 miliard de euro pentru perioada 2021-2027, noul program oferă oportunități pentru ca 275.000 de tineri să poată contribui la abordarea provocărilor societale și umanitare prin voluntariat sau prin crearea propriilor proiecte de solidaritate.

Pentru primul an al noului program, sunt disponibile peste 138 de milioane EUR. Începând de anul viitor, programul le va permite totodată tinerilor să se implice ca voluntari în activități de ajutor umanitar la nivel mondial, contribuind astfel la abordarea provocărilor umanitare din țările terțe sigure prin sprijinirea activităților de ajutor umanitar ale UE în țările respective.

Vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, a declarat în legătură cu acest subiect: „Solidaritatea se află în centrul proiectului european, atât în interiorul Uniunii, cât și în relația cu partenerii noștri din întreaga lume. Modul nostru de viață european le arată tinerelor generații că suntem mai puternici împreună. Tinerii au trăit această experiență și o pot împărtăși prin oportunitățile oferite de Corpul european de solidaritate. Dat fiind că voluntariatul se află în centrul programului, acesta îi încurajează pe tineri și le oferă mijloacele necesare pentru a fi activi în societate, a rămâne fideli valorilor noastre și a deveni adevărați factori de schimbare.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: Tinerii au multe de oferit societății. La o vârstă la care totul pare posibil, dorim să îi încurajăm să fie activi, să dea dovadă de solidaritate și să își pună la dispoziție timpul, angajamentul și pasiunea pentru cauzele care îi preocupă. Participarea la Corpul european de solidaritate este, de asemenea, o ocazie neprețuită de a câștiga experiență și de a dezvolta noi competențe. Anul acesta, cu un accent deosebit pe activitățile și proiectele legate de prevenție și sprijin în domeniul sănătății, sperăm, de asemenea, să mobilizăm voluntari în eforturile noastre comune de combatere a pandemiei de COVID-19.”

Noul Corp european de solidaritate sprijină prioritățile politice generale ale UE, facilitând abordarea acestora de către organizații și tineri. Patru axe sunt evidențiate în mod special:

  • promovarea incluziunii și a diversității;
  • „înverzirea” proiectelor și încurajarea unui comportament responsabil și sustenabil din punctul de vedere al mediului în rândul participanților și al organizațiilor participante;
  • sprijinirea tranziției digitale prin proiecte și activități care stimulează competențele digitale, promovează alfabetizarea digitală și dezvoltă înțelegerea riscurilor și a oportunităților tehnologiei digitale;
  • promovarea participării tinerilor la procesele democratice și la angajamentul civic.

Pe lângă aceste patru domenii de acțiune, programul va avea flexibilitatea de a adăuga priorități anuale, pentru a aborda chestiuni urgente – cum este, în acest an, urgența sanitară.

Pentru a participa la Corpul european de solidaritate, organizațiile trebuie să obțină o etichetă de calitate, care atestă că desfășoară activități de solidaritate de înaltă calitate, în conformitate cu principiile, obiectivele și cerințele programului. Orice organism public sau privat poate solicita finanțare, cu ajutorul agențiilor naționale ale Corpului european de solidaritate din toate statele membre ale UE și din țările terțe asociate la program – Islanda, Liechtenstein, Turcia și Republica Macedonia de Nord. În plus, grupurile de tineri înregistrate pe portalul Corpului european de solidaritate pot solicita în mod direct finanțare pentru proiecte de solidaritate pe care le dezvoltă și le conduc.

Perioada de depunere a cererilor pentru ambele cereri de propuneri din cadrul noului program 2021-2027 începe la 15 aprilie și se încheie la 5 octombrie 2021. Cererile de acordare a etichetei de calitate pentru activități de voluntariat în spiritul solidarității pot fi depuse oricând. Termenul de depunere a cererilor de acordare a etichetei de calitate pentru activități de voluntariat în domeniul ajutorului umanitar este 22 septembrie 2021.

CERERILE SE POT ACCESA AICI.


Lansat în decembrie 2016, Corpul european de solidaritate este un program finanțat de UE din octombrie 2018, cu un buget operațional de 375,6 milioane EUR pentru perioada 2018-2020. Voluntariatul le oferă tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani (până la 35 de ani pentru activități umanitare) posibilitatea de a contribui la activitatea de zi cu zi a organizațiilor specializate în activități în beneficiul comunităților.

Până în prezent, 275 000 de tineri s-au alăturat Corpului european de solidaritate, iar aproximativ 50 000 de participanți și-au început activitățile. Pe baza succesului inițiativei, Corpul european de solidaritate își continuă activitățile pentru perioada 2021-2027 și le extinde la activitățile de voluntariat în domeniul ajutorului umanitar al UE.

Proiectele de voluntariat le oferă tinerilor posibilitatea de a participa la activități de solidaritate și de a contribui la abordarea nevoilor identificate în cadrul comunităților locale. Voluntariatul poate avea loc într-o altă țară decât țara de reședință a participantului (la nivel transfrontalier) sau în țara de reședință a participantului (la nivel național). Tinerii pot desfășura activități de voluntariat individual sau în echipă, iar activitățile pot dura până la 12 luni.

Eticheta de calitate este un proces care certifică faptul că o organizație este dispusă și capabilă să desfășoare activități de solidaritate de înaltă calitate în conformitate cu principiile, obiectivele și standardele de calitate ale Corpului european de solidaritate. Obținerea unei etichete de calitate este o condiție prealabilă pentru participarea la activități de voluntariat.

Un proiect de solidaritate este o activitate de solidaritate non-profit inițiată, dezvoltată și pusă în aplicare chiar de tineri, pentru o perioadă cuprinsă între 2 și 12 luni. Proiectele de solidaritate ar trebui să abordeze principalele provocări din cadrul comunităților.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

COMISIA EUROPEANA

CE revine cu precizări asupra declarației comisarului Thierry Breton: Contractul semnat cu AstraZeneca rămâne în vigoare după luna iunie până la îndeplinirea angajamentelor asumate

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Contractul semnat cu compania farmaceutică AstraZeneca pentru achiziția și furnizarea de vaccinuri pentru UE rămâne în vigoare după luna iunie până la îndeplinirea angajamentelor asumate, a clarificat luni Comisia Europeană, după ce o declarație din ziua precedentă a comisarului european Thierry Breton a dat de înțeles că odată cu luna iulie vor înceta livrările din acest ser către statele membre, relatează Agerpres.

Thierry Breton a declarat duminică, la o zi după anunţul unui nou contract semnat de UE cu Pfizer, că blocul nu a reînnoit pentru moment contractul pentru furnizarea vaccinurilor împotriva COVID-19 cu AstraZeneca după luna iunie.

Termenul „reînnoire” a contractului „se pretează confuziei şi ar trebui să-l evităm”, a spus purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene, Eric Mamer. El a precizat că acordul cu AstraZeneca a fost semnat „pe baza distribuirii dozelor prevăzute”, aşadar contractul nu se încheie atât timp cât nu sunt livrate toate dozele cuprinse în document.

La rândul său, purtătorul de cuvânt pentru sănătate al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker, a subliniat că „vaccinul AstraZeneca este foarte important pentru portofoliul nostru’” de vaccinuri anti-COVID-19 şi „este important să primim dozele prevăzute în contract”.

În schimb, cei doi au confirmat anunţul din aprilie al Comisiei Europene, potrivit căruia aceasta nu va opta pentru cumpărarea celor 100 de milioane de doze suplimentare de vaccin AstraZeneca la care are dreptul conform clauzelor contractului.

AstraZeneca a livrat Uniunii Europene în primul trimestru al acestui an numai 29,8 milioane de doze de vaccin şi promite că, până la sfârşitul lunii iunie, numărul dozelor livrate va ajunge la 100 de milioane, adică numai o treime din cele prevăzute în contractul semnat cu Comisia Europeană, care din acest motiv a acţionat în judecată compania farmaceutică britanico-suedeză.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisarul european Adina Vălean anunță că trenul Connecting Europe Express își va începe călătoria de promovarea a transportului feroviar verde în toamnă. Pe 18 septembrie, trenul se va opri și la București

Published

on

© European Union, 2019/Source: EC - Audiovisual Service

Comisarul european Adina Vălean a anunțat pe 9 mai, de Ziua Europei, că trenul Connecting Europe Express își va începe călătoria de promovarea a transportului feroviar verde în toamnă, pe 2 septembrie, și se va opri la Paris, pe 7 octombrie. Pe 18 septembrie, trenul va ajunge și la București.

 

2021 este Anul European al Căilor Ferate, care va promova unul dintre cele mai sustenabile, inovatoare și sigure moduri de transport pe care le avem!

O varietate de activități vor aduce căile ferate în lumina reflectoarelor pe tot parcursul anului 2021 pe întreg continentul, pentru a încuraja utilizarea acestora atât de către călători, cât și de către transportatorii de marfă și pentru a contribui la obiectivul de a atinge neutralitatea climatică până în 2050, în cadrul Pactului Verde al UE.

Expresul Connecting Europe va fi una dintre cele mai emblematice inițiative ale Anului European al Căilor Ferate.

Traversând 26 de țări, cu peste 40 de opriri, acesta va parcurge multe dintre rutele care ne unesc, conectând țări, întreprinderi și oameni. Expressul va pune în evidență forța unificatoare a căilor ferate.

© European Union, 2021/ Source: EC – Audiovisual Service

În acest an, rolul său este de a ne face să înțelegem mai bine provocările pe care căile ferate europene trebuie să le depășească pentru a deveni un mod de transport preferat atât de călători, cât și de întreprinderi.

Companiile feroviare din diferite state membre ale UE vor furniza material rulant pentru configurarea acestui tren cu șase vagoane.

Avantajele transportului feroviar nu se limitează la turiști și navetiști. Întreprinderile și transportatorii de marfă pot alege transportul pe calea ferată și pot beneficia de oferte ieftine și din ce în ce mai competitive pentru a-și transporta mărfurile în toată Europa, reducându-și în același timp amprenta de carbon.

Căile ferate sunt în mare parte electrificate și emit mult mai puțin CO2 decât călătoriile echivalente cu transportul rutier sau aerian. Acestea sunt responsabile pentru doar 0,4 % din emisiile de gaze cu efect de seră generate de transporturile din UE, în timp ce totalul transporturilor din UE reprezintă 25 % din emisiile totale ale UE. În plus, este singurul mijloc de transport care, în perioada 1990-2017, și-a redus în mod constant emisiile și consumul de energie, utilizând în același timp din ce în ce mai mult surse de energie regenerabilă.

De asemenea, este un mijloc de transport accesibil, confortabil și sigur. Fie că sunteți în vacanță sau călătoriți în interes de serviciu, vă puteți baza pe căile ferate pentru a ajunge în siguranță la destinație. Este cel mai sigur mod de transport terestru, având cea mai mică incidență de accidente mortale. Transformați trenul în biroul dumneavoastră mobil sau bucurați-vă pur și simplu de priveliște – și lăsați în urmă călătoriile stresante.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană nu reînnoiește contractul cu AstraZeneca după luna iunie: ”Vom vedea, urmărim ce se întâmplă”

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană nu a reînnoit pentru moment contractul pentru furnizarea vaccinurilor împotriva COVID-19 cu AstraZeneca după luna iunie, a precizat duminică comisarul european Thierry Breton, la o zi după anunţul unui nou contract semnat de UE cu Pfizer, informează AFP și Agerpres.

„Nu am reînnoit contractul (cu AstraZeneca) dincolo de luna iunie. Vom vedea, urmărim ce se întâmplă”, a declarat comisarul european pentru piaţa internă, în cadrul unei intervenţii pentru postul de radio France Inter/France Info.

Cu toate acestea, nu se știe clar dacă nesemnarea unui nou contract în acest moment semnifică încetarea definitivă de a mai primi vaccinuri AstraZeneca.

„Nu s-a făcut încă, aşteptaţi”, a spus acesta. ”Am început” reînnoirile de contract cu Pfizer/BioNTech, dar ”vor mai fi şi altele”, spus acesta. Am început cu Pfizer întrucât suntem pe cale să lucrăm la a doua fază, la vaccinurile de generaţia a doua”, a precizat acesta.

La scurt timp după lansarea campaniei europene de vaccinare, Comisia Europeană a a acordat o autorizație de introducere pe piață condiționată (AIC) pentru vaccinul împotriva COVID-19 creat de AstraZeneca, acesta fiind al treilea vaccin împotriva COVID-19 autorizat în UE.

Pe baza avizului pozitiv al EMA, Comisia a verificat toate elementele care susțin autorizarea introducerii pe piață și a consultat statele membre înainte de a acorda autorizația de introducere pe piață condiționată.

Vaccinul AstraZeneca se bazează pe un adenovirus, un virus inofensiv care transmite „instrucțiunile” virusului care cauzează COVID-19. Acest lucru permite celulelor organismului să producă proteina unică specifică virusului care provoacă COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției COVID-19.

Citiți și: Ursula von der Leyen anunță că UE a încheiat un nou contract cu BioNTech-Pfizer pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19

Continue Reading

Facebook

Team2Share

NATO7 hours ago

Declarația Summitului București 9, adoptată în prezența lui Joe Biden: “NATO rămâne piatra de temelie a securităţii euro-atlantice, iar rolul SUA în securitatea Europei este indispensabil”

NATO7 hours ago

Klaus Iohannis, către Joe Biden, la summitul B9: Pledez pentru o creștere a prezenței militare a SUA în România și sudul flancului estic al NATO

ROMÂNIA8 hours ago

Ludovic Orban, întrevedere cu președintele Poloniei: Vizita este o foarte bună oportunitate pentru menținerea și consolidarea relației bilaterale și pe dimensiunea parlamentară

NATO8 hours ago

Secretarul general al NATO: Participarea lui Joe Biden la Summitul “București 9” demonstrează angajamentul SUA de a întări Alianța Nord-Atlantică

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

CE revine cu precizări asupra declarației comisarului Thierry Breton: Contractul semnat cu AstraZeneca rămâne în vigoare după luna iunie până la îndeplinirea angajamentelor asumate

ROMÂNIA9 hours ago

Anca Dragu, la reuniunea președinților Parlamentelor din UE: Digitalizarea are potențialul de a îmbunătăți modul în care cetățenii se conectează la instituțiile fundamentale ale democrației

POLITICĂ10 hours ago

Cristian Diaconescu, mesaj de Ziua Regalității: Monarhia României s-a aflat întotdeauna de partea bună a istoriei, a domnit întru legea țării și pentru binele nației noastre

ROMÂNIA11 hours ago

Ludovic Orban a transmis președinților parlamentelor din UE că digitalizarea României este unul din pilonii Planului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Raport: Țările G7 trebuie să investească anual 1.000 de miliarde de dolari pentru a asigura o redresare economică solidă în urma pandemiei

Dan Motreanu11 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu, solicitare către statele UE: Agricultorii care aplică practici mai stricte pentru protecția animalelor trebuie să fie sprijiniți financiar

NATO7 hours ago

Klaus Iohannis, către Joe Biden, la summitul B9: Pledez pentru o creștere a prezenței militare a SUA în România și sudul flancului estic al NATO

NATO8 hours ago

Secretarul general al NATO: Participarea lui Joe Biden la Summitul “București 9” demonstrează angajamentul SUA de a întări Alianța Nord-Atlantică

NATO12 hours ago

Klaus Iohannis: Prezența lui Joe Biden și a lui Jens Stoltenberg la summitul B9 arată că am reușit să creștem reziliența și postura de descurajare a NATO pe flancul estic

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisarul european Adina Vălean anunță că trenul Connecting Europe Express își va începe călătoria de promovarea a transportului feroviar verde în toamnă. Pe 18 septembrie, trenul se va opri și la București

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Moment istoric la Strasbourg. Emmanuel Macron și liderii instituțiilor UE au lansat Conferința privind viitorul Europei: Să ne scriem noi înșine noile noastre legende

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Conferința privind viitorul Europei reprezintă oportunitatea de a construi un nou scop comun

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Președintele PE, la lansarea Conferinței privind Viitorul Europei: Dacă reflecțiile cetățenilor implică o actualizare a Tratatelor, să fim curajoși! Nu ar trebui să existe niciun tabu legat de modul în care funcționează UE

Dragoș Pîslaru1 day ago

Dragoș Pîslaru: Prima idee pentru viitorul Europei este legătura dintre economic și social. Europa nu este doar despre milioane de euro, ci despre milioane de cetățeni

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru, înaintea Summitului Social de la Porto: Dacă nu înțelegem că trebuie să integrăm categoriile vulnerabile, ne punem valorile democrației în pericol

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Marian-Jean Marinescu subliniază că cea mai importantă armă a UE împotriva populiștilor este ”conținutul activității noastre” și cere statelor membre să se implice pentru a câștiga ”bătălia comunicării”

Advertisement
Advertisement

Trending