Connect with us

Gheorghe Falcă

COVID-19: Eurodeputatul PNL Gheorghe Falcă susține scutirea de taxe a companiilor care și-au schimbat linia de producție pentru a furniza echipamente sanitare pentru piața din România

Published

on

© Gheorghe Falca - arhivă personală

Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) susține scutirea de taxe a companiilor care au fost nevoite să-și schimbe linia de producție cu costul însemnate pentru a produce echipamente sanitare necesare pentru spitalele din România în situația de criză generată de pandemia de coronavirus. 

Vicepreședintele PNL a declarat pentru Newsweek că „unii antreprenori au investit zeci de mii de euro pentru a schimba urgent linia de producție”, iar în aceste condiții aceștia „trebuie sprijiniți și îndrumați să facă în continuare aceste produse medicale esențiale”. 

Eurodeputatul a amintit că solidaritatea europeană s-a manifestat mai târziu deoarece fiecare stat membru al Uniunii Europene a fost nevoit să-și asigure stocurile pentru situația de criză de la nivel național în condițiile în care producția pentru situații de urgență a fost activată doar în aceste împrejurări.

Astfel, Gheorghe Falcă consideră că scutirea de taxe va crește considerabil competitivitatea pe piețele externe a acestor firme și le va determina pe viitor să producă în continuare necesarul de echipamente medicale și sanitare pentru piața internă din România. 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Gheorghe Falcă

Gheorghe Falcă, discurs în Parlamentul European: Comisia Europeană și statele membre să ia măsuri pentru o protecție adecvată a lucrătorilor transfrontalieri

Published

on

© Captură de ecran - LIVE Caleaeuropeana.ro

Europarlamentarul Gheorghe Falcă, membru în cea mai mare familie politică a Parlamentului European, a susținut în plenul sesiunii plenare un discurs prin care a subliniat că Executivul European și statele membre trebuie să ia măsuri pentru ca lucrătorii să beneficieze de o protecție adecvată.

”Prin această rezoluție invităm Comisia Europeană și statele membre să ia măsuri ca lucrătorii să beneficieze de protecție adecvată, prin îmbunătățirea condițiilor de muncă, prin respectarea standardelor de cazare, prin îmbunătățirea standardelor de sănătate și siguranță”, a declarat Gheorghe Falcă.

Potrivit europarlamentarului român, responsabilitatea angajatorilor trebuie să fie direct proporținală cu măsurile luate la nivel european pentru îmbunătățirea condiților de muncă a lucrătorilor transfrontalieri.

”În același timp trebuie să crească responsabilitatea angajatorilor și a firmelor de recrutare în respectarea drepturilor lucrătorilor”, a mai menționat Gheorghe Falcă.

De asemenea, proiectul de rezoluție a luat în considerare șase puncte importante pe care Gheorghe Falcă le-a propus în numele delegației române din PPE.

Proiectul de rezoluție, aprobat de Conferința Președinților la propunerea președintelui grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, și pregătit de eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS), urmează să devină poziția oficială a Parlamentului European asupra unui subiect care afectează și viața a mii de cetățeni români care au plecat recent la muncă în domeniul alimentar din țările occidentale, îndeosebi Germania, asigurând o forță de muncă vitală pentru securitatea alimentară în toată Europa.

În cadrul rezoluției menționate, Parlamentul European va solicita Comisiei Europene și statelor membre ale Uniunii Europene să pună în aplicare măsuri care să protejeze viața și sănătatea lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri, precum și înlăturarea măsurilor restrictive și discriminatorii la adresa acestor lucrători și care încă nu au fost ridicate de anumite țări membre în contextul pandemiei COVID-19. Eurodeputații vor lansa, totodată, și un apel către Comisia Europeană și statele membre să depună eforturi pentru combaterea imaginii negative pe care lucrătorii sezonieri și transfrontalieri o pot întâmpina în țările unde merg să muncească.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul PNL Gheorghe Falcă: Românii trebuie să știe că drepturile cetățenilor europeni din Regatul Unit nu sunt negociabile

Published

on

© Captura de ecran Calea Europeana LIVE

Gheorghe Falcă, eurodeputatul român care reprezintă Parlamentul European în negocierile post-Brexit între Bruxelles și Regatul Unit, a susținut în timpul sesiunii plenare a Parlamentului European din Bruxelles că Brexit a însemnat o greșeală, iar acordul privind viitorul relațiilor UE-Regatul Unit poate repara această greșeală.

În urma intervenției din hemiciclul Legislativului, europarlamentarul liberal a transmis într-o declarație în exclusivitate pentru caleaeuropeana.ro că ”românii trebuie să știe că drepturile cetățenilor europeni din Regatul Unit nu sunt negociabile, acesta fiind și motivul pentru care am vrut să susțin un discurs în plen.” 

De asemenea în timpul discursului, Gheorghe Falcă, în calitate de membru al Comisiei pentru Petiții din Parlamentul European a subliniat că în ultimii patru ani eurodeputații au militat constat să găsesască soluții și un compromis în ceea ce privește viitoarele relații cu Regatul Unit, drepturile cetățenilor rămând mereu o prioritate în negocierile purtate.

”Pentru mine Brexit a fost o greșeală, în schimb Acordul poate să corecteze din această greșeală. De 4 ani am arătat că suntem parte a soluției în această relație și așteptăm să vedem soluție și din partea Marii Britanii. De 4 ani încercăm să găsim zona de compromis, dar de 4 ani garantăm cetățenilor Uniunii Europene din Marea Britanie că vom fi lângă ei, iar prin această rezoluție transmitem încă o dată că valorilor noastre vor fi apărate și drepturile cetățenilor europeni din Marea Britanie, cât și a celor din Marea Britanie în Europa vor fi garantate de noi, de Parlament, de Consiliu și Comisie”, a menționat Gheorghe Falcă în discursul din hemicilul Legislativului.

În această sesiune plenară, Parlamentul European evaluează negocierile pentru un nou parteneriat cu Marea Britanie. Deputații au făcut bilanțul progreselor înregistrate în cadrul negocierilor dintre UE și Regatul Unit cu privire la un nou parteneriat, într-o rezoluție care urmează să fie adoptată joi.

Proiectul de text a fost pregătit de deputații din cadrul Comisiilor pentru afaceri externe și comerț internațional, în cooperare cu comisiile specializate și cu Grupul de coordonare pentru Regatul Unit al Parlamentului European. Aceasta reiterează poziția fermă a deputaților de a respecta acordurile semnate de UE și de Regatul Unit în octombrie 2019, precum și sprijinul pentru negociatorul-șef al UE, Michel Barnier.

UE urmărește să transforme Declarația politică, care este un text privind relațiile viitoare convenit între UE și Regatul Unit, într-un document juridic. Deputații continuă să monitorizeze îndeaproape punerea în aplicare deplină a Acordului de retragere, ce stabilește normele privind ieșirea Regatului Unit din UE. Actuala perioadă de tranziție poate fi prelungită cu o perioadă de un an până la doi ani, în cazul în care ambele părți convin asupra acestui aspect până cel târziu la 30 iunie.


La 1 februarie 2020, după 47 de ani de prezență în familia europeană, Regatul Unit a devenit primul stat membru care a părăsit UE, începând astfel perioada de tranziție, care se încheie la 31 decembrie 2020, timp în care se vor aplica în continuare normele europene.

Gheorghe Falcă deține primul său mandat de europarlamentar și este membru în două comisii de specialitate ale Parlamentului European: Comisia pentru transport și turism (TRAN) și Comisia pentru petiții (PETI). De asemenea este membru plin și în Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE. Gheorghe Falcă este membru supleant în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (DSEE) și în Delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo. 

Gheorghe Falcă a fost primarul municipiului Arad din anul 2004 până în luna aprilie 2019. Din această calitate, Falcă  a fost membru al Comitetului European al Regiunilor, participând la formarea politicilor la nivel european. Ca primar al Aradului, Gheorghe Falcă a reușit să dezvolte și să modernizeze orașul și a realizat cea mai mare investiție finanțată din fonduri europene din învățământul românesc.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Oportunitate unică pentru România în următorii 7 ani. Vom putea beneficia de aproximativ 80 de miliarde de euro, bani europeni

Published

on

© Gheorghe Falca - arhivă personală

Fostul primar al Municipiului Arad și actual europarlamentar, Gheorghe Falcă, a declarat într-un interviu pentru caleaeuropeana.ro că România va avea în următorii șapte ani o opurtunitate unică de modernizare și schimbare prin finanțarea european record de care va beneficia prin bugetul Uniunii Europene, dar și prin Planul de redresare economică a Europei post-COVID-19.

”Putem vorbi de 80 de miliarde de euro în următorii 7 ani. România nu a avut niciodată o astfel de oportunitate. Mergem împreună pentru modernizarea și schimbarea Europei. Vorbim despre o lume digitală și economie legată de digitalizare, iar noi suntem parte ai acestui fenomen”, a explicat Gheorghe Falcă pentru caleauropeană.ro

Potrivit europarlamentarului, această schimbare și digitalizare este posibilă doar prin programarea de investiții.

De asemenea, Gheorghe Falcă a explicat o parte din planul pregătit de actualul Guvern al României referitor la agenda pentru viitoarele investiții în România și cum mai exact va fi folosită suma record pe care țara noastră o va primi de la Uniunea Europeană.

”Suntem parte la această mare schimbare si trebuie sa programa aceste investitii. România va prezenta în curând cele 4 mari direcții: Infrastructura, digitalizarea administrației (spitale, educație), zona de coeziune și agricultura. Le are în analiză Guvernul, fara să punem în calcul bugetul național”, a mai menționat acesta.

Totodată, Gheorghe Falcă reiterează importanța transferării de responsabilități și la nivel local. Astfel, se pot realiza și mai multe proiecte de infrastructură în România și mult mai ușor. Acesta a dat exemplu Alianța Vestului, care a cerut acest lucru: ”Se poate și noi am reușit cu sprijinul de la Bruxelles și înțelegerea Guvernului României. Așa poate Clujul prin primărie să își facă un metrou. Vorbim de Guvern și administrații locale.”

În intervenția sa, deputatul liberal a mai evidențiat că în Europa există o putere foarte mare de inovare, iar tot efortul depus de autorități pentru a gestiona banii europeni și a atrage cât mai multe investiții străine, este făcut pentru cetățeni.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending