Președinta consiliului de adminsitrație al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Christa Virtumer-Hoche, a sfătuit țările membre ale Uniunii Europene să nu autorizeze în regim de urgență vaccinul rusesc Sputnik V anti-COVID-19, aducând drept argumente datele insuficiente despre persoanele vaccinate, potrivit AFP, citat de Agerpres.
”Se poate compara puţin cu ruleta rusească”, a declarat Christa Virtumer-Hoche duminică seara într-un interviu acordat postului austriac de televiziune ORF, în timp ce guvernul de la Viena îşi extinde contactele cu Moscova, potrivit sursei citate.
Aceasta a completat că EMA are nevoie de documente ”pentru a le putea examina. În prezent, nu avem date despre efectele secundare la persoanele care au fost vaccinate. Suntem în necunoscut și de aceea recomand cu tărie să nu eliberăm o autorizație națională de urgență”, a punctat Virtumer-Hoche într-un mesaj îndreptat spre țările UE, cărora le-a recoamandat să aștepte ca EMA să ofere în prealabil recomandarea de folosire a vaccinului.
Un avertisment în acest sens a venit și din partea Franței.
Ministrul francez pentru afaceri europene, Clement Beaune a atras săptămâna trecută atenția că solidaritatea Uniunii Europene va avea de suferit dacă țări din UE vor opta pentru vaccinuri anti-COVID-19 produse de Rusia sau China care nu au fost încă aprobate pe teritorul Uniunii.
Săptămâna trecută, Sputnik V a atins o etapă cheie în vederea viitoarei distribuiri în Uniunea Europeană, odată cu începerea examinării acestui vaccin de către EMA, cu sediul la Amsterdam. După anunţ, autorităţile ruse au spus că sunt gata să furnizeze vaccinuri pentru 50 de milioane de europeni începând din iunie.
Pe fondul unui proces considerat de unele state UE drept lent, mai multe țări europene au apelat la vaccinuri care nu au primit încă aprobarea EMA, cum ar fi Ungaria, care a început să administreze vaccinul rusesc populaţiei sale luna trecută. Republica Cehă şi Slovacia au comandat şi ele vaccinul din Rusia.
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a discutat la sfârşitul lunii februarie cu preşedintele rus, Vladimir Putin, ”posibilitatea” unor livrări de Sputnik V, argumentând că vaccinurile nu ar trebui să facă obiectul unor ”lupte geopolitice”. Kurz s-a întâlnit vineri la Viena cu un oficial al Fondului suveran rus care a finanţat dezvoltarea vaccinului.
Luni, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menționat că se așteaptă ca un număr semnificativ de doze de vaccin anti-COVID-19 să devină disponibile în Uniunea Europeană începând de luna viitoare.
Comisia Europeană a negociat intens pentru a le asigura cetățenilor UE un portofoliu diversificat de vaccinuri, la prețuri decente. A încheiat contracte cu 6 dezvoltatori de vaccinuri promițătoare, acoperind un portofoliu de peste 2,6 miliarde de doze. Livrările de vaccinuri către țările din UE au crescut constant, iar vaccinarea se accelerează.
Până în prezent, Comisia a acordat autorizații de introducere condiționată pe piață pentru 3 vaccinuri (cele dezvoltate de BioNTech și Pfizer, Moderna și AstraZeneca), după ce siguranța și eficacitatea lor au fost evaluate pozitiv de către EMA. Alte câteva vaccinuri se află în stadii diferite de evaluare de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).