Connect with us

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, responsabilul PE pentru EU4Health, solicită ”creșterea nivelului de acces la terapii inovatoare”: Pacienții din România sunt ultimii care au acces la tratamente de ultimă generație

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), raportor al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European pentru dosarul privind revizuirea tehnologiilor medicale solicită creșterea nivelului de acces la terapii inovatoare și asigurarea unei mai bune funcționări a pieței interne pentru ca pacienții să aibă acces la egal la tratamente inovatoare.

Acesta, care a fost și responsabilul Legislativului european pentru Programul de Sănătate al UE, a participat miercuri la o dezbatere privind evaluarea tehnologiilor medicale (HTA), la care au participat factori de decizie din Sănătate și industria medicală, mediul academic și asociațiile de pacienți.

”În Europa, pacienții așteaptă în medie între două și șase luni, iar în România acest termen se prelungește până la 2 ani și jumătate, ceea ce înseamnă că pacienții noștri au ultimii acces la tratamente de ultimă generație. Principalele cauze ale întârzierilor sunt timpul de așteptare până la depunerea dosarului de rambursare, procesul birocratic, un sistem HTA restrictiv față de inovație și o echipă subdimensionată care face față cu greu și cu mult efort dosarelor depuse de companiile farmaceutice”, a semnalat Bușoi, președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Legislativul european. 

În acest context, eurodeputatul a subliniat că ”dezvoltatorii de tehnologii medicale ar trebui să aibă posibilitatea de a solicita o actualizare a evaluării clinice în cazul în care devin disponibile dovezi suplimentare din practica clinică, chiar dacă o astfel de cerință nu a fost specificată în evaluarea clinică comună inițială.”

”Metodologia, deși este consecventă, ar trebui să aibă și un nivel de flexibilitate, care să permită o evaluare echitabilă și adecvată a anumitor terapii care urmează în prezent căi inovatoare de dezvoltare clinică sau care, dimpotrivă, au limitări”, consideră Cristian Bușoi.

La finalul lunii martie a acestui an, statele membre au convenit asupra unui mandat de negociere cu Parlamentul European cu privire la o propunere legislativă referitoare la activități comune privind evaluarea tehnologiilor medicale în beneficiul pacienților.

Amintim că Executivul european a adoptat la 31 ianuarie 2018 o propunere de regulament privind evaluarea acestor tehnologii.

Parlamentul European a convenit asupra poziției sale în februarie 2019, însuși Cristian Bușoi fiind raportor în două comisii de avizare, atât în ITRE, cât și în IMCO, și, de asemenea, a foarte implicat și în discuțiile din ENVI.

Legislația propusă prevede, de exemplu, instituirea unui grup de coordonare cuprinzând autorități naționale din domeniul sănătății. Acest grup va lucra la evaluări clinice comune și la consultări științifice comune privind tehnologiile medicale. Legislația propusă ar trebui să aducă beneficii pacienților, statelor membre și dezvoltatorilor de tehnologii medicale. În consecință, aceasta va îmbunătăți accesul pacienților la tehnologiile medicale.

Activitățile comune desfășurate la nivelul UE ar trebui să furnizeze informații științifice valoroase autorităților naționale din domeniul sănătății.

 Întreprinderile nu vor trebui să furnizeze la nivel național aceleași informații cu privire la produsele lor pe care le-au prezentat deja la nivelul UE. Acest lucru va conduce la reducerea costurilor și a suprapunerii activităților.

Evaluarea tehnologiilor medicale este un proces bazat pe dovezi, care permite autorităților competente să determine eficacitatea relativă a tehnologiilor noi sau a celor existente. Evaluarea tehnologiilor medicale se concentrează în mod specific pe valoarea adăugată a unei tehnologii medicale în comparație cu alte tehnologii medicale noi sau existente. Datorită evaluării tehnologiilor medicale, autoritățile naționale din domeniul sănătății pot lua decizii bazate pe dovezi privind stabilirea prețurilor sau rambursarea tehnologiilor medicale.

Tehnologia medicală include medicamente, dispozitive medicale (de exemplu stimulatoare cardiace, echipamente de dializă sau pompe de perfuzie) sau proceduri medicale și chirurgicale, precum și măsuri de prevenire, diagnosticare sau tratament al bolilor, utilizate în domeniul asistenței medicale.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie din PE, evidențiază rolul central al orașelor și regiunilor în tranziția energetică: Urmează să avem în iunie o dezbatere cu reprezentanții CoR

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Contextul tranziției energetice pentru orașe și regiuni locale este complex, iar tripla diversificare rămâne soluția finală pentru aceasta, a evidențiat eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE).

Acesta a participat la un eveniment internațional, care se desfășoară în Polonia, având în intervenție online din calitatea de președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European.

”Comisia ITRE joacă un rol foarte important în procesul tranziție energetică.  Prin deciziile pe care le luăm sunt în beneficiul cetățenilor și al industriei europene. Contextul tranziției energetice pentru orașe și regiuni locale este complex, iar tripla diversificare rămâne soluția finală pentru aceasta. Mă refer la o diversificare a surselor de energie, a furnizorilor și a rutelor de aprovizionare”, a precizat europarlamentarul.

Acesta a evidențiat că Uniunea Europeană dorește să devină mai puțin dependentă de sursele externe pe piața de energie și să crească gradual producția autohtonă de surse cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

”La Comisia ITRE suntem întotdeauna în contact direct cu autoritățile locale și regionale pe aceste subiecte. Rolul orașelor și al regiunilor este decisiv în ceea ce privește confruntarea cu actuala criză energetică și furnizarea de soluții pe termen lung pentru atingerea țintelor climatice pe care ni le-am asumat”, consideră Cristian Bușoi.

El a anunțat că în iunie urmează ”să avem o dezbatere cu reprezentanții Comitetului Regiunilor și ai Comisiei pentru a discuta despre tranziția energetică a orașelor și competitivitatea lor regională”.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi, întâlnire cu reprezentanții Sanitas: Voi acționa în PNL și în Coaliție pentru deblocarea posturilor din sănătate și creșterea veniturilor

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Europarlamentarul Cristian Bușoi, vicepreședinte al Partidului Național Liberal responsabil pentru domeniul sănătății, a avut joi o întrevedere de lucru cu reprezentanții sindicatelor Sanitas pentru a genera soluții privind deblocarea posturilor din sistemul de sănătate.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Bușoi a descris întâlnirea drept “foarte bună”, însă a atenționat că sunt necesare “soluții rapide”.

“Voi acționa în cadrul PNL și în Coaliție pentru deblocarea posturilor din sistemul de Sănătate, aplicarea Legii 153/2017 privind salariile, sporurile și gărzile, asigurarea tichetelor de vacanță și a indemnizației de masă. Angajații din spitalele aflate în subordinea Ministerului Transporturilor au nevoie de certitudinea că își vor păstra locurile de muncă”, a spus el.

Bușoi a pledat și pentru soluții legate de creșterea veniturilor, respectând în același timp “angajamentele din PNRR și constrângerile bugetare”.

“Trebuie să se găsească soluții în următoarea Lege unică a salarizării pentru creșterea veniturilor și, mai ales, pentru rezolvarea inechităților și discrepanțelor din sistem. Dialogul trebuie să continue, soluțiile să fie implementate rapid și mișcările de protest să fie evitate”, a conchis Cristian Bușoi, care este și raportor al Parlamentului European pentru programul de sănătate al UE și responsabil al Parlamentului European pentru relația cu Agenția Europeană pentru Medicamente.

 

Continue Reading

Cristian Bușoi

Avizul elaborat de Cristian Bușoi referitor la Spațiul european al datelor privind sănătatea, adoptat cu largă majoritate de Comisia pentru cercetare din Parlamentul European

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Avizul la dosarul ”Spațiul european de date privind sănătatea” (EHDS) pentru care eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) este responsabil din calitate de raportor, a fost votat, cu largă majoritate, în Comisia pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, pe care europarlamentarul o conduce.

”Pentru ca datele de sănătate să fie utile în diferite sisteme este esențial să stabilim reguli și standarde interoperabile și comune. Aceasta înseamnă că datele ar trebui să poată fi schimbate fără probleme între diferite sisteme de sănătate, indiferent de platforma sau software-ul utilizat. Foarte important! Să ne asigurăm că schimbul se face într-un mod care să respecte confidențialitatea și drepturile pacienților”, a precizat Bușoi, responsabil al Parlamentului European în relația cu Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA).

Avizul întocmit de acesta a fost adoptat cu 58 de voturi pentru, 3 împotrivă și 2 abțineri. 

La începutul lunii mai a anului trecut, Comisia Europeană a lansat Spațiul european al datelor privind sănătatea (EHDS), unul dintre elementele constitutive centrale ale unei Uniuni Europene a Sănătății puternice.

Cetățenii își controlează propriile date privind sănătatea, în țara lor de origine și la nivel transfrontalier

  • Datorită EHDS, cetățenii vor avea acces imediat, gratuit și ușor la datele lor în format electronic. Ei pot partaja cu ușurință aceste date cu alți profesioniști din domeniul sănătății în interiorul statelor membre și la nivel transfrontalier, pentru a îmbunătăți furnizarea de îngrijiri de sănătate. Cetățenii vor avea acces deplin asupra datelor lor și vor putea adăuga informații, rectifica date eronate, restricționa accesul altor persoane și obține informații cu privire la modul în care sunt utilizate datele lor și în ce scop.
  • Statele membre se vor asigura că dosarele de sănătate ale pacienților, prescripțiile electronice, imaginile medicale și rapoartele de imagistică medicală, rezultatele de laborator și biletele de externare sunt eliberate și acceptate într-un format european comun.
  • Interoperabilitatea și securitatea vor deveni cerințe obligatorii. Producătorii de sisteme de evidență electronică a datelor privind sănătatea vor trebui să certifice respectarea acestor standarde.
  • Pentru a garanta faptul că drepturile cetățenilor sunt protejate, toate statele membre trebuie să desemneze autorități în domeniul sănătății digitale. Aceste autorități vor participa la o infrastructură digitală transfrontalieră (MyHealth@EU) care va sprijini pacienții să-și partajeze datele la nivel transfrontalier.

Îmbunătățirea utilizării datelor privind sănătatea pentru cercetare, inovare și elaborarea politicilor

  • EHDS creează un cadru legal solid pentru utilizarea datelor privind sănătatea în scopuri de cercetare, inovare, sănătate publică, elaborarea politicilor și reglementare. În condiții stricte, cercetătorii, inovatorii, instituțiile publice sau întreprinderile din sectorul medical vor avea acces la cantități mari de date privind sănătatea de înaltă calitate, esențiale pentru dezvoltarea unor tratamente, vaccinuri sau dispozitive medicale care vor salva vieți omenești și pentru asigurarea unui acces mai bun la îngrijiri de sănătate și la sisteme de sănătate mai reziliente.
  • Pentru a obține acces la astfel de date, cercetătorii, întreprinderile sau instituțiile vor solicita o autorizație din partea organismului de acces la datele privind sănătatea, care urmează să fie înființat în fiecare stat membru. Accesul va fi permis numai dacă datele solicitate sunt utilizate în scopuri specifice, în medii închise și sigure și fără a dezvălui identitatea persoanelor vizate. De asemenea, este strict interzisă utilizarea datelor pentru decizii care sunt în detrimentul persoanelor, cum ar fi elaborarea unor produse sau servicii dăunătoare sau majorarea unei prime de asigurare.
  • Organismele de acces la datele privind sănătatea vor fi conectate la noua infrastructură descentralizată a UE pentru utilizare secundară (HealthData@EU), care va fi creată pentru a sprijini proiectele transfrontaliere.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA15 mins ago

Ministrul Energiei evidențiază nevoia de a diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale: Orice propunere de proiect suplimentar de transport de gaze în Europa de Sud-Est și Balcani este binevenită

ROMÂNIA28 mins ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu premierul Belgiei la summitul CPE din R. Moldova: Am discutat despre viitoarea președinție belgiană a Consiliului UE

RUSIA44 mins ago

SUA şi Japonia își intensifică cooperarea pentru a-şi moderniza alianţa militară în faţa ameninţărilor din partea Chinei, Coreei de Nord şi Rusiei

NATO58 mins ago

Germania: Aderarea Ucrainei la NATO nu este posibilă în mijlocul războiului

SUA2 hours ago

SUA anunță un nou sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari. Acesta cuprinde, printre altele, muniție pentru sistemele Patriot

NATO2 hours ago

Aeronavele AWACS ale NATO vor supraveghea spațiul aerian al Republicii Moldova pe durata Summit-ului Comunității Politice Europene

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Șeful diplomației UE: Cipru a devenit membru al Uniunii Europene având o problemă teritorială. Și R. Moldova poate face acest lucru

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Zelenski, întâmpinat de Maia Sandu la summitul Comunității Politice Europene: Viitorul Ucrainei și R. Moldova este în UE

NATO2 hours ago

Jens Stoltenberg va merge la Ankara pentru a promova ratificarea aderării Suediei la NATO

SUA2 hours ago

UE și SUA își intensifică cooperarea în direcția adoptării unei viziuni și a unei foi de parcurs comune a industriei privind sistemele de comunicații fără fir 6G

ROMÂNIA20 hours ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO1 week ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ1 week ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ1 week ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA1 week ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

Team2Share

Trending