Curtea de Arbitraj Sportiv interzice participarea a 68 de sportivi ruși la Jocurile Olimpice. Oficial rus: Decizia este o crimă împotriva sportului

Cea mai înaltă instanță din domeniul sportului a resprins apelul Rusiei de pe data de 21 iulie privind interzicerea întregii echipe olimpice de a participa la Olimpiada de la Rio de Janeiro, având în vedere că în urma testelor de dopaj, atleții ruși au fost descoperiți pozitiv, informează EurActiv.2014_Winter_Olympics_opening_ceremony_(2014-02-07)_04

Decizia Curții de Arbitraj Sportiv crește șansele ca Rusia să fie exclusă de către Comitetul Oplimpic Internațional de la toate sporturile de la olimpiadă.

Acest lucru ar marca cea mai profundă criză din domeniul acesta de când Statele Unite și Rusia au boicotat olimpiadele desfășurate în anii 80, fiind o lovitură grea pentru o națiune care se mândrește cu statutul de superputere în domeniul sportului.

Curtea de Arbitraj Sportiv a respins apelul Comitetului Olimpic Rus și al celor 68 de atleți ruși”, este precizat într-o declarație a CAS care permite Asociației Internaționale a Federațiilor de Atletism să  suspende dreptul Rusiei de a participa la olimpiadă.

Rusia este unul dintre cele mai puternice state din acest domeniu, clasându-se pe locul al treilea în ceea ce privește numărul total de medalii câștigate la ultima olimpiadă, desfășurată în anul 2012, deși unele dintre acestea sunt acum contestate având în vedere suspiciunile de dopaj care p laneză asupra echipei sale de atleți.

Oficialii ruși au interpretat acuzațiile de dopaj ca parte a unei conspirații pusă la cale de guvernele vestice care se tem de influența crescândă a Rusiei. Un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe a clasificat decizia curții ca „o crimă împotriva sportului.

„Cu această decizie, curtea încalcă dreptul atleților nevinovați de a participa la olimpiadă, creând un precedent pentru responsabilitatea colectivă”, a susținut minstrel Sportului, Vitaly Mutko.

Decizia trebuie luată acum de Comitetul Olimpic Internațional care trebuie să hotărască dacă va exclude Rusia de la toate sporturile de la Jocurile Olimpice de la Jio de Janeiro, care încep pe data de 5 august.

Presiunea exercitată asupra Comitetului Olimpic Internațional este cu atât mai mare cu cât săptămâna aceasta un alt raport emis de Agenția Mondială Anti-Doping a dat publicității dovezi care au scos la ivează faptul că sportivii ruși au fost dopați înainte și în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, din 2014.

Comitetul Olimpic Internațional trebuie să ia o decizie finală până pe data de 24 iulie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.