Connect with us

INTERNAȚIONAL

Curtea de Justiție a UE, decizie în favoarea Google în privința aplicării ,,dreptului de a fi uitat” dincolo de granițele UE

Published

on

© Google.com

Google nu trebuie să aplice standardele de confidenţialitate ale Uniunii Europene la nivel global, a decis marți Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), relatează Digi24.

Instanța superioară a Europei a examinat două cazuri separate care privesc gigantul IT american: unul legat de eliminarea datelor sensibile cu caracter personal, la nivel mondial sau doar în Europa; iar celălalt legat de ștergerea automată a rezultatelor căutării care conțin informații sensibile.

Hotărârea CJUE precizează că eliminarea de către Google a rezultatelor căutării care îi privesc pe cetățenii UE se aplică numai în cele 28 de state membre ale blocului.

În motivarea deciziei sale, Curtea menţionează că aşa-numitul „drept de a fi uitat”, adică dreptul europenilor de a cere Google să elimine anumite rezultate din motorul de căutare, rezultate care ar putea să le conţină numele, ar trebui să existe doar la nivelul Uniunii Europene.

Curtea concluzionează că, în prezent, nu există nicio obligaţie a operatorului să elimine rezultate din toate versiunile motorului de căutare (n. red. – versiunile internaţionale). Legea europeană, însă, obligă operatorul să elimine rezultate care ar apărea în versiunile de motor de căutare care corespund celor 28 de state-membre”, citează Digi24.

Procesul s-a disputat între Comisia Naţională pentru Informatică şi Libertăţi din Franţa(CNIL), autoritatea publică de confidenţialitate al Franţei şi gigantul IT american, iar subiectul a fost felul în care Google ar trebui să aplice regulamentul privind confidenţialitatea în imperiului său digital care se întinde la nivel global.

Autoritatea franceză pentru protecția datelor a susținut că numai prin aplicarea standardului de confidențialitate la nivel global și nu doar în Europa, ar putea garanta că aceste legături cu numele persoanelor nu vor fi afișate în căutările obișnuite pe Google, atrăgând după sine încălcarea dreptului european.

În 2016,  CNIL a amendat Google cu 100.000 EUR pentru că nu a aplicat standardul de confidențialitate la nivel mondial, determinând compania americană să apeleze la CJUE.

,,După ce s-a hotărât ca ceva să fie eliminat, ar trebui aplicat la nivel global”, a declarat pentru POLITICO Gwendal Le Grand, directorul CNIL pentru tehnologie și inovație, înainte de publicarea hotărârii de marți.

Google a respins acest punct de vedere, solicitând instanței supreme de la nivel european să se pronunțe asupra limitelor geografice, dacă este cazul să fie aplicate în situația necesității de a respecta dreptul ,,de a fi uitat”. Standardul de confidențialitate al UE a fost copiat de alte state, în special de Rusia, dar s-a confruntat cu o reacție de respingere în alte părți, inclusiv în Statele Unite, unde au existat îngrijorări cu privire la dreptul persoanelor de a accesa informațiile online, informează sursa citată mai sus. 

În acest sens, CNBC menționa că, în contextul unei audieri de anul trecut de la Luxemburg, avocații care reprezentau Google i-au avertizat pe judecători cu privire la efectele nocive pe care o hotărâre aplicată la nivel global le-ar avea asupra modului în care oamenii ar putea accesa informații pe internet dacă Europei i se permite să extindă propriile standarde de confidențialitate la nivel global.

,,Sistemul global de delistrare propus de CNIL este complet nerecomandabil”, a declarat avocatul Patrice Spinosi, avocat Google. „Un astfel de sistem ar încălca în mod nejustificat libertatea de exprimare și informație și ar genera conflicte interminabile cu țări care nu recunosc dreptul de a fi uitat”.

La polul opus, autoritatea franceză a explicat că doar prin aplicarea acestor standarde la nivel global este posibil ca garanţia anonimităţii totale să fie aplicată.

În aceste condiții,  hotărârea de astăzi a  CJUE arată cât de departe poate Europa să-şi exporte standardele digitale în lume.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan anunță un summit dedicat Siriei pe 5 martie

Published

on

© NATO/ Flickr

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că va organiza un summit cu omologii săi rus, francez și german, la 5 martie, pentru a discuta situația din provincia Idlib, ultima fortăreață rebelă din nord-vestul Siriei, informează Euronews.

„Ne vom întâlni pe 5 martie”, a spus Erdogan într-un discurs televizat, după o convorbire telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel.

Președintele turc nu a precizat unde va avea loc summit-ul, dar anunțul său vine la o zi după ce Emmanuel Macron a cerut un summit organizarea „cât mai curând” a unui summit privind Siria alături de Germania, Rusia și Turcia, pentru a evita un dezastru umanitar în nord-vestul țării.

De altfel, Erdogan a cerut „acțiuni concrete” pentru a preveni un „dezastru umanitar” în provincia rebelă siriană Idlib în timpul discuțiilor cu Macron și Merkel.

Conform datelor ONU, 2,8 milioane de persoane din nord-vestul Siriei au nevoie de ajutor umanitar. Dintre acestea, aproape 900.000 de persoane – marea majoritate femei și copii – sunt victime care au fugit din calea ofensivei din Idlib.

Cu toate acestea, Rusia s-a opus pe 19 februarie, în Consiliul de Securitate al ONU, adoptării unei declarații care ar fi cerut încetarea focului în Idlib,  au declarat surse diplomatice, după o ședință tensionată cu ușile închise.

Turcia, care a amenințat cu o operațiune „iminentă” în Idlib după ce trupele sale au intrat sub  focurile artileriei forțelor guvernamentale, sprijinite de Rusia, a dat Damascului termen până la sfârșitul acestei luni pentru a se retrage.

În plus, atacurile regimului sirian au ucis 17  membri ai personalului militar turc numai în această lună, stârnind, astfel, un război al declarațiilor între Ankara și Moscova, un aliat cheie al Damascului.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Siria: Franța cere Germaniei, Rusiei și Turciei să se reunească „cât mai curând posibil” în cadrul unui summit pentru evitarea unui dezastru umanitar

Published

on

© G20 Japan/ Facebook

Președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut, vineri, organizarea „cât mai curând” a unui summit privind Siria cu Germania, Rusia și Turcia, pentru a evita un dezastru umanitar în nord-vestul țării, informează Agerpres.

„Trebuie să avem o întâlnire cât mai curând posibil cu Germania, Rusia și Turcia în așa-numitul format Istanbul”, a spus Macron după un summitul special al Consiliului European de la Bruxelles.

Comentariile liderului francez vin pe fondul avertizmentului de vineri al ONU că lupta din Idlib, ultimul bastion controlat de forțele rebele, ar putea „sfârși într-o baie de sânge”.

„Forțele guvernamentale siriene susținute de Rusia continuă să avanseze în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei, în ciuda apelurilor de a opri această ofensivă care riscă să provoace un dezastru umanitar, o escaladare a conflictului și o criză migratorie”, a declarat Macron jurnaliștilor.

„Am fost foarte clar cu președintele Erdogan și cu președintele Putin cu privire la responsabilitățile lor”, a adăugat liderul francez.

Macron și cancelarul german Angela Merkel au discutat joi despre posibilitatea organizării unui summit în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și cu președintele rus Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „nu există încă o decizie clară în această privință și dacă cei patru lideri consideră că este necesar”, atunci Rusia nu exclude o astfel de întâlnire.

Președinția turcă nu a comentat, dar președintele Erdogan a cerut „acțiuni concrete” pentru a preveni un „dezastru umanitar” în provincia rebelă siriană Idlib în timpul discuțiilor cu Macron și Merkel.

De asemenea, liderii UE au cerut încetarea ofensivei din Idlib într-o declarație emisă în timpul summitului european.

Conform datelor ONU, 2,8 milioane de persoane din nord-vestul Siriei au nevoie de ajutor umanitar. Dintre acestea, aproape 900.000 de persoane – marea majoritate femei și copii – sunt victime care au fugit din calea ofensivei din Idlib.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Studenții români se pot înscrie în programul bursier ”Fulbright Student” pentru a studia în SUA în anul academic 2021-2022

Published

on

© Fulbright-Facebook

Comisia Fulbright Româno-Americană a deschis competiția de burse Fulbright Student pentru anul academic 2021-2022. Candidaturile pot fi depuse online până la 11 mai 2020.

Bursele ”Fulbright Student” se adresează absolvenților, masteranzilor, studenților aflați în an final, dar și doctoranzilor români de la toate disciplinele, exceptându-le pe cele clinice.

Mai multe detalii despre Fulbright Student Award se găsesc aici.

© Fulbright-Facebook

Pentru a aplica la acest program, candidații trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate: să aibă cetățenie română, să dețină diplomă de licență/ să fie în ultimul an la studii de licență, master sau doctorat și să cunoască limba engleză la un nivel avansat. Programul are o durată de un an academic (9 luni, începând cu luna august a anului 2021).

Persoanele care doresc să aplice la acest program trebuie să completeze formularul de înscriere, în cadrul căruia vor include trei scrisori de recomandare din partea unor profesori sau specialiști recunoscuți în România sau în străinătate, precum și varianta scanată a diplomei de licență/masterat/doctorat, însoțită de traducerea acesteia. Toate aceste documente trebuie trimise până la 11 mai 2020.

Câștigătorii competiției Fulbright Student Award vor beneficia de următoarele facilități: transport gratuit, plata taxelor de studiu în limita bugetului stabilit, cărți și alte materiale de studiu, asigurare medicală și o bursă pentru anul academic 2021-2022.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending