Connect with us

Dan Motreanu

Dan Motreanu, printre inițiatorii rezoluției privind aderarea României la Schengen: Votul din PE, un mesaj important pentru Consiliul UE în perspectiva unei decizii la reuniunea din decembrie

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Prin adoptarea rezoluției privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, Parlamentul European îndeamnă Consiliul UE să ia o decizie privind aplicarea integrală a normelor în domeniu, la reuniunea de pe 8 decembrie a formațiunii Justiție și Afaceri Interne, afirmă eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), unul dintre inițiatorii acestei rezoluții, alături de alți europarlamentari români, într-o postare pe Facebook.

 

Plenul Parlamentului European a adoptat astăzi, cu 547 de voturi pentru, 43 de abțineri și 49 de voturi împotrivă, o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

„Votul din Parlamentul European este un mesaj important pentru Consiliul Uniunii Europene, forumul decizional pentru aderarea la spațiul Schengen. Obiectivul nostru este de a pune subiectul aderării României la spațiul Schengen pe agenda de lucru a Consiliului Uniunii Europene, mai exact la reuniunea Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie. Prin rezoluția adoptată, îndemnăm Consiliul Uniunii Europene să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind aplicarea deplină a dispozițiilor acquis-ului Schengen în România și Bulgaria până la sfârșitul anului 2022. În acest fel, ar fi asigurată eliminarea controalelor asupra persoanelor din cele două țări la frontierele cu țările din spațiul Schengen, la începutul anului 2023”, scrie eurodeputatul Dan Motreanu.

Prin această rezoluție, care reprezintă și o declarație politică, „Parlamentul European reamintește că România și Bulgaria au îndeplinit toate condițiile tehnice necesare pentru aderarea la spațiul Schengen încă din 2011”, subliniază politicianul. „În cei 11 ani care au trecut, Consiliul nu a reușit să ia o decizie privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria, în ciuda solicitărilor repetate în acest sens din partea Comisiei și a Parlamentului. Parlamentul European își manifestă consternarea în fața acestei situații”, explică acesta. Prin urmare, prin adoptarea acestui document, Parlamentul European își „reiterează poziția de lungă durată, astfel cum a fost stabilită în rezoluția sa din 11 decembrie 2018, în sprijinul aplicării integrale a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria”, adaugă Motreanu.

De asemenea, eurodeputatul menționează că Parlamentul European salută dorința României și Bulgariei de a găzdui în mod voluntar o misiune de constatare. „Aceasta constituie o expresie, din partea lor, a principiului cooperării sincere și al încrederii reciproce, în ciuda faptului că au îndeplinit deja toate cerințele legale. Nu există motive pentru alte evaluări ulterioare”, precizează Motreanu.

În cele din urmă, eurodeputatul amintește că aderarea României la spațiul Schengen „este preocuparea noastră constantă, a parlamentarilor români din Grupul PPE din Parlamentul European”. „În septembrie 2021, am solicitat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urgentarea procedurii pentru primirea României în spațiul Schengen. Pe 1 iunie anul acesta, delegația PNL, din care am făcut parte, a obținut sprijinul Partidului Popular European pentru susținerea aderării României la Spațiul Schengen, acest lucru fiind menționat explicit într-o Rezoluție de poziție”, mai afirmă Dan Motreanu.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dan Motreanu

Alegeri PE 2024: Dan Motreanu va lucra la redactarea unui program al grupului PPE privind soluții clare pe termen lung la problemele cetățenilor UE

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) va lucra la redactarea unui program al grupului PPE privind soluții clare pe termen lung la problemele cetățenilor UE în vederea alegerilor pentru Parlamentul European de anul viitor, se arată într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Acesta a participat marți, în calitate de reprezentant al Delegației PNL, la prima întâlnire a Grupului operativ al Grupului PPE din Parlamentul European privind stabilirea priorităților pentru alegerile din 2024.

„Voi lucra la redactarea unui program prin care să oferim soluții clare și pe termen lung la problemele care îi preocupă pe cetățenii UE. Echipa din care voi face parte, împreună cu reprezentanții celorlalte delegații, va prezenta soluții concrete referitoare la teme precum: asigurarea securității și a capacitații de apărare a UE, combaterea inflației, reducerea inegalităților sociale, depopularea zonelor rurale, accesul echitabil la tratamente medicale și educație. De asemenea, vom avea în vedere atingerea independenței energetice sau sporirea competitivității economiei UE în raport cu principalii actori externi”, a anunțat Dan Motreanu.

Eurodeputatul a precizat că soluțiile care vor fi identificate vor veni în continuarea demersurilor întreprinse deja de PPE pentru abordarea temelor care provoacă îngrijorare printre cetățenii UE.

„Dorim să demonstrăm, încă o dată, că Partidul Popular European este partidul care asigură stabilitate și dezvoltare în Uniunea Europeană. Grupul Partidului Popular European este cel mai important grup din Parlamentul European”, a subliniat Dan Motreanu.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputații Daniel Buda și Dan Motreanu cer Comisiei Europene să ofere compensații producătorilor români de cereale: Sunt dezavantajați de concurența cerealelor ucrainene

Published

on

© colaj foto (European Union 2021/ Source : EP)

Eurodeputatul Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală, și colegul său din Parlamentul European, Dan Motreanu, membru al Comisiei pentru dezvoltare regională, au solicitat Comisiei Europene măsuri pentru ”sprijinirea producătorilor români de cereale”.

Cei doi europarlamentari PNL au reușit să coaguleze în jurul demersului lor sprijinul colegilor din grupul PPE România și al unor eurodeputați din statele învecinate.

”Comisia Europeană trebuie să furnizeze compensații financiare fermierilor care cultivă cereale în țări din Europa de Est. Aceștia sunt dezavantajați de concurența cerealelor provenite din Ucraina. Cerealele din Ucraina se vând la prețuri mai mici în Uniunea Europeană, beneficiind de scutiri de taxe vamale”, argumentează Motreanu și Buda.

Aceștia au explicat că ”nu există suficiente capacități de stocare în statele membre iar cantitatea de cereale blocată în regiunile de graniță provoacă o competiție neloială”.

”Fermierii din România, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria și Republica Moldova nu pot valorifica producția lor la prețuri care să acopere costul de producție, cu atât mai puțin să genereze profitul minim necesar pentru asigurarea traiului zilnic.  În aceste condiții, fermierii nu își mai pot continua munca”, este semnalul tras de europarlamentari.

În viziunea lor, ”cerealele trebuie transportate către Africa de Nord și Orientul Mijlociu, regiuni care depind de exporturile ucrainene”, deoarece, ”în aceste zone, lipsa grâului din import poate provoca insecuritate alimentară”.

Dan Motreanu și Daniel Buda au amintit și faptul că ”România a ajutat și ajută poporul ucrainean greu încercat, inclusiv prin facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul țării noastre”, apărând, în același timp ”interesele fermierilor români”.

Chestiunea fermierilor din țările aflate în proximitatea Ucrainei constituie o temă de interes pentru cei doi.

Amintim că eurodeputatul Daniel Buda a solicitat Parlamentului European introducerea pe ordinea de zi în următoarea sesiune plenară a situației fermierilor de la granița cu Ucraina.

 

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu a sprijinit în PE creșterea transparenței și introducerea unor reguli mai stricte privind publicitatea politică în țările UE: Partidele nu au dreptul să secretizeze modul în care cheltuie banii publici

Published

on

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) sprijină creșterea transparenței și introducerea unor reguli mai stricte privind publicitatea politică în țările Uniunii Europene.

”Am votat astăzi la Bruxelles poziția Parlamentului European referitoare la propunerea de Regulament a Comisiei Europene privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică”, a anunțat acesta într-un mesaj publicat pe Facebook.

În contextul schimbării regulilor la nivelul UE, europarlamentarul a îndemnat ”Guvernul sau Parlamentul din România trebuie să adopte reglementări mai transparente în privința cheltuirii banilor alocați pentru partide”.

”Banii publici trebuie să fie folosiți pentru a prezenta proiectele și politicile publice ale partidelor și nu pentru atacarea adversarilor. Partidele nu au dreptul să secretizeze modul în care cheltuie banii publici”, a completat Dan Motreanu.

Parlamentul European a susținut joi numeroase modificări ale regulilor propuse privind publicitatea politică pentru a face alegerile și referendumurile mai transparente și mai rezistente la interferențe.

Citiți și:
Alegeri europene 2024: Parlamentul European a votat pentru reguli mai stricte privind publicitatea politică și interzicerea finanțării de către entitățile non-UE

Prin modificările aduse de eurodeputați propunerii Comisiei, numai datele cu caracter personal furnizate în mod explicit pentru publicitatea politică online pot fi utilizate de furnizorii de publicitate. Prin urmare, microvizarea, o strategie care utilizează date de consum și demografice pentru a identifica interesele unor anumite persoane, nu va fi posibilă.

Parlamentul a introdus alte dispoziții pentru a reglementa în continuare activitatea mai amplă de vizare, cum ar fi interzicerea generală a utilizării datelor minorilor.

Eurodeputații propun ca entităților din afara UE să li se interzică finanțarea publicității politice în UE. Pentru a determina locul în care este stabilită o astfel de entitate, autoritățile relevante ar trebui să ia în considerare locul în care se află operatorul de date final al acestei entități.

Eurodeputații au propus, de asemenea, schimbări semnificative pentru a se asigura că cetățenii, autoritățile și jurnaliștii au acces ușor la informațiile privind publicitatea politică. Printre alte propuneri, aceștia pledează pentru crearea unui registru online pentru toate reclamele politice online și datele conexe.

Ar trebui facilitat accesul la informații cu privire la cine finanțează un material publicitar, la costul acestuia și la originea finanțării. Alte informații care ar trebui publicate includ, de asemenea, dacă o un material publicitar a fost suspendat pentru încălcarea normelor, ce grupuri specifice de persoane au fost vizate și ce date cu caracter personal au fost utilizate în acest scop, precum și numărul de vizualizări și interacțiuni cu materialul publicitar. Eurodeputații urmăresc să acorde jurnaliștilor un drept specific de a obține astfel de informații.

Eurodeputații introduc posibilitatea aplicării unor sancțiuni periodice pentru o încălcare repetată și obligația marilor furnizori de servicii de publicitate de a-și suspenda serviciile timp de 15 zile cu un anumit client în cazul unor încălcări grave și sistemice. Comisia va putea introduce sancțiuni minime la nivelul UE.

Textul adoptat consolidează, de asemenea, competențele autorităților naționale și permite Comitetului european pentru protecția datelor să preia o anchetă privind o încălcare și să asigure respectarea normelor.

Continue Reading

Facebook

NATO5 hours ago

Secretarul general al NATO, la Washington: Aliații sunt mai uniți ca niciodată. Am oferit Ucrainei 120 de miliarde de dolari în asistență militară, umanitară și financiară

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Sunak și Zelenski au adoptat Declarația de la Londra dintre UK și Ucraina. Britanicii vor instrui forțele aeriene ucrainene la standarde NATO. Tancurile Challenger 2 vor fi operaționale luna viitoare

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Angela Merkel a primit Premiul pentru Pace al UNESCO pentru că a acționat ca “om de stat şi umanitarist de excepţie” în criza refugiaților

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisia Europeană și Președinția suedeză a Consiliului vor organiza, în martie, o conferință a donatorilor pentru populația din Turcia și Siria afectată de cutremur

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Zelenski, discurs istoric în Westminster Hall: Când am stat în fotoliul lui Churchill am simțit cum curajul te poartă prin cele mai inimaginabile greutăți pentru a te răsplăti în cele din urmă cu victoria. Rusia va pierde și victoria noastră va schimba lumea

CONSILIUL EUROPEAN11 hours ago

Turneu diplomatic fulger al lui Zelenski în Europa: După vizita la Londra, președintele Ucrainei se întâlnește la Paris cu Macron și Scholz și la Bruxelles cu liderii UE

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE11 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Aderarea la OCDE, proiectul nostru de țară. Menținem demersurile de implementare a reformelor pentru a răspunde clarificărilor din memorandum

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Zelenski, primit la Palatul Buckingham de regele Charles al III-lea: În Marea Britanie, regele este pilot al forțelor aeriene. În Ucraina, fiecare pilot al forțelor aeriene este un rege

U.E.12 hours ago

UE mobilizează un nou ajutor de urgență în valoare de 6,5 milioane de euro pentru Siria și Turcia afectate de cutremure multiple

U.E.12 hours ago

Olaf Scholz critică cursa occidentală de înarmare a Ucrainei cu arme sofisticate

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Zelenski, discurs istoric în Westminster Hall: Când am stat în fotoliul lui Churchill am simțit cum curajul te poartă prin cele mai inimaginabile greutăți pentru a te răsplăti în cele din urmă cu victoria. Rusia va pierde și victoria noastră va schimba lumea

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE11 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Aderarea la OCDE, proiectul nostru de țară. Menținem demersurile de implementare a reformelor pentru a răspunde clarificărilor din memorandum

INTERNAȚIONAL2 days ago

Joe Biden susține marți discursul privind Starea Uniunii, pregătit să prezinte “rolul motor al Americii în lume”, răspunsul occidental unit în fața Rusiei și gestionarea rivalității strategice cu China

ROMÂNIA3 days ago

Raed Arafat: Echipa de salvare RO-USAR care va pleca în Turcia este autorizată de ONU și va fi însoțită de trei avioane militare ale Forțelor Aeriene Române

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă a invitat companiile egiptene să contribuie la dezvoltarea cooperării economice bilaterale avansate în sectorul digital, al infrastructurii, energiei sau agriculturii

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă și Abdel Fattah el-Sisi au convenit să dezvolte cooperarea dintre România și Egipt la nivel politic și tehnic

U.E.4 days ago

Cancelarul german apără planul UE de relaxare a normelor privind ajutoarele de stat, încercând să risipească îngrijorările premierului italian, care a avertizat că riscă să distorsioneze piața unică a UE

ENERGIE6 days ago

De la Baku, Klaus Iohannis afirmă că “România și Azerbaidjan vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud”. Romgaz și Socar semnează un nou acord de livrare de gaze azere în România

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie

Team2Share

Trending