Connect with us

Dan Motreanu

Dan Motreanu, printre inițiatorii rezoluției privind aderarea României la Schengen: Votul din PE, un mesaj important pentru Consiliul UE în perspectiva unei decizii la reuniunea din decembrie

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Prin adoptarea rezoluției privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, Parlamentul European îndeamnă Consiliul UE să ia o decizie privind aplicarea integrală a normelor în domeniu, la reuniunea de pe 8 decembrie a formațiunii Justiție și Afaceri Interne, afirmă eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), unul dintre inițiatorii acestei rezoluții, alături de alți europarlamentari români, într-o postare pe Facebook.

 

Plenul Parlamentului European a adoptat astăzi, cu 547 de voturi pentru, 43 de abțineri și 49 de voturi împotrivă, o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

„Votul din Parlamentul European este un mesaj important pentru Consiliul Uniunii Europene, forumul decizional pentru aderarea la spațiul Schengen. Obiectivul nostru este de a pune subiectul aderării României la spațiul Schengen pe agenda de lucru a Consiliului Uniunii Europene, mai exact la reuniunea Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie. Prin rezoluția adoptată, îndemnăm Consiliul Uniunii Europene să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind aplicarea deplină a dispozițiilor acquis-ului Schengen în România și Bulgaria până la sfârșitul anului 2022. În acest fel, ar fi asigurată eliminarea controalelor asupra persoanelor din cele două țări la frontierele cu țările din spațiul Schengen, la începutul anului 2023”, scrie eurodeputatul Dan Motreanu.

Prin această rezoluție, care reprezintă și o declarație politică, „Parlamentul European reamintește că România și Bulgaria au îndeplinit toate condițiile tehnice necesare pentru aderarea la spațiul Schengen încă din 2011”, subliniază politicianul. „În cei 11 ani care au trecut, Consiliul nu a reușit să ia o decizie privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria, în ciuda solicitărilor repetate în acest sens din partea Comisiei și a Parlamentului. Parlamentul European își manifestă consternarea în fața acestei situații”, explică acesta. Prin urmare, prin adoptarea acestui document, Parlamentul European își „reiterează poziția de lungă durată, astfel cum a fost stabilită în rezoluția sa din 11 decembrie 2018, în sprijinul aplicării integrale a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria”, adaugă Motreanu.

De asemenea, eurodeputatul menționează că Parlamentul European salută dorința României și Bulgariei de a găzdui în mod voluntar o misiune de constatare. „Aceasta constituie o expresie, din partea lor, a principiului cooperării sincere și al încrederii reciproce, în ciuda faptului că au îndeplinit deja toate cerințele legale. Nu există motive pentru alte evaluări ulterioare”, precizează Motreanu.

În cele din urmă, eurodeputatul amintește că aderarea României la spațiul Schengen „este preocuparea noastră constantă, a parlamentarilor români din Grupul PPE din Parlamentul European”. „În septembrie 2021, am solicitat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urgentarea procedurii pentru primirea României în spațiul Schengen. Pe 1 iunie anul acesta, delegația PNL, din care am făcut parte, a obținut sprijinul Partidului Popular European pentru susținerea aderării României la Spațiul Schengen, acest lucru fiind menționat explicit într-o Rezoluție de poziție”, mai afirmă Dan Motreanu.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dan Motreanu

27 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA. Dan Motreanu: A devenit unul dintre elementele de bază ale politicii externe a României, alături de apartenența la NATO și la UE

Published

on

© Dan Motreanu/Facebook

România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa, pe baza Parteneriatului Strategic România-SUA și a apartenenței la NATO, a subliniat eurodeputatul Dan Motreanu într-un mesaj publicat pe Facebook, în contextul în care, astăzi, 11 iulie,  în urmă cu 27 de ani, în 1997, România și SUA lansau Parteneriatul Strategic.

”Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii a fost lansat la 11 iulie 1997, fiind anunțat de președintele SUA, Bill Clinton, într-un discurs ținut la București. După 27 de ani, România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa, pe baza Parteneriatului Strategic România-SUA și a apartenenței la NATO. România este apărată de soldați americani, staționați în țara noastră, sub egida NATO, iar la Deveselu a fost amplasat un sistem american de apărare împotriva rachetelor balistice, care ulterior a trecut sub comanda NATO”, a amintit Motreanu, în contextul în care zilele acestea, la Washington, are loc summitul aniversar al NATO, organizație care celebrează 75 de ani de la înființare.

El a reliefat și importanța discursului susținut de președintele Clinton la București în urmă cu 27 de ani.

”După 27 de ani, putem spune că discursul ținut de președintele Clinton la București în 1997 a fost prima confirmare a faptului că aspirațiile euro-atlantice ale României pot deveni realitate”, consideră eurodeputatul.

În încheiere, Dan Motreanu a evidențiat pilonii pe care se fundamentează relația strânsă dintre România și SUA.

”Parteneriatul Strategic are la bază atașamentul celor două țări față de valorile democratice. În cei 27 de ani care au trecut de atunci, Parteneriatul Strategic a devenit unul dintre elementele de bază ale politicii externe a României, alături de apartenența la NATO și la UE”, a conchis europarlamentarul.

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu prezintă un bilanț al mandatului de europarlamentar: Am promovat proiecte în interesul României și voi continua să fac acest lucru

Published

on

© Dan Motreanu/Facebook

Dan Motreanu realizează un bilanț al mandatului său de eurodeputat, la finalul ultimei sesiuni plenare a actualului legislativ european, înainte de alegerile din 6-9 iunie care vor reorganiza distribuția puterii a forțelor politice din Parlamentul European.

”În calitate de europarlamentar, am promovat proiecte în interesul României, adoptarea acestora fiind posibilă datorită apartenenței PNL la grupul PPE, cel mai numeros din Parlamentul European”, a subliniat Motreanu, prezentând o serie de realizări obținute în cei cinci ani de mandat:

  • Împreună cu colegii din Grupul PPE, acesta o obținut fonduri în valoare de 40 de milioane de euro pentru fermierii români afectați de afluxul de cereale ieftine din Ucraina.
  • Dan Motreanu a obținut votul Parlamentului European pentru subvenții mai mari pentru agricultorii români, pe baza unui amendament depus împreună cu mai mulți europarlamentari români. De altfel, acesta a solicitat Consiliului UE să accelereze procesul de convergență al plăților directe din cadrul Politicii Agricole Comune
  • În calitate de responsabil din partea Comisiei pentru agricultură, eurodeputatul s-a asigurat că Parlamentul European sprijină utilizarea pe scară mai largă a etichetării digitale, dar fermierii obțin în format fizic toate informațiile de care au nevoie.
  • În calitate de responsabil al Grupului PPE pentru Platforma Tehnologii Strategice pentru Europa (STEP), acesta introdus amendamente favorabile țării noastre în raportul referitor la acest dosar
  • Eurodeputatul a obținut votul Parlamentului European pentru sprijinirea regiunilor care se confruntă cu scăderea forței de muncă, plecarea tinerilor și cu o pondere scăzută a persoanelor cu studii superioare. A fost aprobat „Mecanismul de stimulare a talentelor”, pentru care a fost responsabil din partea Grupului PPE.
  • ”De-a lungul procedurii legislative din cadrul Comisiei ENVI din Parlamentul European, principala prioritate a fost sa mă asigur de dublarea finanțării alocate României din Fondul de Modernizare. Astfel, bugetul total alocat tarii noastre se va ridica aproximativ la 15 miliarde de euro”, a amintit Dan Motreanu
  • Acesta fost printre inițiatorii rezoluției prin care Parlamentul European solicită Federației Ruse să returneze complet tezaurul României.
  • A fost raportor PPE pe Raportul privind zonele urbane, solicitând Comisiei Europene să elaboreze recomandări pentru organizarea și reforma administrativ-teritorială în UE, considerându-le esențiale pentru dezvoltarea și reziliența urbană.
  • Raportul privind Noua strategie industrială a UE a fost votat în plenul Parlamentului European, pentru care eurodeputatul a fost responsabil din partea Grupului PPE. Pentru fiecare nouă sarcină administrativă impusă IMM-urilor, va fi eliminată una existentă.

Dan Motreanu candidează pentru un nou mandat în Parlamentul European și a dat asigurări că va  ”continua să promoveze interesele României în Parlamentul European”.

Amintim că listele candidaţilor Alianţei electorale PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie şi au fost depuse la 5 aprilie la Biroul Electoral Central.

La 21 martie, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a prezenta lista liberalilor la alegerile europene, primii zece candidați fiind: Rareș Bogdan, actualul lider al delegației eurodeputaților români din PPE, Dan Motreanu, membru al Parlamentului European, Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din PE, Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE din PE, negociator-șef al bugetului UE 2024 și co-negociator al Parlamentului European pentru Mecanismul de redresare și reziliență, Mircea Hava, europarlamentar, Gheorghe Falcă, europarlamentar, Virgil Popescu, fost ministru al energiei, Alexandru Muraru, deputat și președinte PNL Iași, și Mara Mareș, președinte al Tineretului Național Liberal.

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu cere UE să-și diversifice sursele de finanțare în contextul procesului de extindere și pentru ca Politica de Coeziune ”să rămână principalul instrument de reducere a decalajelor de dezvoltare”

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu cere UE să-și diversifice sursele de finanțare a bugetului, în contextul viitoarei extinderi și pentru a conserva principalul rol al Politicii de Coeziune, acela de a reduce decalajele de dezvoltare.

În ultima sesiune plenară a Parlamentului European înainte de alegerile din iunie, Motreanu a luat cuvântul în cadrul dezbaterii dedicate provocărilor economice, sociale și teritoriale pentru o Europă competitivă, coerentă și favorabilă incluziunii.

”Contextul geopolitic tensionat ne-a determinat să accelerăm procesul de extindere a UE, nouă state candidate fiind în așteptare. Susțin ferm extinderea UE ca instrument de stabilitate și prosperitate a continentului, dar trebuie să ținem cont că Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună vor trebui să răspundă nevoilor unui număr tot mai mare de state beneficiare”, a semnalat acesta.

El estimează că ”media PIB-ului UE va scădea odată cu aderarea statelor candidate, ceea ce va încadra în mod artificial o serie de regiuni din categoria <<Regiuni mai puțin dezvoltate>> în categoria <<Regiunilor în tranziție>> și o serie de <<Regiuni în tranziție>> în categoria <<Regiunilor mai dezvoltate>>”.

”Această situație va putea crea serioase probleme în acoperirea părții de cofinanțare și atragerea fondurilor europene”, a atras atenția europarlamentarul.

Dan Motreanu, membru al Comisiei pentru dezvoltare regională din Parlamentul European, amintește că aceasta și-a exprimat în repetate rânduri hotărârea ca ”Politica de Coeziune să rămână principalul instrument de reducere a decalajelor de dezvoltare, iar noile crize cu care ne putem confrunta să fie gestionate din surse suplimentare și nu prin realocarea fondurilor politicii de coeziune”.

”Trebuie respectat angajamentul de a nu lăsa nicio regiune în urmă și să revitalizăm zonele care se confruntă cu probleme demografice și deficitul de forță de muncă. Este esențial să identificăm resursele bugetare necesare pentru a asigura o integrare eficientă a noilor membri, fără a compromite dezvoltarea economică și socială a membrilor actuali. Pentru aceasta trebuie să diversificăm sursele de finanțare ale bugetului UE prin noi resurse proprii, cum ar fi taxarea profiturilor giganților digitali care operează în Europa, sau prin utilizarea capitalului privat, finalizând Uniunea Piețelor de Capital, ceea ce ar putea debloca până la 470 de miliarde de euro anual”, a fost apelul lansat de eurodeputat.

În viziunea sa, ”sporirea competitivității și menținerea companiilor inovatoare pe teritoriul Uniunii trebuie să rămână obiective prioritare, însoțite de investiții în educație și formare profesională pentru a valorifica potențialul tinerilor noștri în noua eră industrială”.

Mai mult, ”reducerea birocrației pentru IMM-uri, prin eliminarea a două reglementări de fiecare dată când introducem o reglementare nouă, trebuie să devină realitate”, a conchis Dan Motreanu.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA13 mins ago

Sebastian Burduja va discuta cu omologii din UE despre rolul energiei geotermale în mixul energetic european și implementarea cadrului politic privind energia în 2030

ROMÂNIA42 mins ago

Directorul general Adrian-Victor Vevera, mesaj la ceas aniversar: ICI București celebrează 54 de ani de excelență. Ne vom continua misiunea de a inova și de a contribui la transformarea digitală a societății

CONSILIUL UE2 hours ago

Miniștrii de externe din UE se pregătesc boicoteze o reuniune diplomatică la nivel înalt pe care președinția Ungariei la Consiliul UE ar trebui să o găzduiască

SUA2 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO22 hours ago

Jens Stoltenberg, „șocat” de tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump: Aliații NATO sunt uniți pentru a ne apăra libertatea și valorile

ROMÂNIA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: România și Franța împărtășesc aceleași valori democratice, bazate pe ideile de libertate, egalitate, fraternitate

ROMÂNIA23 hours ago

Ambasadorul României în SUA: Tentativa de asasinat împotriva lui Donald Trump este șocantă. Violența motivată politic trebuie condamnată întotdeauna

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua națională a Franței: Franța ne-a fost întotdeauna prieten și aliat, dar și un izvor de civilizație europeană autentică

POLITICĂ1 day ago

Nicolae Ciucă: Ura și violența nu își au loc într-o democrație. Atacul asupra lui Donald Trump este un atac la adresa libertății de exprimare

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis, “îngrozit” de tentativa de asasinat asupra lui Trump: Violența și agresivitatea nu sunt atribute ale niciunei democrații

SUA2 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO3 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO3 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI3 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO3 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE4 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO4 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, la Washington: România susține ca perspectiva transatlantică a Ucrainei să fie ireversibilă. Ajutăm Ucraina și R. Moldova pentru că putem să o facem

Trending