Dezbaterea privind viitorul Europei: Viviane Reding se întâlnește cu cetățenii într-o discuţie privind aşteptările acestora

Pe măsură ce dezbaterea privind viitorul Europei ia avânt, Comisia Europeană se adresează cetățenilor din diferite orașe europene pentru a le afla în mod direct opiniile.

Astazi,  22 februarie 2013, vicepreședintele Viviane Reding se afla la Coimbra (Portugalia) pentru a dezbate cu peste 200 de cetățeni despre așteptările acestora.

Punctele de vedere exprimate de cetățeni în cursul dezbaterii vor fi utilizate în viitorul Raport privind cetățenia pe 2013 și vor ghida activitatea de elaborare a propunerilor Comisiei de modificare a tratatului, în scopul creării unei Uniuni Europene mai puternice în viitor.

Lunile şi anii următori vor fi decisivi pentru evoluţia viitoare a Uniunii EuropeneDe la discursul susţinut în septembrie de dl Barroso, preşedintele Comisiei, cu privire la starea Uniunii (SPEECH/12/596), dezbaterea privind viitorul Europei este în plină desfăşurare, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. La sfârşitul anului trecut, Comisia a prezentat un Proiect pentru dezvoltarea Uniunii economice şi monetare (a se vedea IP/12/1272), care a fost urmat de un raport al celor patru preşedinţi ai Consiliului, Comisiei, Eurogrupului şi Băncii Centrale Europene. Înainte de alegerile europene din 2014, Comisia îşi va prezenta propunerile privind uniunea politică.

Viviane_Reding„Le oferim cetăţenilor portughezi posibilitatea unică de a le transmite direct factorilor de decizie europeni îngrijorările şi visurile lor privind viitorul Uniunii Europene şi viitorul Portugaliei în sânul acestei Uniuni. Aceasta este o modalitate nouă de a elabora politicile: prin implicarea cetăţenilor înainte de a lua decizii politice care au un impact direct asupra vieţii lor de zi cu zi”, a afirmat vicepreşedintele Viviane Reding.

„Legitimitatea democratică este răspunsul pentru orice agendă politică ambiţioasă. Voi asculta ce au de spus cetăţenii portughezi despre modul în care putem trage învăţăminte din greşelile trecutului şi despre ce putem face mai bine în viitor. Desfăşurarea unui astfel de dialog deschis este cu atât mai importantă într-o ţară ca Portugalia, unde cetăţenii au făcut mari sacrificii pentru a se asigura că generaţiile viitoare nu vor plăti pentru greşelile generaţiilor trecute.

Eforturile de reformă depuse la nivel naţional dau roade şi sunt încrezătoare când văd o creştere a gradului de optimism în Europa. Totuşi, există încă probleme şi optimismul nu trebuie să ne facă să ne mulţumim cu această situaţie. Comisia va sprijini continuarea eforturilor de reformă în Portugalia. De exemplu, am trimis experţi din Direcţia Justiţie pe care o conduc să ajute autorităţile portugheze să pună în aplicare o reformă ambiţioasă a sectorului justiţiei care va îmbunătăţi încrederea investitorilor şi va avea, prin urmare, un impact pozitiv asupra climatului de afaceri.”

În ianuarie, Comisia Europeană a lansat Anul european al cetăţenilor (IP/13/2), un an dedicat cetăţenilor şi drepturilor acestora. În 2013 se împlinesc 20 de ani de la introducerea, în 1993, prin Tratatul de la Maastricht, a cetăţeniei europene şi mai rămâne un an până la desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, în 2014. Tot anul, membri ai Comisiei vor organiza dezbateri cu cetăţenii despre aşteptările acestora privind viitorul în cadrul unor dialoguri cu cetăţenii (reuniuni publice) în întreaga Uniune Europeană.

Criza economică şi impactul acesteia asupra vieţii cotidiene a cetăţenilor, drepturile cetăţenilor UE şi viitorul Uniunii vor fi temele principale ale dezbaterii dintre vicepreşedintele Reding şi cetăţeni. La dezbatere vor participa, de asemenea, Regina Bastos şi Vital Moreira, deputaţi europeni portughezi, precum şi Félix Braz, deputat în Parlamentul luxemburghez. Va fi disponibilă o legătură video cu Esch-sur-Alzette, oraş din Luxemburg înfrăţit cu Coimbra, care are un număr mare de locuitori portughezi. Primarul oraşului Esch-sur-Alzette, Lydia Mutsch, îi va saluta pe participanţii din Coimbra.

Sursa: ec.europa.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.