Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Dezbaterea privind viitorul Europei: Viviane Reding se întâlnește cu cetățenii într-o discuţie privind aşteptările acestora

Published

on

Pe măsură ce dezbaterea privind viitorul Europei ia avânt, Comisia Europeană se adresează cetățenilor din diferite orașe europene pentru a le afla în mod direct opiniile.

Astazi,  22 februarie 2013, vicepreședintele Viviane Reding se afla la Coimbra (Portugalia) pentru a dezbate cu peste 200 de cetățeni despre așteptările acestora.

Punctele de vedere exprimate de cetățeni în cursul dezbaterii vor fi utilizate în viitorul Raport privind cetățenia pe 2013 și vor ghida activitatea de elaborare a propunerilor Comisiei de modificare a tratatului, în scopul creării unei Uniuni Europene mai puternice în viitor.

Lunile şi anii următori vor fi decisivi pentru evoluţia viitoare a Uniunii EuropeneDe la discursul susţinut în septembrie de dl Barroso, preşedintele Comisiei, cu privire la starea Uniunii (SPEECH/12/596), dezbaterea privind viitorul Europei este în plină desfăşurare, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. La sfârşitul anului trecut, Comisia a prezentat un Proiect pentru dezvoltarea Uniunii economice şi monetare (a se vedea IP/12/1272), care a fost urmat de un raport al celor patru preşedinţi ai Consiliului, Comisiei, Eurogrupului şi Băncii Centrale Europene. Înainte de alegerile europene din 2014, Comisia îşi va prezenta propunerile privind uniunea politică.

Viviane_Reding„Le oferim cetăţenilor portughezi posibilitatea unică de a le transmite direct factorilor de decizie europeni îngrijorările şi visurile lor privind viitorul Uniunii Europene şi viitorul Portugaliei în sânul acestei Uniuni. Aceasta este o modalitate nouă de a elabora politicile: prin implicarea cetăţenilor înainte de a lua decizii politice care au un impact direct asupra vieţii lor de zi cu zi”, a afirmat vicepreşedintele Viviane Reding.

„Legitimitatea democratică este răspunsul pentru orice agendă politică ambiţioasă. Voi asculta ce au de spus cetăţenii portughezi despre modul în care putem trage învăţăminte din greşelile trecutului şi despre ce putem face mai bine în viitor. Desfăşurarea unui astfel de dialog deschis este cu atât mai importantă într-o ţară ca Portugalia, unde cetăţenii au făcut mari sacrificii pentru a se asigura că generaţiile viitoare nu vor plăti pentru greşelile generaţiilor trecute.

Eforturile de reformă depuse la nivel naţional dau roade şi sunt încrezătoare când văd o creştere a gradului de optimism în Europa. Totuşi, există încă probleme şi optimismul nu trebuie să ne facă să ne mulţumim cu această situaţie. Comisia va sprijini continuarea eforturilor de reformă în Portugalia. De exemplu, am trimis experţi din Direcţia Justiţie pe care o conduc să ajute autorităţile portugheze să pună în aplicare o reformă ambiţioasă a sectorului justiţiei care va îmbunătăţi încrederea investitorilor şi va avea, prin urmare, un impact pozitiv asupra climatului de afaceri.”

În ianuarie, Comisia Europeană a lansat Anul european al cetăţenilor (IP/13/2), un an dedicat cetăţenilor şi drepturilor acestora. În 2013 se împlinesc 20 de ani de la introducerea, în 1993, prin Tratatul de la Maastricht, a cetăţeniei europene şi mai rămâne un an până la desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, în 2014. Tot anul, membri ai Comisiei vor organiza dezbateri cu cetăţenii despre aşteptările acestora privind viitorul în cadrul unor dialoguri cu cetăţenii (reuniuni publice) în întreaga Uniune Europeană.

Criza economică şi impactul acesteia asupra vieţii cotidiene a cetăţenilor, drepturile cetăţenilor UE şi viitorul Uniunii vor fi temele principale ale dezbaterii dintre vicepreşedintele Reding şi cetăţeni. La dezbatere vor participa, de asemenea, Regina Bastos şi Vital Moreira, deputaţi europeni portughezi, precum şi Félix Braz, deputat în Parlamentul luxemburghez. Va fi disponibilă o legătură video cu Esch-sur-Alzette, oraş din Luxemburg înfrăţit cu Coimbra, care are un număr mare de locuitori portughezi. Primarul oraşului Esch-sur-Alzette, Lydia Mutsch, îi va saluta pe participanţii din Coimbra.

Sursa: ec.europa.eu

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COMISIA EUROPEANA

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis va candida la prezidențiale în Lituania

Published

on

Foto: European Council

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis și-a anunțat candidatura la prezidențialele din Lituania, potrivit postării pe contul său de Twitter. Această decizie a fost luată chiar cu o zi înainte de Ziua Națională a Lituaniei.

 


,,Sunt conștien ca va fi nevoie de echilibru și sacrificiu. Știu că va urma mult de lucru. Sunt pregătit”


Comisarul euopean va fi în concediu fără plată din partea Comisiei Europene de la 1 aprilie până pe 13 mai și “dacă este necesar” între 14 mai și 27 mai, în cazul în care există și un al doilea tur. Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară Vytenis Andriukaitis și-a anunțat vineri candidatura pentru a deveni președintele Lituaniei.

Liderul Partidului Social Democrat din Lituania i-a cerut  lui Andriukaitis să candideze. El a fost fondatorul partidului în 1989 ca urmare a independenței Lituaniei față de Uniunea Sovietică.

El a spus că va depune eforturi pentru a se asigura că ,,numele Lituaniei să fie asociat cu o țară care nu tolerează nivele ridicate de inegalitate, nedreptate, care respectă fiecare persoană și opiniile sale”, a menționat valorile democratice, știința și protecția drepturilor omului ca unele din prioritățile sale de campanie.

De profesie medic, Andriukaitis a fost anterior membru al parlamentului lituanian, vicepreședinte, lider al Partidului Social Democrat și ministru pentru sănătate.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Corina Crețu participă în Grecia la un dialog cetățenesc despre viitorul Europei, alături de comisarul european Dimitris Avramopoulos

Published

on

Reprezentanța Comisiei Europene din Grecia organizează duminică, 17 februarie, în intervalul orar 14:30-16:00, un dialog cu cetățenii despre viitorul Europei, la care participă Corina Crețu, comisarul european pentru Politică Regională și Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie.

Dialogul poate fi urmărit live pe pagina redacției noastre de Facebook, Calea Europeană, dar și pe pagina oficială de Facebook a comisarului european, Corina Crețu.

Comisarul European, Corina Crețu se află într-o vizită oficială în Grecia  pentru a discuta despre modul în care politica de coeziune poate sprijini în continuare economia greacă și dezvoltarea regională în țară. Aceasta este cea de-a 8 vizită în Grecia, în cadrul căreia a avut deja întrevederi cu Christos Spirtzis, Ministrul Infrastructurii și Transporturilor, Yiannis Dragasakis, vicepremier și ministru al Dezvoltării și cu Stathis Giannakidis, ministrul-adjunct al Dezvoltării.

În timpul întrevederii cu Christos Spirtzis, Ministrul Infrastructurii și Transporturilor, Comisarul European  a salutat progresele înregistrate până în prezent de Grecia și a încurajat autoritățile elene din domeniul dezvoltării infrastructurii de transport să-și intensifice eforturile pentru a continua implementarea cu succes a proiectelor finanțate de UE, care vor contribui substanțial la dezvoltarea economică a țării.

Foto: Corina Cretu Facebook

În cea de-a doua întâlnire la Atena cu Yiannis Dragasakis, vicepremier și ministru al Dezvoltării și cu Stathis Giannakidis, ministrul-adjunct al dezvoltării au avut loc discuții despre stadiul actual al implementării proiectelor finanțate prin politica de coeziune în Grecia și ,,i-am încurajat să participe activ la nivel de Guvern la negocierile pentru viitorul buget al Uniunii Europene și al politicii de coeziune post-2020 și să înceapă discuțiile cu serviciile Comisiei pentru noua perioadă de programare 2021-2027.”, a menționat comisarul Corina Crețu.

Foto: Corina Cretu Facebook

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Manfred Weber în Porto: Când voi deveni președinte al Comisiei Europene voi prezenta un Masterplan european de combatere a cancerului

Published

on

Astăzi, 15 februarie este ziua internaționala de combatere a cancerului în rândul copiilor. În acest context, cu o zi înainte, Spitzenkandidat (PPE), Manfred Weber, și-a continuat turneul de consultare pentru campania electorală în Europa, ajungând și în orașul Porto din Portuglia. Manfred Weber împreună cu Rui Rio, președintele Partidului Social Democrat, Paulo Rangel și Lídia Pereira, au vizitat Institutul de Investigație și Inovație din Saud, institut de cercetare și tratament privind cancerul în Portugalia și Europa.

Discuțiile s-au axat pe cercetarea cancerului. Numai anul trecut, în Portugalia au existat 58.000 de cazuri noi de cancer. Manfred Weber a discutat cu experți în domeniu și a afirmat:
“Când voi deveni președinte al Comisiei, voi prezenta un Masterplan european împotriva cancerului”.


,,Știu că putem face mai multe în lupta de combatare a cancerului. Dacă o sa combinăm banii și cercetarea, experții ne spun că este posibil să câștigăm această luptă împotriva cancerului”, mai subliniază Manfred Weber în postarea sa pe Twitter.
 

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending