Autor: Andra Alexandru, DigitalDiplomacy
Există o tendință de a observa doar lucrurile negative dintr-o situație, dintr-un context sau domeniu, dar ar trebui să vedem și aspectele pozitive, să apreciem inițiative, proiecte și rezultatele lor. De aceea, mi-am propus să evidențiez prin intermediul acestui articol câteva dintre aceste exemple pozitive, care vin tocmai de la instituția centrală din România, Guvernul, în domenii precum comunicarea online și digitalizarea serviciilor publice.
Voi începe prin a vorbi despre noul website al Guvernului României, gov.ro/, care a trecut printr-o schimbare de design, devenind mai accesibil, mai ușor de utilizat și mai plăcut. Ceea ce cred că este interesant este faptul că acest website poate fi considerat și rezultatul unei consultări publice, având în vedere că cei responsabili de această schimbare au cerut, au primit și au utilizat feedback din partea publicului în ceea ce privește designul.
De asemenea, consider că este deosebit de important faptul că în afara necesității unei platforme centrale pentru diseminarea de materiale și informații, Guvernul a înțeles rolul social media, motiv pentru care, începând cu acest an, instituția este prezentă pe cele mai importante rețele sociale din România, Facebook,Twitter, YouTube, Google+. Sunt încântată să spun că aceste conturi sunt foarte bine gestionate, prezintă conținut personalizat și interesant, lucru care a permis stabilirea și dezvoltarea unei baze semnificative de fani și followeri în doar câteva luni. Aș menționa ceva totuși, aceea că noul website nu prezintă legături cu toate acest conturi, element care ar fi foarte util în sensul invitării celor care accesează site-ul să se alăture interacțiunii de pe rețelele sociale. Dar sunt sigură că aceste legături se află încă într-un process de realizare.
Tot pe website-ul guvernului, putem observa și alte proiecte online importante, precum:
– O platformă dedicată programului de internship, internship.gov.ro/, care prezintă prima initiativă de acest gen la nivelul Guvernului.
– O platformă dedicată bugetului de stat, buget.gov.ro/, care facilitează accesul cetățenilor la informații cu privire la împărțirea bugetului de stat pe instituții, într-un format prietenos, prin intermediul infograficelor. În paralel, informațiile au fost replicate pe platforma OpenSpending.org, un proiect online independent realizat de către Open Knowledge Foundation (organizație internațională non-profit care are ca scop promovarea transparenței în sectorul public).
– O platformă dedicată petițiilor online, petitii.gov.ro/, un portal care permite cetățenilor să se implice activ în procesul de luare a deciziilor, atrăgând atenția Guvernului la probleme importante pentru comunitate și cerând un răspuns oficial din partea acestuia.
– O platformă dedicată datelor publice, date.gov.ro, care reprezintă un punct central de acces pentru a seturi de date furnizate de către instituțiile publice cu scopul de a facilita înțelegerea de către cetățeni a modului în care funcționează Guvernul. Această platformă este în prezent încă în construcție.
– O platformă dedicată informațiilor despre angajații Guvernului, angajati.gov.ro, care oferă acces la trei baze de date despre indivizii care compun aparatul administrației publice și anume, oficiali, demnitari, funcționari publici și personalul contractual. Această platformă este, de asemenea, în construcție.
– Ultimul dar nu cel din urmă, o platformă care reunește toate anunțurile despre posturile vacante din sectorul public, posturi.gov.ro, o bază de date actualizată zilnic cu informații atât de la autoritățile și instituțiile administrației publice centrale, cât și de la cele locale. Inițiativa este o continuare a proiectului PublicJob.ro lansat în 2012 și coordonat de Cristian Botan, în prezent consilier al Primului Ministru privind transparența în administrația publică.
De fapt, posturi.gov.ro este cel mai amplu și mai cunoscut proiect online al Guvernului român, care a atras inclusiv atenția comunității internaționale. Acesta a fost unul din doar șapte nominalizați pentru premiul ”Bright Spots” din cadrul Summit-ului anual al Parteneriatului pentru Guverne Deschise/ Open Government Partnership (OGP), care a avut loc la Londra în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie. OGP este o inițiativă multilaterală la care România a aderat imediat după ce a fost lansată în 2011 și care își propune să ofere o platformă internațională pentru liderii determinați să facă guvernele lor mai deschise și mai responsabile la nevoile cetățenilor.
Summit-ul din acest an a avut o participare numeroasă, cu peste 1.000 de delegați din peste 60 de țări, care au împărtășit experiențe cu privire la modul în care transparența poate îmbunătăți serviciile publice, poate stimula creșterea economică, reduce sărăcia și corupția și restabili încrederea publicului în guvern.
Fiind una dintre țările propuse pentru un premiu în semn de recunoaștere a eforturilor de creștere a transparenței și implicarea cetățenilor în procesele de luare a deciziilor, România a fost reprezentată de coordonatorii proiectului posturi.gov.ro, Cristian Botan, Consilier în cadrul Cancelariei Primului Ministru al României și Radu Puchiu, Secretar de Stat în aceeași structură. Cristian și Radu fac parte din Departamentul pentru Servicii Online și Design (DSOD), responsabil pentru toate proiectele menționate mai sus și multe altele, care se încadreză în obiectivul Guvernului de digitalizare a administrației publice românești.
Chiar dacă nu a câștigat competiția, simplul fapt că acest proiect a fost nominalizat și prezentat drept un exemplu de bună practică pentru celelalte țări OGP este o realizare incredibilă. Aș putea merge chiar mai departe, spunând că, având în vedere imaginea României în străinătate și scepticismul anumitor țări europene în ceea ce privește transparența din procesul de guvernare de la noi, participarea la Summit-ul OGP cu acest proiect este o victorie majoră pentru diplomația publică a României.
Prin urmare, ne exprimăm aprecierea și transmitem felicitări echipei Departamentului pentru Servicii Online și Design. Așteptăm cu entuziasm multe alte proiecte de succes!
NB: Puteți vedea prezentarea lui Cristian a proiectului posturi.gov.ro din cadrul Summit-ului aici.
Autor: Andra Alexandru, DigitalDiplomacy
***Răspunderea pentru informațiile conținute în articol aparține exclusiv autorului articolului respectiv.