Connect with us

ȘTIRI POZITIVE

Lucruri bune încep să se întâmple pentru sfera online a sectorului public din România

Published

on

Autor: Andra AlexandruDigitalDiplomacy

digital diplomacy mExistă o tendință de a observa doar lucrurile negative dintr-o situație, dintr-un context sau domeniu, dar ar trebui să vedem și aspectele pozitive, să apreciem inițiative, proiecte și rezultatele lor. De aceea, mi-am propus să evidențiez prin intermediul acestui articol câteva dintre aceste exemple pozitive, care vin tocmai de la instituția centrală din România, Guvernul, în domenii precum comunicarea online și digitalizarea serviciilor publice.

Voi începe prin a vorbi despre noul website al Guvernului României, gov.ro/,  care a trecut printr-o schimbare de design, devenind mai accesibil, mai ușor de utilizat și mai plăcut. Ceea ce cred că este interesant este faptul că acest website poate fi considerat și rezultatul unei consultări publice, având în vedere că cei responsabili de această schimbare au cerut, au primit și au utilizat feedback din partea publicului în ceea ce privește designul.

De asemenea, consider că este deosebit de important faptul că în afara necesității unei platforme centrale pentru diseminarea de materiale și informații, Guvernul a înțeles rolul social media, motiv pentru care, începând cu acest an, instituția este prezentă pe cele mai importante rețele sociale din România, Facebook,TwitterYouTubeGoogle+. Sunt încântată să spun că aceste conturi sunt foarte bine gestionate, prezintă conținut personalizat și interesant, lucru care a permis stabilirea și dezvoltarea unei baze semnificative de fani și followeri în doar câteva luni. Aș menționa ceva totuși, aceea că noul website nu prezintă legături cu toate acest conturi, element care ar fi foarte util în sensul invitării celor care accesează site-ul să se alăture interacțiunii de pe rețelele sociale. Dar sunt sigură că aceste legături se află încă într-un process de realizare.

Tot pe website-ul guvernului, putem observa și alte proiecte online importante, precum:

– O platformă dedicată programului de internship, internship.gov.ro/, care prezintă prima initiativă de acest gen la nivelul Guvernului.

– O platformă dedicată bugetului de stat, buget.gov.ro/, care facilitează accesul cetățenilor la informații cu privire la împărțirea bugetului de stat pe instituții, într-un format prietenos, prin intermediul infograficelor. În paralel, informațiile au fost replicate pe platforma OpenSpending.org, un proiect online independent realizat de către Open Knowledge Foundation (organizație internațională non-profit care are ca scop promovarea transparenței în sectorul public).

– O platformă dedicată petițiilor online, petitii.gov.ro/, un portal care permite cetățenilor să se implice activ în procesul de luare a deciziilor, atrăgând atenția Guvernului la probleme importante pentru comunitate și cerând un răspuns oficial din partea acestuia.

– O platformă dedicată datelor publice, date.gov.ro, care reprezintă un punct central de acces pentru a seturi de date furnizate de către instituțiile publice cu scopul de a facilita înțelegerea de către cetățeni a modului în care funcționează Guvernul. Această platformă este în prezent încă în construcție.

– O platformă dedicată informațiilor despre angajații Guvernului, angajati.gov.ro, care oferă acces la trei baze de date despre indivizii care compun aparatul administrației publice și anume, oficiali, demnitari, funcționari publici și personalul contractual. Această platformă este, de asemenea, în construcție.

– Ultimul dar nu cel din urmă, o platformă care reunește toate anunțurile despre posturile vacante din sectorul public, posturi.gov.ro, o bază de date actualizată zilnic cu informații atât de la autoritățile și instituțiile administrației publice centrale, cât și de la cele locale. Inițiativa este o continuare a proiectului PublicJob.ro lansat în 2012 și coordonat de Cristian Botan, în prezent consilier al Primului Ministru privind transparența în administrația publică.

De fapt, posturi.gov.ro este cel mai amplu și mai cunoscut proiect online al Guvernului român, care a atras inclusiv atenția comunității internaționale. Acesta a fost unul din doar șapte nominalizați pentru premiul ”Bright Spots” din cadrul Summit-ului anual al Parteneriatului pentru Guverne Deschise/ Open Government Partnership (OGP), care a avut loc la Londra în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie. OGP este o inițiativă multilaterală la care România a aderat imediat după ce a fost lansată în 2011 și care își propune să ofere o platformă internațională pentru liderii determinați să facă guvernele lor mai deschise și mai responsabile la nevoile cetățenilor.

Summit-ul din acest an a avut o participare numeroasă, cu peste 1.000 de delegați din peste 60 de țări, care au împărtășit experiențe cu privire la modul în care transparența poate îmbunătăți serviciile publice, poate stimula creșterea economică, reduce sărăcia și corupția și restabili încrederea publicului în guvern.

Fiind una dintre țările propuse pentru un premiu în semn de recunoaștere a eforturilor de creștere a transparenței și implicarea cetățenilor în procesele de luare a deciziilor, România a fost reprezentată de coordonatorii proiectului posturi.gov.roCristian Botan, Consilier în cadrul Cancelariei Primului Ministru al României și Radu Puchiu, Secretar de Stat în aceeași structură. Cristian și Radu fac parte din Departamentul pentru Servicii Online și Design (DSOD), responsabil pentru toate proiectele menționate mai sus și multe altele, care se încadreză în obiectivul Guvernului de digitalizare a administrației publice românești.

Chiar dacă nu a câștigat competiția, simplul fapt că acest proiect a fost nominalizat și prezentat drept un exemplu de bună practică pentru celelalte țări OGP este o realizare incredibilă. Aș putea merge chiar mai departe, spunând că, având în vedere imaginea României în străinătate și scepticismul anumitor țări europene în ceea ce privește transparența din procesul de guvernare de la noi, participarea la Summit-ul OGP cu acest proiect este o victorie majoră pentru diplomația publică a României.

Prin urmare, ne exprimăm aprecierea și transmitem felicitări echipei Departamentului pentru Servicii Online și Design. Așteptăm cu entuziasm multe alte proiecte de succes!

NB: Puteți vedea prezentarea lui Cristian a proiectului posturi.gov.ro din cadrul Summit-ului aici.

 

Autor: Andra AlexandruDigitalDiplomacy

 

***Răspunderea pentru informațiile conținute în articol aparține exclusiv autorului articolului respectiv.

ROMÂNIA

Agenția Spațială Română anunță că România va participa la Misiunea europeană HERA, ce va fi lansată în 2024

Published

on

© ROSA.ro

Pe 27 septembrie, la 02:14 ora României, componenta NASA DART a misiunii internaționale AIDA s-a ciocnit intenționat de cel mai mic asteroid din sistemul binar Didymos. Agenția Spațială Europeană (ESA) va trimite ulterior misiunea HERA spre cei doi asteroizi, pentru a observa în detaliu ce s-a întâmplat în urma impactului. La Misiunea Hera participă și România, a anunțat astăzi Agenția Spațială Română (ROSA).

65803 Didymos este format din asteroidul principal și satelitul acestuia, numit Dimorphos. 65803 Didymos este ținta misiunii internaționale AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment), cu cele două componente ale sale: componenta americană DART care s-a ciocnit de asteroid și cea europeană HERA care va observa asteroidul în detaliu. Misiunea Hera va măsura masa asteroidului, compoziția acestuia, va analiza craterul provocat de coliziune și ne va ajuta să înțelegem mai bine asteroizii.

În cadrul testului de azi, o sondă spațială de 570 de kilograme a ajuns în mod autonom până la un asteroid țintă, lovindu-se de aceasta în mod intenționat cu o viteză de aproximativ 22,530 km/s, pentru a-i încetini foarte puțin viteza orbitală. Cercetătorii se așteaptă ca impactul să scurteze orbita lui Dimorphos cu aproximativ 1%, adică aproximativ 10 minute.

“Am asistat astăzi la primul impact kinetic al unei sonde cu un asteroid, parte a primului test de apărare planetară. Suntem astfel mai aproape de a dezvolta la nivel internațional capacitatea de a ne apăra de asteroizi, iar România face parte din acest efort global,” a declarat Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA).

Misiunea europeană Hera, ce va fi lansată în 2024, își va începe călătoria spre Dimorphos pentru a realiza un studiu detaliat în urma impactului. Hera va strânge date foarte importante precum dimensiunea craterului, masa lui Dimorphos, compoziția și structura sa internă. Aceste noi informații vor transforma experimentul DART într-o tehnică foarte bine înțeleasă, repetabilă, ce ar putea fi aplicată la un moment dat într-o situație care nu mai este un test.

România va furniza câteva elemente esențiale în succesul componentei europene. Expertiza românească va ajuta Hera să ajungă la asteroid și să măsoare foarte precis deviația acestuia în urma impactului cu DART. De asemenea, va sprijini unul din primii doi cubesats deepspace ai ESA să se apropie de asteroid.

„Faptul că ESA a selectat entități românești în apelurile competitive pentru participare la misiunea Hera este o dovadă a creșterii capabilităților din țară, precum și a eforturilor depuse de ROSA în ultimii ani de a stimula participarea la programele ESA”, a declarat Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA).

Continue Reading

ROMÂNIA

Săptămâna Haferland, cel mai mare festival dedicat culturii și tradițiilor săsești din Transilvania, a ajuns la cea de-a X-a ediție

Published

on

© CaleaEuropeana.ro

Festivalul cultural Săptămâna Haferland, ajuns la a X-a ediție, se va desfășura în perioada 29 – 31 iulie. Ediția aniversară a celui mai mare festival dedicat culturii și tradițiilor săsești din Transilvania, va avea loc atât fizic cât și online, în 10 sate din Țara Ovăzului: Archita, Saschiz, Cloașterf, Roadeș, Bunești, Rupea, Homorod, Criț, Meșendorf și Viscri. Proiectul cultural este finanțat de Ministerul Culturii. 

Întregul program al festivalului îl regăsiți aici

În vara anului 2012, Michael Schmidt, președintele MHS Holding și al Fundației M&V Schmidt, alături de Peter Maffay, fondatorul Fundației Tabaluga, au inițiat proiectul “Săptămâna Haferland″, un festival menit să promoveze cultura și tradițiile săsești. Intenția lor este însă de a promova atât cultura săsească, cât și turismul în zona cuprinsă între Rupea și Sighișoara, denumită “Țara Ovăzului” sau Haferland.

Dacă la prima ediție, festivalul a reunit câteva sute de participanți, majoritatea sași întorși pe meleagurile natale pe perioada verii, în următori ani numărul participanților s-a dublat. La festival, au participat până acum peste 18.000 de vizitatori sași, dar și membri ai comunităților locale, precum și turiști români și străini atrași de frumusețea peisajelor și de poveștile legate de tradițiile și obiceiurile acestor locuri.

© CaleaEuropeana.ro

Continue Reading

ȘTIRI POZITIVE

Jurnaliștii de la New York Times, călătorie în ”Alpii transilvăneni, ascultând pașii zimbrilor”

Published

on

© Wikipedia

Jurnaliștii cotidianului american New York Times povestesc experiența din safariul în ”Alpii transilvăneni, unde zimbrii hoinăresc liberi”.

”Urmărirea zimbrilor în Munții Țarcu din România reprezintă unul dintre cele câteva <<safariuri>> europene care se axează pe resălbăticire (rewilding), o abordare modernă a conservării care are ca scop refacerea ecosistemelor și promovarea biodiversității prin reintroducerea anumitor specii”, relatează jurnaliștii New York Times într-un material intitulat ”On Safari in the Transylvanian Alps, Where Bison Roam Once More”.

Aceștia împărtășesc situația ”în care nu se așteptau să se afle vreodată: ghemuiți pe o pajiște românească, la marginea unei păduri virgine, ascultând pașii zimbrilor. Te întinzi și cercetezi zona în care știi că zimbrii a fost recent, ascultând dincolo de vacarmul pădurii, al insectelor, păsărilor și plantelor răvășite de vânt urmele acustice ale celui mai mare animal terestru din Europa, care, până de curând, nu mai fusese văzut în aceste locuri de sute de ani”, descriu aceștia experiența în locurile dominate de pădure ”cu fagi și pini uriași, mulți dintre ei bătrâni de sute de ani”.

”Carpații cuprind cea mai mare suprafață de pădure virgină de pe continent, precum și cele mai mari populații de urși bruni, lupi și lincși și mai mult de o treime din toate speciile de plante europene”, mai amintesc aceștia.

Jurnaliștii subliniază că au fost martorii unui ”proces cunoscut sub numele de resălbăticire”, care are drept scop ”refacerea ecosistemelor prin înlăturarea intervențiilor umane, cum ar fi barajele și digurile, în locuri care au fost depopulate și marginalizate din punct de vedere economic. Esențială pentru resălbăticire (rewilding) este reintroducerea <<speciilor-cheie>> precum lupii, vulturii și zimbrii, animale care au o influență extraordinară asupra habitatului lor, remodelând semnificativ peisajul și promovând biodiversitatea prin pășunat, răspândirea semințelor și controlul populației de prădători”.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis, laureat cu Premiul Civic German la Düsseldorf: Românii sunt pro-europeni convinși. Aderarea la Schengen ar fi un semnal important pe fondul creșterii euroscepticismului în Europa

INTERNAȚIONAL18 hours ago

România, reprezentată de Bogdan Aurescu la ceremonia de învestire a lui Erdogan: Suntem parteneri strategici și aliați apropiați în NATO

MAREA BRITANIE19 hours ago

Regele Charles al III-lea a mărturisit ce-l leagă de România: Am fost mișcat profund de suferințele românilor după al Doilea Război Mondial. Am vrut să amintesc lumii că România este o țară specială

MAREA BRITANIE19 hours ago

AFP: Transilvania este “onorată” să îl primească regele “său” Charles al III-lea, care a ales România pentru prima sa călătorie în străinătate după încoronare

MAREA BRITANIE2 days ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

MAREA BRITANIE2 days ago

Klaus Iohannis l-a primit pe regele Charles al III-lea, “un mare prieten al României”, la Palatul Cotroceni: Datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor și tradițiilor românești a trecut granițele

U.E.2 days ago

Annalena Baerbock consideră că războiul rus din Ucraina a reprezentat un punct de cotitură pentru securitatea din regiunea Mării Baltice: Securitatea fiecăruia dintre noi este securitatea noastră, a tuturor

NATO2 days ago

Secretarul general al NATO va participa la ceremonia de învestire a lui Erdoǧan, la Ankara. Aderarea Suediei la Alianță, principalul scop al vizitei în Turcia

COMISIA EUROPEANA2 days ago

UE a sprijinit România cu 3 miliarde de euro prin instrumentul SURE pentru a proteja locurile de muncă și lucrătorii de impactul pandemiei de COVID-19

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Bruxelles-ul propune modernizarea normelor UE privind siguranța și durabilitatea maritimă și prevenirea poluării apelor de către nave

MAREA BRITANIE2 days ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL2 days ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO3 days ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO3 days ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA3 days ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO1 week ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Team2Share

Trending