Soliditatea planurilor naționale de redresare și reziliență constă în stimularea sinergiilor între măsurile celor șase piloni de reformă și dezvoltare, a declarat luni, 22 februarie, eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe), co-raportor al Parlamentului European privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, la Conferința interparlamentară din UE privind pregătirea planurilor naționale de redresare și reziliență.
„Planurile naționale de redresare și reziliență se vor baza pe specificitățile naționale, provocările și propriile recomandări. Dar vă rugăm să rețineți că reformele și investițiile trebuie făcute în 6 piloni de relevanță europeană. Un plan va fi solid numai dacă va prezenta o valoare adăugată autentică la nivelul UE. Pentru a realiza acest lucru, nu trebuie să considerăm pilonii ca pe niște măsuri separate, ci ca pe o oportunitate de a sparge silozurile și de a stimula sinergiile”, a punctat eurodeputatul Renew Europe.
Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) este pilonul principal al Planului Next Generation EU și are alocat un buget total de 672,5 miliarde euro, din care 30,5 miliarde de euro îi revin României.
Pentru utilizarea instrumentului de finanțare MRR fiecare stat membru al UE trebuie să elaboreze propriul Plan de Redresare și Reziliență (PNRR) prin care își stabilește domeniile prioritare de investiții în scopul ieșirii din criză, relansării economice și creșterii capacității de reziliență. Planul de Redresare și Reziliență pe care România îl elaborează acum se constituie într-un Document Strategic ce stabilește prioritățile investiționale și reformele necesare pentru redresare și creștere sustenabilă, corelate tranziției verzi și digitale avute în vedere de Comisia Europeană.
Acest instrument va finanța planurile naționale care reformează și investesc în 6 piloni: verde, digital, competitivitate, coeziune socială, reziliență instituțională și, după cum a promis, copii și tineri. Aceștia sunt cei 6 piloni ai acestei facilități, piloni de relevanță europeană. Acestea vor aduce coerența așteptată și valoarea adăugată a UE planurilor de redresare și reziliență pe care statele membre trebuie să le proiecteze și să le transforme în beneficii concrete pentru cetățenii UE.
În context, Dragoș Pîslaru a atras atenția că nu trebuie să existe o concurență între mediul public și cel privat, ci o colaborare care se poate dovedi fructoasă în contextul în care mediul privat poate oferi expertiză și idei noi în contextul relansării economice.
„Atunci când vorbim despre reforme și investiții, avem tendința să ne gândim la public versus privat. Aceasta nu este o competiție. Sectorul privat este un partener de foarte mare încredere, inovator și viabil și ar trebui considerată implicarea acestuia în planurile naționale de recuperare și reziliență. Măsurile care stimulează investițiile private sunt cheia pentru o redresare rapidă a economiei noastre”, a explicat el.
De asemenea, eurodeputatul român a precizat că un plan național de recuperare și rezistență înseamnă de facto o supraveghere centralizată, dar înseamnă, în același timp, pentru o mai mare eficiență, o implementare descentralizată.
„Autoritățile locale și regionale sunt un actor cheie pentru definirea reformelor și investițiilor necesare, contribuția lor este crucială pentru a asigura necesitatea și viabilitatea măsurilor, dar și punerea lor în aplicare corespunzătoare”, a spus acesta.
Nu în ultimul rând, pentru ca modernizarea și dezvoltarea României să fie eficientă, Dragoș Pîslaru a subliniat că este necesar să ne revizuim vechile concepții despre investiții și cheltuieli.
„Pandemia a evidențiat necesitatea ca noi să conectăm punctele între diferite investiții, nevoile de a avea o abordare integrată. Investițiile în competențe, în prevenirea sănătății nu pot fi doar măsuri de cărămidă”, a punctat acesta.