Duane Butcher: SUA mulțumesc României pentru curajul și angajamentul de care a dat dovadă în Afganistan

Duane Butcher romania.usembassy.govÎnsărcinatul cu afaceri al SUA la București Duane Butcher a mulțumit, luni, României pentru felul în care militarii români și-au făcut datoria în misiunile din Afganistan.

“SUA mulțumesc României pentru curajul și angajamentul de care a dat dovadă în Afganistan. Bărbații și femeile din România au făcut această țară mândră de ei. Apreciem și disponibilitatea României de a-și asuma, pentru pacea și securitatea internațională, un rol de conducere în viitoarele încercări cu care se va confrunta Alianța, de la amenințările cu rachete balistice venite din statele care încalcă dreptul internațional, până la intervențiile militare rusești”, a apreciat Butcher într-un comunicat de presă.

“În această perioadă, soldații, jandarmii și polițiștii români și-au îndeplinit curajos sarcinile, ajutând la destructurarea unei rețele teroriste, antrenând forțele de securitate afgane și apărând poporul afgan de brutala insurgență talibană. Timp de peste un deceniu, peste 25.000 de bărbați și femei din România au stat umăr la umăr cu aliații și partenerii NATO în Afganistan”, a spus Butcher.

Oficialul american a onorat și sacrificiul celor 23 de militari români care și-au pierdut viața în Afganistan: “Angajamentul României față de Afganistan nu a fost lipsit de sacrificii naționale însemnate: îi onorăm pe cei 23 de soldați care și-au pierdut viețile și pe cei 129 care au fost răniți în efortul de a transforma lumea într-un loc mai sigur pentru noi toți”.

Butcher a precizat însă că aceste sacrificii nu au fost zadarnice.

“În această perioadă, în Afganistan s-au realizat progrese democratice, sociale și economice remarcabile: În 2002, doar 900.000 de băieți afgani mergeau la școală. Acum, circa 8.000.000 de copii sunt înscriși la școală, o treime dintre ei fete. În 2002, doar 6% dintre afgani aveau acces constant la electricitate. Astăzi, 28% din populație are acces constant la electricitate, inclusiv peste 2.000.000 de persoane din Kabul, care au acum electricitate 24 de ore din 24. În 2002, doar 9% din populația afgană se afla la doar o oră de mers de un punct de îngrijire medicală, în timp ce astăzi, procentul este de aproape 60% din populație”, a arătat însărcinatul cu afaceri al SUA la București.

Diplomatul american a apreciat totodată că România a contribuit la pregătirea soldaților și polițiștilor afgani, și a salutat “angajamentul României de a continua activitățile de mentorat și consiliere a afganilor după 2014”.

“În câteva zile, autoritățile electorale vor anunța rezultatele alegerilor prezidențiale istorice din Afganistan. În acest an, al 25-lea de democrație post-comunistă pentru România, ați sprijinit milioane de afgani la începutul propriului drum spre un viitor pașnic și democratic. Cu toate acestea, vor exista zile dificile. Însă nu există nicio îndoială că Afganistanul este pe un drum mai bun, grație activității României acolo”, a mai spus Duane Butcher.

În opinia oficialului american, în ultimii ani România și SUA “au consolidat NATO”.

“Amplasamentul româno-american al sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu este programat să devină operațional anul viitor. Alianța a crescut numărul de exerciții aeriene, terestre și navale comune pentru a răspunde actelor agresive ale Rusiei din Ucraina. Piloții români participă la zborurile NATO de avertizare timpurie și control din spațiul aerian al României, care sunt vitale pentru a înțelege situația din Ucraina. Aplaudăm de asemenea pașii luați de România pentru a-și crește bugetul destinat apărării la 2% din PIB — o măsură pe care ar trebui să o ia toți aliații NATO”, a mai afirmat Duane Butcher.

 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.