După realegerea președintelui, China l-a reconfirmat pe Yang Xiaodu în funcția de premier care va conduce și lupta împotriva corupției

Premierul Chinei, Li Keqiang, a fost reales duminică în funcţie pentru perioada 2018-2023 de către Adunarea Naţională Populară, notează Agerpres.

Tot duminică, legislativul chinez a aprobat numirea lui Yang Xiaodu în funcţia de director al Comisiei Naţionale de Supraveghere, un nou şi puternic organ cu statut superior celui al ministerelor şi care va avea ca sarcină intensificarea la maxim a luptei anticorupţie din ţară.

Yang, 64 de ani, până în prezent ministru al Supravegherii, a fost ales cu o largă majoritate de participanţii la sesiunea plenară a ANP, deşi unii observatori se aşteptau ca şefia noului “superminister”, considerată una din funcţiile cu cea mai mare putere din noua structură a regimului, să fie preluată de actualul şef anticorupţie din Partidul Comunist Chinez, Zhao Leji.

Sâmbătă, ANP l-a votat în unanimitate pe Xi Jinping preşedinte al Chinei pentru un al doilea mandat şi l-a ales pe Wang Qishan, unul din principalii săi aliaţi, nou vicepreşedinte.

Reînnoirea regimului se va încheia luni cu alegerea vicepremierilor, miniştrilor, consilierilor de stat şi a guvernatorului băncii centrale, între alte funcţii. 

Citiți și Xi Jinping, reales în unanimitate fruntea statului chinez de către Parlament. Președintele poate deține acum funcția pe viață

Legislativul Chinei i-a reînnoit ieri în rolul de președinte al țării pe Xi Jinping, acesta putând deține funcția pe viață.

În urmă cu o săptămână Parlamentul a votat să eliminarea limitelor termenului prezidenţial, ceea ce înseamă că Xi poate rămâne în funcţie pe o perioadă nelimitată. Prin intermdiul noului amendament a fost abolită limitarea numărului de mandate prezidențiale. Cu 2.958 voturi pentru, două voturi contra şi trei abţineri, membrii ANP s-au pronunţat pentru schimbarea legii fundamentale. Până acum, Constituţia chineză prevedea o limită de două mandate prezidenţiale de câte cinci ani.Pentru adoptarea acestui amendament constituţional a fost nevoie de o majoritate de două treimi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.