Connect with us

EDITORIALE

Vulnerabilitățile Uniunii Europene

Published

on

De Răzvan Buzatu

razvan buzatuUniunea Europeana ar trebui sa se trateze mai repede de dependente, pana nu va fi prea tarziu pentru ea si pana nu va intra pe mainile altor actori globali care, la randul lor, ii vor crea, alimenta si intretine alte dependente. Inteleg ca procesul de a construi o Uniune este lung, spre foarte lung. Inteleg ca identitatile popoarelor de pe continentul european sunt inradacinate puternic in istorie si ca ne este foarte greu sa le unim intr-un singur tot unitar. Inteleg ca solutia pe care am gasit-o in ultimii 65 de ani este sa cream structuri institutionale si de drept care sa ne ajute in a construi acest tot unitar si a estompa, pe cat posibil, orgoliile politice ereditare ale fiecarui stat. Cu toate acestea, cred ca ar trebui sa tinem cont de faptul ca lumea se misca foarte repede si creste exponential din punct de vedere al interconectarii si al tehnologiei avansate, ceea ce ne face foarte vizibili, cu toate greselilor si lucrurile bune pe care le facem. In ultimii 10 ani ne-am miscat foarte incet. Am intrat in crize multiple si am devenit din ce in ce mai dependenti de partenerii nostri, fara a avea o plasa de siguranta a noastra.

Cand cea mai mare nevoie actuala a Uniunii Europene este de a vorbi cu o singura voce si a transmite mesaje clare si de stabilitate catre partenerii sai, pe plan european, eurasiatic si global, aceasta ce face? Transmite mesaje care, in substrat, conduc la pastrarea unui hibrid, respectiv a Europei federale de state natiune, care prefera sa negocieze bilateral cu partenerii sai din intreaga lume, decat comunitar si unitar prin intermediul unei structuri federale de tipul Statelor Unite ale Europei. O astfel de abordare slabeste structura politica si asa subreda a Uniunii Europene si arata ca suntem la mila partenerilor nostri, care ne joaca cum vor ei, cu instrumentele noastre. Dar, noi, ma refer la Uniunea Europeana, suntem verticali, nu acceptam aceasta situatie si amenintam cu sanctiuni, in loc sa construim. Suntem pe cale sa pierdem si ultimul tren care ne poate pune in pozitia de actor global si sa ramanem doar un bloc economic, cu instrumente financiare de sustinere a actiunilor umanitare si de asistenta tehnica la nivel global, dar, folosit politic de ceilalti actori globali emergenti. Spun aceste chestiuni deoarece loviturile la temelia Uniunii Europene vin chiar din interior.

Herman van Rompuy este Presedintele Consiliului European, adica institutia unde se intalnesc presedintii de state si de guverne din statele membre ale Uniunii Europene. Stiam ca in cadrul Consiliului European se discuta directia strategica comuna, liniile directoare integrate si posibilitatile de dezvoltare ale Uniunii Europene, din perspectiva statelor membre. Functia de Presedinte al Consiliului European este de o importanta strategica pentru Uniunea Europeana si ma asteptam ca un om care conduce aceasta institutie pe o perioada de 5 ani sa fie convins de importanta integrarii din ce in ce mai profunde a statelor membre in edificiului european si de viitorul constructiei europene intr-o lume globala ce se afla in schimbare rapida si continua. Greseala mea a fost ca am avut asteptari. Stiti cum se spune, ca diavolul se gaseste in detalii. Hai sa vedem de ce?

Am citit discursurile lui van Rompuy de la Universitatea Europeana din Sankt Petersburg din septembrie 2013, despre Rusia si Europa astazi, precum si de la deschiderea conferintei din 2014 a Harvard World Model United Nations. Sunt trei afirmatii care cred ca merita mentionate si care imi ridica semne de intrebare asupra directiei in care merge Uniunea Europeana in prezent. Prima este cea referitoare la faptul ca ”jumatate din comertul Rusiei este cu tarile Uniunii Europene” – nu cu Uniunea Europeana, ”ca toate economiile Uniunii Europene se concentreaza pentru a deveni mai competitive” – nu economia Uniunii Europene si ca ”desigur, Uniunea nu este o singura tara si nu va fi niciodata”. Toate aceste afirmatii sunt corecte, dar nu din functia de Presedinte al Consiliului European si tinand cont de contextul in care isi desfasoara activitatea Uniunea Europeana in prezent. Si asa prapastia cu cetatenii europeni si Uniunea Europeana este foarte mare. Cu astfel de mesaje, dam un semnal subliminal delicat intregii lumi, dar mai ales vecinilor nostri parteneri.

Partea interesanta este ca, daca ne uitam la cum evolueaza lumea in prezent si care sunt actorii globali care se contureaza din ce in ce mai mult, ne vom da seama ca acestia au structuri fedelale (SUA, China, Rusia, India, Brazilia, Africa de Sud). Ca este o lume apolara, asa cum mentiona van Rompuy, sau multipolara, vom putea determina in urmatorii ani de dezvoltare a lumii. Ce stim, este ca procesul de constructie europeana este observat constant de catre toata lumea. Orice criza, orice obstacol, orice dependenta, orice afirmatie, orice pozitie oficiala, orice negociere bilaterala si multilaterala, sunt atent studiate si analilzate de catre partenerii nostri. Actiunile lor sunt in consecinta. Actiunile lor tin cont inclusiv de tot ceea ce se intalmpla in lume.

In tot acest timp, in paralel cu procesul de constructie europeana, Federatia Rusa, incepand cu anul 2000, dar mai vizibil in 2004 si 2005 a inceput sa isi creioneze un proiect de constructie a unui spatiu de liber schimb intre Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeana, oricare ar fi ea in viitor, si spatiul eur-asiatic. In anul 2007, Serghei Lavrov, Ministrul de Externe al Federatiei Ruse, a facut publica intentia de a institutionaliza un astfel de spatiu de liber schimb. Dar, pentru a-i asigura securitatea trebuia intocmita o strategie europeana de securitate. Cum Uniunea Europeana avea propria Strategie Europeana de Securitate inca din anul 2003, care inca nu era complet functionala si care se baza pe sprijinul dat de NATO, Federatia Rusa a propus partenerilor sai din spatiul euro-atlantic, in iunie 2008, un Tratat pentru Securitate Europeana, care sa acopere spatiu strategic de la Vancouver la Vladivostok si care sa puna capat odata si pentru totdeauna reminiscentelor si mostenirii Razboiului Rece. In decembrie 2009, Presedintele Federatiei Ruse, Dimitri Medvedev, a dat spre consultare publica acest Tratat catre partenerii sai euro-atlantici. In afara de prezentarea Tratatului in cadrul OSCE, ceea ce a reprezentat pasul cel mai bun din punct de vedere al dreptului international, Medvedev a intorodus acest subiect pe agenda de discutii in vizitele sale in statele membre ale UE, incepand din anul 2010 cu Finlanda. Marea Britanie si SUA s-au pronuntat impotriva acestui Tratat, Germania, Franta, Italia si Finlanda au avut pozitii precaute, iar Elvetia a reactionat tot precaut, dar pozitiv la posibilitate. Problema este ca Uniunea Europeana vede acest Tratat ca subminarea securitatii europene. Federatia Rusa il vede ca un pas natural de a-si extinde influenta si domina un spatiu care este strategic din punct de vedere politic, economic, social si cultural si care are o cultura a consumatorismului foarte avansata. De aici si dependentele multiple ale Uniunii Europene si ale Europei. China vede tot in aceeasi directie, iar India sustine aceste demersuri.

In afara de comunicare continua cu partenerii nostri, de intarirea parteneriatelor strategice cu actorii globali emergenti, de folosirea la nivel comunitar integrat a bunelor practici ale fiecarui state membru al Uniunii Europene, de transferarea de mai multa suveranitate catre Uniunea Europeana in materie de politica externa, de politica de aparare, de politica fiscala, de politica sociala, cred ca Uniunea Europeana ar trebui ca in perioada 2014-2020 sa tripeleze bugetul de 4,5 miliarde de euro pentru cercetarea, inovarea si dezvoltarea unor produse in domeniul energetic care sa o aduca mai aproape de posibila realitate de a deveni furnizor de energie si de securitate, decat consumator al acestora.

 

 

.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Președintele depanator

Published

on

de Dan Cărbunaru

După aproape cinci ani de mandat, din care majoritatea cu un Guvern ostil și un an cu un prim-ministru pe care l-a desemnat și care astăzi îi trimite un challanger cu șanse de confruntare în turul doi, Președintele Klaus Iohannis și-a lansat, joi, 8 august a.c., campania pentru al doilea mandat la Consiliul Național al PNL. În fața a peste trei mii de susținători din toată țara, strânși sub cupola Romexpo, Iohannis a prezentat mai degrabă un program cu principii de guvernare și a tras din toate pozițiile într-un PSD tot mai anemic și scufundat în propriile erori și strategii de conducere.

Președintele a ales tragedia de la Caracal ca exemplu de proastă guvernare și a trasat, apoi liniile pe care le vede alături de PNL , pentru viitorul unei Românii normale, funcționale, bazate pe recunoașterea valorii și blocarea ascensiunii mediocrității în vârful statului.

Președintele s-a axat mai puțin pe bilanțul propriului mandat din perspectivă constituțională și a evitat să răspundă atacurilor din ultimele zile lansate de către Dan Barna, candidatul USR+. A vorbit despre proiectul unei întregi generații, pentru care, alături de actuala Opoziție și de cetățeni, a declarat că a reușit să pătreze nealterat parcursul proeuropean, transatlantic și democratic al României.

După ani lungi de opoziție, activul PNL a fost hrănit la lansarea campaniei pentru al doilea mandat la Cotroceni cu promisiunea revenirii la putere, în condițiile în care urmează, la anul, alegeri locale și parlamentare.

Blocând în primul mandat derapajele extreme, Klaus Iohannis pare orientat mai degrabă în debutul acestei campanii către mize de politică internă, dispus să își asume rol de președinte depanator alături de un guvern PNL.

Continue Reading

EDITORIALE

”Macroleon”: Bine ați venit în Europa franco-germană a președintelui Franței

Published

on

© Twitter

Proiectul Uniunii Europene își datorează existența, în mod neîndoielnic, deciziei franco-germane de a îngropa securea sângeroasă a celor două războaie mondiale și de a-și da mâna reconcilierii politice și istorice.

După decenii umilitoare în istoria bilaterală – fie că vorbim de încoronarea împăratului german Wilhelm I în Sala Oglinzilor de la Versailles, de capitularea Germaniei prin Armistițiul de la Compiègne din 1918, urmată de un nou gest umilitor înfăptuit de Germania nazistă prin semnarea Armistițiului de Compiègne din 1950 care consfințea ocupația germană în Franța și determina instituirea regimului de la Vichy – liderii Franței și Germaniei, fie ei Charles de Gaulle și Konrad Adenauer, Valéry Giscard d’Estaing și Helmut Schmidt, Francois Mitterand și Helmut Kohl, au adus relația franco-germană în epicentrul integrării europene.

Puterea franceză gaullistă, demonstrată prin blocarea inițiativei-pionier a comunității europene de apărare, Criza scaunului gol din 1966 și chiar prin retragerea din structurile militare ale NATO, a pierdut însă, treptat, teren politic prin prisma ponderii economice tot mai însemnate a Germaniei, reunificată în cele din urmă în 1990, pentru ca la finalul secolului trecut fostul cancelar german Helmut Kohl să fie apreciat drept ”cancelarul integrării europene”. Însăși o anecdotă mărturisită de Jean-Claude Juncker la funeraliile lui Kohl, primele și singurele funeralii europene, dezvăluia cum Helmut Kohl a salutat cu lacrimi în ochi decizia extinderii Uniunii Europene spre Est.

Compromisul franco-german, atestat în 1963 prin ”spiritul de la Elysee” și reînnoit chiar în ianuarie 2019 prin ”spiritul de Aachen, îi are ca protagoniști, în prezent, pe Angela Merkel și Emmanuel Macron. Însă pentru prima dată în ultimele două decenii, timp în care numărul cancelariei de la Berlin s-a aflat pe ”apelare rapidă”, asistăm la o resetare a preferințelor.

Apărut ca un outsider în spectrul fragmentat al politicii franceze, Emmanuel Macron a reușit în 2017 ceea ce puțini credeau: a avansat în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale, când pentru prima dată din 1958 niciun candidat al stângii sau dreptei tradiționale nu s-a aflat în turul secund al scrutinului prezidențial, și a învins-o pe candidata extremei-drepte Marine Le Pen la o distanță consistentă.

Însăși celebrarea victoriei de răsunet pentru întreaga Franță și Europă a fost aparte. Acompaniat acustic de imnul Uniunii Europene, președintele ales Macron și-a făcut apariția pe scena de pe esplanada Muzeului Luvru, injectându-și alura politică în construcție cu optimism european și spirit reformist pentru Uniunea Europeană.

Doi ani mai târziu, Emmanuel Macron și-a văzut o mare parte din ambițiile în derulare politică. Țările UE aparținând eurozonei au găsit o formulă acceptabilă și mai puțin provocatoare de tensiuni a unui instrument de competitivitate, denumire generică pentru un așa-zis buget al statelor ce dețin moneda euro. Cooperarea în materie de apărare europeană, ironic sau nu blocată de Franța în anii 1950, a devenit temă de avangardă pentru Renașterea Europeană propusă de președintele francez, sub emblema a ceea ce Macron a numit ”Inițiativa Europeană de Intervenție”, o forță militară formată din zece state UE dispuse să acționeze împreună în situații de criză și care a defilat demonstrativ de Ziua Națională a Franței, ceremonie dedicată apărării europene.

Momentul cu cea mai ridicată inflexiune a venit însă după alegerile europene din 23-26 mai. Clasată pe locul al doilea la alegerile europarlamentare din Franța după formațiunea lui Marine Le Pen, lista Renaissance sponsorizată politic de Emmanuel Macron și formată din patru partide a reușit cu cei 21 de eurodeputați aleși să coalizeze o nouă mișcare în Parlamentul European – grupul Renew Europe – construită pe scheletul grupului ALDE european și devenită a treia forță politică din hemiciclu.

În paralel, președintele francez a fost un actor central în toate punctele cheie ale negocierilor dintre liderii europeni pentru desemnarea șefilor instituțiilor europene: de la respingerea categorică a bavarezului creștin-social Manfred Weber la înfăptuirea ”planului de la Osaka” cu Frans Timmermans în pole position pentru șefia Comisiei Europene și până la aplicarea principiului opus Spitzenkandidat – cel al ”iepurelui din joben” – și propunerea, ca atare, a unui pachet cu ministrul german al Apărării Ursula von der Leyen ca succesoare a lui Jean-Claude Juncker.

Pachetul de nume prin care Germania Angelei Merkel a dat primul german președinte al Comisiei Europene după 52 de ani este o creație fidelă a puterii de broker a lui Emmanuel Macron.

Liderul de la Elysee și-a asumat câteva obiective majore în acest proces, toate bifate: de la impunerea unui echilibru de gen la o balanță politică ca atare. Ursula von der Leyen, singurul om politic care a făcut parte din toate guvernele Angelei Merkel, a fost propusă în fruntea Comisiei Europene de către Emmanuel Macron.

Născută la Bruxelles, cu un profil european și cu controverse privind contractele ei de consultanță, von der Leyen, al cărui nume a fost prea puțin speculat în perioada negocierilor, a apărut ca soluție pentru a risipi toate opozițiile și a genera compromisul:

1) membră a CDU, cel mai mare partid național din PPE, formațiunea care a câștigat cele mai multe mandate în Parlamentul European;

2) o germancă francofilă care semna recent la Paris, în prezența lui Macron, acordul cadrul Franța – Germania – Spania pentru construcția avionului european de luptă al viitorului;

3) o înfrângere politică a sistemului Spitzenkandidat față de care Emmanuel Macron și-a manifestat adversitatea;

4) facilitarea culoarului pentru a nominaliza un reprezentant al Franței la șefia Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde fiind propusă tot de Emmanuel Macron;

 5) echilibrarea politică în cazul celorlalte poziții: șefia Consiliului European și poziția de Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate. Și acest ultim punct a fost agreat cu profunda implicare a lui Emmanuel Macron. Viitorul președinte al Consiliului European, Charles Michel, este un apropiat al lui Macron și face parte din ALDE european, formațiune care în Parlamentul European activează împreună cu eurodeputații Renaissance susținuți de președintele francez. În ce privește postul de Înaltul Reprezentant, socialistul Josep Borrell va călca pe urmele primului ÎR Javier Solana, tot spaniol, iar numele lui a fost agreat tot după o negociere între Macron și premierul spaniol.

Tranzacționarea politică negociată de Emmanuel Macron și-a aflat deznodământul în plenul Parlamentului European. Însă, oricât de blamată ar fi această tranzacționare, ea s-a desfășurat în litera tratatului. Pe scurt, Consiliul European a propus un candidat la șefia Comisiei Europene, iar Parlamentul European a supus votului această propunere.

Fragilitatea majorității din jurul Ursulei von der Leyen, doar 383 de voturi ”pentru”, dintr-un minim necesar de 374, a fost resimțită încă din discursul și dezbaterea acesteia cu membrii Parlamentului European. Asumarea fără echivoc a priorităților convenite de liderii europeni în Agenda Strategică a Uniunii Europene, angajarea politică în promisiuni față de toate cerințele marilor grupuri politice care îi puteau asigura majoritatea au pălit în fața premierei istorice: prima femeie aleasă președintă a Comisiei Europene.


Puteți citi pe larg despre evoluția negocierilor privind alegerea Ursulei von der Leyen în fruntea Comisiei Europene aici.

Cu toate acestea, votul obținut de von der Leyen favorizează zorii unei noi epoci politice pentru Uniunea Europeană.  Ursula von der Leyen este o apropiată a Angelei Merkel și provine din PPE, însă alegerea ei este, în egală măsură, o victorie a tandemului Renew Europe – Emmanuel Macron, ea fiind asumată ca atare.

Compoziția politică a votului pentru Ursula von der Leyen – PPE, Renew Europe și parțial S&D – poziționează PPE-ul Angelei Merkel și Renew Europe-ul lui Emmanuel Macron drept principalele forțe care au legitimat-o democratic pe președinta aleasă a Comisiei Europene. Iar discursul Ursulei von der Leyen a fost o sinteză între refacerea armoniei în PPE și preluarea obiectivelor politice ale Renew Europe și ale socialiștilor europeni care, în ultimă sau în primă instanță, sunt și obiectivele lui Emmanuel Macron și ale liderilor socialiști și liberali din Consiliul European. Fie că vorbim despre Conferința pentru viitorul Europei, care își are originea în convențiile cetățenești propuse de Emmanuel Macron, despre egalitatea de gen în viitoarea Comisie Europeană, despre acțiunea climatică și ținta transformării Europei în primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de gaze, despre consolidarea apărării europene, toate ne duc cu gândul la viziunea președintelui francez pentru reformarea Uniunii Europene.

Tot o sinteză a fost și reacția președintelui francez la alegerea Ursulei von der Leyen în fruntea Comisiei Europene: ”Astăzi Europa are chipul dumneavoastră”.

Iar chipul Ursulei von der Leyen este conturat de următoarele coordonate: o francofilă germancă, născută la Bruxelles, cu o tradiție de familie europeană în mod veritabil, cu cea mai mare experiență executivă în guvernul celui mai longeviv lider european al utimilor 20 de ani și cu o asumare explicită a îndeplinirii cerințelor liderilor europeni și ale majorității care a votat-o în Parlamentul European.

”Es lebe Europa, vive l’Europe, long live Europe!”

Continue Reading

EDITORIALE

Tranzacționarea Europei după votul cetățenilor ei

Published

on

de Dan Cărbunaru

Preocupați de pericolul tranșării sorților Europei între SUA, China și Rusia, astăzi vedem actorul global tranzacționat la el acasă. După ce 200 de milioane de europeni au ieșit la vot, cel mai mare procent de cetățeni dispuși să arate ce vor de la viitorul Uniunii în ultimii 20 de ani, logicul câștigător al alegerilor, cap de listă al PPE, Manfred Weber, a fost făcut sandviș între Consiliul European și Parlament. Din capul său spart, precum Atena din Zeus, a ieșit zeița (ministrul) Apărării din aceeași Germanie, Ursula von der Leyen.

Algoritmul scris de Maron și Merkel a aruncat la coș ultimii cinci ani scurși de la inaugurarea complicatei proceduri de selecție a Președintelui Comisiei Europene din rândul liderilor care au deschis listele familiilor lor politice. Parlamentul European a devenit aparent notarul care parafează dealul din Consiliul European, Estul privește din afară distribuția puterii în UE – după ce polonezul Buzek și Tusk ținuseră un relativ echilibru de reprezentare geopolitică în Parlamentul și Consiliul European.

Italia rămâne cu Președinția Parlamentului, mutată de la populari la socialiști, iar Spania primește poziția de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă și Apărare. Belgianul promovat de Macron ajunge Președinte al Consiliului European iar franțuzoaica Lagarde, PPE, e agreată să vină în fruntea Băncii Centrale Europene. Fondatorii sunt mulțumiți, au preluat explicit responsabilitățile puterii în Uniune, după ce ani de zile au încercat să modifice mecanismele de luare a deciziei și transformarea lor în majorități în locul unanimității care ar fi blocat devenirea blocului comunitar.

Acest scenariu, aproape complet scris, nu a ajuns la final. Verzii, pe care candidatul socialiștilor, Timmermans, încercase să îi coopteze în coaliția progresistă anti PPE, nu se regăsesc în aranjamentul PPE-SD-Renew Europe. Majoritatea noului trident al puterii care înlocuiește binomul PPE-SD are aritmetica de partea sa, dacă toți cei peste 400 de membri ai săi vor vota în bloc, la Strasbourg, săptămâna viitoare, pentru Von der Leyen. Această majoritate ar putea închide algoritmul scris de  Macron și Merkel, în locul celui prezentat de  capii de listă la alegerile europene. După eșecul adoptării Tratatului Constituțional, ar fi următorul major pas înapoi al Uniunii.

Vom vedea ce se va întâmpla în următoarele zile. Dacă nu vom avea o majoritate necesară propunerii franco-germane, jocurile s-ar putea relua. Spietzenkandidatul ar putea reveni ca o trimitere la transparentizarea proceselor electorale europene, la legitimitatea celor care ocupă funcții publice. Frumusețea democrației europene este departe de a se fi epuizat, chiar dacă marile puteri poartă încă în ADN chemarea istoriei scrise cu forța.

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending